FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

určení druhu příjmu

Klientka obdržela příjem dle smlouvy o dílo, kterým je aktualizace vrstvy mapování biotopů ve vymezených níže uvedených aktualizačních okrscích a monitoring....Částka zhruba 200tis.Kč ji byla vyplacena bez sražené daně a pojištění (bez živnostenského oprávnění). Jedná se o studentku od 1.9.2007, do té doby vedena na úřadu práce bez podpory. Podle jakého paragrafu zákona o daní z příjmů se tento příjem bude zdaňovat? Děkuji za odpověď.

podmínka společné domácnosti

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,zda je podmínkou pro uplatnění společného zdanění manželů stejné trvalé bydliště obou manželů. V zákoně se píše pouze o společné domácnosti. S manželem bydlíme a vyživujeme jedno dítě společně v jedné domácnosti, je to však podnájem, proto máme trvalé bydliště každý jinde. Děkuji za odpověď

daneni prijmu nerezidenta

Dobry den, jiz nekolik let trvale ziji a pracuji ve Velke Britanii (VB).Predpokladam, ze jsem tedy danovym rezidentem ve VB. Minuly rok jsem zacal pronajimat svuj byt. Mam tedy prijmy z pronajmu a musim podat danove priznani. Financni urad (FU) po me zada abych uvedl sve prijmy z VB v danovem priznani v CR a dolozil zaplaceni dani z techto prijmu ve VB. Mam z toho pocit, ze se ke me chova jako k danovemu rezidentovi CR. Muj dotaz je: Ma FU pravo pozadovat po me tyto informace pokud jsem danovym rezidentem ve VB?

auto na leasing

Dobry den, FO si koupila v roce 2007 osobni automobil na leasing pro podnikani.Vim,jak mam leasing zaevidovat,ale nejsem si jista,zda v danovem priznani bude uvadet hodnotu majetku a pokud ano,tak jakou castku? Dekuji moc za odpoved.Eva

finanční bonus

Je Finanční bonus od pivovaru zdanitelným příjmem a jak je to u něho s DPH?

danění prodeje nemovitosti

Dobrý den, prodali jsme baráček, bydlely jsme v něm cca 6 měsíců a prodali jsme ho o 390tis. dráž než byla pořizovací cena celková prodejní cena nemovitosti byla 1 400 000,- a z toho jsme dopláceli 1 013 000,- hypotéku jakým způsobem se u takového případu postupuje pro platbu daně z prodeje a dále daně z příjmu, když jsme vlastně část té ceny použily na doplacení hypotéky. Děkuji za odpověď nejlépe na e-mail: vanous.lukas@centrum.cz Vaňous

zaplacená daň z příjmů

Dobrý den,jak zapsat v letošním roce do DE/deníku/zaplacenou daň za tento rok? Do výdajů na snížení daně se to nesmí?

daňové výdaje za auto

Prosím jak zapisovat do Peněžního deníku splátky leasingu na auto v tomto roce,jeto daňový výdaj nebo ne? Jedná se o osobní auto finančního poradce,který si ho vkládá do podnikání.Také mě zajímá co si může vykazovat v souvislosi s tím v daňové evidenci a zda se ještě uplatňuje amortizace auta do daní a jakým způsobem,moc za Vaše rady děkuji.

příjmy finančního poradce

Dobrý den, vypadnul nám daň.poradce a tak jsem se chtěla zeptat : jak danit příjmy finančních poradců? a jestli mohu jako výdaje na dosažení a udržení zisku použít i výdaje na provoz soukromého vozidla použitého k podnik.účelům - za předpokladu, že si vedu knihu jízd a mám zaplacenou silniční daň. Moc děkuji za radu.

vyřazení auta z majetku

Přeji pěkný den. Chtěla jsem se zeptat,jakým způsobem může FO (vedoucí daň. evidenci, plátce DPH) vyřadit již odepsaný osobní automobil z majetku firmy do osobního vlastnictví?

sdružený dotaz

Dobdrý den, 1. jsem FO, plátce DPH, vedu DE. Musím v daňovém přiznání uvádět stav drobného majetku, který používám. Prosím o specifikaci drobného majetku v DE a zda na něho musím vést karty, pokud ho ihned dám do používání. 2. prodávám službu, zboží a zboží se službou, musím tyto druhy třídit pro FÚ? FÚ po mě požaduje, abych jim sdělil jednotlivá % z těchto příjmů 3. FÚ kontroluje rok 2004, 2005. Požaduje inventuru zboží roku 2003? Mají na to nárok? 4. Máme v evidenci pohledávku z roku 1999, firma v konkurzu (bylaz 30% uhrazena), bohužel jsme ji nepřihásili do konkurzu v roce 2004. Jakmile bude firma v likvidaci, můžeme tutu pohledávku daňově vyřadit? DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚDI A ZA TUTO MOŽNOST VKLÁDÁNÍ OTÁZEK, JE TO V ČESKU JEDNA Z NEJLEPŠÍCH SLUŽEB, KTEROU ZNÁM. JEŠTĚ JEDNOU DÍKY.

příjmy daněné v r.2006

Dobrý den,jsem OSVČ a za rok 2007 poprve uplatňuji výdaje -u mě 50%.Abych mohl přejít v r. 2007 na výdaje %, v r. 2006 jsem zdanil veškeré pohledávky a v daň. přiznání za rok 2006 mám tuto částku uvedenou v ř. 105 a tabulce E. Pohledávky jsem v roce 2007 dostal zaplacené. V řádku 101 příjmy za rok 2007 vyplním příjmy zvýšené o tyto zaplacené p0ledávky? (jsou už přece zdaněné)a z čeho mám vypočítat 50% výdaje. Dále mám spolupracující osobu, na kterou rozděluji 50%. Opět nevím, z které částky mám počítat příjmy a výdaje. Vyplním ř. 106 (což jsou ty zaplacené pohledávky)? V r. 2006 jsem je vyplňoval do ř. 105. Děkuji Vám předem za odpověď. Červenka

příjem manželky

Společné zdanění manželů - rodičovský příspěvek. Otázka pro pana Dytricha: Zda se započítává rod. příspěvek do příjmů manželky, jste odpovídal takto: - dne 10.1.08 7:29 ,že se počítá - dne 28.1.08 9:12 ,že se nepočítá Co je tedy správné? Děkuji za objasnění.

