FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet úroků

Pokud jste vlastníkeDobrý den, Ráda bych Vás poprosila o radu. Jsem vlastníkem bytu na který mám úvěr ze stavebního spoření. V tomto bytě má trvalé bydliště moje matka. Dále jsme s přítelem vlastníci domu na který máme hypotéku (úvěrová smlouva je napsána na nás oba). V tomto domě máme trvalé bydliště. Je možné abych si z daní odpočetla úroky se stavebního spoření a současně i 1/2 úroků z hypotéky? Pokud budeme každý odečítat 1/2 úroků z hypotéky je nutné mít každý potvrzení z banky vystavené vždy na 1/2 úroků a své jméno nebo stačí potvrzení, které jsme již z banky obdrželi a je na celou částku a jméno mého přitele? Děkuji za odpověď

vyplnění přiznání

dobrý den,v jakém řádku na přiznání k dani z příjmů fyz.osob(uplatňováno spol.zdanění manželů)má být uvedena sleva na manželku,protože je na MD,pracuje na DPP má příjem 23 tis./rok,kde mám tedy uvést slevu na manželku,když si nevydělala 38040,-Kč,domnívám se, že to bude v řádku 65a)písm.b)zákona, str.3 a uvedu tam částku 38040,-,je to tak správně,děkuji

nákladovost vyšetření

Dobrý den,lze částku za vyšetření dle §87a zákona č.361/2000Sb. odečíst z daně. Buď jako podnikatel v dopravě nebo fyzická osoba. Děkuji za odpověď

celní dluh

Dobrý den,prosím o radu jak postupovat v případě, že jsme obdrželi od celního úřadu platební výměr na zaplacení celního dluhu - vyměřená částka DPH za nesplnění zákonem stanovené povinnosti dopravit zboží celnímu úřadu. Tento výměr obdržela firma, která pro nás pracuje jako celní deklarant a celou částku nám přeúčtovává. Můžeme nárokovat vrácení DPH , nebo je to pro nás sankce - tedy náklad /daňový nebo nedaňový/?Děkuji

promlčení daní

Dobrý den, chtel jsem se zeptat jaká je promlčecí doba u nepřiznání daně, případně jaká je za to pokuta.Děkuji za odpověď.

podání přiznání

Dobrý den, mám dotaz ohledně datumu podání Daně z přijmů FO. Manžel má vedlejší činnost na ŽL a hlavní činnost státní sektor, má hypotéku a odpočítává si syna podle mzdy. Já nemám ŽL ale mám také hypotéku a hlavní činnost,loni jsem byla 5 měsíců nedobrovolně na nemocenské. Je pro nás výhodnější společné zdanění a kdy se podává toto daňové přiznání? Kolegyně v práci mi tvrdí, že jej nesmím podat během měsíce února, nejdříve 1.2.2008. Děkuji -Šebelová

sleva na dani na poplatníka

Dobry den, pritelkyne je ze slovenska, v ČR vystudovala vysokou a jiz nekolik let zde i pracuje ale trvale bydliste ma psane na slovensku. V praci ji dnes bylo oznameno, ze musi mit potvrzeny nejaky papir u financniho uradu aby ji kazdy mesic pri vypoctu vyplaty mohly byt odecteny 2000,- kc tak jako u obcanu ČR. Udajne ze neni "rezidentni" obcan ČR a tim padem by udajne mela mit o 2000,- kc cisteho min.Je to pravda? Co to znamena? Muzete to prosim nejak upresnit. Predem mockrat dekuji. S pozdravem Ota

danění příjmů ze zahraničí

Zdědila jsem v Německu peníze a cenné papíry a rozhodla jsem se, že je nechám uloženy také tam. Jakým způsobem bude zisk daněn v České republice? Předpokládám, že v Německu budu daň platit automaticky prostřednictvím banky. Děkuji.

mimořádná úhrada SP a ZP

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Můj přítel je OSVČ a platí měsíčně zálohy na pojistné vždy k 6 až 8. dni v měsíci. Ke konci roku 2007 jsme propočítali, že bude hodně doplácet, proto jsme jednorázově na konci prosince poslali tento doplatek předem, což nám i poradili (bylo to rovněž v tisku), že za rok 2007 je poslední možnost si zálohy na sociální a zdravotní dát do nákladu. Ale tato platba se nám letos vrátila zpět na účet a když jsme tel. kontaktovali pracovnici na sociálce, bylo nám řečeno, že se tato platba neumístila, že byla třináctá v roce a proto se na ní bude přihlížet, jako by vůbec v loňském roce neproběhla (že prý jsme si měli poslat předem dopis o této platbě). Můžete mi prosím poradit, zda pracovnice sociálního úřadu postupovala správně a v tom případě si tuto částku nemůžeme dát do nákladů, i když fyzicky odešla a vrátila se až za měsíc. Děkuji za Vaší odpověď.

