FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení povinnosti registrace k DPH v Rakousku. Jsme stavební firma, plátce DPH. Provádíme stavební práce v Rakousku z pozice subdodavatele, fakturujeme v českého plátce DPH s rakouským DIČ. K zakázce jsme přizvali českého neplátce DPH, který na nás bude fakturovat provedené stavební práce s místem plnění v Rakousku. Naší firmě tímto vznikne povinnost registrovat se k DPH v Rakousku. Jakým způsobem se podává přiznání k DPH do Rakouska? Budeme povinni odvézt z tohoto přijatého plnění DPH do Rakouska nebo se bude jednat o reverse charge? Děkuji za odpověď.
v roce 2001 jsem uzavřel životní pojištění, následně jsem čerpal výhodu snížení daňového základu o částku, kterou jsem uhradil na životní pojištění v kalendářním roce 2001, 2002 a 2003. od roku 2004 moje smlouva na životní pojištění již nedosahovala (po změně zákona o daních z příjmu) parametrů, abych mohl uplatňovat snížení základu daně o částku zaplacenou na životní pojištění a tudíž jsem ani nic neuplatňoval. V roce 2013 jsem toto životní pojištění vypověděl a bylo mi vyplaceno odbytné. Dotaz zní: mám povinnost uhradit něco státu, když jsem kdysi "dávno" (2001-2003) čerpal daňovou úlevu?
Dobrý den, Můj dotaz se týká soc. a zdrav. pojištění v případě práce ve dvou zemích EU zároveň. Momentálně pracuji pod českou firmou na plný úvazek s tím že jsem vysílán do Německa na služební cesty cca na 10 dnů( fond pracovní doby 35h/týdně, pružná pracovní doba = během pobytu v Německu si odpracuji svou povinnost vůči české firmě). Zbytek měsíce trávím v Anglii, kde jsem si také našel práci po zbytek volných dnů v měsíci v měsíci. Prosím Vás, mohu platit dvojí soc. a zdravotní ve dvou zemích? Nebo jak jinak bych mohl postupovat v tomto případě? Děkuji za pomoc S pozdravem Tom
Dobrý den, Můj dotaz se týká soc. a zdrav. pojištění v případě práce ve dvou zemích EU zároveň. Momentálně pracuji pod českou firmou na plný úvazek s tím že jsem vysílán do Německa na služební cesty cca na 10 dnů( fond pracovní doby 35h/týdně, pružná pracovní doba = během pobytu v Německu si odpracuji svou povinnost vůči české firmě). Zbytek měsíce trávím v Anglii, kde jsem si také našel práci po zbytek volných dnů v měsíci v měsíci. Prosím Vás, mohu platit dvojí soc. a zdravotní ve dvou zemích? Nebo jak jinak bych mohl postupovat v tomto případě? Děkuji za pomoc S pozdravem Tom
Dobrý den,vlastním dům s nebytovými prostorami,mohu pronajmout tyto nebyt.prostory svému manželovi OSVČ,když jsem jako jeho spolupracující osoba? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím, chci se zeptat. Jsem na RD a pobírám RP (do konce roku 2013, od ledna 2014 se vracím do práce), pokud budu mít letos jednorázový příjem ve výši 40.000,- Kč za zprostředkování prodeje, musím tento příjem zdanit, že? Jde mi o to, zda ho zdaním až v daňovém přiznání (které po dobu RD nepodávám) počátkem roku 2014 (za rok 2013) a hlavně, zda si můžu v tom daňovém přiznání snížit daň o částku 24.840,- na poplatníka??? Prý ano, ale mě se to nezdá. Můžu nějakým způsobem optimalizovat své daňové povinnosti? Máme tři děti (4, 2, 2), ale slevu na ně uplatňuje manžel u zaměstnavatele. Prosím, poraďte mi. Moc děkuji. Mirka
Dobry den, rad bych se informoval,zda pri prevzeti jmeni a.s. hlavnim akcionarem FO podnikatelem (100% akcii vlozi do podnikani dana FO, ktera je vlastnila vice jak 5 let), vznika nejaka danova povinnost z hlediska ZDP (pripadne jak se vypocita). Predmetem prevzeti jmeni jsou nemovitosti a fin. prostredky na strane aktiv a ZJ a nerozdeleny zisk (po zdaneni) na strane pasiv. Dekuji
Dobrý den, nedávno jsme založili SVJ a chceme si náš panelák nechat stavebně upravit. Jako stavební dozor jsme si vybrali starobního důchodce. Mzdu bude mít 9 000,-Kč měsíčně (2 měsíce). Dotaz zní: musíme my jako Společenství vlastníků jednotek zaplatit z této mzdy nějakou daň (a tedy registrovat se k dani) a jakou a kolik? Předem díky za odpověď. Petra
Dobrý den dostali jsme od pivovaru zálohu na finanční bonus na období 5let . Na konci roku dle usktečněných odběrů bude uděláno vypořádání. Je správně, že zálohu jsme účtovali bez DPH? Ve smlouvě máme dále uvedeno: Vznik nároku na finanční bonus bude klientovi přiznán opravným daň.dokladem vystaveným pivovarem. Nějak tedy nechápu jaký opravný daňový doklad mají na mysli, když záloha je bez dph. Nemáte s tím zkušenosti? Děkuji.
