FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den chtěla bych se zeptat mynulý rok sem otehotnela v záři a hned sem nastoupila na rizikové tehotenstvi ale byla sem pořad zaměstnana marodila sem az do letosniho roku do cervence a kdyz se vraceli dane bylo mi receno ze bud si muzu zajit na financni urad sama nebo to za me udela zamestnavat takze sem vse nechala na zamestnavateli protoze ja tomu vubec nerozumim ale nebylo mi vubec nic vraceno i přez to ze sem marodila.Omlouvám se ,že pisu takhle pozde ale ani sem neveděla že se nejaký daně vrací tet sem mluvila se znamou a ta mi řekla ze na to nárok mam proto se chci poradit jestli vubec muzu jeste zadat na financnim uřade a jestli to jde zpětne.Děkuji za radu s pozdravem Krystýna
Dobrý den,díky za odpověď na můj dotaz,ohledně dvojího zdanění.Nechápu ale princip,že když mám trvalé bydliště v ČR,tak přece pracuji a přechodně bydlím a daním v Norsku,tak proč bych ještě dělat daňové přiznání v ČR????Stejně jako desítky tisíc lidí,kteří třeba pracují v Anglii,tak v životě jsem neslyšel,že by někdo podával daňové přiznání navíc i v ČR????Díky ještě jednou za odpověď,prostě tomu jen nerozumím...Jiří Kratínek
Prosím o radu. Při vydávání odborného časopisu, včetně reklam v něm a na našem webovém serveru (podnikání na základě živnostenského listu)lze uplatnit výdaje paušálem 40 nebo 60%? Moc Vám děkuji za pomoc.
Daň z převodu družstevního bytu Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně placení daně z příjmu. Za úplatu jsem převedl členství k družstevnímu bytu, který jsem sám získal bezúplatným převodem členství od své matky před dvěma roky. V bytě jsem až do své svatby dlouhá léta bydlel se svými rodiči. Jsem povinen zaplatit daň z příjmu (a kolik procent), nebo jsem podle §4 zákona o dani z příjmů od této daně osvobozen? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Letos jsem od rodičů dostal pozemek, který budu muset příští rok prodat, abych mohl dostavit dům. Chci se zeptat jaká bude dan z příjmů a dan z převodu nemovitosti, když pozemek mám méně než 5let. Podle nynějších zákonů by měla být dan z příjmu 15% a dan z převodu nemovitosti 4% je to tak? Ale jak to bude podle nových zákonů 2014. Předem děkuji za odpověd.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to funguje, jsme firma, která prodává léčiva a chtěli bychom nějaké vzorky rozdat po lékárnách, musí se z toho odvést dph? Vzorek nemá částku 500,-. A pak to co jsem vydala ve vzorcích, tak zdaním? Děkuji za odpověď nebo radu, jak to funguje.
Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba - vedlejší činnost, neplátce dph. Mám e-shop a většinu věcí nakupuji z Číny. Ráda bych se zeptala, zda stačí pro prokázání výdajů pro daň z příjmů doklady z PayPalu, který je propojený s mým účtem? Většina prodejců totiž faktury nevystavuje a já nevím, zda to postačí takto. Moc děkuji a přeji hezký den, Ivana
Dobrý den, mám dotaz,který se týká zamezení dvojího zdanění v případě práce v zahraničí,konkrétně v Norsku.Našel jsem si na Vašem webu článek o smlouvách s těmito státy,ale bohužel mě není jasné,zda tedy budu muset nějaké daně platit i v ČR,když budu oficiálně svoje příjmy danit v Norsku???A budu muset vyplňovat ještě nějaké další papíry pro náš fin.úřad? Děkuji zdvořile za dostupné informace a jednoduché vysvětlení.S pozdravem Jiří Kratínek
