FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pracovní cesta

Dobrý den, jsem OSVČ (plátce DPH) a pořídil jsem si automobil (částečně soukromě, částečně pro podnikání). Jelikož jsem si uplatnil částečný odpočet DPH, vedu knihu jízd. Pro podnikání používám pronajatou kancelář mimo své bydliště. Je možné počítat cesty z domu do kanceláře jako služební? Z domova pracovat mohu velmi obtížně, protože máme malé děti. Sídlo podnikání mám však ve svém bydlišti.

pracovní cesta

Dobrý den, jsem OSVČ (plátce DPH) a pořídil jsem si automobil (částečně soukromě, částečně pro podnikání). Jelikož jsem si uplatnil částečný odpočet DPH, vedu knihu jízd. Pro podnikání používám pronajatou kancelář mimo své bydliště. Je možné počítat cesty z domu do kanceláře jako služební? Z domova pracovat mohu velmi obtížně, protože máme malé děti. Sídlo podnikání mám však ve svém bydlišti.

typ DPH

Dobrý den, měla bych prosím takový zvláštní dotaz. Převzala jsem účetnictví jedné spediční firmy a obdržela jsem fakturu od tuzemského dopravce za dopravu do země třetího světa. Což znamená, že je to osvobozené od daně. Dělá mi starost, kam začlenit dph, aby to bylo na správném řádku v daňovém přiznání. Velice děkuji za odpověď. Jedličková

podání přiznání

Jsem OSVČ a můj manžel osoba spolupracující. Manžel v červnu zemřel a notářka chce abych podala daňové přiznání FÚ ke dni úmrtí z důvodu bezpodílového jmění manželů.Budu podávat i za sebe? A jak potom podám přiznání na konci roku? Děkuji za odpověď

danění více příjmů

Dobrý den, prosím o radu, jak podat daňové přiznání, když čtyři měsíce jsem byl zaměstnanec v Čechách a zbytek roku pracuji v Německu u německé firmy také jako zaměstnanec. Mohu v Čechách podat daňové přiznání za tyto čtyři měsíce, kde uplatním slevy na děti a bonusy? Uvedu příjem pouze za ty čtyři měsíce tady a německý zaměstnavatel udělá vyúčtování daně v Německu? Musím podávat sám daňové přiznání v Německu nebo to má udělat zaměstnavatel? Moc děkuji za odpověď

daňová povinnost

Byli jsme zvoleni na 5 let do představenstva Sdružení vlastníků bytových jednotek v domě, kde bydlíme a na schůzi nám byla vlastníky navržena a schválena odměna 300 Kč/os./měsíc. Období našeho mandátu se chýlí ke konci a dosud jsme si odměnu nedali vyplatit. Když si ji teď necháme vyplatit naráz, tj.18.000,- Kč, musíme zaplatit daň? Děkuji za odpověď.

znalecký posudek

Dobrý den, dotaz k daním z příjmu (prodej nemovisti-OSVOBOZENÍ OD DANĚ) Jaké jsou možnosti prokázat FÚ,že jsem v bytě před jeho prodejem bydlel,pokud jsem zde neměl trv.pobyt a bohužel ani doklady (stvrzenky,nájemné,služby) nebyly evidovány na mé jméno? Je možné toto řešit formou "čestného prohlášení"? Dále bych se rád informoval,jak dlouho platí znalecký posudek (vypracovaný za účelem dědického řízení,nikoli pro prodej bytu) a zda ho lze použít k danovému přiznaní z prodeje bytu. V našem případě byl vypracován 2.7.2012 ke dni 29.2.2012 a prodej bytu proběhl 30.07.2013. Děkuji.

Dobry den, mam dotaz ohledne placeni socialniho…

Dobry den, mam dotaz ohledne placeni socialniho a zdravotniho pojisteni. Pritelkyne studuje na vysoke skole. Ihned po stredni, studovala 4-lety bakalarsky program (bez prodlouzeni studia) a nyni je na magisterskem studiu. Rozhodla se prodlouzit si studium o rok, coz vsak znamena, ze v prubehu prodlouzeni dosahne 26 let. Jak je to v tomto pripade s povinnosti platit pojisteni? Jeste podotykam, ze nema zadnou brigadu ci praci odkud by se tato pojisteni odvadela. Kolik cini castka socialniho a zdravotniho pojisteni? Dekuji predem za odpoved

