FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, Se svou firmou nyni zahajuji stavebni prace v Nemecku.V CR jsme samozrejme platci DPH a zde je to vsejasne.. Ale.. Jak se pro stavebni prace v Nemecku uctuje na fakturach sazba DPH, respektive na fakture bude castka s DPH, bez DPH, s ceskym DH, nebo nemeckym..... Jedna se o ceskou firmu fakturujici 1) Nemecke firme a) Prace na rodinnem domku b) prace na firemním sídle 2) Nemecke soukrome osobe - prace na rodinnem domku Dekuji predem za odpoved. Prijemny den.. Ondra M.
Dobrý den. Před třemi lety mi matka darovala pozemky, které bych nyní chtěla prodat. Jelikož pozemky nevlastním 5 let, slyšela jsem, že se platí daň, ale bohužel nevím kolik. Daň z prodeje by po dohodě platil kupující. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mám nezletilou dceru, která je svěřená do výchovy matky. Na její přání a po dohodě s matkou žije už rok se mnou ve společné domácnosti. Požádat soud o změnu se chystáme až nyní. Mám čestné prohlášení od manželky, že si za rok 2013 neuplatňovala daňové zvýhodnění na dítě a požádal jsem zaměstnavatele, aby ho začal uplatňovat. Ten tak nečiní a má s tím problém. Dokonce na GFŘ k tomu mají pozitivistický přístup, že je nutno dát přednost právnímu stavu před faktickým. Kde je chyba, když §35c odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb. je jasný: (1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti na území České republiky? Lze se tomu nějak bránit?
Firma se zabývá prodejem ojetých motorových vozidel a jejich opravami. Prostřednictvím aukcí nakupuje ojetá vozidla kategorie M1 a N1 do 3,5t (pouze v 1 případě N2 - 5,2t),které naúčtuje v poř.cenách do zásob na účet 132 - Zboží. Na tyto vozidla jsou naúčtovány pouze náhradní díly a služby potřebné k případné opravě. Pak vozidla prodá zájemcům. Tyto vozidla nebyla použita k dopravě pro naši podnik.činnost. Nebyly zahrnuty do hmot.inv.majetku, nebyly na ně uplatňovány odpisy a spotřeba pohon.hmot. Původní vlastník (ať je to soukromá osoba, firma, leasing.společnost po aukci odhlásí vozidlo na nás. Vozidlo po opravě se přihlásí přímo na kupujícího s tím, že na faktuře při prodeji je uvedeno, že prodávající souhlasí s převodem na třetí osobu z důvodu, že vozidlo nebude užívat. Nyní nás vyzval FU k vysvětlení proč tyto nemáme vozidla zahrnuta v Přiznání k silniční dani od r.2010 a 2011. Vycházeli jsme ze zákona 16/1993 Sb.§ 2 odstavec 1, že předmětem daně silniční jsou motorová vozidla používána k podnikání, což není tento případ. Postupovali jsme správně? Děkuji za odpověď. k silniční dani
Dobrý den, manžel opustil naši společnou domácnost loni v únoru (2012). Po celou dobu mi odpíral si uplatňovat nárok úlev na daních pro obě naše děti. Manžel nežil ve společné domácnosti a rozsudek od soudu zní, že byly děti svěřeny děti do péče matky a to od 1. března 2012. Mohu požadovat úlevy na základě rozsudku i zpětně? Mohu zažádat o opravu mého dadění i za uplynulý účetní rok? Manželovi jsem za loňské účetní období donesla potvrzení, že jsem neuplatňovala úlevy na daních, protože to po mně vyžadoval. Nemohla jsem se ozvat, protože soud se vlekl a rozhodnutí v ruce jsem neměla. Účetní oddělení mého zaměstnavatele potřebovalo k uplatnění rozsudek. Jelikož se vše vleklo, mám jej k dispozici až nyní. Prosím, jak postupovat dál? Děkuji mnohokrát. Přeji hezký zbytek dne.
ak mám zaúčtovat kauci 5000,- Kč při podnájemní smlouvě. Firma SRO která je plátcem daně a nájemcem domu pod pronajímá obchod v tomto domě fyzické osobě OSVČ ,která není plátcem DPH. 1/ účtuje se kauce s DPH a jak ji zaúčtovat v podvojném účetnictví
Dobrý den ,chtěl bych se zeptat.Jsem veden na Uřadu práce,ale nepobírám žádné peníze.Sehnal jsem si zatím práci se smlouvou: Dohoda o provedení práce na 300 hodin od do za 15000kč.A mám otázku jak je to s platbou DPH.Odvádí za mně zaměstnavatel nějaké DPH?Děkuji za odpověď.
jsem na rodičovské dovolené a chodím na brigádu.Měsíční přívýdělek je do 5000,-Kč.Jak musím tuto částku danit?
