FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet spoření na stavební spoření

dobrý den, lze si odečíst z daní i stavební spoření(pouze spoření) - bez čerpání úvěru? Děkuji.I.D.

danění příjmů z kapitálového majetku

Dobrý den, jsem fyzická osoba v zaměstnaneckém poměru bez dalších příjmů - daňové přiznání podává zaměstnavatel. Mám uloženy volné peněžní prostředky u společnosti, která následně tyto prostřeky ukládá u bank. Vyplacené úroky z těchto prostředků jsou bez zdanění ukládány na můj účet. Obdržel jsem roční výpis s upozorněním na skutečnost, že jsem povinnen uroky zdanit. Prosím o radu jak mám dále postupovat.

pronájem prostor k podnikání

Dobrý den, mohu prosím požádat o radu v této situaci: V rodinném domě poskytnu jiné osobě prostory k podnikání (kancelář firmy). Při výpočtu daně z nemovitostí zvýším dań o 2 Kč za každý metr čtvereční plochy určené k podnikání. Zdaním rovněž příjmy z pronájmu těchto prostor. Jsou tím splněny všechny mé povinnosti? Musí být tyto prostory nějak vyňaty z byt. fondu nebo hlášeny nějaké instituci? (katastr).Pokud ano,hrozí nějaké sankce při nesplnění?. Děkuji.

DPH u zálohy

Vyplýva ze Zákona o DPH povinnost při vystavování zálohove faktury účtovat i DPH? Jaké jsou podmínky při odpisu nevymožitelné pohledávky, resp. kdy jse pohledávka považuje za nevymožitelnou? Děkuji.

příjmy daněné zvláštní sazbou

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Po zesnulém kolegovi jsem byl zvolen radním a za funkci zastupitele a radního pobírám odměnu zdaňovanou srážkovou daní. Kromě toho jsem normálně zaměstnaný. Jsem neuvolněný zastupitel. Podle účetní nemusím podávat daňové přiznání, protože odměna za funkce je již zdaněna. Je tomu skutečně tak? Také bych chtěl vědět, jestli to platí obecně nebo je to nějak závislé na výšce odměn. Započítávají se tyto odměny do základu pro výpočet důchodu? Případně započítávaly by se, kdybych podal daňové přiznání, kam bych je uvedl? Mám 5 let do důchodu, takže už to je významné. Děkuji předem za odpověď.

přerušení odpisování

Dobry den. Je mozne pri zakoupeni automobilu v r.2007 vyuzit moznost preruseni odpisovani ihned v roce obstarani - t.j. v r.2007?

náklady za mobilní telefon

mobil u OSVČ 18.01.2008 07:52 OSVČ chce uplatnit náklady na provoz mobilu. Mobil je starší, fakturu už nemá a nemá ho v evidenci majetku, má smlouvu na paušál jako soukromá osoba. Co má pro to udělat, aby si náklady mohl uplatnit. Děkuji. Autor dotazu: Alena Langova Na tento dotaz reagoval 1 uživatel. Odpovědi Odpovědět na tento dotaz odměna předsedovi malého byt.družstva 18.01.2008 07:47 Zpracovávám účetnictví malého bytov.družstva, které nemá žádné zaměstnance.V loňském roce byla vyplacena odměna předsedovi.Poraďte jak to mám zaúčtovat,jak je to se SP a ZP a daní? Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den,prosím o zodpovězení mého dotazu. Koupil jsem družstevní byt(členství v družstvu).Tento byt jsem financoval spolu s mou matkou formou úvěru ze stavebního spoření.1 smlouva evidovaná na mne,druhá na matku.Ve smlouvě na byt jsem vlastníkem já.Mohu v mém ročním zúčtování daní uplatnit i odpočty daní evidované na smlouvu o stavebním spoření na mou matku? Děkuji za odpověď.

prodej bytu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se na nás vztahuje osvobození z daně z příjmu u prodeje bytu v osobním vlastnictví. Trvalé bydliště máme v bytě 7 let, v osobním vlastnictví ho máme od února 2007 (zápis na katastr byl podán v listopadu 2006). Nyní bychom chtěli byt prodat, musíme platit daň z příjmu, nebo se nás týká osvobození od daně? Děkuji za odpověď.

peněžní deník v DE

Dobrý den, jsem OSVČ, vedu jednoduché účetnictví. Musím vést peněžní deník? Pokud ano, co všechno musí obsahovat? Děkuji za odpověď

manželka jako dítě pro SZM

Společné zdanění manželů Dobrý den, mám dotaz, všude, kde jsem našel informace ke společnému zdanění manželů jsem narazil na větu, že manželé musí vyživovat nezaopatřené dítě. Zajímá mě jedna věc: Jelikož manželka studuje, tak v daňových slevách uplatňuji odpočet na manželku, ale zároveň i odpočet na vyživované dítě (= tímto "dítětem" je moje manželka a ze zákona mám na tento odpočet přednostní právo před rodiči), zajímá mě, počítá se tedy manželka zároveň i jako vyživované dítě v domácnosti (22 let, studentka) pro účely společného zdanění manželů? Protože pro účely daňových slev se takto počítá. Již jsem tento dotaz konzultoval se třemi zdroji (účetní v naší firmě a známé účetní) a upřímně jsem jednotnou odpověď nedostal. Potřebovali-li byste nějaké doplňující informace, rád sdělím. Pokud pro tyto účely se manželka jako vyživované dítě v domácnosti nepočítá (ale nechápu proč by ne?), prosím o odkaz na dané paragrafy zákona, kde je tato výjimka uvedena. Děkuji za názor

