FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podklady pro uplatnění slevy na studenta a úroků z

Chcela by som sa opytat. Som zamestnancom na TPP na dobu neurcitu, popritom dialkovo (kombinovane} studujem na VSH a mam hypoteku.[od 12.2006]. Chcela by som vediet, ake nalezitosti si musim zaobstarat, aby som mohla uplatnit zlavu na dani za obdobie 2007. Samozrejma, ze pracujem a byvam v CR. A ako zistim aka ciastka by mi mala pripadnut ako preplatok na dani . Za odpoved vopred dakujem. Spozdravom Miroslava Svarna

danění příjmů v Polsku

Jsem občan ČR a vlastním otevřený podílový fond v Polsku v polské měně. V případě zpětného odkupu fondu v ČR po 6 měsících nedaním zisk, ale v případě odkupu fondu v Polsku se zisk daní. Existuje možnost, abych jako občan ČR nedanil zisk? Fond vlasním 6 let. Děkuji

danění příjmy z dohody nad 5 tis. Kč

Dobrý den, měla bych dotaz, který se týká dohody o provedení práce, když odměna za jeden měsíc přesáhne 5.000,- Jak se zdaňuje daň z příjmů? a jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním? Předem děkuji za odpověď.

titul pro daň z nemovitostí

V roce 2007 jsem koupil pozemek, ten je vedený v pozemkovém katastru (zatím není v katastru nemovitostí). Jakým způsobem budu platit daň za tento pozemek? Děkuji.

společné zdanění manželů

Dobrý den, prosím o radu: Dcera studuje na vysoké škole. V únoru 2007 zažádala o přerušení studia a byla od školy vyslána na rok na studijní stáž do Anglie, kde pracuje , platí si pojištění a daně. Pokračovat ve studiu bude opět v letním semestru 2008. Můžeme my rodiče uplatňovat společné zdanění manželů za rok 2007 ? Předem děkuji za radu

daňová uznatelnost daně z nemovitostí

Dobrý den,mohu si v daňovém přiznání FO uplatnit jako odpočet také zaplacenou daň z nemovitosti? Děkuji za odpověď.

daň z nemovitostí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daň z nemovitosti. Počítají se do zastavěné plochy i m2 za lodžii? Také bych se chtěla zeptat, kam mám započítat spoluvlastnický podíl na společných částech domu. Děkuji

uplatnění odpočtu DPH u auta

Dobrý den, jsem OSVČ a chtěla bych uplatnit odpočet DPH z firemního auta za benzín, zákonnou a havarijní pojistku. Auto používám i soukromě (asi 70%), výdaje uplatňuji 50% z příjmů, a proto nevedu ani knihu jízd. Myslíte, že bych si mohla uplatnit DPH ve výši 30%, i když služební jízdy nemám doloženy? Zuzana Bednářová

stravné a odpis po skončení leasingu

Dobrý den, prosím na stravné je pořád podíl 55%,který si můžeme odečíst z nákladů?.Zbytek hradí zaměstnanci? Dále mám dotaz:odkoupili jsme od leasingové společnosti automobil a frézku za 1190 i s DPH.Prosím odpis může být 100% nebo mám dát odpisování 2 roky? Děkuji Děkuji_

zaměstnávání osob se ZP

Dobrý den, chtěl bych se informovat o problematice zaměstnávání osob se ZP. Jsem tělesně postižený, držitel průkazu ZTP/P, pobírám plný invalidní důchod. Podnikám na základě živnost. listu v oboru "Vedení účetnictví a daňové evidence", dle (§ 39 od. 1 písm. b). V roce 2001 jsem dostal příspěvek na zřízení pracovního místa od pracovního úřadu. Zároveň na mě moje matka pobírá příspěvek na péči o osobu blízkou v hodnotě 8000,- měsíčně. Můj otec podniká jako soukromě hospodařící rolník. Zajímá mě, zda by mě mohl zaměstnat jako např. účetního a ke zpracování ostatních administrativních prací, a zda by dostal příspěvek na zřízení chráněného místa a příspěvek na provozní náklady a v jaké výši. Pokud by to bylo možné, jak by ho potom zatížilo placení odvodů na SP a ZP a zároveň, jestli bych musel já odvádět toto pojištění a daň z příjmů. Při mé podnikatelské činnosti nyní odvádím pouze zdrav. pojištění v nízké hodnotě. Děkuji za vysvětlení a zodpovězení dotazu

povinnosti při převodu nemovitosti

Dobrý den. Loni v květnu byla na přítele převedena nemovitost. Uhradil všechny poplatky s tím spojené. V listopadu byla tato nemovitost zapsána do katastru. Jsou s tímto převodem spojeny nějaké další platby a povinnosti? Musí podávat daňové přiznání k dani z převodu nemovitosti?