Dobrý den, chystám se pronajímat namovitost, která je pouze v mém osobním vlastnictví. Odhaduji, že příjmy z pronájmu budou vyšší než 6000 Kč/ rok. Musím se opředu někde registrovat nebo mohu zčít pronajímat a v březnu podat pouze daňové přiznání. Nějak se nevím rady. Děkuji.
Dobrý den, jsme občanské sdružení, vedeme daňovou evidenci a potřebuji zaúčtovat platbu v EUR - doklady v hotovosti ( jízdenky, vstupenky). Jakým kurzem a čeho mám přepočítat eura? Zaúčtovala bych kurzem ČNB, denním kurzem valuta střed. Je to správně? Děkuji za odpověď. J. Dobešová tel.608449682, mail: jardobesova@seznam.cz
Dobrý den, jsme společnost s.r.o. V létě jsme zakoupili sodastream a kávovar. Zařadili jsme obě položky do drobného majetku. Ze školení víme, že nákup barelů s pitnou vodou můžeme dávat do nákladů, ale jak je to s DPH? Můžeme si uplatnit DPH dle faktury dodavatele ? Nákupy kapslí dáváme jako občerstvení jak pro klienty, taktéž pro pracovníky, DPH nelze uplatnit? Děkujeme za odpověď Hana
Dobrý den Moje matka je příjemkyní příspěvku na péči, mě označila jako poskytovatele péče. Nežijeme ve společné domácnosti.Jsem povinen ve svém daňovém přiznání toto uvádět a danit? Ve Vašem článku je uvedeno, že příspěvek na péči není příjem, ale pro koho příjemce nebo poskytovatele? Děkuji za odpověď V.R.
Dobry den, obracim se na vas s velkou prosbou o radu a vysvetleni sytuace, ve ktere se nachazim. Predem moc dekuji letam 1 az 3x do mesice do Francie a delam spolecnici na milovani, mam uz svoje clienty. Vzdy jsem mela strach, protoze nevim, jak na tom jsem ohledne dani pod. Z teto prace se zadne dane ve francii neplati. Ceske republice jsem vedena jako zena v domacnosti a platim si sama zdravotni pojisteni. Delam nelegalni vec? Dane bych platila, ale to asi nejde, ze? na to asi neni zadny paragraf, ze? Prosim moc o vasi radu. Predem moc dekuji Dasa
Mám dotaz na povinou registraci k DPH při překročení obratu 1 mil. Kč za 12 po sobě jdoucích kalendářním měsíců. Vím, že dojde ke snížení hranice na 750 tis. Kč. Kdy přesně (konkrétní datum) začne platit nižší hranice? Nyní se pohybuji v obratu za posledních 12 měsíců nad 750 tis. Kč do 1 mil. Kč., tak by mě zajímalo, kdy přesně se budu muset stát plátce DPH. Děkuji za odpověď.
Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať, ako riešiť daňové priznanie na rok 2013 ak: do konca srpna tohto roku som bola zamestnaná na HPP v ČR od září tohto roku pracujem na HPP v zahraničí (UK), v ČR som stále registrovaná ako živnostník na VPP a rovnako od záťí tohto roku prenajímam byt. Za odpoveď vopred ďakujem.
Dobry den, Som obcanom slovenskej republiky a studujem na uzemi ceskej republiky. Byvam na byte kamaratky, ktorej platim riadne mesacny najom chcem sa spytat ake su kroky. Kde ma platit dan a ake percento dane sa jej vyrubuje za jeden rok. Dakujem za skoru odpoved. S pozdravom Lubomir Dudon.
Dobrý den,podnikáme jako sdružení OSVČ podle §829 občanského zákoníku.Bude možné po 1.1.2014 v souvislosti s novelizací OZ i nadále podnikat touto formou? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se stát plátcem DPH. Mohu i na dále používat výdajový paušál(jsem v kategorii 60%) nebo je potřeba vést daňovou evidenci nebo účetnictví? Předem děkuji za odpověď. Indrová
Dobrý den, prosím o pomoc v případě účtování ztracených balíků, které zasíláme zákazníkům prostřednictvím pošty. Jsme s.r.o.,1/4 plátce DPH, účtování zásob způsobem B Týká se to objednávek placených předem na BÚ: - tedy pošlou se podklady k platbě a platba dorazí Kč 218,- 221/311 - na základě toho se odesílá zboží i s fakturou Kč 218,- 311/604, 343 No a pak se ztratí balík - jenže lidi se ozvou a my jim dané zboží pošleme znovu, protože to mají zaplacené. Následně podáme reklamaci na poště, která to prošetří a pošle nám složenkou Kč 520,- A nyní nevím, jak si s tím poradit, jak těch Kč 520,- zaúčtovat A pak je zde druhý případ, kdy posíláme na dobírku, tedy že přijdeme o zboží, které ještě dosud nebylo zaplacené a pošta balík ztratí, tak jak postupovat v tomto případě, kdy už máme též vystavenou fakturu 311/604,343. Předem děkuji za radu