FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

nárok na cestovní náhrady

Dobrý den, může jednatel(v s.r.o. na základě smlouvy o výkonu funkce, má odměnu) vzdát nároku na cestovní náhrady(zákonné stravné)? V souladu s  § 346c zákoníku práce , který zakazuje zaměstnanci zprostit zaměstnavatele povinnosti poskytnout mu náhradu výdajů příslušejících zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce, posuzuje se tento jednatel za takového zaměstnance(vzniká jednateli automatický nárok na cestovní náhrady)? Nebo je nutné podle Obchodního zákoníku při uzavírání smlouvy dohodnout poskytování cestovních náhrad jednateli, přitom jednatel může potom uplatnit ten nárok nebo vzdát? Děkuji za odpověď.

cena při pořízení zboží

Dobrý den pane doktore, předem Vám moc děkuji za odpověď k otázkám ohledně dovozu zboží z třetích zemí a pořízení zboží z EU. Ještě se vracím k dovozu z třetích zemí: vedlejší náklady nám jsou přefakturovány dopravcem na příklad CARGO na fa z CARGA jsou uvedeny USD a nějaký kurz, který je platný v den fakturace z CARGA. Měla bych tyto USD, které jsou fakturovány na FA z CARGA přepočítat také kurzem ČNB, jakým budu přepočítávat USD uvedené v JSD? Dále je fakturováno pojištění v Kč - to přidám také k základu DPH, dále si dopravce fakturuje použité formuláře, cenu těchto formulářů, které spotřeboval při zastupování s cel. úřadem mám také počítat k základu DPH? Pane doktore předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám pěkné dny. S pozdravem Marie Volfová. PS: ta dodatečná přiznání na FÚ podám.

odpočet daně

Dobry den. Chtel chystam se podnikat a mam otazku. Planuji ze zacatku zainvestovat do sveho podnikani. Chtel bych nakoupit urcity druh zbozi ktery bych rozdaval zadarmo. Zajima me kdyz budu platce dane zda je toto mozne nejak uvest v účetnictví a jestli by se me tykalo i vraceni DPH. Pripadne nejaka jina moznost nakupu zbozi s naslednou "likvidaci". Aby mi vratili DPH abych aspon na tomto usetril. Dekuji

prodej domu

Dobrý den, 12 let jsme s manželkou svépomocí stavěli rodinný dům. Tento dům je 6 měsíců po kolaudaci a trvale v něm bydlíme. Chtěli bychom ho prodat a začít stavět znovu. Účty za některé práce a materiál do kolaudace máme. Můžeme je odpočítat od prodejní ceny domu? Můžeme zbytek peněz, které by byly ke zdanění, použít na stavbu pro trvalé bydlení do konce následujícího roku po prodeji? Pozemek již máme a na našem majetku neváznou žádné pohledávky. Do kolaudace v 3/2013 jsme žili v RD který byl prodán a daň zaplacena. Josef 61 let.

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den budeme prodávat barák za 3200 000kč kolik bude činit daň z tohoto prodeje? děkuji Válková

zaměstnní při studiu

Dobry den, mela bych na Vas dotaz - jsem studentka vyssi odborne skoly a nasla jsem si brigadu, kde jsem si tento mesic vydelala pres 10 000Kc , zamestnavatel je povinny za me platit socialni a zdravotni, ale ja mam strach abych se nedostala do problemu, ze pracuji pri studium, jak je to s tim socialni a zdravotnim? nedostanu se do problemu, kdyz za me bude zamestnavatel platit soc. a zdrav.?

prodej pozemku a daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně prodeje pozemku. S manželem jsme koupili pozemek v červenci 2012 a a teď po roce ho musíme bohužel prodat, abysme umořily část hypotéky, která nás velice zatěžuje. Chceme jej prodat za stejnou cenu, za kterou jsme ho pořídili před rokem. Kromě daně z převodu dan z nemovitostí (4%)budeme platit ještě nějakou daň? Jedná se mi hlavně o to, až pak manžel vykáže daňové přiznání , jestli musíme ještě platit daň z příjmů (15%) i když bude stejná kupní cenaa žádný zisk mít nebudeme. Děkuji za odpověď.

