FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění příjmů z podnikání

Dobrý den,prosila bych poradit.Mám živn.list na průvodcovskou činnost-cestovní ruch,výdaje bych chtěla uplatnit paušálem,je to 50% podle §7odst.1b? Pak odečtu ZP a SP,vypočítám daň,uplatním odpočit.položku 7 200,-Kč a zaplatím daň ,a protože podnikám prvním rokem,tak se na mě minimální daň nevztahuje?Děkuji moc Jana

danění příjmů z cenných papírů

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o zodpovězení následujících otázek k vyplnění DAP. V roce 2007 jsem si zřídil investiční účet u „broukra“ v USA a investoval jsem do finančních derivátů konkrétně „futures“ na akciové indexy. V souvislosti s těmito investicemi prosím o zodpovězení:1) zda jsem ve spojení se zahraniční osobou ve smyslu §23 odst. 7 pís.b zákona o DP (řádek 30 DAP). 2) jak vykázat tuto investici v příloze 2 DAP, když v zákoně DP není zmínka o těchto investičních instrumentech. Mám toto zahrnout pod druh příjmu cenné papíry? 3) je to zdroj příjmu ze zahraničí když investuji vlastní finanční prostředky byť na zahraničním trhu. Děkuji za odpověď SH.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda je možné u poplatníka odečíst od základu daně z příjmů úroky z hypotéčního úvěru na bydlení, když nemovitost byla prodána a na nového majitele přepsán i zbytek úvěru. Děkuji za odpověď.

danění dividend

Dobrý den, platím daně jako fyzická osoba nepodnikatel podle §6 ZDP a v roce 2007 jsem obdržel dividendy od holanské firmy Pegas Nonwovens v EUR, musím tyto dividendy zdanit, když nejsou vyšší než 6000kč podle přepočtu prům. kurzu vydaným MF a pokud ano, mohu zdaňit 15% v samostatném zakladu daně(§16 odst.2 ZDP)? Děkuji Maroci.

vyplnění přiznání

Dobrý den.Vyplnuji danové př. a nevím kam tam napsat skutečně sraženou dan která je napsaná v potvrzení od zaměstnavatele.Jana H

odpisy nemovitostí

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. 1.do které odpisové skupiny zařadit dům, v kterém bydlíme a jeho část i pronajímáme ( pořiz. cena cca 450000,-) a do které skupiny zařadit nově pořízenou čističku odpadních vod ( pořiz cena čističky a náklady spojené se zabudováním cca 105000,-).2.při postupu odepisování budu muset tyto ceny ponížit o 30 % když dle využité plochy v domě bydlím a ze 70 % jej pronajímám? A musím někde zohlednit že jsem dům kupovala na úvěr? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

doložení daňového domicilu

Dobry den, chtel bych se zeptat, jak mohu dolozit ceskemu Fu, ze jsem danovym rezidentem ve Velke Britanii. Dekuji

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den, od 1.3.2008 pronajímám byt za 2.500,-Kč měsíčně. Režie si bude hradit nájemník sám. Toho času jsem na rodičovské dovolené, tudíž bez zdanit.příjmů. Vznikne mi nějaká daňová povinnost, musí se pronájem bytu někde hlásit? Děkuji s pozdravem Musilová

účetní a daňové odpisy při vyřazení majetku

Dobrý den, v r.2007 jsme zařadili do DM osobní automobil. Pořizovací - vstupní cena je Kč 75600,- Účetní odpisy v r.2007 činí Kč 4456,71. V prosinci jsme vozidlo vyřadili v důsledku totální havárie.Na 541000 šlo tedy 71126,65 (účetní ZC). Daňová ZC je vlastně vstupní cena 75600,- (nesplněna podmínka na daň.odpis) V uzávěrce ročních účetních a daňových odpisů vyšly účetní odpisy ponížené o 4456,71. Na účtě 551000 je zůstatek včetně této částky. Musíme rozdíl 4456,71 vyloučít z daňových nákladů? Dále - je účetní náklad na 541000 celý daňově uznatelný? Vrak jsme odprodali za Kč 3000,- v tržbách na 641200. Děkujeme za odpověď a za trpělivost.

danění odměny člena představenstva a.s.

