FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pořízení dlouhodobého majetku

Dobrý den, chci se zeptat, jak se účtuje pořízení DHM vzhledem k odpisům. Koupím stroj, ten celý zaúčtuju jako výdaj poté odepisuju ještě znova jako náklad? Vím, že je rozdíl mezi daňovými a účetními odpisy, ale nevím, jak se toto projeví v praxi. Je to tak, že v účetnictví nedávám do nákladů tu původní pořizovací cenu stroje, ale zohleďním jen jako náklad ten odpis? a v danové evidenci zohledním i pořizovací cenu a poté ještě i odpisy? Díky moc za odpověď. Pospíšilová, firma je spol. s.r.o.

osvobození od daně

Dobrý den, pronajímáme společenský sál a naše společnost s. r. o. je osvobozená od DPH. Mám teď problém s jedním promotérem, který odvádí DPH 21% Objednal si u nás pronájem sálu za 10.000,-bez DPH vystavili jsme mu fakturu na 10.000,- s 0% DPH. Chce abych mu to napsala jako 10.000 bez DPH + 21%. Chtěla bych vědět jak to tedy funguje. Děkuji za moc radu.

sleva na poplatníka

Dobrý den, daňová úleva na pracujícího byla 2.170,-Kč, v souvislosti s minulými povodněmi byla snížena na 2.070,-Kč s tím, že těch 100,-Kč jde na náhradu škod, a že toto snížení platí na dobu jednoho roku. V souvislosti s letošními povodněmi tato doba byla opět zmíněna, ale že letos k takové úpravě nedojde. V našem podniku však toto snížení úlevy na dani platí už stále, čili ne jeden rok, ale už třetím rokem. Jak je to doopravdy ? Kam se případně obrátit ? Děkuji

ukončení studia

dobrý den, moje situace: na vysoké škole jsem se nedostala do dalšího ročníku, mám dvě brigády, kde jsem vedena jako studentka, v jedné mám "růžové" prohlášení. Momentálně jsem dostala práci na HPP. otázka: Co teď musím udělat aby vše proběhlo bez problémů? Musím písemně ukončit studium / brigády ?

danění dividend

Dobrý den, dne 1.1.2014 vstupuje v platnost novelizace zákon, který ruší zdanění dividend a kapitálových výnosů. Jsem akcionářem společnosti, která rozhodla na valné hromadě v dubnu 2013 o rozdělení zisku za rok 2012 formou dividend pro své akcionáře. Rád bych věděl, jestli budu muset zaplatit daň ve výši 15% z této dividendy, pokud si ji nechám vyplatit až po 1.1.2014. S pozdravem Martin Brůna

platba kartou

Dobrý den, firma platí platební kartou za služby v EUR (facebook - Irsko)nemám žádný doklad , jen výpis z banky, kde je to jen v Kč. U těchto plateb tedy neprovádím přepočet a rozdíl ze zahraniční měny. Je to správně? Nebo u zahraniční platby musí být vždy přepočet (kurzový rozdíl)? Moc děkuji za Vaši odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, společnost koupila v době, kdy nebyla plátcem DPH osobní automobil. Poté se stala plátcem DPH. Podléhá prodej tohoto automobilu zdanění DPH v základní sazbě? Děkuji apřeji hezký den

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, byla jsem dodatečně podávat daňové přiznání. Chci poprvé uplatňovat odpisy z úroků ze stavebního spoření. Na FÚ po mě chtějí doložit, že stavební spoření je určené ke stavbě domu. Ale já, kromě smlouvy na stavbení spoření, rsp. na překlenovací úvěr ze stav. spoření, nic jiného nemám. Stavební úvěr je snad ze zákona účelový a nemusí se snad prokazovat na co je použit. Děkuji!

sankce za opožděné podání

Dobrý den, prosím o pomoc při řešení následujícího problému - daň z nemovitosti: Již delší dobu jsem majitelem bytu a rekreační chaty a příslušných pozemků. Za to vše platím po celou dobu řádně a včas daň z nemovitosti. V listopadu 2012 jsem si koupil garáž (s pozemkem) a zapomněl jsem k tomu podat dodatečné daňové přiznání v řádném termínu (do 31.1.2013). Toto dodatečné daňové přiznání (na garáž s pozemkem) jsem podal 15.5.2013. Dodatečně vypočítaná daň z garáže s pozemkem činí 432,- Kč. Celkovou daň ze všech nemovitostí (jak z původních nemovitostí, tak i z dodatečně koupené garáže) jsem stihl zaplatit do 31.5.2013, tedy včas. Nyní jsem od Finančního úřadu dostal platební výměr na zaplacení pokuty za opožděné podání dodatečného daňového přiznání na zmíněnou garáž. Až sem to zcela chápu - opožděné podání dodatečného daňového přiznání = pokuta. Avšak za základ pro výpočet výše pokuty bere Finanční úřad souhrnnou daň ze všech mých nemovitostí, t.zn. i z těch, které byly daňově přiznány včas (před lety). Je tento postup v souladu s právem (a “dobrými mravy“)? Domnívám se, že pokuta by mi měla být vyměřena pouze z toho, co jsem zanedbal (tedy pouze z toho, co je předmětem dodatečného daňového přiznání), a nikoliv z toho, kde nemám vůči Finančnímu úřadu žádné zpoždění. Prosím o Váš fundovaný názor na tento problém. Děkuji. Petr Nešněra.

