FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

náklady před zahájením podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když jsem začala podnikat v prosinci 2006, zaplatila poplatek za ŽL, v 06/2006 nakoupila počítač, tiskárnu, ... pro podnikání. Podnikání jsem zahájila 01.01.2007. Co s náklady z roku 2006? Můžu sečíst a do 40000Kč rovnou do provozních režií event. nad 40000Kč odepisovat jako zřizovací výdaje s odpisy od roku 2007? V které odpisové skupině? Děkuji moc.

přeplatek ZP

Dobrý den, je přeplatek od VZP zdanitelný příjem? Děkuji.

cena pronájmu auta mezi příbuznými

Dobrý den, zajímalo by mě, když pronajímá babička své vnučce vozidlo pro podnikání, zda musí být úplata za tuto službu v ceně obviklé nebo může požadovat jen náhradu za platbu silniční daně?

Pekny den, chtela bych se zeptat, jakym kurzem…

Pekny den, chtela bych se zeptat, jakym kurzem mam prepocitat v DP (priloha c.4) prijmy z dividend vyplacenych v roce 2007 v EUR? Dekuji predem za odpoved, Ilona Kapounova

výdaje procentem a minimální základ daně

Dobry den,mela bych 2dotazy.Jsem na RD a od 7/2007 podnikam jako účetní.1)kolik budu uplatnovat procent (40% nebo 50%), jestlize budu pocitat pausalni vydaje.2)platí pro me minimalni základ dane? Dekuji za odpovedi a preji krasny den.

náklady za internet

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné dát do daňové evidence platbu za připojení internetu, když je placená přes SIPO i s ostatními soukromými platbami a na faktuře není žádné IČO a máme ji rozdělit na nějakou poměrnou část, když je internet používán také k soukromým účelům? Jako podnikatel máme své int. stránky. Děkuji.

převod práv k družstvu a daň

Dobrý den , chci prodat družstevní byt . Z čeho se platí daň z převodu nemovitosti ? Z částky ,kterou obdržím od kupujícího nebo z částky ,kterou musí zaplatit za převod na družstvu.

převod práv k družstvu a daň

Dobrý den , chci prodat družstevní byt . Z čeho se platí daň z převodu nemovitosti ? Z částky ,kterou obdržím od kupujícího nebo z částky ,kterou musí zaplatit za převod na družstvu.

převod práv k družstvu a daně

náhrada ušlého zisku

Dobrý den, prosím o Váš názor, OSVČ s příjmy podle §7 byl vyplacen z pojistky viníka dopravní nehody (OSVČ nehodu nezavinila) ušlý zisk. (Ušlý zisk spočítán dle skutečných příjmů a výdajů za období před nehodou). Jedná se o příjmy podle § 7 nebo příjmy podle § 10 zákona o dani z příjmu? Děkuji. Majka

DPH při převodu pozemku

Dobrý den, prosím o sdělení, zda se uplatňuje DPH při nákupu stavebního pozemku a v jaké výši. Jak se projeví rozdíl, zda koupí stavební pozemek soukromá či právnická osoba především ve vztahu k DPH?

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, chceme podávat společné zdanění, ale mám problém. Manžel, zaměstnanec, pracoval pro svou firmu i v zahraničí, na Slovensku. Mám doma potvrzení o příjmech z ČR a také Potvredie o príjmoch ze Slovenska. Tam jsou vyplněny je položky 01Úhrn příjmů - 18478 Sk, 04Částečný základ daně 18 478 SK, 05Úhrn záloh na daň 1376 a 06Nezdanitelná část na poplatníka 15 936 Sk. Měla bych uplatnit metodu zápočtu daně zaplacené v zahraničí, příloha č.3, 4. část. Ale nevím, jak to vyplnit, podle jakého kurzu přepočítat slovenské koruny na české. A ještě to společné zdanění... Nevím si rady. Děkuji za pomoc, Lenka Šmidová

maximální výše daru

Hezký den! Jako manželé uplatňujeme společné zdanění manželů za rok 2007. Manžel v roce 2007 dával krev(plazmu) celkem 12x, jeho základ daně je 159000. Společný základ daně je 524000. V jaké výši může uplatnit hodnotu daru? Děkuji