Vy sice píšete,že je to nepřípustné ale na internetu jsem našel že to není povinnost tak se nemohu v tom vyznat. Údajně jsem slyšel, že na soukromé příjmy mi stačí když mi znamí na to pošlou "darovací" smlouvu pro oddělení soukromých peněz..
Dobry den, mala by som dva dotazy ohladom ceskej DPFO. Moj priatel podal za rok 2012 DP k DPFO v stanovenej lehote. Od predchadzajuceho zamestnavatela, pre ktoreho pracoval do 02/2012 ale neobdrzal Potvrdenie o zdanitelnych prijmoch. Zamestnavatela sme pisomne kontaktovali a vyzvali ho k tomu, ze je to zo zakona jeho povinnost, ale bohuzial nebol k zastihnutiu (odstahoval sa a firma bola predana spolocnosti na Seychelach). Kedze sa blizil termin pre podanie DP, tak priatel spisal Cestne prehlasenie, ze na zaklade prac.zmluvy mal hrubu mzdu 8000Kc (vyplatnice nikdy neobdrzal, iba peniaze na ruku) a toto prehlasenie spolu s DP, prac.zmluvou od byvaleho zamestnavatela a jej ukoncenim a potvrdenim o prijmoch za 03-12/2012 od noveho zamestnavatela zaslal na FU. FU nam ale zaslal vyzvu k doplneniu, kedze sme prijmy, ktore sme uviedli v DP k DPFO, nedostatocne podlozili. Dali nam lehotu 10dni k doplneniu, ale kedze sme nemali v rukach nic, cim by sme to potvrdili, tak sme na vyzvu nereagovali. Teraz s FU pravidelne komunikujeme, aky je stav. Pri dotaze, ako dlho bude este domeranie dane trvat, ci mesiac, pol rok ci rok, vzhladom k tomu, ze uz sa to tiahne niekolko mesiacov, tak odpoved pracovnice FU bola, ze kedze nemaju potvrdenie o zdanitelnych prijmoch za 1-2/2012, tak nie je mozne urcit, ako dlho este riadenie potrva. Moje dotazy su: 1/ Je niekde v danovom zakone (danovem radu) uprava o tom, aku lehotu ma FU v suvislosti s vyssie popisanym riadenim (domeranim dane)? 2/ Vztahuje sa na vyssie popisany pripad nejaka sankcia (urok z prodleni prip. ina sankcia) a pokial ano, tak ako sa pocita, kedze FU rozporuje dan nami vypocitanu? Priznam sa, ze z pripadnych sankcii mame trochu obavy, kedze nevieme odpoved na prvu otazku. Za odpoved Vam vopred velmi pekne dakujem
Dobrý den. Manželka od června 2013 nevydělává (nemá žádné příjmy), je vedená na ÚP jako uchazeč o zaměstnání a již nepobírá žádnou podporu. Mám poměrně vysoké příjmy, jsem OSVČ, výdaje uplatňuji do DP paušálem. 1.Mohu na manželku převést za ty měsíce, které nepobírala žádný zdanitelný příjem , část svých příjmů a výdajů? Abych si ponížil svoji daňovou povinnost. 2. Může si uplatnit daňové zvýhodnění na naše 2 děti, když já již za rok 2013 nemohu, protože budu výdaje uplatňovat paušálem a to se již za rok 2013 není možné. Děkuji!
Dobrý den, pracuji na HPP, chci si založit živnost volnou a drobně podnikat na ŽL, chci se zeptat jaké platby státu se na mě vztahují ve spojitosti s vytvářenou činností na ŽL. Děkuji Jirka
Dobrý den, jsme s.r.o. nevedeme podkladnu v žádné cizí měně. Nyní nám technik přinesl dva daňové doklady Eurech s tím, že nakoupil v Německu a chce to proplatit v CZK v hotovosti. Můžeme přijmout do účetnictví v kurzu ČNB daného dne? Nemáme stímto žádné zkušenosti. Děkujeme, Marie Žaludová
Chtěl jsem se prosím zeptat,jak je velkou chybou když míchám peníze z podníkání se soukromými na osobním jednou účtu?Mohou mi zdanit i to co nemůžou,když tam kolují i jiné peníze,od známých, rodiny apod?Stejně musím na finančním úřadě přiznávat všechny moje účty, tak mi nejde do hlavy proč bych nemohl mít jen osobní účet. A jak je to tedy s tím, když jsem pracoval na jiný ŽL s přiznáváním daní?
