FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

solidární daň

Dobrý den, prosím Vás o radu ohleně sociální daně. V celém roce 2013 budu mít mzdu cca 30.000,- měsíčně, pouze v jednom měsíci jsem dostal speciální odměnu a tudíž mzda v tomto měsíci byla cca 110.000,-. Byla mi za tento měsíc odečtena solidární daň. Účetní mi sdělila, že si budu muset daňové přiznání vypočítat a podat za tento rok sám. Je to pravda ? A jak bude tedy solidární daň počítána když nedosáhnu ani náhodou limitu roční mzdy 1.242.432 Kč. Zdá se mi to postavené na hlavu :-). Díky za odpověď a přeji pěkný den.

pořízení zboží z EU

Dobrý den, mám dotaz k DPH. Nakupujeme formy od holandského dodavatele, formy jsou vyrobené v Číně a tam i zůstávájí pro další použití. Dodavatel nám fakturuje bez DPH. Můžete nám poradit, jak máme postupovat při účtování? Děkuji.

dodatečné přiznání

Jsem fyzická osoba, vlastním traktor a k němu jsem do 20.12.2011 vlastnil připojný vlek 12 t. Nyní jsem slyšel, že za přípojné vozidlo jsem měl platit silniční daň. Dotaz: je to pravda? A jak tu chybu napravit, za jakou dobu zpatky musím daň doplatit_ Děkuji za odpověď. Arendacký

základ daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daň z převodu nemovitosti. Prodáváme dům, zatížený hypotékou. Budeme platit daň z celé částky, za kterou dům prodáme, nebo se odečte výše hypotéky - tj. peníze, které stejně nedostaneme? Děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den v roce 2008 jsem darovala synovi pozemky,on je v roce 2011 prodal a koupil si za ty peníze jiné.Musí platit daň z příjmu podle§10,když se prodej od darování uskutečnil za 3 roky,i když si zakoupil jiné pozemky. děkuji.

dodatečné přiznání

Dobrý den, chci se zeptat, zda lze zpětně podat daňové přiznání a jak nejvíce zpětné může být. V roce 2012 jsem brigádně pracovala a byla mi sražena daň z příjmu i přes to, že jsem byla stundent, nepředložili mi prohlášení k dani. Letos mi zpětně vydali informace o mém příjmu a ráda bych zažádala o navrácení. Tak jestli je to možné. Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, nezisková organizace (občanské sdružení) získaladarem v roce 2004 několik uměleckých předmětů. V roce 2008 se registrovala k dani z přidané hodnoty. Nyní by měly být některé um. předměty prodány.Předpokládám, že rozdíl mezi hodnotou evidovanou účetně a prodejní cenou bude podléhat dani z příjmu. Jak je to, prosím, s DPH? Děkuji. D.Kubelková

daňový doklad

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně vypisování příjmového pokladního dokladu. Jedná se o prodej více různých položek o různých cenách, takže bych potřebovala všechny rozepsat. Chtěla jsem to vyřešit, že odběrateli dám dodací list s rozepsanými položkami a přiložím k tomu příjmový doklad, kde je jako účel platby uveden zmiňovaný dodací list. Účetní se na mě ale ohradila, že zbytečně budu vydávat dva papíry, ať to sepíšu na jeden příjmový pokladní doklad, kde budou vypsány všechny položky. Ovšem chtěla bych vydávat doklady v elektronické podobě, kde mi to samo připočítá DPH a žádný takový program na vygenerování elektronického příjmového dokladu, aniž by to šlo bez přiloženého dodáku či faktury nemohu najít. Chtěla jsem vystavit i fakturu, ale to mi také razantně zamítla, že na částky okolo 1.000,- se faktury nevydávají, a že by to bylo moc složité.Opravdu fakturu nemohu na uvedenou částku vydat, a proč?? Předem děkuji za odpověď!

podání přiznání

Dobrý den, prodala jsem v září t.r. pozemek, ze kterého vím,že musím zaplatit daň z prodeje nemovitosti. Pozemek jsem měla ve vlastnictví 7 let a tudíž nemusím platit daň z příjmu. Musím však podat příslušnému FÚ vyplněný formulář daně z příjmů s nulovou platbou? Děkuji za odpověď

prodej nemovitosti

Dobrý den. Zdedila jsem dům v austrálii, který se prodal. Nyní čekám na peníze. Chtěla jsem se zeptat v jaké zemi, v jaké výši a jaké budu platit daně? Děkuji za odpoved

preplatek na pojistném

Dobrý den, jsem OSVČ s platbou 4767,-Kč na sociální pojištění. Chci si začít platit nemocenské pojištění a na OSSZ mi vypočetli max. možnou platbu nemocenské odvíjející se z mého sociálního pojištění tj. 375,-Kč měsíčně. Letos mám nižší příjmy, tudíž by mi měl vyjít v roce 2014 vyjít přeplatek na sociálním pojištění. Vrátí mi OSSZ tento přeplatek, když budu platit nemocenské ve výši 375,-Kč měsíčně ? Vrátí mi ho i v případě, že budu čerpat nemocenské dávky z výše 375,-Kč nemocenské ? Děkuji za odpověď.