poděkování

Dobrý den, moc děkuji za odpověď k mému dotazu (4.3. 18.03) ohledně použití výdajů procentem z příjmu v období, kdy mám uzavřenou leasing.smlouvu. Potvrdil jste mi tím i můj názor. V některých časopisech jsem četla, že pokud vykazuji výdaje procentem z příjmu,nevedu DE a tudíž nemohu zařadit předmět leasingu do obch. majetku a tím nesplním podmínku uvedenou v § 24, odst.4, písm.c a musím dodanit veškeré uplatněné náklady na leasing od počátku smlouvy. Zdá se mi toto opatření absurdní a proto jsem za Váš výklad vděčná. Ještě jednou děkuji!

danění příjmů z pojišťovnictví

Dobrý den, nedávno jste mi super odpověděli na dotaz viz. níže. Jen bych se k němu chtěl pozeptat (zda-li by to bylo možné), pod který paragraf tedy tato činnost spadá (pojišťovnictví, finance...), mám v tom pěkný zmatek. Děkuji Vám moc za Vaši ochotu a laskavost. Dobrý den, chtěl bych se informovat. V průběhu roku 2007 jsem byl zaměstnán u 2 zaměstnavatelů (na začátku cca 2-3 měsíce ÚP) s tím, že jsem si ještě přivydělával v pojišťovnictví. Z této činnosti jsem si platil měsíčně min. vyměřovací zálohu na OSSZ. Nyní mám však dilema, zda si daňové přiznání musím dělat úhrnem od všech zaměstnavatelů + činnost sám dohromady či pouze z této pojišťovací činnosti a za zaměstnavatele to udělá ten nynější (stále ten druhý). Taktéž nevím jak na to u zdravotní pojišťovny. Zda pouze samostaně jak tomu bylo při OSSZ - pouze příjmy z pojišťovací činnosti (to již odvedeno, spočítáno) či souhrnně. A kolik si mohu v pojišťovací činnosti odečíst procent výdajů ze zákona. Děkuji Vám mnohokrát za ochotu.

ostatní příležitostný příjem

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda-li nepodléhá dani z příjmů přijatá nevratná záloha na prodej nemovitosti, který se neuskutečnil. Nemovitost vlastníme déle než 5 let. Děkuji za odpověď. Hrdinová

rodinné podnikání ve skupině

Dobrý den, prosím o radu k dani z příjmu FO. Spolupracující osoby (syn, otec, matka) a společné zdanění. Syn rozděluje příjmy a výdaje na spolupracující osoby - rodiče (on 70%, rodiče celkem 30%-dle zákona o DP. Má další možnosti snížení svého zisku za r. 2007 ve vztahu k manželce (společné zdanění dle pokynu 300 nelze) - pouze 4200, která má jiné trvalé bydliště /ale sdílejí spolu a se 2 dětmi společnou domácnost?A pokud v r. 2008 založí syn společně s otcem sdružení, může jeho manželku zaměstnat jeho otec a on svou matku např. na DPP nebo DPČ děkuji.

odpisy majetku

dobrý den, chtěla bych se zeptat jak odpisy ovlivňují daň z příjmů, jak s nimi může firma manipulovat a jaký to má vliv na základ daně. Jak může nakládat s účetními odpisy a jaký to bude mít dopad na základ daně? předem děkuji za odpověd

uznatelnost úroků z půjčky společníka s.r.o.

Dobrý den,jednatel chce poskytnout firmě půjčku, požaduje úrok ve výši cca 6%. Budou vyplacené úroky daňově uznatelné v plné výši? Děkuji Uldrichová

příjmy z prodeje pozemku

Dobrý den,chci se zeptat, jestli fyzická osoba, která měla v roce 2007 příjmy jen ze závislé činnosti a prodala pozemek, musí se uvést tato částka někde v přiznání k dani z fyzických osob, nebo při zúčtování daně zaměstnavatelem?Předem děkuji za odpověď.