FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chce se zeptat - cizí státní příslušník slovenské národnosti s trvalým pobytem na Slovensku, OSVČ - trvalá provozovna na území ČR, příjmy jen v ČR, může uplatnit odčitatelnou položku na životní pojištění placené na Slovensku? Jedná se o Českou pojišťovnu a Kooperativu na Slovensku, potrvzení je v SKK, jak tuto částku případně přepočítat. Děkuji za odpověď. S.
chtěl,bych vědět zda si můžu odečíst z daní úroky z úvěru americké hypotéky na koupi chaty. děkuji.
Dobrý den, prosím o odpověď k dani z příjmu: Obytné budova (5bytů) - manželé XY - manželka 1/4, manžel 1/4 (nejedná se o SJM) + další vlastník téže budovy 1/2. Tito vlastníci tento objekt společně pronajímají. Můžou příjem z pronájmu rozdělit na polovinu? Tzn. polovinu zdaní např. manžel XY a druhou polovinu zdaní další vlastník téže budovy nebo musí být tento příjem rozdělen na 3 osoby - podle podílů vlastnictví. TZn. Ptám se na to, jestli když manžel XY zdaní příjem z pronájmu i za manželku jestli je to chybně. Děkuji za odpověď
Dobrý den, pokud mi byla z dividendy vyplacené v ČR sražena daň podle §36, mohu žádat její navrácení, když celková suma vyplacených dividend za rok 2007 nepřesáhla částku 6000kč(§38g)? Děkuji Maroci.
Dobry den, jsem OSVČ a student. Zacal jsem provozovat zivnost minuly rok, takze jsem jeste neplatil zadne zalohy na ZP a SP. Poprosil bych, zda byste mi mohli napsat, zda jsou me uvahy spravne: Muj celkovy prijem cini 148000. Uplatnuju pausalni vydaje, takze zisk z toho je pro volnou zivnost 50% = 74000. Dan je tedy 12% - coz je 8880Kc. Po sleve na poplatnika a na studenta vychazi dan = 0Kc. Vymerovaci zaklad pro ZP a SP je polovina z 74000Kc, takze 37000. ZP je 13.5% ze zakladu, coz je 4995Kc. SP je 0.35% ze zakaldu, coz je 12950Kc -Podle dan. kalulacky mi ale vyjde pouze 10950Kc. :( Kde delam chybu? Pokud jsem tedy behem roku neplatil zadne zalohy, tak si nemuzu ty penize co zaplatim na ZP a SP pricist k vydajum? Nechapu totiz to, ze pokud bych je pricetl k vydajum, tak se mi potom zmensi ten zaklad pro vypocet ZP a SP, coz je zacarovany kruh :( Nebo tim se snizuje pouze zaklad pro vypocet dane? Diky moc za jakekoliv rady. Pavel
Dobrý den, jsem student na VŠ a v loňském roce jsem pracovala u třech zaměstnavatelů. Celkový výdělek činí 103920,- a na zálohových daních jsem zaplatila 6825,- a na pojištném 2716,-. Veškeré potvrzení od zaměstnavatelů mám na Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnost a z funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění. Potřebovala bych vědět, který z formulářů mám nyní vyplnit a jak, abych získala zálohovou daň zpět? Dostanu při takovém výdělku vůbec nějakou? a nemůže se stát, že bych ještě musela státu daně doplácet? Děkuji za odpověď.
