FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

základ daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z převodu nemovitosti.Jedná se o převod podílu druhému spoluvlastníkovi kupní smlouvou, v níž je cena za podíl formulována následovně:prodává za dohodnutou kupní cenu ve výši 200000 a splacení půjček u stavební spořitelny, které byly čerpány společně kupující i prodávající a to ve výši 1000000 a půjčkou ve výši 300000. Můj dotaz spočívá v tom, zda se musí dan z přeodu nem.zaplatit z těchto částek, i když již část byla v průběhu trvání spoluvlastnictví zaplacena a tak příjem prodávajícího je vlastně nižší.Zůstatek půjček však vyčíslen nikde není. Ocenění nemovitosti je na nižžší částku než je součet 200000 a poloviny úvěrů.Děkuji za odpověd.

prodej bytu

Dobrý den, moje dcera prodává byt, který vlastní více než pět let. V současné době je s manželem mimo republiku, kde manžel pracuje. Obávají se, zda příjem za prodej bytu nebude v daňovém přiznání manžela figurovat a daněn, jako příjem rodiny. Děkuji za odpověď.

prodej zahrádky a daně

Prosím,ptám se,chtěla bych prodat zahrádku z dědictví,kterou mám nyní v osobním vlastnictví a nevím tohle.Budu muset podat přiznání k dani z příjmu za rok 2013 a platit daň?Děkuji za odpověď.

registrace plátce

Dobrý den. Chtěla bych začít podnikat se společností formou MLM. Můj příjem bude tvořit pasívní příjem ze struktury a příjem za prodej, který uskutečním sama. Společnost, se kterou budu spolupracovat, má sídlo na Floridě, registraci má firma pro Evropu v Anglii a nákupní sklad v Holandsku. Tím, že budu dostávat provize z Floridy, t.j. z ciziny, musím se automaticky stát plátcem DPH? DPH se zatíží všechny moje příjmy , t.j, i ty, které vytvořím v jiném obchodě v Čechách? Pokud by měla firma pobočku v Čechách, tak bych nemusela být automaticky plátcem DPH? Děkuji.

Dobrý den, obracím se na Vás s následující…

Dobrý den, obracím se na Vás s následující situaci a dotazem. K 31.7.2013 letošního roku jsem předávala účetnictví, byla jsem záskok za rodičovskou dovolenou.Bylo domluveno, že zaúčtuji vše k 30.6.2013 a předání proběhne na základě předávacího protokolu.Konkrétnější forma předání nebyla dohodnuta. Nové p. účetní jsem předala obratové předvahy, které jsme spolu prošly a dořešily případné nejasnosti.Vytvořila jsem šanon s inventarizací účtu účtové skupiny 0 - dlouhododý majetek, 2-krátkodobý finanční majetek a krátkodobé bankovní úvěry, 3-zúčtovací vztahy.Jsme příspěvková organizace, takže používáme dále účtové skupiny 5 - náklady, 6- výnosy a 9. Při předávání mne zarazily dvě věci. P.účetní po mne chtěla inventarizaci nákladů a výnosu. Dle zákona 563/1991 Sb.§ 30 se provádí pouze inventarizace majetku a závazků. Mohla tedy po mne toto požadovat?Druhá věc, která mne zarazila: Myslela jsem si, že šanon s mnou podepsanou inventarizací jednotlivých účtu majetku a závazků se po předání uloží k řediteli. P. účetní se však ohradila, že s tímto šanonem potřebuje ještě pracovat? Osobně beru tento šanon za svůj výstup, který dokládá v jaké podobě a stavu jsem účetnictví k datu 30.6.2013 předala a jaké byly stavy účtu k tomuto datu v účetním programu. Nerozumím tomu, co bude ještě s šanonem dělat a proč jej potřebuje.V účetnictví pokračuje normálně jako doposud, byly ji předány všechny účetní doklady a celkové vedení účetnictví, používá stejný účetní program. Svůj požadavek obhajuje tím, že nemám tolik zkušeností s vedením účetnictví jako ona a že potřebuje znát počáteční stavy k 30.6.2013. Toto se mi ovšem nezdá, neboť účetní období je přece od 1.1.2013 do 31.1.2013 a stav k 30.6.2013 je dle mého názoru pro ni nepodstatný.Nejsme plátci DPH, daňová přiznání se sestavují vždy ke konci roku a během účetního období nedochází k žádné změně.Je něco, kvůli čeho jsou pro ni konečné stavy k 30.6.2013 důležité a o čem v důsledku své nepříliš dlouhodobé praxe nevím? Děkuji za odpověď

slevy na dani

Dobrý den studuji na odborném učilišti a za praxi máme mzdu podepisovali jsme slevu na dani platnou po dobu školního roku. Nyní jsem přes prázdniny na brigádě a podepsal jsem další slevu pouze na prázdniny.Nevadí to nějak popřípadě co mi hrozí předem děkuji

úroky z půjčky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat-s.r.o.- nově zapložené - má základní jmění 200 000,-Kč,jednatele společnosti ,chtějí půjčit peníze na nákup zařízení na rozjezd ve výši cca 2 mil. Kč + úrok obvyklý. A má otázka zní? Bude úrok z celé půjčky daňový? Pokud ne, ja by šlo toto řešit. Děkuji a přeji hezký den

odpočet daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění odpočtu DPH. Jsem veterinární lékař a nově plátce DPH, nakoupím léky už jako plátce DPH a poskytnu třetí straně služby a použiji při tom tyto léky. Poté vystavím třetí straně fakturu, ale faktura za léky bude mít pozdější datum než faktura vystavená třetí straně, protože farmaceutická firma ji vystavuje vždy se zpožděním. Je to problém při odpočtu DPH? Děkuji za odpověď, Martin Sovák.

