FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsem předseda BD.Družstvo prodalo byt,který byl majetkem družstva.Jelikož ostatní členové družstva byt 10.let spláceli/museli jsme koupit dům jako celek/Byt opustil dobrovolně nájemník,protože již neměl na splácení nájmu.Nyní máme na fondu BD částku 2 100 000 Kč.BD do konce března roku 2014 zaplatí daň z příjmu.Potom jsme chtěli část peněz nechat ve fondu oprav a část konkrétně 1 200 000 rozdat členům BD.Lze to takto provést??Nikde nemůžeme najít jednotný názor.Dokonce ani FÚ neví jak postupovat.Pokud část peněz rozdáme členům,budou muset ještě oni platit daň z příjmu. Děkuji za odpověď, případně za odkaz,kdo nám poradí samozřejmě za fin.náhradu. Děkuji za odpověď Mirek
Dobrý den, jsme firma, která školí obchodní dovednosti a prodává semináře, jsme plátci dph. Nyní chystáme seminář na Havaji, ale nejsme si jisti, jak je to s placením dph. V ceně školení mají účastníci placen i let, ubytování a školení. Na finální částku jim budeme vystavovat fakturu, ale nevíme, zda když se koná služba-seminář na Havaji, máme jim účtovat i dph a tady ho odvádět. Bohužel nám na finančním úřadě nevědí pomoci. když pořádáme semináře na Slovensku, dph neúčtujeme. děkuji moc, s pozdravem Veronika Jelínková
Dobrý den, uvažuji o možnosti zřízení e-shopu s oblečením z Číny. Nejednalo by se ale o klasický e-shop, ale o zprostředkování objednání zboží prostřednictvím mé osoby. Já vytvořím stránky, na které umístím oblečení, jehož objednání mohu zprostředkovat pro potencionálního klienta. Ten si vybere oblečení, napíše mi, co by chtěl a já to u svého partnera v Číně objednám s tím, že zboží jde přímo klientovi a klient platí na můj účet. Tuto činnost ale nechci vykonávat nelegálně. Předpokládám, že rozdíl mezi cenou, za kterou já zboží objednám pro klienta, a cenou, kterou mi pošle klient na účet, je můj příjem a ten já bych rád zdanil. Chci se zeptat, jaké doklady potřebuji k daňovému přiznání? K oblečení, které já objednám z Číny čínští obchodníci nedávají faktury. Stačí k prokázání skutečně vynaložených nákladů výpis z paypalu nebo z účtu, kde bude jasné, kolik mi klient poslal na účet a kolik jsem já poslal do Číny, tudíž rozdíl je mým příjmem. Stačí to takto prokazovat nebo budu potřebovat přímo nějakou fakturu od Čínského dodavatele s jistými náležitostmi? Děkuji za odpověď. Filip Novotný
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli příspěvkové organizace planí daň z převodu nemovitosti nebo jestli jsou osvobozeny. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Jsem v představenstvu bytového družstva. To v průběhu roku 2012 vyplatilo členům představenstva odměny a zaplatilo daň následovně: 1. osoba 6x 2500 Kč, celkem 15000 Kč, zapl. daň 2647 Kč; 2. osoba 3x 2500 Kč, celkem 7500 Kč, zapl. daň 1324 Kč; 3. osoba 1x 2000 Kč a 1x 1000 Kč, celkem 3000, zapl. daň 530 Kč; Bylo zpracováno daňové přiznání bytového družstva, potvrzení o odměnách nebylo zaměstnavatelům zpracováno, neboť dle účetní družstva není třeba vzhledem k nízké výši tyto příjmy zaměstnavateli hlásit. Nyní jsme zjistily, že FÚ vyzývá BD k podání Daňového tvrzení k dani z příjmů FO ze závislé činnosti a z funkčních požitků. Jaký je tedy správný postup, aby bylo vše vpořádku?
Jaké jsou podmínky pro prodej vozidla získaného dědictvím (lhůty, daně)?
DOBRY DEN, JSEM OSVC A CHTELA BYCH NA DOHODU ( 4 MESICE) ZAMESTNAT PANI. MES.PRIJEM NEPRESAHNE 5 TISIC. MAM PRIPRAVENOU, SEPSANOU DOHODU A NEVIM, JAK DAL, NIKDY JSEM TO NEDELALA.... 1. OHLASIT NA FÚ? 2. PLATIT NEJAKE MESICNI ZALOHY NA DAN Z PRIJMU POPLATNIKA NEBO AZ NA KONCI ROKU, CI SE DAVA AZ DO MEHO( JEJIHO )DANOVEHO PRIZNANI? 3. CO A JAK VYSOKA JE DANOVA SLEVA NA POPLATNIKA? 4.PLATIT ZALOHOVOU CI SRAZKOVOU DAN, ( PANI JE V DOMACNOSTI- PECE O DITE DO 7 LET) DEKUJI MOC ZA POMOC .-) K.mOTLIKOVA
Dobrý den stavební firma provádí opravy na rodinném domě. V přízemí je zřízena ordinace lékaře, v jaké sazbě se bude fakturovat oprava? 50% činí prostory pro bydlení, 50% pro podnikání. Je třeba rozdělit práce podle toho ve které části domu se prováděla a podle toho určit pro spodní část 21% a pro horní patro 15% ? Co s opravou střechy? Ta se vztahuje jak pro bydlení tak pro ordinaci. Nikde jsem v zákoně nenašla jak u takového případu postupovat, (zda mohu rozdělovat nebo zda zdanovat pouze v jedné sazbě,zvláště u společných prostor) prosím o radu at něco neuděláme špatně, případně o odkazy na §.