odpisy nemovitosti

Dobrý den, prosím Vás o radu. Vlastním nemovitost, kterou pronajímám (nájemce tam má opravárenskou dílnu hasicích přístrojů, sklad a kanceláře). Chci uplatnit odpisy zrychlené (zřejmě jsou pro mě výhodnější, než 30 % paušální výdaje při placení daně z příjmů). 1. do jaké odpisové skupiny patří tato nemovitost? 2. můžu uplantit odpisy, i když jsem normální zaměstnanec a ne OSVČ (nevedu účetnictví ani daň.evidenci) 3. můžu se v průběhu let rozmyslet a změnit uplatňování odpisů za paušální výdaje, kolikrát se případně můžu rozmyslet a toto měnit? Děkuji za odpověď. S pozdravem Irena Herynková

prodej domu a daně

Dobrý den. Matka mi v roce 2012 darovala dům. Letos bych ho chtěla prodat a následně po obdržení peněz koupit byt. Ráda bych se zeptala jaké druhy daní budu platit a kolik jsou %. Děkuji za odpověď. Jana Lehká

odčitatelné položky

Dobrý den, od 1.10.2012 jsem byla na MD poté jsem čerpaka dovolenou(2013) a nyní jsem na Rodičovské dovolené. Na danních jsem letos z dovolené zaplatila 6000Kč. Každý rok jsem si z daní na konci roku odečítala úroky z hypotéky, stavebního spoření, životního pojištění a penzijního spoření. Chci se zeptat jakým způsobem bych si úroky z hypotéky, úroky z úvěru ze stavebního spoření, životního pojištění a penzijního spoření mohla odečíst i za rok 2013? Mohla bych tomu pomoci nějakou brigádou na dohodu o provedení práce? Kolik bych na daních še do daní mohla započítat? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný denmusela v tomto roce odvést, abych to v

odčitatelné položky

Dobrý den, od 1.10.2012 jsem byla na MD poté jsem čerpaka dovolenou(2013) a nyní jsem na Rodičovské dovolené. Na danních jsem letos z dovolené zaplatila 6000Kč. Každý rok jsem si z daní na konci roku odečítala úroky z hypotéky, stavebního spoření, životního pojištění a penzijního spoření. Chci se zeptat jakým způsobem bych si úroky z hypotéky, úroky z úvěru ze stavebního spoření, životního pojištění a penzijního spoření mohla odečíst i za rok 2013? Mohla bych tomu pomoci nějakou brigádou na dohodu o provedení práce? Kolik bych na daních še do daní mohla započítat? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný denmusela v tomto roce odvést, abych to v

odčitatelné položky

odpočet při změně režimu

Dobrý den, podnikám jako makléřka. Pronajímám si ke své činnosti 2 kanceláře. Od 19. října letošního roku jsem se stala plátcem DPH. Mohu si uplatnit zpětně odpočet DPH u vzniklých nákladů za 12 předešlých měsíců: pronájem kanceláře, ,vybavení kanceláře? Děkuji za Vaši odpověď. T.Z.

dotace

dobrý den. Naše s.r.o. uzavřela smlouvu o poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu. Můžete mi poradit, jak se účtují tyto dotace? Dále pak na účetní a daňová specifika při poskytnutí dotace? Abych na něco nezapomněla. Ještě jsem se při účtování s dotacemi nesetkala. děkuji předem za vaši odpověď.

sleva na manžela

Dobrý den, jsem pracující a nově si budu letos uplatňovat slevu na dani na vyživovaného manžela ve výši 24 840 Kč (manžel je bez zaměstnání, evidován na ÚP). Od roku 2014 bude manžel pravděpodobně pobírat výplatu předdůchodu (výplata dávky z penzijního připojištění, tedy z III. pilíře). Můj dotaz zní, zda je tato dávka klsikována jako jeho příjem či nikoliv a zda si já dále budu moci uplatňovat slevu na dani. Děkuji. Marcela

daňová povinnost

Dobrý den,zdědila jsem po manželovi/zemřel v 2007/ pozemky,lesy,pole ve Slovenské republice,část je i v CHKO/dědictví potvrzeno v 2011,2012/.Děti neměl, jsem jediný dědic.Jedna část má hodnotu 10 000Kč, druhá 180 000Kč.Ráda bych je CHKO darovala.Jaké poplatky se mě budou týkat a v jaké výši? Ráda bych tak učinila ještě letos.Děkuji za odpověď.