FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Potřebovala bych radu ohledně daňe z příjmu při prodeji pozemků. Tchýně zdědila před 4 lety pozemky a teď jedna firma vykupuje jejich část na cestu. Pozemky zdědila po svém strýci , kterému je po revoluci vrátili, jako jediná žijící příbuzná. Bude platit daň , nebo je od ní osvobozena. Popř, kolik bude daň platit. Děkuji Jana
Dobry den ,chtela bych se zeptat poradame tabor,budeme nakupovat potraviny i pivo.Mame veskere potraviny i pivo dat na ucet 513 jako danove neuznatelny nebo potraviny na 501 a pivo na 513.dekuji moc
Dobrý den, mám s bratrem v podílovém spoluvlastnictví nemovitosti vydané podle Zákona 229/1991 Sb o úpravě vlastnických vztahů k půdě...Chceme si majetek rozdělit vzájemnými darovacími smlouvami. Daň darovací platit nebudeme, jak je to však s daní z převodu nemovitostí, když si v darovacích smlouvách potvrdíme, že jsme finančně vyrovnáni a ani jeden nepožaduje na druhém jakékoliv finanční plnění ? Nemůže na nás FÚ požadovat vyhotovení znaleckého posudku a od toho, kdo bude mít dle posudku vyšší část majetku, požadovat zaplacení 4% daně???? Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den, mám dotaz ohledně reklamních předmětů firmy(s.r.o.) co všechno může být reklamní předmět, mohu například koupit jako firma auto a jako reklamní předmět ho někomu věnovat...? Jak se to následně ve firmě řeší...? Jsou pro to nějaké limity, nebo zdanění...? Předem děkuji...
Dobrý den,jako občan chci pronajímat byt. Do jaké výše nebudu muset příjem z nájemu danit. Kromě tohoto příjmu mám příjem v zaměstnání. Děkuji Slávka
Dobrý den, předem se omlouvám, že píši ještě jeden dotaz. Dostal jsem od vás tuto odpověď: :Odpověď: Pokud do konce roku nebudete mít žádný další příjem ze závislé činnosti ani podle §7 až 10 ZDP, tak jediný Váš příjem podléhající dani příjmů bude příjem ze zaměstnání (3 měsíce), ze které Vám byla sražena záloha na daň. A protože sleva na poplatníka, na manželku, na dítě a odpočet úroků z úvěru bude vyšší než daňová povinnost, budou Vám vrácena celá sražená záloha na daň z příjmů. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Chtěl jsem se zeptat, jestli mi stát vrátí i částku za manželku, tedy těch 24 800, když její příjem nepřesáhne 68 000 Kč za rok. Plus ještě úroky z hypotéky. Když jsem odpracoval za rok poutze 3 měsíce. Předem děkuji za zodpovězení poslední krátké otázky. Hezký den přeji. L.Novotný
Prosím,prodávám pozemek,zahradu,480 m2.Chci se zeptat,budu si muset kvůli dani pro FÚ nechat udělat nový znalecký posudek,jako pro prodej?Nechala jsem si již dělat jeden pro dědické řízení v dubnu 2013.Zahradu jsem zdědila letos v květnu po matce,která zemřela,ta ji vlastnila,koupila v roce 2006 děkuji.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat k daním. Příští rok si je budu dělat po prvé sám. Dotaz zní : Tento rok jsem odpracoval pouze 3 měsíce a zbytek a to nejspíš až do konce roku budu doma na pracovní neschopnosti. Čistou mzdu jsem měl v práci kolem 22 tisíc a teď na nemocenské mám kolem 17 800 korun. Manželka tento rok nepřesáhne výdělek 68 000 a v říjnu se nám narodí 1 dítě. K tomu od dubna máme úvěr ze stavebního spoření na byt. Kde se platí úroky 3200 měsíčne. Mě tedy zajímá, jestli budu mít nárok na vrácení daní a případně kolik přibližně by mi mohli vrátit, abych PŘIBLIŽNĚ věděl s čím počítat a s čím ne. Stačí mi pouze orientační odpověď. Moc děkuji předem. S pozdravem L.Novotný
Dobrý den, v případě, že pořádám pro zaměstnance zaměstnaneckou soutěž o ceny, budou zaměstnanci osvobozeni od placení daně z příjmu z těchto cen? Pokud ano, pak do jaké výše? Díky.
Firma se zabývá prodejem ojetých vozidel. Používá i zvláštní režim §90 zák. 235/2004 Sb. kdy při prodeji je výše daně vypočtena ze základu,který je z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou. V 8/2013 jsme prodali vozidlo na Ukrajinu. Vozidlo prošlo celním řízením a bylo propuštěno do režimu vývoz, kde byl stanoven termín, do kdy musí vozidlo opustit EU. Faktura na prodej byla vystavena bez DPH bez označení zdanit.plnění.Vývozcem byla naše firma, vývoz zajišťoval kupec,který si vozidlo koupil. Protože již termín, kdy vo- zidlo mělo opustit EU uplynul a vývoz nebyl uskutečněn a případě,že celní úřad vývoz zruší budeme muset prodej dodanit.Jak budeme postupovat při uskut.zdanitl.plnění? Zdaníme pouze rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou? nebo bude základem daně prodejní cena? Tento případ se nám stal poprvé, kdy vývoz nebyl uskutečněn v termínu. Termín na vývoz se pohybuje okolo 8 dnů. Kdežto převozní značka přidělená dopravním inspektorátem 3 měsíce. Máme proto podezření, že kupec jezdí na území České republiky.Je možné, že vozidlo vyveze do 3 měísíců, ale zatím počítáme s horší variantou. Děkuji za odpověď
Dobrý den, Moje otázka se týká zdravotního a sociálního pojištění. Na konci měsíce Září mi bude 26 let, studuji nyní magisterské studiu. Občas pracuji na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Zajímá mě, kolik budu muset od dovršení mých 26 let platit na zdravotní a sociální pojištění a také co pro to musím zařídit. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem studenkou doktorského studia, je mi 26 let. Zvažuji zda začít platit dobrovolné důchodové pojištění. Zatím jsem nikdy neměla trvalého zaměstnavatele, vždy jsem jen studovala. Chtěla bych se zeptat, pokud by se po mém 28. roce stala událost, na základě které bych chtěla žádat o invalidní důchod, je možné zpětně si pojistné doplatit i po této události tak, abych na invalidní důchod měla nárok. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li se platí darovací daň, když mi rodiče jako své dceři darují byt v hodnotě cca 1000000,- Děkuji za odpověď s pozdravem Lenka Marešová.
