FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Paušání sazba u ekonomického poradce

Jakou sazbu výdajů paušálem může uplatnit ekonomický poradce? Děkuji za odpověď.

Účtování penále (DPPO,DPH,sil.daň)

Děkuji za minulou odpověď. Firmě bylo vyměřeno FÚ penále(DPPO,DPH,sil.daň),jaký je správný postup při zaúčtování a) 545/325 a 325/221 nebo 545/343,341 a 343,341/221? b)je správne provést předpisy dle rozhodnutí FÚ? Děkuji za pomoc Jana

Odpisy automobilů na leasing

Dobrý den, chci se zeptat, jak to bude příští rok s odpisy automobilů.Je pravda, že automobily jak nákladní, tak osobní, nakoupené na leasing v tomto roce se budou i nadále odepisovat na 4 roky?Ostatní automobily, které jsou v majetku firmy už nyní se budou měnit na pětileté odepisování?Děkuji za odpověď

Dobrý den,chtěl sem se zeptat, jak se dá…

Dobrý den,chtěl sem se zeptat, jak se dá vypočítat (třeba i orientačně) čistý zisk z prodeje. Něco nakoupím za nějakou částku a za nějakou prodám, zaplatím daně, sociální, atd. a kolik mně čistého zbyde? Nebo kdy bych to našel. Díky.

Dobrý den, agenturní zaměstanávání, na které má…

Dobrý den, agenturní zaměstanávání, na které má firma povolení od MPSV na dobu např. 8/2007-8/2010. Poplatek za toto povolení je třeba časově rozlišovat, jako třeba certifikáty (pokud mají omezenou platnost? Děkuji za Vaši odpověď DR

Dobrý den.Chtěla bych si v prosinci 2007 zaplatit…

Dobrý den.Chtěla bych si v prosinci 2007 zaplatit na SP a ZP jednorázově částku 25.000Kč.Bude to uznatelným nákladem r. 2007? Dočetla jsem se, že zálohy mají určitou výši, která se nesmí překročit (u SP je to 11.988Kč a ZP 5.468Kč - to řeší zákon 589 a 592). Nevím, jak toto řeší ZDP.Děkuji

Klient má příjmy ze závislé činnosti, k tomu…

Klient má příjmy ze závislé činnosti, k tomu vlastní nemovitost, kterou pronajímá a tyto příjmy zdaňuje dle § 9 zákona o dani z příjmu. Neuplatňuje tzv.paušální výdaje 30%, ale výdaje skutečné a to odpisy majetku (viz §9, odst.6 ZDP). Pokud by klient tuto nemovitost prodal, považuje se jeho nemovitost za obchodní majetek ve smyslu daně z příjmů fyzických osob nebo ne? Jedná se mi o osvobození dle §4, písm.b. Děkuji za Vaši odpověď.

Postupitel měl na základě provedení transformace…

Postupitel měl na základě provedení transformace družstva v souladu se zák. č. 42/1992 Sb. a zák. č. 229/1991 Sb. v platném znění, úplné znění zák. č. 195/1993 Sb. vůči zemědělskému družstvu pohledávku - vypočtený majetkový podíl (v členění živý a mrtvý inventář, zásoby a transformační podíl) a tuto pohledávku postoupil před 10-ti roky na svou dceru, která ji chce nyní převést na svého syna, tedy vnuka původního postupitele. Jedná se tedy již o druhý převod. Musí postupník (vnuk) platit daň dědickou, darovací, popř. daň z příjmu v roce kdy získá tuto pohledávku? Prvý způsob převodu bylo postoupení. Jaký převod zvolit, aby se minimalizovala případná daň? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, firma přijala fakturu v roce 2005 a…

Dobrý den, firma přijala fakturu v roce 2005 a byla zaúčtovaná jako záloha-314 i zaplacená. V roce 2007 firma zjistila,že měla být zaúčtována přímo na 518/321 byl to daňový doklad,tedy měl jít do nákladů v roce 2005.Může firma buď podat dodatečné přiznání 2005 nebo v roce 2007 do nedaň.nákladů-5xx?Jiná možnost není? Děkuji za odpověď Jana

