FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

úroky z úvěru

Dobrý den Může si fyzická osoba která je účastníkem úvěrové smlouvy/hypoteky/ odečíst úroky z uvěru pokud hypotéku použije na bytové potřeby, ale není vlastníkem nemovitosti.Vlastníkem je matka přítelkyně a nemovitost poskytne jako záruku za hypotéku. Mohla by si úroky z hypotéky odečíst dcera majitelky? Děkuji

navýšení důchodu

Dobrý den, dne 1.1.2007 jsem odešla do starobního důchodu. Ten pobírám, ale dále pracuji na dohodu o pracovní činnosti u jiného zaměstnavatele. Nyní jsen se dozvěděla, že bych mohla požádat o zvýšení svého důchodu, vzhledem k tomu, že z výplaty je mně sráženo sociální i zdravotní pojištění. Vždy na dobu kalendářního roku mám uzavřenou dohodu o pracovní činnosti se svým zaměstnavatelem. Prosím o odpověď, kam se mohu se svou žádostí obrátit. Za vyřízení předem děkuji. Škvárová Zdenka nika2007@volny.cz

kamerový systém

Dobrý den, prosím o radu, jsme s.r.o., jsme v nájmu, nyní pořizujeme kamerový systém(postupně). Několik faktur vystavených v průběhu cca 3-4 měsíců na kamery a příslušenství. Ani jedna faktura nepřesáhla 40 000,--Kč. Jak správně zaúčtovat?? Jde o samostat. movité věci, mám cenu sloučit a odepisovat? Děkuji I.

kamerový systém

Dobrý den, prosím o radu, jsme s.r.o., jsme v nájmu, nyní pořizujeme kamerový systém(postupně). Několik faktur vystavených v průběhu cca 3-4 měsíců na kamery a příslušenství. Ani jedna faktura nepřesáhla 40 000,--Kč. Jak správně zaúčtovat?? Jde o samostat. movité věci, mám cenu sloučit a odepisovat? Děkuji I.

doměrek a penále

Dobrý den. S.r.o. bylo doměřeno DPH za loňský rok z kontroly na FÚ. Jak mám prosím zaúčtovat předpis těchto doměrků z minulých let? A následně pak úhradu? A jak prosím zaúčtovat penále z dodatečně vyměřeného DPH za minulá období? Děkuji.

práce v zahraničí

Dobrý den, mám dotaz ohledně spolupráce se zahraniční firmou, která nemá sídlo ani "legal entity" v ČR, ale ve Švýcarsku. Manželovi nabídli práci konzultanta na 6 měsíců s tím, že bude zaměstnancem švýcarské agentury, která za něj bude platit daně podle evropského práva, a také "social security". Zdravotní pojištění společnost neplatí. Podle tohoto práva údajně není nutno zakládat živnostenský list ani dělat daňové přiznání (při kontraktu na 6 měsíců), je to pravda? Jak je to pak s přihlášením k platbě zdravotního pojištění, případně sociálního pojištění? Jsou obecně při tomto typu spolupráce nějaká rizika? děkuji, hezký den, Rychlíková

příjmy společníka v.o.s.

Daň z příjmů-veřejná obchodní společnost Dobrý den, rád bych se zeptal na zdanění zisku u veřejné obchodní společnosti (v.o.s.). Mám ještě v jiné firmě stálé zaměstnání na HPP a zajímá mě, zda u v.o.s. bych zisk danil pouze 15% ve svém osobním daňovém přiznání nebo bych z něj musel odvádět i zdravotní a sociální ? Děkuji za odpověď. Michal

sleva na dítě

Dobrý den, dcera v únoru přerušila studium na VŠ a po úspěšném složení přijímacích zkoušek byla znovu přijata ke studiu v jiném oboru. Datum přijetí na VŠ je 2.7.2013.Mám od tohoto dne nárok na slevu na dani na studující dítě nebo dcera musí znovu přinést potvrzení až od září,protože se na ni sleva přes prázdniny podle naší účetní nevztahuje? ,

daňová povinnost

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem majitelkou pozemku, na kterém obec vybudovala cyklostezku. Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejné využití pozemku, byla jsem osvobozena od daně z nemovitosti. Obec mi odmítala za využívání pozemku platit jakoukoliv kompenzaci. Proto jsem proti obci podala žalobu na náhradu za užívání pozemku. Spor jsem vyhrála a obec mi musela za dva roky zpět zaplatit finanční náhradu. Z této náhrady budu v příštím roce platit daň z příjmu. Potřebovala bych vědět, jestli budu muset také platit daň z nemovitosti. Na finančním úřadě mi ústně sdělili, že ji platit nemám, protože pozemek i nadále slouží veřejnému účelu. Nechci se v budoucnu dostat do problémů a proto Vás prosím o vyjádření, zda je informace úřednice opravdu správná. Děkuji Helena Tomanová

danění příjmu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak zdanit příjmy ze smlouvy o dílo, když nemám živnostenský list a jedná se o jedinou smlouvu, která není pravidelnou opakovanou činností. Děkuji J. Bezchleba