prodej pozemku a daně

Dobrý den, letos jsem zdědila po svém otci pozemek-ornou půdu, tento bych chtěla ještě letos prodat. Můžete mi říci, zda budu platit z tohoto prodeje daň, popř. jaká daň se na to vztahuje a v jaké výši (%). Nebo zda se na tento konkrétní případ vztahuje osvobození od daně. Děkuji za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, myslím si, že příjem z mimosoudního vyrovnání(po dopravní nehodě) patří pod § 4, odst. 1, písmeno d - přijatá náhrada škody za ušlý zisk po dobu rekonvalescence. Je to tak? Hlavně se mi jedná o to, zda se z toho musejí odvádět daně.

vystavené dokladu

Dobrý den, jsem student a zhotovil jsem společně s kamarádem pro svou bývalou střední školu webové stránky pro školní projekt. Škola nám za to nabízí odměnu 3000,- Kč, nicméně potřebuje k tomu fakturu. Ani jeden z nás však nemá živnost, a ani žádné zkušenosti s fakturací. Na internetu jsem se dočetl, že fakturu může vydat každý. Můj dotaz je, zda je to pravda a jak byste nám doporučili postupovat, stejně tak, jak si počínat s odváděním daně? Jedná se o jednorázový projekt, nikoliv soustavnou činnost. Děkuji

přeplatek na dani

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně nově zavedené solidární daně ve výši 7%. Obdržel jsem odměnu. Strhli mi tuto daň. Za celý rok však nedosáhnu celkového průměru platu tak, aby se tato daň uplatnila v kontextu celého roku. Vrátí se mi tedy zaplacená daň 7% z jedné výplaty v rámci daní za rok 2013? Moc děkuji za odpověď. J. Č.

daně a účetnictví

Dobrý den, Nedávno jsem ukončil středoškolské vzdělání a chystám se na VŠ. Napadlo mě otevřít si vlastní diskotéku. Zajímalo by mě, jak bych to, jako studet měl s daněmi? Popřípadě, jak moc bych na nich mohl ušetřit? A další otázky co se týče učetnictví a platby daní. Díky za odpovědi!

proforma faktura

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti s proforma a zálohovými fakturami. Přišla mi proforma faktura na úhradu 30% částky. Tuto fakturu jsem zaplatil a očekával jsem, že po nějakém čase přijde od dodavatele druhá proforma faktura na 70% a po uhrazení zbytku (tedy 70%) přijde "ostrá faktura" neboli daňový doklad. Bohužel se tak nestalo, proforma fakturu na 30% jsem uhradil a nyní přišla "ostrá faktura" na které je v popisu název zboží a částka 100%, v druhé řádce je od této částky odečtena třicetiprocentní záloha a částka k úhradě je těch zbylých 70%. Jak v tomto případě postupovat, účtovat? Přemýšlel jsem, že budu kontaktovat dodavatele aby mi vystavil dvě proforma faktury jednu na 70% a druhou na 30% a poté ostrou fakturu (daňový doklad) na částku 100% a celkem k úhradě 0,-. Prosím poraďte, za jakoukoliv odpověď či reakci budu vděčný.

danění více příjmů

Dobrý den, manžel je zaměstnaný.Chtěla jsem se zeptat, kolik si může přivydělat ročně, aby nemusel vedlejší příjmy danit. A je možné si přivydělat bez smlouvy (Dohody.. nebo ŽL)? Děkuji za odpověď

výpočet daně

Dobrý den, jsem student a chtěl bych začít podnikat. Bohužel mám v tom zatím velký zmatek. Co se týče daní, mám v plánu uplatňovat výdaje paušálem a mě by se konkrétně týkala sazba 40%. Chci se zeptat, zda jsem vše pochopil správně. Aby se to jednodušeji počítalo uvažujme, že můj roční příjem bude 100 000,- Výdaje paušálem tedy budou 40 000,- Po odečtení je základem daně 60 000, které vynásobím 0,15 (daň z příjmu fyzických osob) a vyjde 9 000,-. Neřešme slevy a pojištění, ale v tomto příkladu odevzdám státu pouze 9 000,-. Je to správně? S pozdravem, děkuji za odpověď

daňový výdaj

Pojišťovací agent České pojišťovny - FO/vede DE - nakoupil od Benziny 100 ks Grand karet á 300 Kč (mohou být použity při nákupu PHM). Na této kartě je logo Benziny a České pojišťovny. Karty bude dávat klientům jako reklamní předmět. Prosím o radu, zda je možné tyto karty dát do daň. uznatelných výdajů? Děkuji. Poláková

osvobození od daně

Dobrý den, dostala jsem před měsícem darem byt v DV od své maminky. Jsem tedy "podílník družstva". V tomto bytě mám trvalé bydliště od svého narození a žiji v něm. Rozhodla jsem se, že tento "družstevní podíl" prodám a peníze investuji do stavby RD. Budu platit nějou daň, když nejsem vlasníkem 5 let? Děkuji za odpověď.

darování nemovitosti

Během ledna 2013 darovala matka své dceři polovinu své nemovitosti.Darovací smlouvu vyhotovila notářka a matka zaplatila notářce několik tisíc korun. Můžete mi sdělit, za co byl vlastně poplatek a jaké daně ještě musí se zaplatit.Hovoří se, že darování je bezplatné a u nás to byla suma. V budoucnosti má dojít k darování zahrady mezi sourozenci, prý se může darovací smlouva vytvořit bez notáře, ovšem musí se prý ověřit podpisy a provést vklad na katastr. Tak tomu vůbec nerozumím, v případě prvém, pokud to bude pravda, bychom ušetřili značné peníze, ale notářka nás vůbec neinformovala. Prosím vás o radu, zda druhé darování zvládneme sami a chceme znát další následné kroky, abychom měli vše v pořádku. Předem Vám moc děkujeme.