FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den Chtěla bych se zeptat na odpočty na děti.Mám dvě děti se svým druhem a jedno dítě mám s předešlým přítelem,účetní tvrdí v práci méhui druhovi,že si nemůže udělat odpočet na dítě co není jeho,ale to dítě s námi žije ve společné domácnosti má stejnou trvalou adresu jako můj druh a v novinách jsem četla že si může uplatnit slevu na dítě i zpětně.a nemusíme být manželé,jak to tedy je ?Může si na dítě ktereé není jeho uplatnit slevu nebo nemůže?Daně z hypotečního úvěru a daně za děti co máme spolu už nám vrátili může si ještě zažádat o daně zpetně na dceru která není jeho?A jesli ano tak do kdy máme šanci tak udělat? Děkuji Peichlová Tereza
měla jsem se zaměstnavatelem uzavřenou smlouvu o zvýšení kvalifikace, na jejím základě mi zaměstnavetel platil mzdu za dny, které jsem strávila ve škole. Dala jsem však výpověď a zaměstnavatel mi vyčíslit sumu za toto studium nejen za poskytnutou mzdu, ale i za zdrav. a sociální pojištění, které za mne zaplatil. Já si myslím, že je to neoprávněné, že přece nemůžu platit zdrav. a soc. pojištění z příjmu, který příjmem nebyl, když ho musím zaměstnavateli vrátit. Jak mám postupovat, popřípadě zaměstnavatel? Děkuji za odpověď.
V daňovém přiznání za rok 2006 jsem měla přeplatek na zálohách OSSZ ve výši Kč 3500,--Přeplatek jsem nechala na hrazení záloh na rok 2007.Nyní dělám daně za rok 2007,používám odečet 50% nákladů,k tomu zálohy na sociálním a zdravotním pojištění.Tento přeplatek ve výši Kč 3500 se bude dávat nebo nebude jako odpočet zaplacených záloh?
Dobrý den, zaměstnanec, který podniká, si uplatňoval 3 roky slevy na daních za životní pojištění, které loni vypověděl a pojišťovna mu vyplatila plnění, můžete mi poradit, jak mám toto zohlednit v daňovém přiznání za r. 2007? Děkuji Pokorná J.
Ztráta z pronájmu Živnostník, plátce DPH vedle živnosti pronajímá nemovitost nezařazenou do obch. majetku. Může si uplatnit ztrátu z tohoto pronájmu? Tedy lze ztrátou podle &9 snížit daňový základ &7<
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli zaměstnanec, který podniká (zisk cca 130 000 Kč/rok) musí dát přiznání na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu? A jestli, když ze něj platí zaměstnavatel, by musel platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji Pokorná J.
V roce 2002 jsem koupil nákl. automobil za cenu 122,951,-Kč. V témže roce jsem uplatnil rovnoměrný odpis tehdy 8,5%,tj. 10.451,-Kč. V roce jsem odpis neuplatnil , v roce 2004 jsem uplatnil 18,3% tj.22.500,-Kč.V letech 2005 a 2006 neuplatněno. Jak mám uplatnit odpis letos a z jaké částky, ze zůstatkové nabo také z kupní ceny? Děkuji
V roce 2005 a 2006 jsem jako důchodce OSVČ jsem označil výdělečnou činnost jako hlavní místo správného označnení vedlejší. Tím došlo v Přehledech o příjmech a výdajích OSVČ pro OSSZ k nesprávně stanovenému vy- měřovacího základu a celkového výpočtu přeplatku, Sdělte, prosím, zda mohu nyní dodatečně předložit správně vyplněné Přehledy . . . . a požadovat doplace- ní přeplatků. Děkuji za vyčízení Laube Jaroslav laube.jaroslav@tiscali.cz
Dobrý den, s manželem uplatňujeme tento rok SZM, já jsem byla od 1.1.2007 do 18.3.2007 v prac.neschopnosti, od 18.3.2007 do 28.9.2007 jsem pobírala PPM (cca 10tis./měs) a od 28.9.2007 do 31.12.2007 rodičovský příspěvek. Mám nárok uplatnit na sebe slevu na poplatníka ve výši 7200,-Kč??? Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den, chceme s manželem využít spol. zdanění manželů, manžel je v plném invalidním důchodu od r.2005, důchod 9000 měs., jinak žádné příjmy. Potřebovala bych poradit, zda si může manžel odečíst 7200 na poplatníka a 3000 na plnou invaliditu, popř. zda mohu i já na něho něco odpočítat? děkuji
Dobrý den,mám dotaz.Studentka VŠ si přivydělává na dohodu o PP uklízením po celý rok, kde má podepsáno daňové prohlášení asi 16.OOO,- ročně, dále po dobu 3 měsíců /rok 2007/ si přivydělala sportovní činností dalších 7000,- a v měsíci prosinci za obchodní činnost 1800,- Kč.Za každou činnost ji byla sražena daň.Co vše musí udělat v dan.přiznání, co musí doložit a co si může odečíst /7.200,- poplatník, 2400,- student/Zahrnu do DP všechny činnosti?Děkuji.