náhrady za soukr.auto

Dobrý den,jsem OSVČ a používám soukromé auto pro účely podnikání. V daňovém přiznání budu uplatňovat náhradu za použití vozidla. Poraďte mi prosím, jak spočítám náhradu za spotřebované PHM, když nemám doklady na zakoupení PHM. Slyšela jsem, že je vyhláškou daný průměr ceny pohonných hmot. Jak započítám spotřebu PHM podle TP? Uvádím spotřebu ve městě, mimo město i průměr, nebo jenom průměr? Je na internetu kalkulátor pro tento případ? Děkuji za odpověď

podnikatelka bez příjmů a SZM

děkuji za odpověď na tuto otázku: Dotaz: Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění manželů. Manželka měla živnostenský list od r. 1997, podnikala 10 měsíců, pak živnost přerušila. V roce 2007 začla znovu podnikat na nový živnostenský list od 1.8.2007, příjmy v roce 2007 neměla.. Týká se ji miminální základ daně? Pokud ano, pak nemůže provést společné zdanění manželů? Nebo nepodnikala 2 roku, tudíž se na ni nevztahuje povinnost minimálního základu daně a může si provést společné zdanění. Děkuji za odpověď. Odpověď: Bohužel přerušení podnikání není totožné s ukonmčením podnikání, takže se na ni minimální základ daně vztahuje a proto nemlůžete podat společné zdaněnní manželů. ale mám ještě jeden dotaz, nevztahuje se na tento případ par. 7c písmeno i? i) který nemá příjmy podle par. 7 odst. 1 písm a) b) nebo c) ve zdaňovacím období vyšší než 15000 Kč? dotyčná neměla v roce 2007 příjmy žádné. Děkuji za odpověď

výdaje u pronájmu

Dobrý den, pronajímám nemovitost (§9), vzhledem ke změně nájemníka bude nutné provést opravy některých podlah, oken, úpravy v koupelně vodovodních rozvodů, apod. a)Je možné tyto náklady uplatnit jako výdaj? b)Jestliže by některé náklady byly investičního charakteru, je možné uplaťnovat opdisy k této nemovitosti? I když jsem tuto nemovitost neodepisovala a pronajímám ji od r.93. Je možné po provedení odhadu začít odepisovat a odpis uplatňovat jako výdaj (§9)? Nevztahuje se na toto §29 Zákona o dani z příjmu odst.1)c? - nutnost stanovit tuto cenu již při zahájení pronájmu?

daně při prodeji bytu

Dobrý den, s manželem prodáváme byt, který máme na hypotéku.Peníze z prodeje bytu investujeme část do splacení hypotéky a druhou část do nového rodinného domu. Chci se zeptat zda budeme platit jak daň z příjmu tak daň z převodu nemovitostí. Předem děkuji za odpověď.

co je příjem manželky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se nemocenské dávky a následně pak mateřská započítávají do příjmů manželky, v případě, že by si chtěl manžel uplatnit v daňovém přiznání slevu na vyživovanou manželku. Děkuji.

dodanění živ.pojištění

V loňském roce jsem zrušila životní pojištění, které jsem měla od roku 1998. Účetní firmy u které jsem zaměstnána mi neprovede roční zúčtování, kvůli dodaňění. Od základu daňě jsem ale ne vždy úlevu uplatňila. Po zrušení poj. smlouvy mi bylo vyplaceno zhruba 500,-. Jak mám zjistit zda a jakou částku bych měla dodanit? Daňové přiznání za rok 2007 si budu podávat sama. Jaké doklady je potřeba doložit? Velice děkuji za pomoc.

daně z příjmů FO

Dobrý večer, prosím o odpověď 1. zda můžeme uplatnit za rok 2007 společné zdanění manželů, když dítě ukončilo studia v červenci r. 2007 2. musí se dokládat doba evidence na úřadu práce (společné zdanění manželů) 3. kterého zaměstnavatele je třeba oslovit pro zůčtování daní za rok 2007, když od 1.1.2008 je nový zaměstnavatel. moc děkuji za odpověď

postoupení pohledávky v DE

Dobrý den. Jsem OSVČ, vedoucí daň.evidenci. Ve firmě XX jsem zakoupila zboží na 3 faktury v hodnotě 15.000Kč vč. DPH(3x5.000Kč). Uhradila jsem bankovním převodem fakturu č.1. Za fakturu č. 2 a 3 jsem dlužila. Firma XX prodala svoji pohledávku (10.000Kč)za mnou firmě YY. Ta se mnou sepsala smlouvu o postoupení pohledávky a následně mi zaslala fakturu ve výši 10.000Kč, kterou jsem uhradila. Můži si úhradu této fa na 10.000 Kč dát do výdajů? Nebo je to výdaj neovlivňující základ daně? Fakturu č.2 a 3 již nebudu uvádět v seznamu fa.přijatých v účetní evidenci. Děkuji za odpověď Ježková

silniční daň

Dobrý den,dotaz se týká přihlášení k dani silniční.Oba s manželem máme svoje IČO (každý na jiný druh podnikání). Poslední dva roky uplatňujeme společně s manželem výdaje paušálem - forma spolupráce - (přešla jsem do manželovy firmy společně s vozem přihlášeným k silniční dani).Protože je tento vůz již téměř nepojízdný, koupili jsme vůz jiný, který je registrovaný na manžela a chtěli bychom ho za stejných podmínek používat k podnikání. Musím tedy já zrušit daňovou registraci k dani silniční a manžel se přihlásit? Asi není možné při daňovém přiznání pouze uvést jiný vůz, když je jiný majitel. Také doufám, že nemusíme platit za oba vozy, když ten původní ještě stojí před domem. Děkuji a omlouvám se za ten těžko stravitelný román.