FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den,chtela bych se zeptat,mam zahradu v zahradrske kolonii,kterou jsme pred lety odkoupili,pokud bych chtela zahradu prodat ma prekupni pravo stat(lide jiz zahradu prodavali,museli jako nabidnout statu,pak mohli komukoliv-stat jakoze odmitl)chtela bych se zeptat jak v tomto pripade jednat,kam zajitjakoze nabidnout,zda musim mit odhadce zahrady,kdyz budu mit kupce a zaplati hotove hned,mohu si vybrat kterehokoliv odhadce?Kolik si odhadci uctuji a zda se jim plati hned nebo az po prodeji...dan z prodeje vim,ze je 4% z vyssi ceny a zaplacena do 3 mesicu od predpisu-to znamena,ze kdyz pujdu s kupujicim zahradu prepsat,tak neplatim hned,ale az do 3 mesicu? dekuji za odpoved,jsem ze vsech tech zakonu a zmen uplne mimo Dobry den mnohokrat dekuji za odpoved,alcite se optam na prislusnem urade,ale preci jen jeste dotaz...ohadnce musim mit pred prodejem konkretnimu kupujicimu,nebo az kdyz si najdu kupce,pak zajistim odhad? A druha zasadni otazka-zahradu v kolonii jsme odkupovali jeste s manzelem rou 2008,tentyz rok,manzel zemrel,probehlo radne dedicke rizeni,ale me vubec nenapadlo,zda musim mit konkretne prepsanou jen zahradu na sebe,mela jsem za to,ze notar(jak tvrdil)po skonceni dedictbi a jeho schvaleni posle vsem(ktere se takyli dedictvi)to,ze tedy jsem dedicka a me vubec nenapadlo,jestli se zmeni kupni smlouva jen na mne,myslela,jsem,ze zustane stejna,jen se budu dokladovat umrtnim listem a ze maji zalozeno,ze jsem dedicka ja...dnes mi bylo receno,ze jsem mela zahradu napsat na jen sebe :-( ... zajimalo by mne jak to je,zda pri prepisu(pokud je opravdu nutny)neco budu platit,kdyz dedickou dan jsem platit nemusela(novy zakon-rodinny prislusnik) a jaka je popr,sankce,kdyz jsem jiz neucinila drive...jeste jednou dekuji za odpoved...zahradu budu prodavat v pristim roce,tudis,pokud bude nutny odhad-ten platim,ale prepis na kupujiciho a dan z nemovitosti uz by mel platit kupujici? dekuji pekny den Opolska
Dobrý den,FO podniká ve výškových pracích.Není si jistý jestli u montáže lanových center pro plátce DPH má použít přenesenou daňovou povinnost. Je velký problém, když vystaví klasickou fakturu, kde měla být použita přenesená daň.povinnost? Domníval se totiž,že přenesená daň. povinnost se použije mezi plátci, kteří se zabývají stavební činností. Má dělat opravy? Díky
Dobry den,chtela bych se zeptat,mam zahradu v zahradrske kolonii,kterou jsme pred lety odkoupili,pokud bych chtela zahradu prodat ma prekupni pravo stat(lide jiz zahradu prodavali,museli jako nabidnout statu,pak mohli komukoliv-stat jakoze odmitl)chtela bych se zeptat jak v tomto pripade jednat,kam zajitjakoze nabidnout,zda musim mit odhadce zahrady,kdyz budu mit kupce a zaplati hotove hned,mohu si vybrat kterehokoliv odhadce?Kolik si odhadci uctuji a zda se jim plati hned nebo az po prodeji...dan z prodeje vim,ze je 4% z vyssi ceny a zaplacena do 3 mesicu od predpisu-to znamena,ze kdyz pujdu s kupujicim zahradu prepsat,tak neplatim hned,ale az do 3 mesicu? dekuji za odpoved,jsem ze vsech tech zakonu a zmen uplne mimo...Markéta Opolská
Dobrý den, prosím o vaši radu ohledně zdědění nemovitosti. Když jsem zdědila nemovitost od rodičů. Vím, že od daně dědické je to osvobozeno, ale co daň z převodu nemovitostí ? Podléhá tento převod na mne dani z převodu nemovitostí ? (Nemovitosti prodat v nejbližších letech neplánuji). Děkuji za odpověď. L.Bustová
Dobrý den, naše firma je poskytovatelem náhradního plnění. Jak postupovat při zaúčtování faktury např. na náplně do tiskárny, která je přefakturována s 10% marží jiné firmě? Jedná se o nákup zboží nebo spotřebu kancelářských potřeb a přijatá faktura jako tržba za zboží? A v případě že předmětem faktury je služba, budu účtovat náklad jako službu a tržbu jako tržbu za služby? Děkuji za odpověď Marie