Dobrý den, OSVČ, uplatňuji výdaje procentem z příjmů,do ř. 103 přiznání uvádím zaplacené pojistné na soc.zabezpečení a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění.Mohu kromě měsíšně placených záloh uvést i v roce 2007 zaplacený nedoplatek za rok 2006 vyplývající z podaného Přehledu za rok 2006? Děkuji
Sazby silniční daně zůstaly pro rok 2008 stejné jako pro rok 2007? Jsou možné nějaké slevy, předpokládám , že snížení podle par.6 odst.7 skončilo 31.12.2007, prosím o sdělení, kde je možné příp.snížení najít.Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Prosím sdělte mi, zda při vyřizování živnostenského listu je nutné jít na živnostenský úřad v místě trvalého bydliště nebo i jinde, kde nemám trvalý pobyt? Je nutné daňové přiznání podávat na finančním úřadě v místě trvalého bydliště? Jsem zaměstnancem akciové společnosti a vedle toho bych chtěl podnikat. Musím si platit navíc zálohy na sociální a zdravotní pojištění? Ještě něco musím platit? Kolik budu platit zhruba daně, když mám hrubý příjem HPP 280.000,- a z podnikání bych měl cca 50.000,-Kč? Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik se účtuje za loňský rok stravné pro OSVČ u nás. POvedlo se mi zde najít odkaz pouze na zahraničí. Vím, že to bylo ještě nějak odstupňované pode počtu hodin v práci...nevím, jestli se to nezměnilo. Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to u OSVČ při přechodu z daňové evidence na procenta z příjmů? (v r. 2005 procenta z příjmů, v r. 2006 DE, a letos - za rok 2007 by chtěla uplatnovat procenta). A jak je to s pojistným? Lze ho v obou případech zapsat do ř. 103 DP? Nebo u paušálu je zahrnuto již v procentech? Děkuji za odpověď. Eva Štouračová
Dobrý den,pracuji v zahraničí pro Evropskou Unii,ale loňský rok jsem se zdržovala převážně v České republice,takže bych daňově měla spadat do ČR. Mé příjmy jsou daněny tzv. přímo u zdroje a mám prohlášení od zaměstnavatele, že platy, mzdy a služební požitky vyplacené Společenstvími jsou osvobozeny od vnitrostátních daní. Zajímalo by mě,zda-li mohu v tomto případě uplatnit společné zdanění manželů a vyplnit své příjmy v daňovém přiznání jako nulové.Děkuji.
Dobrý den! Před nedávnem jsem se nechala zlákat inzerátem na přivýdělek, po proškolení jsem zjistila, že se nejedná o poradenskou činnost,ale o prodej produktů. Podmínkou bylo vydání ŽL -den vzniku oprávnění 1.3.2008. Pracuji jako zaměstnanec, zaměstnavatel za mne odvádí zdravotní a sociální pojištění a sráží mi daň. Co jsem povinna odvádět z podnikání v této oblasti? Moje žádost prošla CRM, mám příslušné instituce kontaktovat sama nebo mne vyzvou? V současné době mám pouze výdaje, žádné příjmy. ŽL bych mohla využít koncem roku k pronájmu bytu, musím změnit předmět podnikání? Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den, plně invalidní důchodce, držitel ZTP/P pracoval v roce 2007 9 měsíců na dohodu o provedení práce. Zaměstnavatel /pouze jeden/mzdu zdanil.Prohlášení nepodepsal. Je ještě možné uplatnit zvýhodnění na poživatele plného invalidního důchodu a držitele ZTP/P. Jak postupovat? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mám nějakým způsobem uvést v daňovém přiznání podporu v nezaměstnanosti, kterou jsem pobírala od srpna 2007 do konce roku, nebo jakým způsobem postupovat při vyplňování přiznání, pokud jsem 7 mesíců pracovala a zbytek roku jsem byla na ÚP. Předem Vám velice děkuji za Vaši odpověď.