FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mela bych 2 dotazy. 1) musim platit zalohy na OSSZ a zdrav.pojišt. pokud jsem na rodičovske dovolene a podnikani mam jako vedlejší činnost.2)podnikatel - dávají se do přiznání příjmy z prodeje auta podle §10, i když to nebylo v majetku.Dekuji za odpoved
Dobrý den, prodávám byt, ve kterém bydlím 1 rok a chci koupit byt jiný, ale za nižší cenu. Pokud budu uplatňovat odpuštění daně z příjmu, můžu jako výdaje počítat nový ( obecní byt s předplaceným nájmem) a úhradu hypotéky, kterou jsem měla na původní byt. Prodejem bytu dostanu 3.600.000 ( 3mil. za byt +600.000 za vybavení bytu), nový byt bude stát 2.200.000, hypotéka byla 1.150.000. Děkuji za odpověď.
Lékař dostal sponzorský dar, musí jej danit?
Dobrý den, pohledávky a závazky v příloze č. 1 k přiznání k dani z příjmů fyzických osob v tabulce D se uvádějí vč. DPH nebo bez DPH? Děkuji za odpověd
Dobrý den, naše společnost se zabývá developerskou činností a nyní jsme založili novou společnost (pro nový projekt), která bude realizovat prodej nových bytů, které budeme stavět. Ve druhé společnosti je ta první společnost společníkem, jedná se tedy o SPV. Mám dva dotazy: 1) je možné pozemky, které máme zakoupeny na první společnost převést bezúplatně na základě smlouvy na novou vzniklou společnost? 2) kdy se můžeme na fú přihlásit k DPH na nové společnoti, je to nějakým způsobem omezeno, co je potřeba doložit? Předem děkuji za informace a jsem s pozdravem R. Indrová
Dobrý den, chtěla bych si objasnit započítání, či nezapočítání rodičovského příspěvku do příjmů manželky pro posouzení nároku na slevu 4.200,- Kč (nejen pro společné zdanění manželů). V odpovědi na tento dotaz dne 28.1.2008 v 9.12 hod. uvádíte, že PPM se do příjmu počítá, ale rodičovský příspěvek se nepočítá. V odpovědi ze dne 10.1.2008 8.38 hod. a téhož dne v 7.29 hod. uvádíte, že se rodičovský příspěvek do příjmů počítá. Děkuji za brzkou odpověď.
Dobrý den, prosím o radu pro společné zdanění manželů, manželka byla leden až červen 2007 zaměstnána, od července je ve starobním důchodu a říjen až prosinec 2007 si přivydělávala úklidem. Může si uplatnit odečitatelnou položku na poplatníka 7200 za rok nebo její část nebo vůbec ne ?
Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění manželů: V roce 2007 jsem ukončila své studium na VŠ a promovala jsem v červnu.Neměla jsem žádné příjmy.Chci se zeptat,zda mohu uplatnit odčitatelnou položku na studenta i když jsem studovala jen část roku a zda k tomu stačí doložit jen diplom nebo je třeba potvrzení o studiu.Děkuji
Můžu si podat Spol. zdanění manželů, jestliže já mám příjem od zaměstnavatele a manžel Podniká (oprava a údržba vozidel) a výdaje uplatňuje procentem z příjmu? ale dílčí základ daně mu vyjde necelých 50000,-
Dobrý den, může OSVČ pronajmout společnosti s r.o., ve které je společníkem, os.automobil? Společnost potom vede knihu jízd a nakoupený benzin je pro ni nákladem? Případné opravy vozu má v nákladech OSVČ?
Dobrý den,klient si nechal nainstalovat solární panely na rodinný dům. Takže má solární elektrárnu,dostal na to dotaci od státu a měsíčně je od něj vykupovaná energie. Je osvobozen na 5 let od daně z příjmů,ale on chce,abych mu tu částku např. 500 000Kč účtovala formou odložené daně z příjmů po dobu 9 let. Je to možné a pokud jo,jak to mám provést? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat: Mohu uplatnit do daňových nákladů nákup nápojů pro zaměstnance jako ochranné nápoje? Jedná se o práci u počítače v kanceláři. Pokud ano, mohu si tyto náklady uplatnit do daňových i v případě, že jsme kancelář vybavili klimatizací? Děkuji.