přiznání k DPFO za r.2007

Dobry den. Prosim Vas o radu ohladom danoveho priznania za rok 2007. Pracujem ako programator na Zivnostensky list v Prahe (cinnost poskytovanie softveru - mam cesky zivnostensky list) prvy rok, takze som este danove priznanie nerobil, preto som z toho trochu nesvoj. Chcel by som uplatnit pausalne naklady, ale neviem presne ako na to. Co mnusim splnat? Mam este prijmy kapitaloveho majetku (cvicne som investoval v RM-systeme, ale vysledne som v strate). Dakujem za odpoved a je super ze takato pomoc existuje. Prajem pekny den. David

přiznání k DPFO

V listopadu jem dostala výpověď a jsem na pracovním úřadě chtěla jsem se zeptat kdo má udělat daňové přiznání jestli bývalý zaměstnavatel? Pokorná

přiznání k DPFO

V listopadu jem dostala výpověď a jsem na pracovním úřadě chtěla jsem se zeptat kdo má udělat daňové přiznání jestli bývalý zaměstnavatel? Pokorná

podpora v nezaměstnanosti

Hezký den, mám dozaz z oblasti zaměstnání. Jedná se mi o to, že pokud bych ukončila pracovní poměr, jak dlouho bych mohla být vedena na úřadu práce a za jakých podmínek a jak dlouho bych mohla dostávat podporu. Jsem momentálně zaměstnaná a ještě mám i živnostenský list, ale mám problémy v práci a proto se ptám na tuto možnost. Děkuji

darovací daň v I. a II. skupině

Pokud dostanu od rodicu financni dar napr. ve vysi 5 mil., kterym chci uhradit hypoteku, podleha tento dar darovaci dani? Vim ze od ledna 2008 se toto menilo. Dekuji.

účtování o zvířatech

Dobrý den, jsem soukromý zemědělec, vedu dan. evidenci, jsem plátcem DPH, ale nevím si rady v evidenci skotu. Uvedu na konkrétním příkladě: - v prosinci roku 2007 jsem nakoupil 10 ks kráv o hmotnosti 350-450 kg. Nevím zda je to HIM nebo zásoba? za jaké ceny je mám evidovat, odpisovat? Pokud by to byl HIM tak zda je mám odpisovat jednotlivě nebo jako základní stádo? - tyto krávy budou mít cca za 2 roky telata, tady také nevím jak je mám evidovat (zda je to HIM nebo zásoba ), v jakých cenách. To tele za rok vyroste do určité váhy a zase otázka jak evidovat ke konci roku příslušného roku - bud převést do základního stáda nebo zda nechat v zásobách, v jakých cenách atd. Chci se zeptat jestli nemáte zkušenost s evidencí skotu u zemědělců nebo kam se podívat, obrátit pro potřebné informace, protože zákony toho mnoho neříkají. Předem děkuji Přeji hezký den Kratochvíl

zápočet pohledávek a závazků

Dobrý den, mohou obchodní společnosti (s.r.o.)provést vzájemný zápočet, přičemž na jedné straně jsou pohledávky z obchodního styku (pohledávky z faktur) a na druhé straně jsou půjčky uzavřené dle smlouvy o úvěru? Jakým paragrafem se tento vztah řídí? Děkuji za odpověď.

sazba DPH na přelomu roku

Dobrý den, prosím o radu: podnikatel vede daňovou evidenci a eviduje v roce 2007 několik zálohových faktur od dodavatele OSVČ - plátce DPH. Konečná faktura bude vystavena s DPH až v roce 2008. Kdy se uplatní DPH ? Děkuji.

převod práv k družstvu a daň z příjmů

Dobrý den, mám několik dotazů týkajících se zdanění převodu družstevního podílu: 1. Před třemi lety na mne moje matka převedla členství v SBD včetně nájemní smlouvy k družstevnímu bytu. Nyní bych toto členství včetně bytu rád prodal. Jakým způsobem se takovýto prodej daní? (v uvedeném bytě mám cca 20 let trvalé bydliště, avšak již zde více než 4 roky nebydlím) 2. Lze se zdanění vyhnout použiji-li příjem na investici do vlastního bydlení? Pokud ne a je třeba vyčkat celých 5 let, je možné jako těchto 5 let sečíst 3 roky družstevního "vlastnictví" a 2 roky po převodu do soukromého vlastnictví (převod právě probíhá) a nebo se po převodu počítá nových 5 let? Předem vám děkuji za odpověď. S pozdravem