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně situace, která mi možná nastane a ráda bych se na ni připravila. Aktuálně jsem na ÚP, kde nepobírám podporu. Momentálně ani nehledám zaměstnání, protože spolupracuji v projektu s jednou švýcarskou firmou a pokud se vše zdaří, mohlo by mi na účet chodit zhruba 6 000 Kč měsíčně (v nepravidelných výších). Pokud budu nadále na ÚP, měla bych jim to nějakým způsobem ohlásit? Sdělili mi, že jim mám kdyžtak dát vědět, pokud budu mít brigádu s výdělkem nad 4000 Kč, tohle ale nebude brigáda, jednalo by se o pasivní příjem. Kdybych jim to nesdělila, může z toho být nějaká nepříjemnost? Nemám totiž ponětí, co bych s tím pak měla dělat, jestli bych si musela udělat ŽL či něco takového, protože nejsem zaměstnaná u té firmy, mám s nima pouze zprostředkovatelskou smlouvu. Další fází je tato situace, předpokládám, že mě po nějaké době z ÚP vyhodí když např. odmítnu nějaké zaměstnání. Mohu se stát OBZP, s tím, že si budu platit zdravotní pojištění a na účet mi bude měsíčně chodit těch cca 6 000 Kč? Nebo už je nutné udělat si ŽL a stát se OSVČ a tím tak platit i sociální a vyšší zdravotní? V tomto případě by totiž ta vydělaná částka pokryla tak akorát tyto pojištění. Nemluvě o nějakých věcech s daněmi, v tomto se vůbec nevyznám. Mám představu takovou, že bych byla OBZP, platila něco málo přes 1000 Kč na zdravotní a tím by to pro mě haslo, neřešila bych nějaký ŽL či daně, ale vůbec nemám ponětí, zda by to tak šlo. Napadá mě ještě otázka, zda a jak může vůbec FÚ či někdo zjistit, že nějaká taková částka mi chodí na účet. Poslední věc, co mě zajímá je, kdyby mi v tomto stavu (na ÚP nebo později asi to OBZP) přišla na účet částka přesahující 20 000 Kč ze zahraničního účtu (obchodovala jsem na měnovém trhu s tím, že depozit byl právě 20 000 Kč a chystám se je vybrat, zisk je tam zhruba 17 000 Kč, tj. na účet by mělo přijít nějakých 37 000 Kč), jestli se tím musím nějak zaobírat a někde něco danit nebo hlásit. Děkuji mnohokrát za Váš čas, mám v těchto záležitostech dost velký hokej. S pozdravem, H.P.
Dobrý den, když je manžel zaměstnán v Německu u německé firmy na hlavní pracovní poměr, v Čechách chce na vedlejší činnost podnikat, musí tedy tady v Čechách, odvádět zálohy na zdravotní pojištění a sociální pojištění, když toto odvádí v Německu jeho zaměstnavatel ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na konci listopadu 2013 mi končí smouva u zaměstnavatele (sml. na dobu určitou), od října mám neschopenku, jak je to s daňovým přiznáním? Dosud ho za mě podával zaměstnavatel. Daňové přiznání za mě zaměstnavatel podá pouze do listopadu 2013 a za prosinec 2013 už si ho musím podávat sama? Výhledově to vypadá, že budu na neschopence delší dobu. Kdybych byla na neschopence např. rok nebo déle, jak by to bylo s daňovým přiznáním za rok 2014? Musela bych ho podávat, i když bych byla celý rok 2014 na neschopence? A jak je to s podáváním daňového přiznání v případě pobírání ID 1. st. a registrací na ÚP nebo s pobíráním ID 1. st., registrací na ÚP a přivýdělkem do 4000,- Kč a nebo s pobíráním ID 1. st. a výdělkem 5000,- kč a více? Je povinností v těchto případech podávat daňové přiznání? Děkuji
Dobrý den, Pokud jsem Vaší odpověď správně pochopila, znamená to, že pokud má hlavní část plnění sazbu DPH 21%, bude mít příslušenství plnění sazbu též 21%? A pokud by byla hlavní část plnění v sazbě 15%, bude tomu tak i s DPH u vedlejších nákladů? Doprava a clo se tedy připočte v celkové výši k hlavní části plnění a ne v poměru k jednotlivým plněním se sazbou 15% a 21%. Děkuji za odpověď. S pozdravem Tatiana Ponisaeva Re: Dotaz: Dobrý den, při výpočtu základu daně u dovozu zboží z třetí země (jedná se o fakturu s položkami v různých sazbách DPH)se vedlejší náklady (doprava 21% DPH, clo) rozpouští rovnoměrně dle počtu položek nebo se připočítají k položkám s příslušnou sazbou? např. základ DPH u zboží 21%+doprava 21%+alikvotní část cla u zboží s základní sazbou DPH Děkuji za odpověď. Odpověď: Obecně platí, že příslušenství plnění má sazbu DPH jako hlavní část plnění. Snad Vám tato odpověď pomůže. Dotazu totiž moc nerozumím, resp. na co konkrétně se ptáte. Pokud ne, prosím více specifikovat dotaz, popř. se obrátit na daňového poradce v místě.
