FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odměna za práci

Dobrý den, mám stálé zaměstnání a chystám se provést práci pro jiného zaměstnavatele, kde částka bude několik desítek tisíc. Jaký typ dohody mám pro to použít ? Vím že, u Dohody o provedení práce by musel nad 10 000 Kč platit pojištění. Napadá mě tedy jedině nechat si částku vyplatit ve více měsících, vždy po 10 000 Kč ve více dohodách. Nebo to jde výhodněji jinak ? Předem děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda budu muset v ČR danit příjem ze Saudské Arábie, kde budu pracovat minimálně rok a daň je zde 0%. Nebo mi jednoduše řečeno zůstane po návratu to, co vydělám. Děkuji za odpověď.

smlouva o dílo

Dobrý den, muže fyzická osoba s živnostenským listem na výuku v oboru umění uzavřít s tanečníky, kteří nemají živnostenský list uzavřít smlouvu o dilo? Děkuji K.V.

povinná registrace plátce

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz ohledně DPH. Jsem FO s příjmy ze závislé činnosti. Kromě této činnosti se zabývám nákupem a prodejem bytů jako FO na RČ. Nemám IČO. Byty rekonstruuji a následně prodávám. Jsem povinen platit DPH? Pokud ano od jaké hranice? Pokud ano, bude počítáno z prodejní ceny každého bytu nebo pouze z navýšení. Pokud je zde hranice 1 mil. Kč, platí pro prodejní ceny nebo pro marži? Děkuji za odpovědi.

zaměstnání malého rozsahu

Dobrý den, jsem laik a potřeboval bych poradit, zda se jedná o zaměstnání maého rozsahu či nikoliv. Zaměstnanec má smlouvz DPČ na rok a půl, s tím, že mu bude vyplácena hodinová mzda v částce 250Kč na hodinu (jedná se o lektora). Bude postupně učit ve třech kurzech po 12 dnech x 6 hodin denně. Ale netušíme předem, jak to bude časově vycházet. Tudíž budou měsíe, kdy bude mít slušný plat a jiné, kdy nebude pobírat třeba nic. Máme ho zaregistrovat jako ZMR?

pokladní doklad

Dobrý den, stává se mi, že když někomu vypíši příjmový pokladní doklad, ne paragon, tak chce jen originál. Mě potom zůstává jen kopie. Lze ji dát do účetnictví, nebo si mám napsat další originál? Moc děkuji za odpověď

náhrada za soukromé auto

dobrý den. Jsme s.r.o. Pan jednatel potřebuje jezdit svým osobním autem pro potřeby společnosti. Mohu použít paušál na auto ve výši 4.000Kč (bude tímto autem jezdit pro ek. činnost s.r.o. i soukromě)? Jiné výdaje uplatnit zřejmě nelze, když auto není v OM firmy,že? Děkuji za odpověď.

veškeré daňové povinnosti při prodeji nemovitosti…

veškeré daňové povinnosti při prodeji nemovitosti. vlastním RD v osobním vlastnictví více než 5 let, který chci prodat. zajímá mě výše daní, které musím zaplatit, to znamená daň z převodu nemovitosti, a zvlášť, kolik činí DPH. Daně se počítají z jakého základu, (odhadní cena - prodejní cena ?) DPH se platí v jakém případě, nejsem náhodou od ní osvobozena. Děkuji za odpověď Jana Vydrová

sleva na dani

Dobrý den,mám dotaz,jsem OSVČ důchodkyně od září nastoupí učnice 3 ročník na praxi ke mě.Mám nárok na slevu z daně a kolik?

Přehledy

Dobrý den, potřebovala bych poradit s datovou schránkou. Od r. 2014 musí všichni živnostníci zasílat přehledy pro ČSSZ datovou schránkou. Já, manžel i syn jsme drobní živnostníci, každý z nás má svůj živ.list. Mohla bych zřídit jen jednu datovou schránku, třeba na mne a z ní zasílat tyto přehledy i za manžela a syna? nebo musí mít každý z nás svou datovou schránku. Děkuji za odpověď a přeji hezký den

půjčka

dobrý den. Společnost s.r.o. Jednatel, který není společníkem, ale je zaměstnán ve firmě, chce půjčit společnosti peníze na nové vozidlo. S úrokem 3%, splatnost do 5 let. Co je třeba pro to udělat, aby daňově bylo vše správně. děkuji za odpověď.