V dnešním vydání finance.cz pan Petr Gola popisuje výhody "Vedlejší" samostatné výdělečné činnosti. Zajímalo by mně zda tyto výhody může využít i důchodce. Za případnou ospověď děkuji. Ing Jaroslav Bindr jarda12@volny.cz
Dobrý den,jsem jednatelem a majitelem firmy s.r.o. z r. 1991 a chci ji prodat včetně nově vybudovaného objektu. Jaké daně při prodeji budu muset zaplatit ? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Ing.Miloslav Prokopec
dobrý den, mám dotaz : jsem podnikatel a žiju v jiném městě než ve kterém podnikám, můžu si odečíst náhradyna phm na dojíždění do místa podnikání ?? děkuji za odpověď
Dobrý den, dotaz k podvojnému účetnictví. Fakturu placenou v hotovosti účtuji rovnou přes pokladnu např. 501/211 a účetním dokladem je tedy výdajový pokladní doklad, jehož přílohou je tato faktura. Chápu správně, že tuto fakturu tedy nezahrnuji do číselné řady přijatých faktur? A obdobně tomu je u vydané faktury, za kterou jsem dostala zaplaceno v hotovosti a účtuji 211/602? Rovněž nebude v číselné řadě vydaných faktur? Děkuji..
Dobrý den, bydlíme s manželem v rodinném domě (cca 30 let). Na katastru nemovitostí je jako majitel domu zapsán pouze manžel, protože dům vlastníl již před svatbou. Za ta léta jsme do domu samozřejmě investovali společně. Nyní bychom chtěli dům přepsat na katastru jako SJM, abychom byli majitelé oba. Jak toto nejlépe provést? Musí být nějaká smlouva, nebo stačí jen zajít na katastr? Platí se nějaké poplatky, nebo daně? Děkuji, Jana Kincová
Dobrý den, s.r.o. plátce DPH nakoupila zboží v Polsku od plátce DPH (zboží je původem z Ukrajiny). Uvádím do přiznání k DPH jako pořízení zboží z jiného čl.státu EU? Na faktuře je sazba DPH 0, je tam polské PL, české DIČ, polská firma je plátcem DPH. Jde o zboží, které se v ČR prodává se sníženou sazbou DPH, uvádím tedy do řádku 4? A musíme ještě podávat jiné hlášení? Moc děkuji K.V.
Dobrý den, 1.Po jak dlouhé době lze ještě zažádat o vrácení přeplatku na dani z příjmu fyzických osob? 2. Lze žádost podat elektronicky? 3. Jsem laik. Co se stane když přeplatek vypočtu špatně? Hrozí nějaký postih? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu, jak se použije smlouva mezi ČR a Německem o zamezení dvojího zdanění. Kdybych například měla termínový vklad v německé bance, ze kterého by mi plynul příjem 15 tisíc Kč a tento úrokový příjem by mi vyplatili snížený o daň 3 tis. Jak bych tento příjem zdanila v ČR, když se podle českých zákonů jedná o samostatný základ daně? Mimo to mám celkový roční základ daně z ČR ve výši 300 000 Kč. Našla jsem, že na úroky plynoucí z Německa do ČR se používá metoda vynětí s výhradou progrese. Ale není mi jasné, jak mám míchat dohromady dílčí základy daně se samostatným základem daně plynoucím z Německa. Tzn, že bych měla vzít sazbu daně ve výši (300 000+15 000)*0,15 / (300 000+15 000) = 15% a ty vynásobit s příjmem 300 000 Kč, takže v ČR odvedu jen daň 15% z 300 000 = 45 000 Kč? Mnohokrát předem děkuji za radu Petra
Dobrý den, rozhoduji se o možném přivydělání prostřednictvím prodeje vlastních výrobků na internetu. Chtěla bych se zeptat, jestli tato činnost spadá do kategorie příležitostného příjmu (rozhodně by příjmy nepřesáhly hranici 20 000 Kč), nebo je to již považováno za podnikání a bylo by nutné získat živnostenské oprávnění? Nepřijde mi v mé situaci ideální zaplatit 1 000 Kč za ŽL, když nemusím nic prodat. Pokud by opravdu bylo nutné získat ŽL, zajímalo by mě, jak je to s platbami SZP, pokud jsem student. Nepředpokládám, že by příjmy byly vyšší než 2 000 Kč měsíčně. Je nutné tedy platit sociální a zdravotní pojištění a pokud ano, v jaké výši? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den chtěl jsem se zeptat mám dvě děti s bývalou přítelkyní děti jsou soudně svěřeny do její péče. Nikdy si děti nodepisovala s daní jelikož není nikde zaměstnaná chtěl jsem se tedy zeptat zda -li si mohu já děti odepsat z daní. děkuji za odpově´d Tomáš