Dobrý den, jsem na úřadu práce (je mi přes 26) a současně mám v současné době podepsanou i dohodu o provedení práce, kde si vydělám do 4 000,- (a toto dokládám úřadu práce). Teď budu také ve volební komisi, kde dostanu určitou odměnu. Z úřadu práce mi bylo řečeno, že tato se do příjmu 4 000,- nezapočítává a nejedná se o plat. Chtěla bych se proto zeptat: - bude se mi strhávat daň z odměny u dohody o pracovní činnosti? - je možné podepsat Prohlášení poplatníka daně z příjmů...(růžový papír) u každé dohody? mám si jej vyžádat, pokud m i jej zaměstnavatel nenabídne? - pokud mám zároveň dohodu i "volby" vyplývá z toho něco? měla bych někde podávat nějaké přiznání, nebo tak něco? Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem začínající OSVČ od 09/2013 a své daňové výdaje za rok 2013 chci uplatnit paušálem. Nevím však, zda v dańovém přiznání za rok 2013 mohu (mám nárok) na odpočitatelné položky na poplatníka jako např. odpočet na dítě a co zaplacené úroky z hypotéky? Děkuji za odpověď Jarmila
Dobrý den. Mám dotaz na osvobození daně z prodeje pozemku a domu dle § 4 odst. 1 písm. a) a b) zákona o daních z příjmů. Dům vlastním 5 let, ale trvalý pobyt mám jen 1 rok. Pro osvobození od daně musím splňovat obě tyto podmínky - a i b nebo stačí jen jedna? Asi nepoužiji prostředky do roka na další bydlení. Děkuji M.Pyščuk
Dobrý den.Mám dotaz:manželka pobírala do letošního července důchod. Od srpna však důchod přerušila a začala pracovat ve školství na plný úvazek.Má nárok od srpna na odpočitatelnou položku 2070,-Kč?/příspěvek na poplatníka/.Děkuji za odpověď.Klasna
Dobrý den, při výpočtu základu dani u dovozu zboží z třetí zemi (jedna se o fakturu s položkami v různých sazbách DPH) vedlejší náklady (doprava 21% DPH, clo) se rozpouští rovnoměrně dle počtu položek nebo se připočítají k položkám s příslušnou sazbou? např. základ DPH u zboží 21%+doprava 21%+alikvotní část cla u zboží s základní sazbou DPH Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zajímá mě, jak se vypočítá stravné v případě, že zaměstnanec odjíždí na školení, vrátí se ve 14.00hod na místo pracoviště a zde zůstává do 18.00hod konce pracovní doby. Děkuji Lenka
Dobrý den, dotazuji se na to, co vše se počítá do čistého obchodního majetku družstva vlastníků pozemků. Družstvo vzniklo před 5 lety za účelem výstavby inženýrských sítí a komunikací pro jednotlivé pozemky, budoucí stavbení parcely. Členskými schůzemi jsme si určili jednotlivé vklady, které pokryjí náklady na zřízení sítí a komunikací v celkové hodnotě cca 20 mio Kč ( cca 500 000 Kč/ parcela ). Nyní když je vše vystavěné, se rozhodl jeden člen družstva vystoupit, dle stanov má nárok na vypořádávací podíl ve výši 2,5% z čistého obchodního majetku družstva. Družstvo vlastní komunikace a pozemky pod nimi, inženýrské sítě plynu, vody, kanalizace, dešťové kanalizace a veřejné osvětlení za které zaplatilo uvedených cca 20 mio Kč. Dále má cca 800 000 Kč na účtě a vlastní pozemek v hodnotě cca 900 000 Kč. Zajímalo by mne, co vše se do čistého obchodního majetku počítá? Předem děkuji za kvalifikovanou odpověď, která nám velmi pomůže.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na správnost zdanění a daňových bonusů a zvýhodnění v mém bývalém zaměstnání. Nyní je mi 25 let, bezdětná, svobodná...pracovala jsem 4 roky pro soukromníka, kde jsem na výplatnici měla 10 tis. hrubého, tj. 8900,- čistého...dostávala jsem další peníze v obálce bez jakéhokoliv papírového dokumentu :-( každý rok jsem účetní dávala potvrzení o platbě hypotéky,životního pojištění a penzijního připojištění... čili možnost odpočtu úroků apod.- sdělila mi, že mám tak malý příjem, že neplatím skoro žádné daně a že mi tudíž nemohou ani nic vrátit, příp. že mi nemoc snížila základ daně apod. Růžový papír = Prohlášení poplatníka daně jsem viděla pouze letem světem...dávala mi ho pootevřený podepisovat a vyplnila téměř vše za nás zaměstnance....vzhledem k tomu, že jsem později přišla na nějaké machinace s účetnictvím tohoto živnostníka (rodinná spol.) a později i ukončila pracovní poměr zajímalo by mne, zda-li si třeba tyto výhody nemohli nějak ponechávat pro sebe a nepřiznat mi je, nebo tak něco podobného. Velice děkuji za odpověď. Aireska