úvěr

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Chtěl bych se zeptat zda je možné získat úvěr nebo otevřít kontokorent pokud se firma nachází ve ztrátě z důvodu podníkání pouze jeden rok. Děkuji moc za Vaše odpovědi a názory.

zahraniční důchod

dobry den pracoval jsem 4 roky ve svycarsku a chci se optat jestli mam narok na jednorazove vyplaceni toho duchodu kdyz tam uz nikdy nebudu pracovat ,,zamestnavatel mi to tam vse platil zdravotni socialni a duchodove diky za odpoved ...

doměrek daně

Dobrý den. Přišel nám dodatečný platební výměr od FÚ na daň z příjmů PO za rok 2011. Máme doplatit určitou částku. V pořádku. Ale nějak nevím, jak tento účetní případ správně zaúčtovat. Poradíte mi předkontaci? Děkuji

výdaje procentem u pronájmu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat v rámci daně z příjmu fyzických osob. Konkrétně jde o příjem z pronájmu nemovitosti (obyč. byt tj. nekomerční prostor) a výdajový paušál který bych chtěl uplatnit v daňovém přiznání za rok 2013. Nájemní smlouvu mám postavenou tak že dostávám od podnájemníků celkovou cenu včetně záloh inkasa, kde tyto zálohy jim již zvlášť neúčtuji. Takže tato celková cena není závislá na tom kolik spotřebují a utratí na zálohách, takže na účet od nich dostávám celkovou částku. Potřeboval bych vědět zda se výdajový paušál počítá z této dohodnuté celkové výše příjmu nebo zda je možné odečíst částku za zálohy na inkaso (případně za které zálohy toto lze uplatnit a za které nelze pokud to je rozděleno) a výdajový paušál poté počítat ze zbytku příjmu tudíž z čistého nájmu i když tento čistý nájem není zvlášť zdůrazněn v nájemní smlouvě. Děkuji mnohokrát S pozdravem Jan Herosch

dodání zboží do EU

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Pracuji ve firmě, kde se zabýváme nákupem a prodejem zboží. Chce si od nás nakoupit firma ze zahraničí. Je možné, aby si přijela osobně a zboží zaplatila v hotovosti? Jak je to pak s daní? Firma je vedena jako plátce daně, má platné DIČ. Může zaplatit v hotovosti v EUR a pro zboží si přijet? Je potřeba nějaké potvrzení, apod.? Děkuji. Klára

oprava dokladu

Dobrý den, v minulém měsíci (cca v jeho polovině) jsem se zaregistroval jako dobrovolný plátce DPH (zakládána živnost) a do kolonky začátek podnikání uvedl 1. den aktuálního měsíce. Čtvrtý (4.) den aktuálního měsíce jsem pak vystavil fakturu vč. DPH plátci DPH. Rozhodnutí o registraci k DPH jsem ale obdržel až 14. den v aktuálním měsíci, tedy o 10 dní později než jsem poslal fakturu a o 5 dní později než jsem na základě ní obdržel peníze. Jak moc je tato situace komplikovaná pro mne, resp. pro mého zákazníka a lze tuto chybu nějak napravit? Předpokládal jsem, že registrace bude platná k 1. dni v měsíci, tedy tak jak jsem uveld v registračním formuláři. Děkuji.

daňový příjem

Dobrý den, spolupracuji s občanským sdružením, které pořádá odborná setkání v souladu s cíli tohoto občanského sdružení. Účastníci hradí stanovený poplatek, který plně slouží k uhrazení nákladů na dané odborné setkání (pronájem místnosti, občerstvení, honorář odborných lektorů). Podléhá tento poplatek dani z příjmu? Pokud ano, za jakých podmínek by nepodléhal. Děkuji za odpověď.

prodej auta

Dobrý den, mám dotaz k prodeji firemního vozidla. Vozidlo bylo pořízeno v roce 2003 na finanční leasing, dle tehdejšího zákona o DPH nebyl nárok na odpočet DPH. Můj dotaz zní, zda bude prodej vozu v tomto roce také osvobozen od DPH, případně prosím o odkaz na daný paragraf, dle kterého se můžu řídit. Předem děkuji Keller

souhrnné hlášení

Dobrý den, potřebuji informace ohledně faktur vystavených nebo přijatých z EU. Pokud vystavím fakturu (jsem plátce DPH)např. do Maďarska, pak přes daňový portál udělám souhrné hlášení k DPH. Pokud přijmu fakturu z EU už ji nikde nehlásím? Děkuji Koubová