Dobry den, jsem OSVČ a student. Zacal jsem provozovat zivnost minuly rok, takze jsem jeste neplatil zadne zalohy na ZP a SP. Poprosil bych, zda byste mi mohli napsat, zda jsou me uvahy spravne: Muj celkovy prijem cini 148000. Uplatnuju pausalni vydaje, takze zisk z toho je pro volnou zivnost 50% = 74000. Dan je tedy 12% - coz je 8880Kc. Po sleve na poplatnika a na studenta vychazi dan = 0Kc. Vymerovaci zaklad pro ZP a SP je polovina z 74000Kc, takze 37000. ZP je 13.5% ze zakladu, coz je 4995Kc. SP je 0.35% ze zakaldu, coz je 12950Kc -Podle dan. kalulacky mi ale vyjde pouze 10950Kc. :( Kde delam chybu? Pokud jsem tedy behem roku neplatil zadne zalohy, tak si nemuzu ty penize co zaplatim na ZP a SP pricist k vydajum? Nechapu totiz to, ze pokud bych je pricetl k vydajum, tak se mi potom zmensi ten zaklad pro vypocet ZP a SP, coz je zacarovany kruh :( Nebo tim se snizuje pouze zaklad pro vypocet dane? Diky moc za jakekoliv rady. Pavel
Dobrý den, obdržel jsem honorář v loňském roce za články (vždy 2.500Kč/měs.), ze kterého měl zdroj srazit srážkovou daň, což však neučinil. Musím mu částku odpovídající srážkové dani uhradit nyní zpět, když zjistil svoji chybu? Nebo tento stav mohu nějak zohlednit ve svém daň.přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manželka měla v roce 2007 jediný příjem - od zaměstnavatele proplácenou mateřskou dovolenou. Uplatňujeme společné zdanění manželů. Zahrnuje se proplácená mateřská dovolená do příjmů manžeklky? Mohu uplatnit slevu na dani na manželku? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. U § 10 odst.3 písmeno a) je, že občasné příjmy (1-3x do roka) do výše 20 000 Kč jsou osvobozeny od daně z příjmu. Mohu tomu rozumět tak, že nějaký zaměstnanec ve firmě např. ČEZ, pro mně vykoná nějakou práci jako pro fyzickou osobu podnikající a já mu vyplatím 20 000 do roka, nemusí podávat daňové přiznání?. U důchodce si myslím je to jasné, ten nemusí, když nemá jiný příjem. U studentů je to možné již od 15 let? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den
Dobrý den,jsem OSVČ a mám dceru 24 let žijící se mnou ve společné domácnosti.V únoru 2007 ukončila denní bakalářské studium,v červnu nastoupila do zaměstnání a od července dálkově studuje magisterské studium souběžně se zaměstnáním.Mám nárok na odpočet na vyživované dítě v přiznání k DzP pouze za měsíce 1-2/07 nebo i za období 7-12/07.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat v DE předčasné ukončení leasingu a vrácení předmětu leasingu leasingové společnosti.Nováková
Dobrý den, začala jsem vloni pronajímat byt. Ve smlouvě jsme si stanovili výši palteb 1/ za nájemné Kč 10.500,-- 2/záloha na úhradu za služby spojené s užíváním bytu na Kč 3.000,-.Mohu tedy za nájemné pro daňové přiznání považovat jen částku Kč 10.500,-?Moc děkuji.
Odpočet daně. Jsem zaměstnanec a mimo to pracuji na živnostenský list. Na tento vedlejší příjem jsem měl čistý zisk kolem 15000.- Zakoupil jsem si počítač za 30000.- Můžu jej zahrnout do nákladů? Musím předkládat s přiznáním veškeré účty, nebo je stačí archivovat pro kontrolu? Děkuji.
