FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, na zaplacenou zálohu (srpen) ze…

Dobrý den, na zaplacenou zálohu (srpen) ze vystavil doklad na přijatou platbu. Celková faktura se vystavovala v UZP v září, záloha se odečítala v době, kdy bylo již podáno DPH za září. Lze odečíst DPH z neodečtené zálohy (DPH)v říjnu? Děkuji

Dobrý den, prosím zodpovědět následující dotaz:…

Dobrý den, prosím zodpovědět následující dotaz: Může firma vyplácet zaměstnancům na jejich soukromý bank. účet (kromě mzdy) také vyúčtování měsíčních nákladů a cestovních výdajů? Jedná se o zaměstnance, kteří pracují jako obchodní zástupci a do sídla společnosti se dostanou minimálně. Děkuji, Vlasáková.

Dobrý den,jsem studentem posledního ročníku…

Dobrý den,jsem studentem posledního ročníku magisterského studia na vysoké škole v ČR. Diplomovou práci, která je součástí úspěšného zakončení studia, vypracovávám pro jistou firmu v Německu. Tato firma mi vyplácí měsíční odměnu. Na personálním oddělení mi sdělili, že oni mi tento příjem danit nebudou, a že se mám domluvit na finančním úřadu(v Německu). Rád bych Vás proto požádal o radu, co je třeba udělat, a jakým způsobem postupovat. Daní se tento příjem? Jedná se vlastně o stipendium. Je vůbec nutné finanční úřad navštěvovat? Děkuji.Jiří

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu.…

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Vedu daňovou evidenci. Vlastním starší rodinný dům, který v současnosti užívám pouze k podnikání a mám na jeho adrese sídlo podnikání. Pokud bych chtěla na tomto domě provést nějaké opravy, např. výměnu oken, dveří, opravu střechy, lze si je uplatnit jako daňový výdaj? Nebo je potřeba nechat dům ocenit, zařadit do odpis.skupiny a jako daňový výdaj uplatnit pouze odpis? Jak poté postupovat v případě provedení nějakých oprav?

Dobrý den, podnikající fyzická osoba zaměstnává…

Dobrý den, podnikající fyzická osoba zaměstnává jednoho zaměstnance.Zaměstnanci půjčila auto, které má zahrnuté v obchodním majetku ale nemá na něj sjednané havarijní pojištění. Zaměstnanec vlastní vinou naboural a zaměstnavatel nebudede požadovat náhradu škody po zaměstnanci. Jsou náklady na opravu automobilu jako daňově uznatelný náklad pro OSVČ?

Jsem osvobozen od daně z příjmu z prodeje…

Jsem osvobozen od daně z příjmu z prodeje nemovitosti, který proběhne ještě letos, mám-li zde trvalé bydliště od roku 1979, ale toto jsem v roce 2006 přerušil a znova obnovil?

Dobry den, potřebovala bych se zeptat jestli je…

Dobry den, potřebovala bych se zeptat jestli je nejaky problem pro OSVČ se sídlem v ČR s pronajmem kancelaře v rakousku,kde pracuje po dobu neméně 3 mesíců. Děkuji za odpověd

Odečitatelná položka - pojištění

mám sjednanou životní pojistku od r. 02, vstupní věk při sjenání 29 let,konec pojištění v r. 28 v mých 55 letech, jsem zaměstnanec, mohu každoročně uplatňovat uhrazené pojistné jako čátku snižující daňový základ. Děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli konzultační služby ve zdravotnictví (oční ambulance) podléhají DPH nebo jsou od DPH osvobozeny? Jedná se o konzultační služby pro firmu, která prodává kontaktní čočky. Děkuji za odpověď

Vážený pane doktore, děkuji za odpověď na níže…

Vážený pane doktore, děkuji za odpověď na níže uvedený dotaz. Měl bych ještě jednu prosbu, jak se při případném prodeji vyhnout placení daně z příjmů, když jde o vztah bratr - sestra. Nechceme čekat 5 let pro naplnění podmínky osvobození. Děkuji za odpověď Dotaz: Dobrý den, mám dotaz ve vztahu daň dědická a daň z příjmů. Bratr dědí po zemřelé sestře a jedná se o dům, automobil, karavan a další movité věci. Celková hodnota cca 2 mil Kč. Mám dotaz ohledně toho, zda se toto dědictví promítně nějak v přiznání k dani z příjmů fyzických osob. A druhý dotaz, dojde k prodeji tohoto zděděného domu, sestra v něm žila po dlouhou dobu (cca 20 let), bratr (dědic) v něm nežil vůbec. Bude tento případný prodej domu osvobozen od daně z příjmu dle § 4, odst. 1, písm. b? Děkuji za odpověď Odpověď: Ne, toto dědictví se nyní v přiznání k dani z příjmů nepromítne. Promítalo by se až v okmažiku prodeje věcí z dědictví a to ještě v případě, že by nebylo možné uplatnit osvobození od daně z příjmů. Příjem z prodeje domu bude osvobozen od daně z příjmů podle Vámi citovaného ustanovení v případě, že se prodej uskuteční po více než 5 letech od jeho nabytí. Do této doby se bohužel nepočítá doba vlastnictví zůstavitelky, tedy sestry prodávajícího, protože osvobození se vztahuje na dědění v řadě přímé (otec-syn, matka-syn atd.) a nikoli v řadě pobočné (sourozenci).