Dobrý den, jsem studentem vysoké školy, který již pár měsíců pracuje jako copywriter (psaní článků na web, otextování webu apod.). V současné době mám několik DPP, přičemž ani jedna z nich nedosahuje měsíčního příjmu 5 tisíc. Bylo mi řečeno v jiné poradně, že do 5 tisíc z z jedné DPP se nedaní a můj příjem je v pořádku. Celkový příjem se pohybuje od 8-13 tisíc. Mám proto několik dotazů. V případě, že je příjem vyšší než 10 tisíc z celkového příjmu, není třeba provádět daňové přiznání nebo něco podobného? Lze kombinovat DPP s autorským právem, u kterého jsem se dozvěděl, že u něj platí hranice do 7 tisíc? Platí ta hranice pro všechny ostatní spolupráce, nebo na každou zvlášť? Další můj dotaz směřuje k živnostenskému listu. Dočetl jsem se, že jako student mohu mít určité výhody. Pokud bych si zřídil živnostenský list na copywriterskou činnost a vedl bych jí jako vedlejší činnost a jako neplátce daně, bylo by to pro mne výhodnější než smlouvy na DPP se současným měsíčním výdělkem, nebo i v případě, že by se přesáhl 15 tisíc měsíčně? V případě, že je živnostenský list veden pro neplátce DPH, mohu využít odpočtu DPH například u počítačového vybavení? Jaké výhody / nevýhody jsou u plátce DPH a neplátce DPH? Děkuji za veškeré rady a informace.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat..můj otec na na mě pobíral neprávem úlevu na dani od roku 2009 do současnosti. Rodiče jsou rozvedení a já jsem v péči matky..s otcem nebydlíme od roku 2009. Netušil, že na úlevu již nemá nárok, jelikož účetní tvrdila, že má. Za jaké období má zaměstnavatel nárok žádat o vrácení od mého otce? Má matka nějakým způsobem nárok o zpětné vrácení částky, kterou teď otci strhávají ze mzdy? Popřípadě kde o to má zažádat?..Matce tvrdili, ze by si musela zaplatit finančního poradce, že je to hodně komplikované a zřejmě by neměla nárok na navrácení. Předem děkuji
Dobrý den, v roce 2005 jsem koupil pozemky, které jsem prodal v roce 2013. Jelikož je splněna podmínka vlastnictví min. 5 let, nemusí se tedy platit daň z příjmu. Na jednom z pozemků jsem však v roce 2010 postavil zahradní domek (kůlnu na nářadí), který je v katastru zanesen jako jiná stavba bez čísla popisného a bez čísla evidenčního. Chci se zeptat, zda je povinnost zaplatit daň z příjmu z prodeje této stavby? Pozemky jsem prodal za jednu celkovou cenu, vč. zahradního domku, neboť hlavní podstatou prodeje byly pozemky a zahradní domek byl chápán jako příslušenství. Není tedy rozlišena prodejní cena za pozemky a cena za zahradní domek. Celková prodejní cena byla přitom vyšší než cena odhadní, takže daň z převodu nemovitosti je samozřejmě z té vyšší částky. Dotaz tedy zní, zda v tomto případě podléhá zahradní domek dani z příjmů a pokud ano, tak jak se zjišťuje základ daně? Předem děkuji za odpověď. David
Dobrý den, jsme firma - plátce DPH. Jaký kód daně prosím zaúčtuji u následující operace(FAP)?: Fa přijatá za nákup zboží z USA, ale dodací list je z Holandska. (V Holandsku bylo zboží dočasně uskladněno a poté zajištěna nakládka holandskou společností.) Bude se jednat o 0% sazbu DPH, tedy bez daně na vstupu či nikoliv? Prosím o radu, děkuji.
Dobrý den. Chtěla jsem se Vás zeptat.Maminka před několika měsíci zdědila pozemky. Zdědila je po manželovi,který je vlastnil řadu několika let.V součastné době pozemky prodává a tím jsem se Vás chtěla zeptat,jestli můsí zaplatit daň z příjmů nebo jestli je od daně osvobozena.. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
Dobrý den, jsme právnická osoba v oboru spedice a logistika. Přijala jsem fakturu od dopravce, za provedení přepravy do země třetího světa. Potřebovala bych prosím vědět, kam mám začlenit dph, aby to v přiznání bylo ve správném řádku. Předem děkuji a přeji hezký den. Jedličková
Dobrý den. Manželka vlastní (darem od babičky) nemovitost. V části této nemovitosti chce umožnit manželovi (pláci DPH) podnikaní - obchod. Manželka má své IČO a též podniká, ale v jiné oblasti a je plátce DPH. Jak toto účetně a daňově vyřešit? Může manželka nemovitost manželovi pronajmout a jaká by měla být asi cena? Může být cena jen symbolická, např. 500 Kč/měsíc? Odvádí se z tohoto pronájmu DPH? Děkuji a přeji hezký den.