příjem důchodce

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jak zdanit příjem důchodce, který má příjem jako domovník, za rok 2007 cca 57.000,- Kč.Předpokládám že na slevu na dani nárok nemá , ale nevím jestli nemá nárok na odpočet nějakých výdajů.

příležitostný příjem

Dobrý den, moje dcera studuje VŠ.Při studiu si občas přivydělá jako modelka u agentury, se kterou má smlouvu. Za rok 2007 si u této agentury vydělala 14000 Kč(asi 5 akcí) a u jiné agent.si v r.2007 vydělala 5000 Kč,ale nemá s nimi smlouvu,peníze ji poslali na účet.Celkem tedy vydělala 19000 Kč.Můj dotaz zní, zda musí podat přiznání a zda tyto příjmy spadají do §10 ostatní příjmy.Moc děkuji.

potrvrzení o přijatých dávkách

Jde o společné zdanění manželů. Manželka: - od listopadu 2006 do 18.4.2007 v pracovní neschopnosti - bez zaměstnavatele - od 19.4.2007 nastoupila na mateřskou dovolenou - doposud. Potřebná potvrzení o výši jejích příjmů nám vydá kdo? Pracovní úřad, nebo Úřad soc. a důch. zabezpečení?

doložení prac.neschopnosti k přiznání

Dobrý den.Prosím o radu .Manžel měl loni v březnu pracovní úraz v pracovní neschopnosti je stále.Vedle hlav.zaměstnání i podnikal.Každým rokem podává daňové přiznání.Za v r.2007 podnikal do úrazu .Podnikání nepřerušil i když nemohl dělat,má k vyplnění daňového přiznání doložit nějaký doklad ,že nepodnikal z důvodu nemoci.Rušit podnikání nechce teď jde na operaci s nohou/souvisí s prac.úrazem/. Děkuji

sleva na dceru

Dobrý den pane doktore, zaměstnanec u svého zaměstnavatele uplatňoval v roce 2007 slevu na dceru 500,- Kč/měsíc pod dobu jejího studia VŠ. Zaměstnanec podává DP (potvrzení od zaměstnance s označením uplatňované slevy na dceru) a dcera podává také DP (spolupracující OSVČ své matky) s vyčíslením slevy na poplatníka a na studium). Může zaměstnanec ve svém DP uplatnit slevu na svoji dceru (kterou uplatňoval u svého zaměstnavatele), když dcera podává své DP? Slyšel jsem, ža ano. Já si myslím, že nelze. Děkuji předem za odpověď. S přáním pěkného víkendu. Vladimír.

doplatek SP a ZP

Vážení, jak podnikatel, který vede zjednodušené účetnictví, účtuje o zdravotním a sociálním pojištění, když platí měsíční zálohy - jak zaúčtuje nedoplatek, který vypočetl v přehledu za minulý rok ? Děkuji Lucie

priznani nerezidenta

Jsem Polka (danovy nerezident) a nevim, jestli musim podat danove priznani v CR nebo ne. Minuly rok jsem pracovala v Ceske republice (na pul uvazek). Kazdy mesic jsem dojizdela do Ceska jenom na dobu prace (tyden v mesici). Ostatni dni v mesici jsem byla v Polsku. V Ceske republice jsem byla zamestnana u jednoho zamestnavatele. Otehotnela jsem a ukoncila jsem pracovni pomer 31. prosince. Z duvodu tehotenstvi nesmim cestovat a nemohla jsem si vyzvednout doklady (jsem v Polsku). Postou jsem dostala Potvrzeni o zdanitelnych prijmech... za zdanovaci obdobi 2007, ve kterem je napsano: Poplatnik podepsal – xxxxxxxx prohlaseni na zdanovaci obdobi Na tyto mesice zdanovaciho obdobi: 1-12. Potom nasleduje kolik jsem vydelala atp. Rocni zuctovani zaloh a danoveho zvyhodneni nebylo provedeno. Nevim, jestli v takovem pripade musim poslat danove priznani v Ceske republice (bude obsahovat jenom udaje o tom jednom zamestnani). Vim, ze nejak v unoru se podepisuje u zamestnavatele dane (presne, nevim co, to znamena. Jaky formular?). Ptala jsem se na to v mailu od ledna. Pani ucetni mi napsala, ze poslala potvrzeni o zdanitelnych prijmech a nic vic mi poslat nemuze. Potom jsem se dozvedela, ze si vsichni prisli podepsat dane do 15. Unora a ja jsem tom nic nevedela, protoze pani ucetni vedela, ze nesmim prijet (v breznu mam termin porodu). Napsala jsem ji znova. Odepsala mi, ze tento doklad (danove prohlaseni) se nesmi posilat a oni maji uz ucetnictvi za rok 2007 zavrene. Co delat v takovem pripade? Pokud musim poslat danove priznani. Tak mam dotaz, jestli muzu si odecit zakladni slevu (7200) a na ktery financni urad musim je poslat (dulezitejsi je oblast, ve ktere se nachazi hotel, ve kterem jsem bydlela nebo pracoviste). Dekuji za odpoved