Pronajímám byt - Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké další kroky bych měl učinit v následující situaci. Koupil jsem družstevní byt, který chci od listopadu pronajímat, dlouhodobě, řekněme na rok-2 roky. Nájemce již mám. Měsíční nájem činí 8 000 Kč. Zároveň jsem studentem VŠ. Mé následující kroky by správně měly vést na finanční úřad, kde nahlásím svůj příjem, tedy budu plátce daňe z příjmu. Daň z nemovitosti by mělo platit určitě družstvo, protože nemovitost stále patří jí. Pokud by byl převeden byt do osobního vlastnictví, potom bych již musel platit i daň z nemovitosti, že? A mohu uplatnit slevu na dani, protože jsem student? Jak velkou částku mi tato sleva asi pokryje? Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem JB
Dobrý den, mám dotaz ohledně kurzových rozdílů. s.r.o. dostala proforma fakturu na cca 100 tisíc eur, ke které pak postupně docházely dílčí faktury (4). Firma používá denní kurz. Proformu zaúčtuji a následné faktury počítám aktuálním kurzem, odečítám zálohu (314). Kurzový rozdíl tedy účtuji proti 314? A ještě dotaz, pokud firma dovezla zboží (biosložku, kterou bude následně prodávat) za cca 100 tisíc eur - musí podávat hlášení intrastat? Dovezla od německého plátce DPH. Děkuji K.V.
Dobrý den, přítelkyně, s kterou žijeme ve společné domáctnosti cca. 6 let, vlastní pozemek, na kterém budeme chtít stavit RD. Budoucí RD a hypotéka bude napsaná na mně. Pozemek chceme darovací smlouvou převést na mně. Převod chceme uskutečnit sami, bez advokáta. Sepsat smlouvy, ověřit je, poté zažádat o vklad do katastru nemovitostí. Jak je to ale s prokazováním pro fin. úřad, že jsme jako tzv. spolužijící osoby? Musím "něco" zaslat i na fin. úřad předem, nebo počkat, zda si fin. úřad vyžádá něco sám. Jak tedy přesně postupovat? Předem děkuji za odpověd.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,kolik procent paušálního odpočtu z daní si mohu odečíst jako pojišťovací zprostředkovatel. Jsem OSVČ a mám s Generali Pojišťovnou smlouvu o spolupráci. Uzavírám pojistné smlouvy a provádím klientský servis. Na finančním úřadu mi daňová poradkyně po třech letech,kdy si odečítám 40% řekla,že můžu 60%. Jsem z toho zmatená,nikdo mi není schopen říct,jak je to správně. Děkuji moc.
Dobry den,mam dotaz-mam odkoupenou zahradu v zahradkarske kolonii,kde ma predkupni opravo stat,kdybych ji chtela prodat musim mit odhadce,pak nabidnout statu a pote muzu prodat...ale jak je to s tim,kdybych ji jen prepsala na nekoho z pribuzneho?musim mit odhad a nabidnout statu,nebo muzu jit jen rovnou prepsat na katasr...budu se stehovat a potrebuju se ji zbavit,cizim bych prodala,ale bratranek by ji chtel a tomu bych ji nechala,platila by se nejaka dan nebo polatek?mohu poprosit o radu jak to tedy je,abych s tim nemela nejake problemy a hlavne by to pro mne bylo jednodussi,mam jine starosti...dekuji za odpoved pekny den Opolska
Dobrý den, můžete mi poradit jakou použít sazbu daně základní či sníženou pro výrobu a montáž kuchyňských linek? Je tam rozdíl při posouzení místa, např. linka určená do bytu nebo rodinného domku? Děkuji Šárka Bejdáková
Dobrý den, Minulý měsíc jsem uzavřel smlouvu s FO. Jednaá se o smlouvu na umisteni reklamy na jejich webu. Smlouva je uzavřena podle obchodního zákoníku § 269 odst.2. Já jsem podnikatel, který vede Danovou evidenci a jsem neplatce DPH. On je fyzicka osoba. Mohu si tuto smlouvu dát do DE do nákladů ?, když se jedná o výdaj nezbytný k dosažení zisku ?. Případně na daňovém přiznání tato částka bude uvedena jinde nebo normálně ve výdajích. ?