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co bude…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co bude nejvýhodnější pro obě strany.. S maminou bychom dělaly stejnou práci ona je OSVČ a má napsaného jejího manžela, jako osobu spolupracující. Jenomže manžel, už nic nedělá a zbývají mu 3 roky do důchodu a nikde by ho už nejspíš nevzali kvůli věku. Takže jsem se chtěla zeptat co by bylo nejvýhodnější buď si udělat živnostenský list nebo odhlásit tatu a nastoupit na jeho místo jako o.s. Jde nám i o účetnictví protože bychom měli stejné zboží a nebo to udělat formou vyplácení provizí? Děkuji

Dobrý den, chci zprostředkovávat lidem koupi…

Dobrý den, chci zprostředkovávat lidem koupi zboží přes internetové stránky v internetových obchodech, chci být prostředník mezi zákazníkem a dodavatelem zboží. Peníze by zákazník poslal na můj účet a já bych následně zboží nakupoval a chodilo by přímo na adresu zákazníka, můj zisk by byl účtovaná provize za tuto službu, takže můj jediný úkol by byl příjmout peníze, objednat zboží vybrané zákazníkem na jeho adresu a provést platbu. otázky: 1.Na jakém základě mám peníze od zákazníka vybírat(jaký doklad mu mám vystavit) můj zisk je jen provize v % z této částky... 2.Nechci nést odpovědnost za správnost a stav zboží v případě, že chybu udělá dodavatel(např. pošle špatné, nebo rozbité zboží)upravuje toto nějaký zákon, nebo se stačí vyvázat v obchodních podmínkách? V takovém případě bych chtěl, aby si případné reklamace vyřizoval už sám zákazník. 3.Obchodní podmínky se sestavují jak je libo, nebo se také musí řídit nějakým rozvržením, nebo zákonem? 4.Nechci, aby nakupované zboží na mě bylo jakkoliv vázáno, chci fungovat jen jako taková peněženka, do které si zákazník peníze pouze uloží a já na základě jeho pokynu provedu platbu, aniž bych se stával majitelem nakupovaného zboží, je to takhle vůbec možné provést? Předem děkuji za odpovědi...

daňová povinnost

Dotaz: Dobrý den, můj dotaz se týká daně z příjmu. Byl jsem vlastník 1/2 bytové jednotky (od roku 2001),v roce 2012 prarodiče,kteří zde žili,bohužel násilnou smrtí zemřeli.Od této doby jsem byt užíval-malování,úklid,standartní užívání bytu až do prodeje bytu tohoto roku a měsíce. Trvalý pobyt na této adrese nemám. Dědické řízení proběhlo až v roce 2013,kde po prarodičích dědila má matka,která mi následně zbývající zděděnou polovinu darovala. Bytovou jednotku včetně spoluvlastnických podílů na parcele jsem prodal. Budu platit dan z příjmu? V případě,že do jednoho roku použiji výnos z prodeje na zajištění mých bytových potřeb (v jiné lokalitě). A v případě že,další koupi bytu neuskutečním? Z jaké hodnoty a sazby se vypočítá dan? Děkuji,hezký den.

přiznání k dani

Dobrý den, zdědil jsem části domů na Praze2 a Praze4, ve kterých jsem již byl spolumajitel. Daň z nemovitosti je řádně placena. Musím podat přiznání k dani z nemovitosti a na jaké územní pracoviště? Děkuji A.Prokop

dodanění ŽP

Dobrý den Zrušila jsem předčasně životní pojištění a bylo mi vyplaceno odbytné. Zaměstnavatel ani stát mi na toto pojištění nic nepřiplácel. Vzniká mi nějaká daňová povinnost z odbytného? Přiznává se to v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, můj dotaz se týká daně z příjmu. Byl jsem vlastník 1/2 bytové jednotky (po dobu delší 5 let),následně druhou polovinu sdědila po rodičích má matka,která mi následně zbývající zděděnou polovinu darovala. Bytovou jednotku jsem prodal. Budu platit dan z příjmu? V případě,že do jednoho roku použiji výnos z prodeje na zajištění mých bytových potřeb (v jiné lokalitě). A v případě že,další koupi bytu neuskutečním? Děkuji.

sleva na dítě

Dobrý den, dcera je od 2. července studentkou VŠ,měla jsem už v srpnové výplatě nárok na daňovou úlevu na studenta ? Podle mé účetní by musela mít potvrzení od 1. července, abych na úlevu měla nárok. Opravdu je ten jeden chybějící den rozhodující? Předem děkuji za odpověď.