stavební práce ve třetí zemi

Česká firma - plátce DPH je dodavatelem stavby na Maledivách, fakturuje odběrateli bez DPH s nárokem na odpočet. Dodávku a montáž konstrukce přímo na MALE pro ni zajišťuje rovněž česká firma-plátce DPH a fakturuje dodavateli /naší firmě/ tuto službu bez DPH s odkazem na § 10 ZDPH. Jedná se o přenesení daň.povinnosti? Kam do "Přiznání k DPH" ? Děkuji mnohokrát za odpověď.

adresa odběratele

Dobrý den, vystavila jsem fakturu a následně opravný daňový doklad nikoliv na adresu firmy z obchodního rejstříku, ale na adresu provozovny zapsanou v živnostenském rejstříku. Je to možné nebo musí být vždy adresa z obchodního rejstříku?

stanovení DUZP

Dobrý den pane doktore, potřebovala bych poradit ohledně DPH: l) Dovoz z třetích zemí, dělám od l. l. 1013 asi chybně, přepočítávám USD celním kurzem, který je uveden v jednotlivých JSD. Dnes jsem se dočetla, podle zákona o DPH § 4, odstavec že bych měla používat denní kurz ČNB? Musím podat dodatečná přiznání za 6 měsíců, nebo to mohu tak ponechat? 2) Pořízení zboží z EU, mám počítat DPH podle data vystavení daňového dokladu? To znamená třeba, když daňový doklad je vystaven 2.7.2013, tak použít kurz ČNB z druhého sedmý? 3) Daňový doklad z EU je vystaven 29. 7. 2013. Zboží bylo na sklad přijato 2. 8. 2013, doklad jsem také zaúčtovala 2.8. 2013. Do, kterého měsíce mám přiznat DPH, a současně budu mít nárok na odpočet DPH? Kurz pro přepočet použiji 29.7.2013.

dovoz zboží

Dobrý den, prosim o radu, nakoupili jsme zboží v číně, zaplatili zálohu, zboží přišlo a zároveň JSD kde v položce 47 je částka 18210 sazba dph je nula, dovezla nám to služba tnt a platili jsme ji 300 za celní řizení, jak to mám zaúčtovat? Takéé mně nesedí banka s výpisem z banky jde asi o kurzový rozdil, mám na ten rozdil vytvořit bankovní doklad s touto částkou, díky moc, jsem začátečník s účetnictvím

prodej zboží

Dobry den, jsem OSVC se zivnostenskym listem, vyrabim a ziji v CR, nejsem platcem DPH. Prihlasila jsem se na remeslny trh v Nemecku. Jedna se o jednodenni, jednorazovou akci. Predpokladana vyse prodeje je 5.000-10.000 Kc. Plynou z toho pro me nejake specialni danove povinnosti v CR nebo Nemecku? Dekuji moc.

sleva na manželku

Dobrý den, manželka pracuje na DPČ (4 hodiny denně)a za rok vydělá 75000,-Kč hrubého. Kdyby odpracovala o cca 100 hodin méně, vešla by se do limitu 68000,-Kč a já bych mohl uplatnit daňovou slevu na manželku. Což by se podle mě vyplatilo. Bylo by teoreticky možné, že by třeba poslední kvartál odpracovala každý měsíc o 33 hodin méně (se souhlasem zaměstnavatele)a pak by vznikl nárok na daňovou slevu? Nemá to někde nějaký háček? Nebo to je celé nesmysl a počítám špatně? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s poplatky…