Dobrý den, kromě příjmů ze závislé činnosti (podepsal jsem prohlášení k daní z příjmu) jsem členem představenstva akciové společnosti a odměna činí Kč 3.000 měsíčně. Z této odměny je srážena 20% daň z příjmu. Jsem povinen tyto odměny zahrnout do přiznání k dani z příjmu nebo se jedná o daň z příjmu vybíranou srážkou?

mimořádná splátka leasingu

Dobrý den,prosím o radu.Zaplatila jsem splátku na leasingový majetek v prosinci 2007(měla být splacená v lednu2008).Vím, že je to tedy nedaňový výdaj,ale mohu si tuto částku uplatnit jako daňový výdaj v lednu 2008?a jakým způsobem?Děkuji za pomoc.

zápočet daně ze zahraničí, sleva na poplatníka

Dobrý den, chtěla bych ještě vědět zda můžu uplatnit odpočet 7200 Kč na osobu, která leden - únor pracovala v Irsku, březne nic a od dubna byla zaměstnána v ČR. Z Irska má jenom výplatní pásky, tak by mne zajímalo zda se dá ten příjem z toho vysčítat a jak by to bylo s daní, kterou vlastně podle pásek neplatila protože tam má tax credity 60 EUR a ona vlastně daň vyšší neměla, vešla se do těch tax creditů. Na daňovém přiznání je kolonka kolik byla daň v zahraničí zaplacena, tak zda se bude počítat, že v Irsku je daň 20%. Děkuji za odpověd

uhrada za dotaz

Dobré ráno, Jenom jsem se chtěla ujistit, jestli jste/ obdrželi zálohovou platbu - fa.č. 33687444 /fa č.POR/ na Kč 595,- na dotaz dne dne 28.2.2008. Čekáme na odpověď a jsme s pozdravem.

danění příjmů z vedlejšího prac.poměru

Jakým způsobem zohledním v DAP příjmy z vedlejšího pracovního poměru, kdy jsem neodpracoval více než 150h a zaplatil zálohy ve výši 20%? Je nutné z této činnosti odvést zdr. a soc. pojištění?

odpisy družstevního bytu

Dobrý den, v roce 2005 jsem koupila družstevní byt, který se souhlasem družstva pronajímám. V rámci daň. přiznání uplatńuji skutečné náklady z pronájmu. Mohu na družstevní byt uplatnit odpisy na nemovitost? Pokud ano, z jaké částky se odpis počítá, jaká sazba se uplatňuje? Děkuji. Novak

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda klient, který měl koupený dům na hypotéku, 3 roky v něm bydlel a v 8/07 jej prodal a hypotéku převodl na nového majitele. Má možnost si odečíst od základu daně úroky z úvěru uhrazené v r. 2007? Děkuji za odpověď.

hypotéka a pojistné ze zahraničí

Dobrý den, chcela by som sa spytat,ci mozem uplatnit v danovom priznani slovensku hypoteku a slovensku zivotnu poistku.Nazory sa lisia a neviem co je pravda,pocula som,ze ak to uplatnim v CR budem doplacat v SR. Dakujem Lucia.

vyplnění DAP

Dobrý den, pane doktore, prosím o zodpovězení dotazů: 1. Kolegyně je zaměstnaná, má příjem ze závislé činnosti. Kromě toho ve svém podniku, kde pracuje uzavírá smlouvy o penzijním pojištění a poskytuje poradenské služby pod pojišťovnou AXA. Za uplynulý rok má provizi v celkové výši 9 000,- Kč. Předpokládám, že musí podat daňové přiznání? A pokud ano, na onu činnost nemá vystavený živnostenský list, pouze oznámila činnost na Český statistický úřad a z finančního úřadu ji přišlo osvědčení o registraci. Chce uplatnit výdaje procentem z příjmu, jakou sazbu může použít - 40 nebo 50 %. 2. FO má za rok 2007 základ daně cca 400 000,-, z roku 2006 má ztrátu cca 600 000,- Kč. Může použít částku z roku 2006 v takové výši, aby neplatil daně nebo mu musí zůstat ke zdanění částka rovanjící se minimálnímu základu daně? Mockrát děkuji, za odpověď, Zemanová.

darování mezi nevlastním otcem a synem

Dobry den , zajima mne jestli patrim do 1,2,3 skupiny , moje matka je provdana ,jeji manzel vlastni pozemky , vzali se az po me plnoletosti a ja uz bydlel jinde a nevime jestli je lepsi darovani nebo prodej anebo dvoji darovani(manzel manzelka,matka syn) dekuji

výpočet daně z příjmů

Potřebovala bych poradit jakou výši daňě z příjmů zaplatím, pokud podnikám od roku 2006, budu podávat daňové přiznání za rok 2007 a v tomto roce jsem činnost ukončila, platí tedy pro mě jak začátek podnikání tak ukončení podnikání, ale jedná se mi o výši daně, pokud mé přijmy - výdaje jsou +12000Kč za 9 měsíců roku 2007, odečtu tedy slevu na poplatníka což je 7200Kč a zbyde 4800Kč které bych měla zdanit, budu tedy platit 15% ze 4800Kč?