FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej auta zaměstnanci

Dobrý den, jsem zaměstnanec společnosti s r.o., v roce 2012 bylo pořízeno auto a navedeno do majetku firmy, pravděpodobně budu měnit zaměstnavatele a auto bych si ráda od stávající firmy koupila. Jaké povinnosti z této situace vyplývají pro mě jako fyzická osoba a pro zaměstnavatele /= s.ro./? Jde mi především o cenu za jaou mi mohou auto prodat, o DPH atd. Děkuji za odpovědˇ, JB

daňová výdaje

Je letenka a vstupenka překladatele daňově uznatelný výdaj? Přeji hezký den. Vážení, potřeboval bych poradit. Naše firma se zabývá přestavbami automobilů pro tělesně postižené občany. Pravidelně již asi 10 let navštěvujeme mezinárodní odborný veletrh REHACARE INTERNATIONAL (Düsseldorf), kde se setkáváme se svými zahraničními dodavateli (výrobci kompenzačních pomůcek - např. kotvení vozíků, nakládacích jeřábků, nájezdových ramp, elektronických ručních ovládáních, .....) a projednáváme s nimi další spolupráci a také oslovujeme nové případné výrobce - dodavatele atd. Jelikož brácha (majitel firmy) plně neovládá angličtinu, bere s sebou na tyto veletrhy kamaráda, který mluví perfektní technickou angličtinou a dělá mu tak tlumočníka. Bez tohoto tlumočníka, by brácha na těchto zahraničních veletrzích nebyl nic platný, protože by nemohl oslovit ani jednoho zahraničního výrobce zařízeních. A nyní k mému dotazu. Brácha si svou vlastní letenku do Düsseldorfu a vstupenku na veletrh dává do nákladů, jako daňově uznatelný výdaj. Kamarádovy pochopitelně tuto letenku i vstupenku platí ze svého - do daňové evidence si tento výdaj nedává. Kamarádovu žádnou jinou odměnu (za jeho ztracený čas, čerpání dovolené atd.) si do daňové evidence jako výdej též nedává. 1. Má brácha možnost (podle nějakého zákona) si v daňové evidenci alespoň uplatnit letenku a vstupenku kamaráda jako daňově uznatelný výdaj? 2. Je nějaká možnost si uplatnit jako daňově uznatelný výdaj, též odměnu kamarádovy za jeho službu? Kdyby brácha využíval služeb profesionálního překladatele, tak by s daňově uznatelnými výdaji zřejmě nebyl problém, ale zase by bráchu tato služba profesionálního překladatele vyšla daleko dráž. Prosil bych Vás tímto radu. S pozdravem a díky Milan Píbal

daňová povinnost

Dobrý den, firma nakoupila mikro.trouby na Slovensku (od plátce DPH SK ), tomuto dodavateli poskytla propagaci v rámci ČR, takže si vlastně faktury vzájemně započetli. Teď řeším, že mikro.trouby dali jako dárky do soutěže a já bych na ně vystavila doklad o použití tzn, odvedla bych částku DPH FÚ. Je to správně? Moc děkuji za Vaši odpověď...

sleva na dítě

Dobrý den. Žiji s přítelem ve společné domácnosti, společně s mým synem z předešlého vztahu. Čekáme dítě.S přítelem nejsme svoji, chtěla bych se zeptat, jestli si přítel bude moci narozené dítě uvést do daní,nebo za jakých podmínek a za jakých podmínek by si mohl dát do daní mého syna.Trvalý pobyt máme všichni stejný.

odpisování majetku

Poplatník s příjmy podle § 9 vlastní 1/2 nemovitosti, kterou odepisuje. Nyní zdědil i druhou polovinu nemovitosti od bratra , která byla rovněž odepisována. Jak správně postupovat v případě odpisu zděděné 1/2 nemovitosti. Pokračovat v odpisování zůstavitele nebo se má zvýšit vstupní cena podle znaleckého posudku použitého v dědickém řízení. Děkuji.

výdaje za auto

Dobrý den. Pokud používám vozidlo jako OSVČ k podnikání, přičemž si takto uplatňuji skutečné výdaje, můžu navíc použít vozidlo i k cestám souvisejícím s „dosažením, zajištěním a udržením“ příjmů z pronájmu mého bytu (není v obchodním majetku a pronajímám ho jako soukromá osoba) a současně si zde uplatnit výdajový paušál? Tedy je možná u tohoto vozidla kombinace skutečných výdajů jako OSVČ a vedle toho i paušálu kvůli "obsluze" pronajímaného bytu?

prodej auta

Dobrý den, prosím o informaci, zda si můžu odkoupit auto do osobního užívání za zůstatkovou cenu (ještě není celé odepsané) nebo musím mít odborný odhad ceny vozu. Jen pro informaci: bylo koupené za 288 tis. a zůstatková cena je 74800 Kč. Děkuji za odpověď. E.Škorničková

registrace plátce a daňové výdaje

Dobrý den, pokud bude fyzická osoba dovážet zboží (oblečení) ze zemí mimo EU a pak je bude v ČR prodávat - musí se registrovat k DPH? Případně při jakém objemu nákupů? Může si fyzická osoba dát do výdajů účtenky datované před zřízením živnostenského listu? Moc děkuji, K.