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně DPH a krátkodobého pronájmu tržních míst. Jako majiteli pozemku mi městský úřad na základě mé žádosti povolil na tomto pozemku provozovat "tržiště" ,tj. v rámci svého městského tržního řádu zde mohu pronajímat stánkařům 2 prodejní tržní místa. Jsem plátce DPH a řeším nyní DPH u tohoto pronájmu. Jde mi hlavně o to, abych v případě pronájmu neplátci nemusel řešit krácení odpočtu. V zákoně o DPH se hovoří o tom, že nájem z pozemků je osvobozen od daně.Osvobození se nevztahuje na krátkodobý nájem stavby, bytů a nebytových prostor, nájem prostor a míst k parkování vozidel, nájem bezpečnostních schránek nebo trvale instalovaných zařízení a strojů. Nejsem si jistý, zda v tomto případě mohu považovat tento pronájem za pronájem krátkodobý - jestli to lze zařadit do pronájmu stavby /je to pouze kus pozemku - i když s přívodem elektřiny/??? Jak tedy správně postupovat v případě pronájmu plátci a neplátci. Děkuji předem za rady.
S.r.o. (plátce DPH) daruje nemovitost (pozemek na cvičení a chatu) z OM práv.osobě (sportovní svaz). ZC nemovitosti je cca 50.000,-Kč. Nemovitost byla pořízena původně před 11 lety od neplátce. DPH tedy patrně nebude uplatněno? U obdarovaného přepokládám osvobození od daně darovací dle par.20 odst.4a), a myslím, že by mělo být osvobozeno i od daně z příjmu? U dárce k uplatnění daru k snížení daňového základu mám použít zůstatkovou cenu nebo nechat udělat odhad na cenu obvyklou? Děkuji
S.r.o. (plátce DPH) daruje nemovitost (pozemek na cvičení a chatu) z OM práv.osobě (sportovní svaz). ZC nemovitosti je cca 50.000,-Kč. Nemovitost byla pořízena původně před 11 lety od neplátce. DPH tedy patrně nebude uplatněno? U obdarovaného přepokládám osvobození od daně darovací dle par.20 odst.4a), a myslím, že by mělo být osvobozeno i od daně z příjmu? U dárce k uplatnění daru k snížení daňového základu mám použít zůstatkovou cenu nebo nechat udělat odhad na cenu obvyklou? Děkuji
Dobrý den, můj přítel je OSVČ na hl.prac.poměr a už cca.9 let si neplatí sociální pojištění,protože si myslel,že to není povinné.Zdravotní pojištění si platí.Teď přišel s tím,že to asi povinné je a hodlá to napravit.Bojí se,že bude muset platit vše zpětně i s penálem a dluh bude třeba 200 tisíc.Je možné začít si prostě od teď platit soc.pojištění s tím,že třeba důchod bude mít o něco nižší,ale aby si vše nemusel zpětně platit?Četla jsem,že teď musí člověk odpracovat 25 let(a potažmo platit si 25 let sociální pojištění).To by mu vyšlo.Je mu 36 let.Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, nemám ŽL ani rok,jsem student a jsem tudíž nováček v oboru podníkání a jsem bohužel ze všeho jelen. Chtěl jsem se zeptat, ŽL jsem si založil v listopadu roku 2012, v lednu jsem přijmul pouze jednu fakturu ale na můj osobní účet přišli peníze (cca 18000) od šéfové, pro kterou jsem vykonával práci ale byl jsem na jejím ŽL. Tudíž mzda daněna byla, jen mě ji přeposlala na účet. Budu jí muset přiznat na daňovém přiznání 2014?Nebo míchám hrušky s jablky?Samozřejmě mám jen jeden bankovní účet a to osobní a tak jsem se chtěl zeptat, jak je to pak s dokládáním příjmů?Děkuji
Dobrý den, slyšel jsem, že je opět odložen zákon o povinném zřízení datové schránky pro OSVČ od ledna 2014. Nemůžu ale nikdy najít, zda je to pravda. Můžete mi poradit, zda ta povinnost opravdu od r. 2014 trvá? Děkuji Maričák Jan