Dobrý den, Minulý měsíc jsem uzavřel smlouvu s FO. Jednaá se o smlouvu na umisteni reklamy na jejich webu. Smlouva je uzavřena podle obchodního zákoníku § 269 odst.2. Já jsem podnikatel, který vede Danovou evidenci a jsem neplatce DPH. On je fyzicka osoba. Mohu si tuto smlouvu dát do DE do nákladů ?, když se jedná o výdaj nezbytný k dosažení zisku ?. Případně na daňovém přiznání tato částka bude uvedena jinde nebo normálně ve výdajích. ?
Dobrý den, navazuji na e-mailovou korespondenci viz níže Stále tomu nerozumím. Když to vezmu postupně, tak mám tyto doklady a toto účtování - např. zboží mám v hodnotě 1000 USD 1) čínská fap - dle kurzu ČNB (18,884 USD) Kč 18.884 - 504/321 - DPH 0% 2) úhrada čínské fap 321/221 3) JSD (třetí země) - z celní hodnoty dle celního kurzu(19,332 USD) tedy z 19.332,- vypočítat DPH, což činí 4.059,72, ale nyní nevím jak toto zaúčtovat, jen vím,že řádek DPH uvedu (07-08)-(43-44), tedy se samovyměřením a nárokem na zpětný odpočet. - účtování o samotném clu rozumím. Velice děkuji za Vaší trpělivost. Dotaz: Dotaz: Dobrý den, potřebovala bych poradit jak zaúčtovat DPH při dovozu ze třetích zemí. Jsme plátci DPH, a nyní bych potřebovala vědět jak správně účtovat. Má domněnka: dovezené zboží naskladníme na základě přijaté faktury, kterou zaúčtujeme 504/321, o DPH neúčtuji (přepočet dle ČNB). Poté nutno dle JSD vyměřit DPH, ale nyní nevím jak toto zaúčtovat, navézt to jako fakturu, interní doklad? Předem děkuji za odpověď. Odpověď: Nevím v jaké programu účtujete a proto nemohu být konkrétní. Obecně JCD zaúčtujete jako přijatou fakturu, pokud nebylo hrazeno hotově, nebo jako výdajový pokladní doklad v případě, že bylo hrazeno hotově. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dobrý den, navazuji na předchozí konverzaci. Účtuji ve FlexiBee. A vlastně přijatou fakturu z Číny, přepočítanou kurzem ČNB, ke dni přijetí faktury zaúčtuji 504/321, tady teda neuvedu žádný řádek DPH, a úhradu provedu 321/221, poté mám JSD, ze kterého mám vypočítat z celní hodnoty DPH, přepočet s celním kurzem, a tady právě nevím jak zaúčtovat. A poté ještě mám doklad na clo - účtuji 518.3(mám analytiku pro služby spojené s Čínou)/321, řádek DPH (07-08)-(43-44). Velice děkuji za odpověď. Odpověď: Tento program neznám, tak že opět nemohu úplně konkrétní. Pokud jde o zboží a clo, tak je to v pořádku. U DPH ale musíte udělat použít pro výpočet DPH do účetnictví a Přiznání k DPH kurz ČNB a pro Intrastat, pokud jej vyplňujete, použijete kurz Celní správy. Zaúčtujete interním dokladem 343/321 a následně 321/211,221. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobry den,prosim vas mam takovy dotaz,ziju s pritelkyni a jejima dvema detma,ktere ma z predchoziho manzelstvi ve sve peci.pritelkyne je vedena na pracovnim uradu.Mohu uplatnit dan na jeji dve deti?Nejsme manzele ,ale sdilime spolecnou domacnost.Dekuji za odpoved.Petr Folten
Dobrý den, prosím Vás, chtěla jsem se zeptat, zda-li mohu používat platební kartu k podnikatelskému účtu pro osobní potřeby ( i pro platby netýkající se podnikání). Jsem fyzická osoba - zemědělec (vedu daňovou evidenci). Dále jsem se prosím chtěla zeptat, jestli v případě dosažení zisků si mohu zisky použít např. na nákup osobního auta pro soukromé účely, (aniž by auto bylo evidováno v daňové evedenci.) Vím, že jsou to hloupé dotazy, ale raději se zeptám, abych nedělala něco špatně. Děkuji, Petra
Dobrý den, jako občanské sdružení jsme prodali malou budovu, kterou jsme vlastnili již dlouho, nesloužila pro výdělečnou činnost. Je příjem z prodeje předmětem zdaňované činnosti a tedy daně z příjmu. Děkuji