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jak musím…

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jak musím postupovat v záležitosti, kdy je uzavřena smlouva o dodávkách služeb v době kdy nejsem plátcem DPH (myšleno u OSVČ) a následně v průběhu budoucího období se budu muset dle zákona stát plátcem DPH. Musí se upravit příslušná smlouva a rozšířit finanční rámec o sazbu DPH či nikoliv? Předem děkuji za odpověď

Manželka bez příjmu

Dobrý den.Prosím není nám zcela jasné, co znamená přesně termín "druhá osoba bez příjmů".Může manžel uplatnit slevu na dani, pokud já nemám žádný příjem a dítě již máme dospělé? Vím, že s tím měla jejich účetní letos problém. Moc děkuji. Zdena

Smlouva o službách u neplátce DPH

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jak musím postupovat v záležitosti, kdy je uzavřena smlouva o dodávkách služeb v době kdy nejsem plátcem DPH (myšleno u OSVČ) a následně v průběhu budoucího období se budu muset dle zákona stát plátcem DPH. Musí se upravit příslušná smlouva a rozšířit finanční rámec o sazbu DPH či nikoliv? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Tuzemská fírma poskytuje poradenskou službu německé firmě (jedná se o konzultace na projektu v Bulharsku. Německá firma, se kterou má tuzemská firma uzavřenou smlouvu, má v České republice organizační složku (org. složka nemá IČ, ale je registrována v ČR jako plátce DPH). Je v tomto případě místo plnění v tuzemsku a tadíž fakturace s 19% DPH. Není zde jiná možnost? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. V případě, že byla darovací smlouva (v…

Dobrý den. V případě, že byla darovací smlouva (v I.skupině) podepsána v roce 2007 a vložena na katastr nemovitostí v roce 2008 bude osvobozena od daně darovací? Děkuji

Dobrý den, můj dotaz se týká minimálního základu…

Dobrý den, můj dotaz se týká minimálního základu daně pro letošní rok. V §7c odst.1) je uvedeno "... v jejichž průběhu poplatník provozoval činnost..." Je někde v zákonech popsáno či specifikováno ono slovo provozovat? Např. já mám poslední příjem z podnikání začátkem října. Za listopad nic a za prosinec vím, že už také nic nebude. Kolik měsíců jsem tedy provozoval podnikatelskou činnost? Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Miloslav Šimek

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně společného zdanění manželů. Můj čistý příjem v zaměstnání letos bude činit ca 135000,-Kč za rok, manželka je na mateřské, tzn. že má 7500,-/měsíčně, za rok tedy 90000,-. Vyplatí se nám podávat společné zdanění manželů? Loni jsme měli příjmy podobné. Pokud by se nám to vyplatilo, je možné podat společné zdanění i za loňský rok? Děkuji za odpověď Karel

Paušální výdaje u neřemeslné živnosti

Dobrý den, mám jen drobný dotaz. V jaké procentální výši mohu uplatnit výdaje u činnosti: Kresličské práce v rámci živnosti volné a Účetní práce. U obojího je to 50%? Děkuji Kubová

Dobrý den, jak zaúčtovat vyúčtování elektrické…

Dobrý den, jak zaúčtovat vyúčtování elektrické energie za období 14.11.2006-13.11.2007? Je chyba celou částku účtovat do roku 2007?Děkuji.

O kolik se zvýší základ daně zaměstnance při…

O kolik se zvýší základ daně zaměstnance při ročním zúčtování daní, pokud mu zaměstnavatel poskytne bezúročnou půjčku 600000,- za účelem bytové potřeby. V kolektivní smlouvě mají sjednaný úrok pro účely zdanění dle §6 odst.9 zákona o DP ve výši 4,5% ročně. Nevím, jakým způsobem se ke zdanitelné částce dobrat. Děkuji.

Dobrý den, podnikám jako OSVČ a potřebuji koupit…

Dobrý den, podnikám jako OSVČ a potřebuji koupit automobil.Když ho nechám dodatečně upravit ( výrobce dovoluje a umožňuje) na kategorii N1 , lze uplatnit odpočet DPH na tento automobil? Děkuji za odpověď