daňové náklady

Dobrý den, začínám s danovou evidencí a mám několik drobných dotazů. Mám příjmy ze zaměstnání, pronájmu i podnikání. Situace je taková, že jsem koupil byt na hypotéku v jednom městě a následně se přestěhoval kvůli zaměstnání do města jiného kde žiju a věnuji se přivýdělku v nájemním bytě. 1) Je možné nějak dostat do nákladů odpisy byt který jsem koupil v roce 2011 a je financován hypotékou na fyzickou osobu (ne na ičo). 2) Mohu někam popř. kam do nákladů dostat nájemné toho druhého bytu? Je to vlastně výdaj, který platím abych si udržel všechny tři zdroje příjmů. Byt je ve měste kde mám zaměstnání, věnuji se v bytě podnikání (internetový obchod) a zároven jej musím platit abych mohl svůj byt pronajímat. Kolik procent tohoto výdaje lze uplatnit v nákladech? Patří pak celý podíl např. jen do podnikání nebo se může uplatnit část i v nákladech na pronájem? Prosím poradte, jsem v tomto naprostý amatér. Děkuji moc. S pozdravem Smrčenský

prodej pozemku a daně

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat,kolik dělá daň z prodeje pozemků.A kdo daň z prodeje musí zaplatit.Jedná se o ornou půdu.Kupujícím je JZD,které v součastné době ornou půdu využívá. Děkuji Vám za Vaši odpověď

příjem manželky

Dobrý den, 18.5.2013 mi skončila 3-letá rodičovská dovolená. Můj bývalý zaměstnavatel je v insolvenci před rozhodnutím o úpadku. Dostala jsem k 18.5.2013 výpověď s 3 měsíčním odstupným ve výši 45tis., které mi nebylo vyplaceno. Budu si moct udělat roční zúčtování daně za rok 2013, pokud nebude odstupné vyplaceno do 31.1.2014 nebo si daň vyúčtuju až po reálném vyplacení? Počítá se nevyplacené odstupné jako příjem nebo se mi do příjmu nepočítá a manžel si bude moct na mě uplatnit slevu na dani za r. 2013? Podpora v nezaměstnanosti je dávka nebo příjem? Děkuji za odpověď Benešová

daňová povinnost

Dobrý den, jsem nepodnikajicí FO a potřebuji uzavřít s jinou FO ve starobním důchodu officiální smlouvu na hlídání mého dítěte (na základě této smlouvy dostanu od zaměstnavatele příspěvěk na péči). Ročně se bude jednat o její příjem 60 tis. Kč. Jaké musí jako důchodce platit daně, lze se dani z příjmu nějak zcela vyhnout? Jakou máme ideálně uzavřít smlovu? Bude si pak sama podávat DP? Je osvobozena od zd. a soc. pojištění? Děkuji A.V.

daňová povinnost

Dobry den, mam na Vas velkou prosbu, protoze dosud mi nikdo nebyl schopen odpovedet. Prodala jsem dum, na kterem byla hypoteka. Novy majitel mou puvodni hypoteku doplatil a jeste mi vyplatil nejakou castku. V KS je uvedeno, ze se vse hradilo na 3 casti: 1. Cast - zaloha 2. Cast - doplaceni uveru/hypoteky primo bance na jejich ucet 3. Cast - zaslani urcite castky na cislo uctu meho zdravotne postizeneho syna V nemovitosti jsme zili trvale od 04/r. 2010 Nemovitost byla prodana tento mesic. Otazka zni: - z jake casti budu platit Dan z prevodu nemovitosti? - musim platit dan z prijmu, kdyz penize sly na ucet nezletileho tezce zdravotne postizeneho syna se kterym ziji ve spolecne domacnosti? Syn ma prukaz ZTP/P Dekuji za odpoved.

cena nájmu pozemku

Podle nového zákona jsem prvně platil daň z pozemků - orná půda a pastviny, kterou na základě smlouvy užívá zemědělské družstvo. Zaplacená daň se téměř rovná náhradě za užívání pozemku. Mohu od družstva žádat proplacení této daně, kterou do letošního roku družstvo platilo ?

DUZP při dovozu zboží

Dobrý den pane doktore, ještě mám jeden dotaz ohledně dovozu z třetích zemí: daňová povinnost vzniká propuštěním zboží do celního režimu volný oběh. Datum, které je uvedeno na JSD, je rozhodující pro přiznání DPH z pořízení zboží, když tam bude uveden datum třeba 12.8. 2013 tak pane doktore použiji kurz ČNB z 12.8. 2013? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám a celé rodině pěkné dny. S pozdravem Marie Volfová.

stavební práce

Dobrý den, jsem OSVČ, od srpna 2013 plátce DPH. V září budu poskytovat službu (pomocné stavební práce - bazény, rekreační objekty) české firmě, ale místo plnění je Chorvatsko. Jde použít přenesená daňová povinnost v tomto případě? Nebo jak bych měl fakturovat za poskytnuté služby české firmě. Děkuji za odpověď

sazba daně

Dobrý den, chtěla bych vědět, s jakou sazbou DPH se správně fakturuje teplo. Naši dodavatelé a pronajímatelé používají obě sazby, nevím, co je tedy správně. Děkuji a přeji hezký den Křepelková

daňová povinnost

plati se dan z prijmu u zdedenych penez?