danění příjmů FO

Pracuji na Dohodu o provedení práce,ráda bych věděla jak se daní částka do 5000,- a nad 5000,- Děkuji Alena

náhrada za soukr.auto

Dobrý den , podnikám při zaměstnání a používám soukromé vozidlo k podnikání , platím silniční daň.Chtěl bych vědět kolik kolik je stanovena průměrná cena nafty za zdaňovací období 2007 a kolik je amortizace na jeden kilometr za rok 2007.Děkuji

výdaje procentem z příjmů

Mám ŽL na maloob. motor.vozidly,v roce 2007 jsem dovezl 1 auto ze zahraničí a prodal. Mám ze zaměstnání potvr. zdan. příjmů.Je mi 23 l. U daně z příjmu FO jaký je rozdíl při vyplňování když ŽL mám, nebo nemám?Lze příjem z prodeje počítat % sazbou a kolik %? Musím i při použití % sazby mít Knihu jizd?Děkuji

odpis nemovitosti

Dobrý den. Mohu odepsat za rok 2007 1/2 ročních odpisů za nemovitost, když jsem jí prodal v prosinci 2007? Je tento postup správný? Děkuji za odpověď.

danění příjmů cizince

Dobrý den, prosím o zaslání odpovědi. Přítel je cizinec s trvalým pobytem mimo EU v Turecku a pobýval v ČR po dobu 70 dní - je tedy daňový nerezident. Jako fyzická osoba měl příjem z pronájmu vlastního nákladního automobilu vyšší než 25 tis. Je dle zákona povinnen podávat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu z pronájmu v ČR, nebo ne? Děkuji předem za vaši odpověď. S pozdravem Sklenarova

účtování DPH

Potřebuji radu ohledně dovozu z zboží z EU. Vedeme DE. Mám fa za pořízení zboží třeba na 100,-EUR, udělám přepočet dle ČNB na Kč, k ceně dopočítám DPH.Ale teď jsem bezradná jak to dostat do programu, tak abych na pořízení zboží měla těch 100,-EUR, ale v daňovém přiznání se mi to objevilo i s tou daní na řádcích 220 a 320.Můj program to nějak neumí, tak jestli je nějaká jiná možnost.Zda mám oslovit programátora, aby to tam dodělal, ale potřebuji vědět co přesně po něm mám chtít. Nemám vůbec s tím zkušenost a jsem bezradná.

osvobození od daně z nemovitostí

V minulém roce jsem provedla rekonstrukci, nástavbu a přístavbu rodinného domu. (Před rekonstrukcí byla placena daň z nemovitosti již několik let.) Musím platit daň z nemovitosti za celý dům nebo můžu využít osvobození podle §9? Děkuji

soukromé vozidlo k podnikání

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat jaké musím mít podklady pro používání vlastního osobního automobilu k přepravě materiálu pro mou vlastní firmu(FO) a jaké mohu uplatnit odpočty pro tento rok 2008 (amortizace,...)? Děkuji Stránská

prezentace a výdaje

Dobrý den, v roce 2007 jsme zaplatili firmě do Rakouska v přepočtu na Kč 50.000,-Kč za uveřejnění prezentace naší firmy v knize, která byla vydána v Rakousku. Účtovat jako daňový výdaj nebo raději nedaňový.

úroky z b.ú. a vyměřovací základ SP a ZP

Ještě jednou dobrý den pane Dytrich, zapomněla jsem se optat na úroky přijaté na BÚ.Ty nejsou dle §7 ZDP a tak je do příjmů pro výpočet pojistného nezapočítávám. Je to tak nebo ne? Díky moc. Marie

registrace k DPH

Dobrý den, chci se zeptat: občan SR podniká na živnostenský list v ČR - práce na stavbách, je plátce DPH. Práce pro neho vykoná slovenský živnostník, který není plátce DPH a fakturuje mu tudiž bez DPH. Místo vykonání práce je ČR. Vyplýva z této situace živostníkovi v ČR nějaká povinnost z pohledu DPH? Moc děkuji za odpověď.