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s poplatky za televizi a rozhlas. Jsem student, bydlím v podnájmu v dobu studia, kde máme nově televizi. Musím platit poplatky, i když mám trvalé bydliště jinde, kde poplatky platí můj otec? Patřím ještě do domácnosti rodičů, nebo už tvořím novou domácnost, a proto bych měl platit poplatky? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den. Studuji na VŠ, zároveň mám podepsanou…

Dobrý den. Studuji na VŠ, zároveň mám podepsanou smlouvu v jedné práci spolu s růžovým prohlášením.Plat je zde 6tisíc hrubého. Nastoupila jsem teď do druhé práce(DPP). Zde tedy nemohu podepsat růžové prohlášení, jelikož už jedno mám podepsané jinde. 1) je to tak? 2) jak postupovat v druhé práci? Plat se zde pohybuje kolem 5,6tisíc/měsíc čistého. 3)co jsem tedy povinna teď udělat?odvést daně?a jak to mám řešit? Stačí zajít na konci roku s výpisem potvrzení ročních příjmů na finanční úřad? Tam budu tedy doplácet nebo jak? Moc děkuji za odpovědi

prodej nemovitosti

Dobrý den, mám v obchodním majetku nemovitost u které byla provedena rekonstrukce. Zatím není kolaudována, protože manžel/ neměli jsme rozdělený majetek/ zemřel. Při rekonstrukci jsem jako plátce DPH si uplatňovala z výdajů DPH. Po smrti manžele bych chtěla tuto nemovitost prodat. Budu muset při prodeji odvést DPH z prodejní ceny pokud bych nemovitost prodala před kolaudací nebo musím nejdříve zkolaudovat a pak prodat a odvést DPH z celkové prodejní ceny. Jako by to bylo v případě kdybych zkolaudovanou nemovitost převedla na s.r.o. a prodala jako podnik jinému plátci DPH a musel by tento kupec být také právnickou osobou. Děkuji za odpověď

úroky ze stavebního spoření

Dobry den, Ziji a pracuji jiz 10 let v zahranici a zatim jsem si neodhlasila trvale bydliste v CR. V zahranici vlastnim nemovitost kterou kazdorocne zadavam do danoveho priznani spolu s castkou prijmu. V CR mam stavebni sporeni s castkou priblizne 50.000 kc. Chtela jsem se zeptat, zda je nutne se odhlasit v CR, dat vedet bance a uroky hlasit v danovem priznani v cizine? Nebo to neni potreba? Predem moc dekuji za odpoved. S podravem Andrea

prodej nemovitosti z obchodního majetku

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak by to pro mě nejlépe vyšlo, abych nemusel platit vysokou daň z příjmu, když prodávám nemovitost, která je zařazena v majetku podnikání a prodal bych jí asi za 2 700 000,--. děkuji za radu

daňová povinnost

Dobrý den, vlastním nákladní automobil nad 12 tun s vlekem nad 12 tun, který ale nevyužívám k podnikání (pouze pro vlastní potřebu). Nyní mě vyzval finanční úřad, abych doplatil silniční daň od roku 2009 až po současnost. Ke stanovené částce mi bude vyměřeno penále, proto se chci zeptat, zda v tomto případě, kdy mě úřad jako soukromou osobu (ještě jednou zdůrazňuji, že nákl. automobil nepoužívám k podnikání) neupozornil dříve, že mám daň zaplatit, není možné usilovat o odpuštění nebo snížení penále. Navíc vezmeme-li v úvahu, že na právní úpravu v této souvislosti nebyla veřejnost příliš upozorněna. Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, jsem FO neplátce DPH. Jiný plátce mi fakturuje dlouhodobý pronájem nebytových prostor. Má on povinnost mi to DPH osvobodit ? Nebo máme možnost volby dohody že oba chceme aby tam to DPH bylo. Všude se píše jen o tom že jako neplátci to právě plátce fakturuje jako osvobozené. Ale co když oba chceme to DPH aby tam bylo. Máme možnost této volby ? Nebo máme naopak povinnost osvobodit. Děkuji moc za vaši odpověď. Zdraví Bustová