FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění příjmů ze zahraničí

Jsem občanem slovenské republiky, ale daňovým rezidentem v České republice. Vykazuji příjmy ze závislé i nezávislé činnosti v Česku, zároveň mám však příjem z pronájmu na Slovensku. Kde uvádím a zdaňuji příjmy z pronájmu na Slovensku?

příjmy manželky

Dobrý den, Chtel bych využít společného zdanění manželu. Bude se do příjmů manželky počítat výplata peněžité pomoci v mateřství i následný rodičovský příspěvek? Počítá se obojí? Děkuji

vozidlo v podnikání

Dobrý den,od roku 2002 vlastním auto v tech.pr.IČO.Po 4 roky odpisováno a řádně placena sil.dań,přihlášeno na DU.Nyni už 2 roky platím dań procenty,tak odpisyneuplatńuji.Auto prozatím nebudu používat k podnikání,ale jen soukromě.Musím ho přepisovat(prodat)nebo si ho mohu nechat v majetku firmy.Sil.dań nulová.Pro soukromé jízdy bych ho používal dál.Díky.

danění příjmů z akcíí

Dobrý den, prosím o radu.Jsem v zaměstnaneckém poměru.Začal jsem obchodovat s cenými papíry ( akciemi )jako FO ( mé dotazy se týkají roku 2008 ) Jak postupovat stran danění v případě realizace zisku z prodeje CP ve lhůtě kratší než 6 měsíců a jaká je nyní výše této daně- zda se daní jednotlivé zisky či až celkový výsledek - zisky x ztráty za celý rok 2008.Děkuji.

prominutí záloh na daň z příjmů

Zdravím. Zjistil zajímavý detail v daních. Jestliže spočtu v danové kalkulačce dan za rok 2008 v hodnotách 2007 tak dostanu hodnotu rovnající se cca 1/5daně roku 2007. Avšak v roce 2008 mám platit zálohy na dan ve výši 40% roku 2007 dvakrát. Tzn. že už prvá záloha je 2.5x větší než celé daně roku 2008. Jak z toho ven? Jde to?Děkuji. Hauf

účtování v přechodném období

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Jak správně zaúčtovat doklady na přelomu v PÚ. Např. doklad od dodavatele na službu je vystaven 3.1.08, do účtárny dojde 5.1.08, datum zd.plnění je 31.12.2007. Účetní jednotka nemá ještě uzavřené účetní knihy. Je možné účtovat 51x/321,343/321, nebo je nutné účtovat na 51x/389,343/389? Tedy buď přímo "dodavatelé",nebo dohadné účty pasivní?Děkuji za odpověď

příjem daněný srážkovou daní

Dobrý den. Dvacetiletý student hudební konzervatoře získal v roce 2007 cenu v Mezinárodní interpretační soutěži. Na tutu cenu byla vypsaná finanční částka 100 000,- Kč, která byla organizátory soutěže zdaněna zvláštní sazbou dle § 36 odst.2, pís. b, bod 2, ve výši 20 % a odvedena Fú. Syn tedy obdržel cenu ve výši 80 000,- Kč a dostal potvrzení o zdanění. Dále měl za rok 2007 ještě další příjmy v celkové výši 55 000,- Kč za různá hudební vystoupení. Živnostenský list nemá a bude podávat daňové přiznání. Bude se částka 100 000,- Kč zahrnovat do základu daně dle § 16 a zdaňovat podle tabulky daní 12 a 19 %, kde si bude moci uplatnit daňové slevy i z výše uvedených 100 000,- Kč, v tom případě by mu Fú část daně vrátil? Nebo bude 100 000 Kč ze soutěže zdaněno 15 % srážkovou daní a nebo je 20 % daň konečná? Děkuji za odpověď.

SP a ZP do nákladů

Jsem podnikatel-FO, vedu DE, mám 4 zaměstnance. Mohu si sociální a zdravotní pojištění zaplacené za tyto zaměstnance dát do daňově uznatelných nákladů?

účtování DPH

Dobrý den,mám dotaz. Jak zaúčtovat daňový doklad když v r. 2007 byla vystavena zálohová faktura s 5% a v r. 2008 záloha zúčtována vystaveným daňovým dokladem s 9% DPH. Děkuji

výdaje procentem z příjmů

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat pokud bych se rozhodla uplatnit letos výdaje procentem z dosažených příjmů. dle § 7 odst.7 p.c) ZDP, vedu účetnictví, takže předpokládám že to je 50 procent-je to tak? Můžeme zároveň uplatnit i SZM? Moc děkuji za odpověď. Alice

prodej rekreačního objektu

Pokud tento rok budu mít zisk z prodeje vlastní rekreační nemovitosti jako fyzická osoba, jak vysokou daň zaplatím, pokud z tohoto zisku koupím jinou rekreační nemovitost? Pokud by byl čistý zisk z prodeje 1000000Kč a kupní cena jiné nemovitosti stejná, je třeba tento zisk přiznávat? Děkuji za odpověď.