pojistné

Dobrý den, jsem 3/4 roku nezaměstnaný (výpov. z organiz. důvodů = nadbytečnost), na Úřadu práce jsem evidovaný, ale skončila mi doba vyplácení podpory. Paní na ÚP mi říkala, že jestliže jsem evidovaný, nemusím platit ani sociál. pojištění. Vím, že to platí u zdrav. poj. (které platí ÚP), ale opravdu nemusím platit ani soc. poj.? (pokud jsem stále v evidenci ÚP). Je mi 50 let. Děkuji, J. Raška

penále

Dobry den, jsem zamestnanec a jako vedlejsi prijem mam zivnostensky list. Podal jsem pozde priznani k dani z prijmu fyzickych osob a mam dostat vraceno cca 20tis jako danovy bonus. FU mi vymeril pokutu a k vymerovani pouzil stanovenou dan, prave tech 20tis. Je to tak spravne? Pripada mi logicke vymerovat pokutu za nezaplacenou dan, pokud bych mel platit uradu 20tis. Poku ma vsak urad platit me, pak mi pokuta logicka neprijde, pak je to jakobych mel uradu zaplatit -20tis pokuta by mela byt take "minusova".

příjem z pronájmu

Dobrý den, od 1.1.2013 pronajímáme byt v osobním vlastnictví a mám dotaz, jak a kdy máme podat daňové přiznání k dani z příjmu. Byt je napsaný na manželku, která je na mateřské dovolené, takže jiný příjem, kromě rodičovského příspěvku a nájmu z bytu nemá. Na tento byt splácí úvěr ze stavebního spoření, takže si pokud vím může odečíst zaplacené úroky ze základu daně. Co dalšího si může odečíst? Platí si životní pojištění (asi 2 roky), platí si penzijko, ale jen 200Kč měsíčně, takže to na odečet nestačí, dále platí příspěvky do církve, což se dá odečíst a také posílá pravidelně měsíčně dar jedné nadaci, která ji rovněž každý rok posílá potvrzení. Nájemní smlouvu máme napsanou tak, že je v ní uvedeno, kolik činí holý nájem a kolik činí poplatky na elektřinu, plyn, fond oprav a koncesionářské poplatky. Je to tedy tak, že tyto poplatky se do příjmu nepočítají a počítá se jen holý nájem jako příjem podléhající dani? Kdy máme podat daňové přiznání? Ještě jsem na těchto stránkách našel různé slevy na dani, jako např. sleva na poplatníka cca 24000 Kč, sleva na dítě atd., což bychom se po odečtení od zákl. daně dostali do mínusu, tak nevím, zda se tyto slevy dají vůbec v našem případě aplikovat. Děkuji za rady. Jiří Mařík

pořízení zboží

Dobrý den, poprosil bych Vás o názor na tuto situaci. Jsem neplátce DPH. Nakupuji zboží od amerického dodavatele, který mi zboží zasílá ze skladu v Británii. Na faktuře je americká adresa, nicméně neplatím žádné clo ani DPH, protože je zboží zasíláno z Británie. Když jsem se ptal dodavatele, zda je plátcem DPH v Británii, tak mi odpověděl: "We include the VAT in our prices of the systems to offset the cost we pay on import. We are registered for VAT in England.". Momentálně netuším, čím se mám řídit. Na faktuře jsou americké údaje, v tom případě bych nemusel řešit žádné limity pro nákup zboží z USA. Jenže zboží zasílají z Británie a podle odpovědi jsem pochopil, že mají organizační složku v Británii. V tom případě bych si musel hlídat limit 326 tisíc pro registraci jako identifikovaná osoba. Na faktuře není žádná zmínka o daních. Problém je v tom, že když jsem ho vyzval, aby mi na fakturu rozepsal částku za zboží a daň, tak nereagoval. Možná jsem to blbě vysvětlil, možná nejsou plátci DPH v Británii... Já bych se i identifikovanou osobou stal, ale někde jsem se dočetl, že se nezapisují do evropské rejstříků plátců, takže si to dodavatel nemůže ověřit a tím pádem fakturu bez DPH nevystaví a člověk musí zaplatit DPH mu a pak i státu. Kdybych se řídil fakturou a obchodoval bych tím pádem se třetí zemí, musím nějak odvádět zpětně DPH, když to nejde přes celnici? Moc děkuji za odpověď.

prodej nemovitosti a daně

Dočetla jsem se, že daň z prodeje nemovitosti je 3% z prodejní částky. Mě by zajímalo kolik se platí daň, pokud nemovitost koupím a obratem (bez jakékoliv čekací doby) tuto zase prodám další osobě. Slyšela jsem, že je tato daň vyšší. Děkuji za odpověď