oprávnění k podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká všechna povolení musíme mít jako začínající prodejce PHM-benzín.pumpa a zda-li se z této činnosti odvádí spotřební daň Děkuji O.B.

poplatník daně

Prosím chci se zeptat,co je pravdy na tom že se chystá že od příštího roku by měl platit dan z převodu nemovitosti ten kdo koupí,kupující a ne již jak je nyní prodejce??Děkuji

slevy na dani

Dobrý den, můj dotaz se týká slevy na dani. Žiji s partnerem ve společné domácnosti a čekáme spolu dítě, ale nejsme manželé. Do února 2014 budu studentka vysoké školy a teprve potom se chceme vzít. Chtěla bych se zeptat, zda si na mě může za této situace partner uplatnit nějakou slevu na dani? Děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den, s.r.o. rekonstruuje byt pro jinou s.r.o. - může fakturovat s DPH 15% (bytová výstavba) i pokud má s.r.o. byt pro komerční účely? Případně pokud ne, co máme od odběratele požadovat, abychom věděli, s jakou DPH fakturovat? Děkuji K.V.

daňová povinnost

DOBRÝ DEN, TATÍNEK SE ROZHODL BEZPLATNĚ PŘEPSAT NA SYNA NEMOVITOST VČETNĚ POZEMKU, KTEROU VLASTNÍ TÉMĚŘ 50 LET. BUDE MUSET SYN ZAPLATIT DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTI? ZA ODPOVĚĎ PŘEDEM DĚKUJI.

osvobození od daně

Dobrý den Můj dotaz se týká placení daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Mám dvě nemovitosti v jedné hypotéce. 1) Dům, který jsem odkoupil od své babičky 2) Vlastní byt Dům má babička na dožití a do několika málo let bych ho rád prodal. Z částky, kterou prodejem získám, chci umořit část hypotéky a snížit splátky vlastního bydlení. Trvalé bydliště mám ve vlastním bytě, dům babičky jsme využívali léta pouze pro rekreační účely. Dům vlastním půl roku a rád bych věděl zda mě čeká placení daně z příjmu. Bude to v mém případě nutné a pokud ano, za jakých podmínek je možné se tomu vyhnout ? Mám si dát trvalé bydliště do toho domu? Nebo pokud tím budu financovat vlastní bydlení (formou umoření dluhu) tak se daň neplatí. Děkuji Vladimír S.

doprava a daň

Dobry den.Prosim o odpověd. Členěni DPH V MEZINARODNI DOPRAVĚ.Firma ma sidlo v ČR, je platcem DPH. 1. fa za dopravu od EU ( platce dph v eu) do ČR. 2. fa dopravu z EU( ITALIE platce DPH) na Slovensko (PLATCE DPH). 3. FA za dopravu zboži z EU (PLATCE DPH V EU) do Turecka 4. FA za dopravu z ČR do EU(PLATCE DPH) 5. FA za dopravu z ČR do Turecka

Dobrý den. Maminka darovací smlouvou převedla…

Dobrý den. Maminka darovací smlouvou převedla část nemovitosti na dceru, která část nemovitosti vlastnila a za celou nemovitost byla plátcem daně z nemovitostí. Darovací smlouva byla vložena do katastru. Je nutné podávat přiznání k darovací dani, když daň se neplatí a v případě, že ano, jaká cena by se uváděla? pokud by dcera nemovitost chtěla po 4 letech od vlastnictví prodat, podléhal by prodej dani z příjmů a z jaké částky by se vycházelo? Děkuji

pořízení majetku

Dobrý den, podnikám na živnostenský list při studiu vysoké školy a podníkání se začalo dařit, tudíž s příjmy rostou i daně...rád bych se zeptal, je-li možné koupit si dům, ve kterém budu bydlet a budu zde mít nahlášené i trvalé bydliště, zaplatím ho v hotovosti, a zanést ho do nákladů a tím snížit zisk a tudíž i daně. Podnikám v oblasti marketingu a tudíž by tento dům sloužil mým podnikatelským záměrům jako "kancelář" pro vymýšlení nových obchodních strategií a řízení mého podnikání. Doufám, že jsem napsal dotaz dostatečně srozumitelně a předem děkuji za Vaši odpověď. S přáním hezkého dne, artur.k

účtování nákladů

dobrý den. jak mám zaúčtovat fakturu - náklady spojené s vymáháním povinnosti ohledně neplacení leasingových splátek pomocí externího subjektu? Daňově či nedaňově? A s tím souvisí nárok na odpočet DPH. Ano či nikoli? děkuji.

předmět daně

Dobrý den, mohu být, jako fyzická osoba nepodnikatel, příjemcem sponzorského daru na kulturní akci, kteoru pořádám? Pokud ano, musím zaplatit darovací daň? Děkuji Milan Zeman

nedoplatek na poplatcích

Dobrý den, kde se dá zjistit, kolik člověk dluží na poplatcích za odpad? V místě trvalého bydliště se již mnoho let nezdržuji a poplatky za odpad zde od určité doby neplatím. Bydlím v podnájmu v jiném kraji a nejsem si jistý, jestli za mne pronajímatel bytu tyto poplatky odvádí. Kde bych tedy mohl zjistit případnou výši mého dluhu za tyto poplatky? Děkuji předem za odpověď.