Dobrý den, moc Vás prosím o radu, jsem OSVČ, čtvrtletní plátce DPH.Mám 3 ŽL, ale pouze z jedné činnosti (Montáž, údržba a servis telekomunikačních zařízení)mám příjmy a výdaje z ostatních 2 ne. V r.2006 jsem vedla DE a v DP jsem uplatňovala výdaje ve skutečné výši,v příl.č.1 pak eviduji pohledávku ve výši 25.407.-(z toho ZD 21.350,- a daň 4.056,50), za r.2007 bych chtěla uplatnit výdaje 50 procenty z příjmů. 1.Musím podat dodatečné přiznání za r.2006, pokud ano,do jakého datumu a co v něm mám vše vyplnit? 2.Mám zahrnout do příjmů částky včetně DPH nebo bez DPH? 3.K 31.12.2007 mám 1 nezpalacenou FA od odběratele, její úhrada proběhla v lednu 2008, mám tuto pohledávku zapsat do přílohy č.1 DP v tabulce D nebo tu částku mám započítat do příjmů 2007, když chci uplatnit výdaje procentem? 4.V DP za r.2006 mi vznikly nedoplatky na OSSZ a VOZP, které jsem uhradila v r.2007 po podání DP, mohu i tyto nedoplatky započítat k zaplaceným zálohám na OSSZ a VOZP a uvést do přílohy č.1 na ř.103? 5. Musím v příloze 1.DP vyplnit vč. převažující činnosti i dvě další činnosti, i když z nich nemám žádné příjmy ani výdaje? Předem mockrát děkuji za Vaší odpověď
Dobrý den, v listopadu 2007 jsme s manželem prodali byt,který jsme měli v bezpodílovém spoluvlastnictví.Do osobního vlastnictví nám byl převeden v dubnu 2003. V bytě jsme bydleli přes 20 let. Já jsem však v květnu 2007 změnila trvalé bydlení, ale jen formálně.Budu muset platit daň z příjmu, nebo se i na mě vztahuje osvobození od daně z příjmu z důvodu , že jsem byt užívala déle než 2 roky před prodejem. Děkuji za informaci.
Dobrý den, moc Vás prosím o radu, jsem OSVČ, čtvrtletní plátce DPH.Mám 3 ŽL, ale pouze z jedné činnosti (Montáž, údržba a servis telekomunikačních zařízení)mám příjmy a výdaje z ostatních 2 ne. V r.2006 jsem vedla DE a v DP jsem uplatňovala výdaje ve skutečné výši,v příl.č.1 pak eviduji pohledávku ve výši 25.407.-(z toho ZD 21.350,- a daň 4.056,50), za r.2007 bych chtěla uplatnit výdaje 50 procenty z příjmů. 1.Musím podat dodatečné přiznání za r.2006, pokud ano,do jakého datumu a co v něm mám vše vyplnit? 2.Mám zahrnout do příjmů částky včetně DPH nebo bez DPH? 3.K 31.12.2007 mám 1 nezpalacenou FA od odběratele, její úhrada proběhla v lednu 2008, mám tuto pohledávku zapsat do přílohy č.1 DP v tabulce D nebo tu částku mám započítat do příjmů 2007, když chci uplatnit výdaje procentem? 4.V DP za r.2006 mi vznikly nedoplatky na OSSZ a VOZP, které jsem uhradila v r.2007 po podání DP, mohu i tyto nedoplatky započítat k zaplaceným zálohám na OSSZ a VOZP a uvést do přílohy č.1 na ř.103? 5. Musím v příloze 1.DP vyplnit vč. převažující činnosti i dvě další činnosti, i když z nich nemám žádné příjmy ani výdaje? Předem mockrát děkuji za Vaší odpověď
Chci si na lodžii v bytovém domě nechat instalovat ochrannou síť proti holubům. Poptala jsem několik firem a liší se v údaji, v jaké výši budu platit DPH. Některé říkají, že u bytových domů je DPH 9% a některé chtějí 19%. Jaká výše DPH je v tomto případě správná? Děkuji
Jaká je průměrná cena benzínu Natural 95 pro rok 2007?
Dobry den, som dan.rezident CR a v roku 2007 som pracovala v mesiacoch leden - duben v SR. Chcem sa opytat akym kurzom mam preratat slov.prijmy na ceske? V zakone o dani z prijmov sa pise ze to ma byt priemer poslednych dni jednotlivych mesiacov za zdanovacie obdobie. Co sa mysli zdanovacim obdobim? Cely rok 2007, alebo len mesiace kedy mi plynul prijem zo Slovenska, v mojom pripade 1-4/07? Po spriemerovani vsetkych 12 mesiacov mi vysiel kurz: 100 SKK = 82.128 CZK, je spravny? Dalej by som sa chcela opytat, ci je nutne vyplnat prilohu c.3, 4.cast, ked som na Slovensku neplatila nijake dane z dovodu nedostatocnych prijmov. Dakujem velmi pekne M:Simekova