FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,s.r.o. by chtěla vytvořit fond…

Dobrý den,s.r.o. by chtěla vytvořit fond kulturních a sociálních potřeb,chtěla bych vědět jak se tento fond účetně a danově vytvoří, kolik % ze zisku by to mělo činit a jak se tvorba účtuje.Dále by mě zajímalo, zda pak různé kulturní akce a např.adventní kalendáře pro zaměstnance hrazené z tohoto fondu jsou daňově účinným výdajem a na který nákladový účet se tyto výdaje účtují.Děkuji

Dobrý den. Jsem provozovatelem internetového…

Dobrý den. Jsem provozovatelem internetového obchodu a chci se přihlásit jako plátce DPH. Jakým způsobem se promítne DPH do poštovného? Protože je každá zásilka jiná, jsou i ceny poštovného různé, avšak cenu poštovného máme stanovenu jednotně, neboť v okamžiku vypisování dokladů tuto cenu ještě neznáme - tu se dozvíme až při podání zásilky. Jak tedy postupovat při výpočtu DPH za poštovné a jakým způsobem zpětně uplatnit vrácení DPH. Děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ s tržbami asi 1 000 000 Kč ročně.…

Jsem OSVČ s tržbami asi 1 000 000 Kč ročně. Náklady vyakazuji 50% paušálem. Do jisté míry mohu pro část příjmu ovlivnit, ve kterém roce jej obdržím. Bylo by pro mne výhodné - vzhledem k daňové reformě - kdybych v roce 2007 dosáhl tržeb jen např. 800 000 a v roce 2008 pak 1 200 000 Kč? Děkuji, Sýkora

Daň z příjmů nedaňovým výdajem

Dobrý den, moje otázka zní: Je daň z příjmu za rok 2006 zaplacená v roce 2007 nákladem ve smyslu daňové evidence? Upozorňuji na společné zdanění manželů. Děkuji za odpověď.Láďa

Dobrý den, od února 2008 budu zaměstnán v…

Dobrý den, od února 2008 budu zaměstnán v Rakousku jako zaměstnanec na plný úvazek s trvalým bydlištěm i pobytem v ČR. Zajímalo by mě, jak probíhá zdanění, sociální pojištění a zdrav.pojištění, kde je možno dohledat informace a co budu potřeba vykonat u nás (odhlášení apod. - standardní postup plateb soc., daní a zdrav.poj. atd.). Děkuji a jsem s pozdravem Martin Pernica m.per@email.cz

Dobrý den, v době, kdy jsem byla jako…

Dobrý den, v době, kdy jsem byla jako zaměstnanec s.r.o. na služební cestě v zahraničí, bylo odtaženo firemní auto, které mám přidělené jako referentské, kvůli čištění ulice (bylo zaparkováno u kanceláře před označením). Po návratu ze služební cesty jsem auto vyzvedla a musela zaplatit poplatek za odtah a za parkování. Je možné tyto poplatky zahrnout do daňově uznatelných nákladů, když jsem nebyla v ČR a tudíž nemohla přeparkovat včas ?

Dobrý den, společnosti s.r.o. bylo rozhodnutím o…

Dobrý den, společnosti s.r.o. bylo rozhodnutím o odstranění tvrdosti sníženo vyměřené penále od zdravotní pojišťovny. Snížením tohoto penále byla plátci poskytnuta podpora de minimis dle Nařízení Komise ES č.69/2004. Vyměřené penále společnost má zaúčtováno na účtě 545 (ostatní pokuty a penále - daňově neuznatelné náklady) oproti závazku vůči pojišťovně. V případě takto sníženého penále se zaúčtuje storno zápisu 545/336 a nebo tato poskytnutá podpora ovlivní daňové výnosy?

Dobrý den, jelikož se nejedená o zcela běžný…

Dobrý den, jelikož se nejedená o zcela běžný účetní případ, chtěla bych Vás poprosit o radu: Společnost u které máme v zahraničí termínovaný vklad nám měsíčně připisuje úroky. Nyní nám však zaslala šek na "srážkouvou daň"zaplacenou v Anglii. Šek na cca 160 anglických liber jsme předložili naší bance. Jak to, prosím, zaúčtovat? Budu účtovat až při proplacení šeku - šek považuji za "příkaz k inkasu" (kurzem ke dni proplacení???) ve prospěch nějakých finančních výnosů (na účet 663 účtuji úroky z TV, takže také na tento účet??? protože potom zdaním v ČR v rámci DzPPO?) nebo bude nutné nějaké "započtení" daně zaplacené v zahraničí. Děkuji za jakoukoliv radu, popř. i kde bych získala nějaké informace k podobným případům.

dobry den, převadim prava a povinnosti k DB za…

dobry den, převadim prava a povinnosti k DB za cenu 980.000.čast techto prostredku asi 700.000 chci pouzit k nakupu nemovitosti a jeji rekonstrukci. v druzstvu jsem byl na tomto byte 21 mesicu predtim sem byl clenem na jinem byte 20 let. budu platit dan , a kolik a z jake castky se bude pocitat . dekuji Radek Sláma.

Dobrý den, ráda bych se zeptala:vedu daňovou…

Dobrý den, ráda bych se zeptala:vedu daňovou evidenci a letos jsem rekonstruovala kadeřnictví a zároveň odkupovala tyto prostory. Prosím o radu, jak se dájí tyto výdaje uplatnit v DE (jesti je lepší budovu odepisovat, nebo uplatnit jednorázově do výdajů?).Nedá se toto pořízení budovy odečíst ze základu daně?Děkuji Aneta Z.