Dobrý den, pro účely daně z příjmu z pronájmu, je považován za společné jmění manželů pozemek, který jsem dostal darem od rodičů a polovinu pozemku jsem darem převedl na manželku? Nebo je správně, že každý samostaně uvádíme v daňovém přiznání příjem z pronájmu tohoto pozemku?
Dobrý den, 1. naše s.r.o. zaplatí k 15.3.2008 4.čtvrtletní zálohu na daň z příjmu. Bude se vyúčtovávat až ve zdaň.období r.2008? 2.Co představuje výraz "podrozvahová evidence". Odepsali jsme účetně několik pohledávek (již nejsou na účtě 311) a bylo nám doporučeno vést o nich podrozvahovou evidenci pro případnou úhradu. Rádi bychom to tak provedli. Děkujeme a jsme s pozdravem
Dobrý den Dostal jsem byt od bratra a jeho ženy který měli ve společném jmění manželů. Musím platit daň
Dobrý den, v roce 2006 jsme vytvořili opravnou položku k pohledávkám u kterých je téměř jisté, že nebudou uhrazeny. Tyto pohledávky nejsou přihlášeny u soudu. účtovali jsme:558/391 20% zákonná opr.položka-daňová, 559/391 80% účetní opr.položka V roce 2007 se stav nezměnil, kdy je nutné odepsat pohledávku 546/311 a rozpustit opr.položku 20% ? A co s 80% účetní opr.položkou? Odepsat nedaňově? Nebo je s odepsáním z účtu 311 vhodné počkat až na uplynutí 4 leté promlčecí doby? Nebo vyčkávat na možné přihlášení pohledávek v konkurzním řízení? Děkuji za odpověď. I.Vlčková
Dobrý den, manželka začala v roce 2007 podnikat. Vzhledem k nutným investicím vykazuje ztrátu. Lze provést společné zdanění manželů, nebo musí zaplatit minimální daň vzhledem k tomu, že stejnou živnost ve které podniká nyní již provozovala v roce 1993 až 1995, kdy přerušila a po té byla na mateřské dovolené. Po mateřské dovolené byla od roku 2003 až 2006 zaměstnaná. Děkuji Bárta
Jsem student magisterského studijního programu na zahraniční univerzitě (v Nizozemí), studium je rozhodnutím MŠMT postaveno naroveň studiu v ČR. Není mi ještě 26 let. V loňském roce jsem byl do 07/2007 zaměstnán při studiu v ČR na částečný úvazek a platil daně. Od září 2007 jsem zaměstnán na částečný úvazek při studiu v Nizozemí a platím tam daně. Jak mám postupovat s daňovým přiznáním v ČR.
Dorý den pane doktore,manžel jako starobní důchodce obdržel v roce 2007 na základě smlouvy uzavřené v době vykonávané funkce v zaměstnání finanční částku jako manažerský podíl ze zisku prodeje podniku v zahraniční měně USD. Prosím: musí jako důchodce provést daňové přiznání ?jaký použiji kurz pro přepočet? Byl vydán k tomuto účelu pokyn?( pro rok 2005 to byl pokyn D-297) Mohu příjem dát do přílohy č.2 jako ostatní příjem? Mohu uplatnit odčitatelné položky včetně položky životního a penzijního pojištění?Nemusím uvádět výši důchodu? Děkuji mnohokrát za Vaši odpovědi Alena
Dobrý den, podáváme SZM, dcera v roce 2007 ukončila SŠ,maturitní zkoušku dělala až v září. Mohu uplatnit slevu na dani za dceru v počtu 8 měsíců nebo 9 měsíců.Děkuji