povinnost vést účetnictví

Som zahraničná osoba podnikajúca na území ČR na základe českej živnosti od roku 1995 a som aj zapísaný v OR od roku 1995. Mám tzv. volnou živnost. Som stále povinný byť zapísaný v obchodním rejstříku a viesť podvojné účtovníctvo?

uplatnění ztráty

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na daňovou ztrátu. Vedu DE:v r.2003 vznikla ztráta, r.2005 opět vznikla ztráta, ale ztráta neodečtena, nebot byla povinnost dle § 7c-minim.zakl.daně. V r.2007 jsou př.-výd. 190tis.Mohu odečíst daň.ztrátu za r.2003+2005?Není mi to vůbec jasné.Prosím o pomoc a předem děkuji za odpověď.

danění převodu práv k družstvu

Jakou bych musela zaplatit daň při převodu členských práv u družstevního bytu,když jsem jeho vlastníkem?děkuji

danění převodu práv k družstvu a bonus na děti

Dobrý den mám na vás dotaz jestli se počítá do základu daně i zisk z prodeje členských práv v bytovém družstvu. Za loňský rok jsem měl příjem necelých 20000kč zbytek roku jsem marodil a prodal jsem družstevní byt,který jsem vlastnil asi 2roky se ziskem 30000kč. potřeboval bych poradit jestli mám nárok na daňový bonus na děti.Děkuji Rath Vladimír.

podnájem pronajatých prostor

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat: FO - podnikatel má pronajatou budovu, ve které podniká a platí z ni nájem. Tento výdaj za nájem vykazuje pro daňové přiznání jako výdaj § 7. Jak by to ale bylo, když by tento podnikatel část této budovy pronajal ještě někomu dalšímu. Musel by vykazovat příjem z pronájmu této budovy jako § 9 příjmy z pronájmu (i v případě, že není vlastníkem této budovy)? A jak by to bylo s nájmem (výdajem) za tuto budovu, musel by to teď také vykazovat jako výdaj § 9 nebo by to pořád vykazoval jako § 7 a k příjmu v § 9 by si uplatňoval paušální výdaje? Podotýkám, že příjem z pronájmu části budovy je nižší než výdaj, který platí za nájem celé budovy a tudíž by vykazoval ztrátu. Děkuji za odpověď Štěpánka Kudrnová.

cestovní náhrady a DAP

Uplatňuji paušální údaje ve výši 40% příjmů. Dále si od základu daně odečítám zaplacené pojistné. V nedávném příspěvku jste psal, že je možné si ještě na ř.106 DAP (příl. 1) odečíst cestovní náhrady za používání soukromého auta pro podnikání (podle knihy jízd). Podle kterého paragrafu a odstavce zákona o DzPFO se opíráte? Je to opravdu tak, jak jsem to pochopil? Vycházel jsem vždy z toho, že v paušálních výdajích jsou zahrnuty veškeré náklady... Děkuji za odpověď. Radek Maruš

výdaje procentem z příjmů

Dobrý den, za rok 2006 jsem v otcově účetnictví uplatnila paušální výdaje. Bylo mi nedoporučeno střídat skutečné výdaje s paušálními, takže letos uplatním zase paušál. Ale otec chce letos koupit auto - zahrnout je do podnikání a za rok 2008 uplatnit skutečné náklady?

kumulovaný dotaz

dobrý den, prosím vás chtěla bych si ověřit, zda postupuji správně: 1/ obrat pro povinnou registraci k DPH je 1 mil Kč za 12 po sobě jdoucí kalendářních měsíců 2/ sazba DPH u stolářských prací - výroba a montáž kuchyní, vestavěných skříní, zábradlí je 9%. Vžda se jedná o RD, které jsou určeny pouze k bydleni. 3/ jsem na mateřské dovolené, v roce 2008 pobírám rodičovský příspěvek, jiný příjem nemám. Manžel si mě může uplatnit jako vyživovanou manželku, odpočet se provede až při ročním vyúčtování 2008, nelze uplatnit odpočet měsíčně ve výplatě. 4/ televizor patří do 2. odpisové skupiny. Rok pořízení je 2007, PC Kč 52 790,--, zrychlený odpis za rok 2007 bude Kč 8799,--. 5/ FO neplátce DPH pořídila počítač za 48000,--. Bude ho využívat pro podnikání pouze z 50%. Postup - zařadit do majetku, vypočítat odpis a ten pokrátit o polovinu 6/ v roce 2004 jsme pořídili osobní auto PC 381 100,--, odepisovali jsme rovnoměrně. odpisy dle karty 1. rok 54 117 2. až 4. rok 108 995 odepisovali jsme pouze v roce 04 /odpis 54 117/, potom jsem přerušili, odepisovat budeme až za rok 2007, odpis bude činit Kč 108 995. Odepisovaná lze přerušit na libovolnou dobu, není to nijak omezeno. Mockrát děkuji Jana

přerušení podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledně přerušení podnikání - v takovém případě je dle zákona nutné upravit základ daně o pohledávky a závazky atd. (DE), kt. nebyly vypořádány do doby přerušení. Je správné uvést tyto částky do tabulky E v příloze č. 1 DP a následně přenést tyto hodnoty na ř. 105 a 106? Děkuji za odpověď.