Dobrý den, ráda bych se zeptala:vedu daňovou…

Dobrý den, ráda bych se zeptala:vedu daňovou evidenci a letos jsem rekonstruovala kadeřnictví a zároveň odkupovala tyto prostory. Prosím o radu, jak se dájí tyto výdaje uplatnit v DE (jesti je lepší budovu odepisovat, nebo uplatnit jednorázově do výdajů?).Nedá se toto pořízení budovy odečíst ze základu daně?Děkuji Aneta Z.

Odpisy nebo jednorázově do výdajů

leasing před 2008 a reforma

Leasing byl uzavřen 31. 12. 2007, plnění je v roce 2008. V jakých podmínkách budou platiti daňové zákony?

Od 1. 1. 2008 dochází u leasingu ke zrušení…

Od 1. 1. 2008 dochází u leasingu ke zrušení daňové skupiny 1. Leasing se posouvá z hranice 3 let na 5 let. V případě předčasné splátky, jaké budou navazující účetní a daňové operace?

Dobrý den.Manžel je zaměstnán, kde je mu odváděno…

Dobrý den.Manžel je zaměstnán, kde je mu odváděno zdravotní a sociální pojištění. Pokud si vedle hlavního zaměstnání otevře od nového roku živnost (s jiným zaměřením),je povinnen platit duplicitně další zdravotní a sociální pojištění? Děkuji. Zdena

Dva obchody - ztrátovy a ziskový - výše daně

Dobry den. V pripade, ze fyzicka osoba nepodnikatel zakoupi a proda behem 12-ti mesicu automobil se ziskem a soucasne proda ve stejnem obdobi dalsi automobil se ztratou, celkove je ve ztrate.. Musi se danit ten jeden ziskovy obchod ? Dekuji Pavel D.

Naše firma má uhradit DPH v SRN za odježděné km…

Naše firma má uhradit DPH v SRN za odježděné km osobní dopravy. Jsme zaregistrováni v SRN, máme Fin. úřadu v SRN uhradit x Euro. Jak se jejich fin. úřad dozví, za co to je? Podává se jim nějaké přiznání ? Je nějaký tiskopis ? Díky

Dobrý den pane doktore, mám problém ohledně…

Dobrý den pane doktore, mám problém ohledně fakturace a prosím o radu: Firma / autodoprava / obdržela objednávku na mezinárodní přepravu zboží od české firmy DIČ Nakládka : CZ 1 vykládka Rakousko, 2. vykládka Švýcarsko Fakturu jsem vystavila : cena smluvní + DPH 19% což si myslim,že je správně. Dotyčná firma, mi sdělila,že nám fakturu neuhradí ,jelikož jsem to měla fakturovat část přepravy bez DPH a druhou část s DPH dle jejích rozdělení. Já si myslím,že faktura je vystaven správně,Prosím o radu a děkuji za odpověď Jančíková

Technické zhodnocení versus daňový výdaj

Dobrý den p. doktore, omlouvám se, že obtěžuji se svými problémy,ale již několikrát jste mi dobře poradil, v což doufám i tentokrát.Mimo jiné, vedu daňovou evidenci OSVČ, která se zabývá pronájmem stavebního lešení. Blíží se konec roku a hledají se způsoby jak legálně utratit vydělané peníze za rozumné věci. Podnikatel zvažuje nákup dalších dílů k lešení. Obávám se však, že pokud nakoupí další díly k lešení v částce vyšší než 40tisíc bez DPH, že se to může považovat za technické zhodnocení již dříve pořízeného souboru lešení. Zvažovali jsme, což by u dodavatele tohoto lešení problem nebyl, rozdělit fakturaci na menší částky např. po 39tisíc v určitém časovém odstupu (např. týden) od sebe. Dodavatel nás ubezpečil, že takto postupují i jiné firmy s tím, že si nechávají na fakturu napsat, že se jedná o "Drobné příslušenství k lešení", čímž dávají najevo, že se jedná jen o dokoupení vyřazených dílů- např. pohnilé podlážky, nevrácené spojky k lešení, poničené výlezy apod. Myslíte, že by tento způsob byl možný? Nemůže nám například při případné kontrole finanční úřad takové nákupy na závěr roku napadnout s tím, že nám jednotlivé faktury do 40tis. sečte a řekne, že se jedná o technické zhodnocení, které překročilo zákonem stanovený limit pro odpisování? Děkuji za odpověď ing. Najmanová

Dobrý den,po kontrole ze živnostenského úřadu nám…

Dobrý den,po kontrole ze živnostenského úřadu nám bylo sděleno, že pokud účtujeme zákazníkovi "cestovné" jako samostatnou položku za např. výjezd konzultanta....musíme mít na to živnostenské oprávnění, konkrétně koncestní listinu na přepravu.Dokonce nás upozornili, že pokud je to nad zákonem stanovenou částku, můžeme být bez oprávnění sankcionováni finančním úřadem za daňový únik, pokud rozdíl řádně nezdaníme.Nicméně jsemse pátrala, kde by byla výše tohoto cestovného(dopravného?) zmíněna a kromě "cestovného a stravného",které je zmíněno v zákoníku práce jsem se nikde o ničem nedočetla.Přijde mi to poněkud absurdní a pochybuji, že všichni,kteří svým zákazníkům účtují "cestovné" budou mít tuto koncesi.Doporučení znělo, abychom si cestovné účtovali v rámci dodávané služby, což je problém, protože bychom museli předělat všechny běžící smlouvy a to by nebyl jednoduchý úkon.Otázka: skutečně je nutné mít tuto koncesi? Je někde stanovena výše tohoto cestovného/dopravného? děkuji