Dobry den, chtel jsem se zeptat, jsou-li pro OSVC…

Dobry den, chtel jsem se zeptat, jsou-li pro OSVC nejak omezene vydaje na stravne a kapesne v zahranici, myslim pocet dni v roce. Konzultuji pro firmu v USA, ale dane budu platit v CR. Vetsinu roku jsem stravil na americkem kontinente, pouzil jsem jako vydaje udaje z vyhlasky 549/2006Sb, ktera rika, ze je mozno si pocitat denne $50 na stravne a dalsich 40% teto castky jako kapesne. Celkove to dela statisice, coz ale odpovida realite. Dekuji za radu. Lukas

Dobrý den, potřeboval bych vědět způsob…

Dobrý den, potřeboval bych vědět způsob zaúčtování uzavřených derivatových obchodů. Naše společnost uzavřela forwardy na první pololetí roku 2008. (kurz CZK/USD 20,5). Jak máme postupovat při účtování na konci roku. Musíme účtovat o nerealizovaných derivatových výnosech v tomto roce?

Dobrý den, chtěla bych zjistit cenu PHM Natural…

Dobrý den, chtěla bych zjistit cenu PHM Natural 95 pro rok 2007 pro podnikatele, děkuji.

Dobrý den,chci převést poměrnou část bytu a chaty…

Dobrý den,chci převést poměrnou část bytu a chaty,které jsou SJM,na děti.Jakou povinnost mám vůčiFÚ v r.2007 a jakou v r.2008?Manžel souhlasí.

Dobrý den, v naší výrobní dílně topíme…

Dobrý den, v naší výrobní dílně topíme momentálně zařízením na naftu. Prosím Vás o informaci, jestli si můžeme nějak nárokovat vrácení spotřební daně. Děkuji. Tomáš Krutský, ASC s.r.o.

Syn OSVČ vede DE.Nakoupil stoly,židle,lednici a…

Syn OSVČ vede DE.Nakoupil stoly,židle,lednici a jiné vybavení od soukromé osoby -nepodnikatele.Sepsal dohodu o nakoupení a úhradě.Může si tím snížit danový základ?Děkuji

Dobry den, mela bych dotaz ohledne dovazeni vina…

Dobry den, mela bych dotaz ohledne dovazeni vina z Italie do CR. Jaka je spotrabni dan, clo, atd. Vino je neperlive, 12,5%. Pokud pro zodpovezeni meho dotazu potrebujete jeste nejake informace, rada je samozrejme zdelim. Dekuji Kamenikova

Dobrý den,novela zákona o účetnictví posunula…

Dobrý den,novela zákona o účetnictví posunula hranici pro povinnost FO vést podvojné účetnictví z dosavadní hranice 15 mil. Kč na 25 mil. Kč od 1.1.2008. V případě, že v roce 2007 překročím hranici obratu 15 mil. Kč, jaký to má pro mne dopad. Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ve vztahu daň dědická a daň…

Dobrý den, mám dotaz ve vztahu daň dědická a daň z příjmů. Bratr dědí po zemřelé sestře a jedná se o dům, automobil, karavan a další movité věci. Celková hodnota cca 2 mil Kč. Mám dotaz ohledně toho, zda se toto dědictví promítně nějak v přiznání k dani z příjmů fyzických osob. A druhý dotaz, dojde k prodeji tohoto zděděného domu, sestra v něm žila po dlouhou dobu (cca 20 let), bratr (dědic) v něm nežil vůbec. Bude tento případný prodej domu osvobozen od daně z příjmu dle § 4, odst. 1, písm. b? Děkuji za odpověď

Penále od FÚ

Firma obdržela platební výměr na daňové penále od FÚ za zdaň.období od 1.7.2004 do 30.9.2004.Splatnost platby byla 25.10.2004 a úhrada 26.10. a 3.11.2004. Platební výměr byl vystaven 12.11.2007.Domnívám se, že po 3 letech již FÚ nemůže penále vyměřit.Je má doměnka správná? Pokud ano, jak mám postupovat. Děkuji. Ing.Pantůčková