povinnosti podnikatele

Dobrý den, v červnu jsem úspěšně složil bakalářské zkoušky a nyní se chci věnovat jen zaměstnání. Je mi 23 let. Pracuji jako externista pro jednu redakci, která mě platí formou autorských honorářů. Nejsem tedy přímo zaměstnancem a neplatí za mě zdravotní ani sociální. Co musím teď po konci studia udělat, na který úřad jít, když si chci sám platit všechny tyto poplatky a dál externě pracovat pro redakci? Musím si kvůli tomu zřizovat živnostenský list? Předem díky!

poplatníci a počítání lhůty

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daně z příjmů a daně z převodu nemovitosti. Před týdnem jsem kupovala byt, který vlastnilo celkem 5 lidí (každý 1/5), z toho jeden vlastník byl můj přítel. Chtěla bych se zeptat, zda musí přiznání daně z převodu nemovitosti podat každý spoluvlastník sám za sebe a zda je k tomu nutný znalecký posudek nebo je dostačující cena, na které se dohodli, že se byt prodá. Dále bych se chtěla zeptat, zda přítel musí z peněz, které dostal za svůj podíl na bytě odvést daň z příjmu, když ho vlastnil 5 let. Zda je to 5 let jakoby v roce nebo 5 let od nabytí v katastru (spoluvlastnický podíl vlastnil od 11/2008 do 7/2013).Předem děkuji za odpověď.

danění dividend

Vlastním akcie české firmy Philip Morris,spravované Santander bankou v Německu.Dividendy jsem dostával očistěné o 15% dań. Za dividendy 2012 banka strhla (zadržela) daň (Quellensteuer)35%.Jsem občan České Republiky, kde mám i trvalý pobyt. Jsem důchodce (81 let).Za radu, jak postupovat,děkuji předem a zdravím Vás. Marek

registrace plátce

Dobrý den, jsem OSVČ provozující eshop, která je zapsaná jako Identifikovaná osoba. Tuto formu jsem si vybral zejména kvůli práci s reklamou na Google. Nicméně nyní uvažuji, že bych zboží odebíral i od zahraničních subjektů z EU i mimo EU (USA). Chtěl jsem se zeptat, zda kvůli DPH mohu zboží ze zahraničí nakupovat, s umyslem zde prodávat, jako Identifikovaná osoba, nebo zda se budu muset stát regulérním plátcem DPH? Velice Vám děkuji.

výše daně

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s placením daně v případě podnájmu pronajatého bytu za cenu, která by hradila náklady. Děkuji.

zvláštní sazba

Dobrý den, dotaz se týká srážkové daně právnických osob z licencí počítačových programů. Jsme softwarová firma a nakupujeme licence z Irska od majitele těchto licencí a prodáváme dál na Slovensko našemu zákazníkovi, který se stane vlastníkem této licence. Jak je to v tomto případě s odvodem srážkové daně právnických osob? Prosím o radu, jak máme v tomto případě postupovat. Děkuji za odpověď.

danění důchodu

Dobrý den, chci vědět jestli za důchod ze zahraniči se má platit daňe. Děkují vám za odpověd

forma účetnictví

Dobrý den, nově vzniklé Občanské sdružení-mateřské centrum. Dotaz: Mužeme vést daňovou evidenci nebo musíme vést zjednodušené podvojné účetnictví? Děkuji Danielisová

osvobození od daně

Dobrý den.Prosím o radu týkající se daně z příjmu v případě prodeje nemovitosti.Manželka prodala nemovitost,kterou neměla ve svém výlučném vlastnictví 5 let,ani v ní nebyla 2 roky trvale hlášena.Získala ji jiným způsobem,nežli děděním. Za část utržených peněz z prodeje koupila manželovi byt do jeho výlučného vlastnictví,protože je zdravotně nezpůsobilý užívat jejich společný byt z důvodu bariérovosti(vozíčkář).Je možné částku,za kterou koupila manželovi byt odečíst od základu daně z příjmu? Je v tomto případě tato investice považována za investici do bydlení ? Děkuji za odpověď.

Prohlášení poplatníka

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat. Jsem studentkou a mám podepsané daně (růžový papír) ve firmě A. Chtěla by jsem zde zrušit uplatnění daní a začít je upatňovat ve firmě B. Za jak dlouho mohu podepsat prohlášení ve firmě B? Je tam nějaká lhůta za jak dlouho po ukončení ve firmě A mohu podepsat ve firmě B? Děkuji za odpověď

sazba daně

Dobrý den, prosím o radu, jakou sazbu DPH uplatnit při provozování sauny,parní kabiny, vířivky a masáží. Děkuji za odpověd. Jana

daňová povinnost

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda budu muset odváděť daně a platit zdravotní/sociální pojištění, když se stanu členem dozorčí rady a nebudu pobírat žádnou finanční odměnu? Půjde o obecně prospěšnou společnost. Zároveň jsem momentálně na rodičovské dovolené, tak si nejsem jista, jestli to nebude problém v rámci pobírání rodič.příspěvku? Nejedná se však o výdělečnou činnost. Děkuji za odpověď, Magda