Dotaz: Dobrý den, potřebovala bych poradit jak zaúčtovat DPH při dovozu ze třetích zemí. Jsme plátci DPH, a nyní bych potřebovala vědět jak správně účtovat. Má domněnka: dovezené zboží naskladníme na základě přijaté faktury, kterou zaúčtujeme 504/321, o DPH neúčtuji (přepočet dle ČNB). Poté nutno dle JSD vyměřit DPH, ale nyní nevím jak toto zaúčtovat, navézt to jako fakturu, interní doklad? Předem děkuji za odpověď. Odpověď: Nevím v jaké programu účtujete a proto nemohu být konkrétní. Obecně JCD zaúčtujete jako přijatou fakturu, pokud nebylo hrazeno hotově, nebo jako výdajový pokladní doklad v případě, že bylo hrazeno hotově. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dobrý den, navazuji na předchozí konverzaci. Účtuji ve FlexiBee. A vlastně přijatou fakturu z Číny, přepočítanou kurzem ČNB, ke dni přijetí faktury zaúčtuji 504/321, tady teda neuvedu žádný řádek DPH, a úhradu provedu 321/221, poté mám JSD, ze kterého mám vypočítat z celní hodnoty DPH, přepočet s celním kurzem, a tady právě nevím jak zaúčtovat. A poté ještě mám doklad na clo - účtuji 518.3(mám analytiku pro služby spojené s Čínou)/321, řádek DPH (07-08)-(43-44). Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak zaúčtovat DPH při dovozu ze třetích zemí. Jsme plátci DPH, a nyní bych potřebovala vědět jak správně účtovat. Má domněnka: dovezené zboží naskladníme na základě přijaté faktury, kterou zaúčtujeme 504/321, o DPH neúčtuji (přepočet dle ČNB). Poté nutno dle JSD vyměřit DPH, ale nyní nevím jak toto zaúčtovat, navézt to jako fakturu, interní doklad? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, na základě projektu bylo u nás ve firmě provedeno v r.2012/2013 rozšíření stávajícího provozu výdejny jídla na kuchyni. Součástí akce byly stavební úpravy, vodoinstalatérské práce, úpravy topení, vzduchotechniky, elektroinstalace a dodávka zařízení kuchyně. Nejsem si jistá co vše je technickým zhodnocením a co ne. Zda jsou např. digestoře a jejich napojení ke stávajícím ventilátorům pro vzduchotechniku technickým zhodocením budovy nebo samostatným hmotným majetkem. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji.
Dobrý den. Naši zaměstnanci mají nárok na proplacení pracovní obuvi do limitu stanoveného směrnicí. Pokud mi zaměstnanec donese doklad na vyšší částku než je limit, je možné doklad proplatit jen částečně? (např. má nárok na 1000 Kč a donese doklad na 1500 Kč) Jak tento případ správně zaúčtovat? a) je možné vystavit VPD pouze na 1000 Kč, vyplatit 1000 Kč, tuto částku rovněž zaúčtovat na 501/211 a rozdíl mezi VPD a prvotním dokladem neřešit? b) nebo je třeba VPD vystavit na celých 1500 Kč, napasovat se na prvotní doklad, vyplatit 1500 Kč s tím, že zaměstnanci dám jen 1000 Kč a rozdíl 500 Kč zaúčtuji do výnosů? Děkuji za odpovědi a za pomoc.
Dobrý den, zasílala jsem dotaz a dostala odpověď (viz níže)-děkuji, jen jsem otázku nedovedla do konce. Chtěla bych vědět, když se zaměstnanec vrátí ze školení a stráví v práci ještě další 4hod., má ještě k cestovnému nárok i na stravenku? Původní dotaz: Dobrý den, zajímá mě, jak se vypočítá stravné v případě, že zaměstnanec odjíždí na školení, vrátí se ve 14.00hod na místo pracoviště a zde zůstává do 18.00hod konce pracovní doby. Děkuji Lenka Odpověď: Pracovní cesta trvá jen do doby návratu z ní na místo výkonu práce, tedy v tomto případě do 14:00 hod. Podle délky jejího trvání potom vypočtete cestovní náhrady. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.