FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na studenta

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda jako student kombinované formy studia bakalářského oboru mám právo na uplatnění slevy na dani 2400kč, když zároveň pracuji v hlavním pracovním poměru. Můj věk nepřekročil 26let.

odpočet úroků z úvěru

Mohu si v daňovém přiznáni FO uplatnit podle §15, odst.3 odečet zaplacených úroků z úvěru získaného v roce 1987 podle tehdejších zákonů na stavbu rodinného domu. Úvěr byl poskytnut Českou spořitelnou, jednoznačně použit na financování mé bytové potřeby, v domě stále bydlím a úvěr stále splácím. Díky za odpověď.

odpis pohledávek

Dobrý den. Jsem OSVČ a vedu Daňovou evidenci. Chtěl bych vědět, zda mohu zahrnout do nákladů pohledávky staré 6 let za firmou, která je v konkurzu. Nebo zda se tato možnost týká jen subjektů, které vedou Účetnictví. Děkuji.

odpočet na manželku

Může si manžel uplatnit odpočet na manželku, kerá je MD a pobírá 7.000,-rodičovský příspěvek měsíčně?Pravděpodobně ne. Děkuji

odpisování HIM

Dobrý den, zakoupili jsme ruční elektrický vysokozdvižný vozík. Z faktury jsme zaplatili částečnou úhradu a na zbytek jsme si vzali úvěr od leasingové společnosti. za vyřízení úvěru leasingové spol. jsme zaplatili poplatek 1500,- včetně DPH. Mohu si uplatnit z poplatku odpočet DPH a dát do daň.nákladů?Poplatek za vyřízení nenavyšuje PC vozíku?odepisuje se z ceny bez DPH, která je uvedena na faktuře? HIM zaeviduji na kartu IM a odepisuji. V jaké odpisové skupině bude vysozdvižný vozík? Děkuji předem

personalistika

Dobrý den začínám podnikat a jako malá organizace budu zaměstnávat pár lidí. Co vše musím vyplnit a co od nich budu potřebovat, aby jsem měla vše v pořádku? Chci se také zeptat zda mohu u vás koupit nějaký jednoduchý program pro vedení účetnictví? A jaké mám vést účetnictví (jednoduché či podvojné)? Děkuji Stránská

použití vozidla

Dobrý den, vedu daňovou evidenci a pořídím si osobní automobil, který budu používat k podnikání. Počítám, že v období léta by se využil k soukromé cestě na dovolenou (čili jeden měsíc za rok) - chtěla bych se zeptat, jak tuto skutečnost účtovat? A jestli je možné tento automobil za úplatu půjčit jiným rodinným příslušníkům? Velice děkuji za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: 1) prodej dřeva-ze soukromého lesa-nad 20 000,-- příjem podle §10 ZDP 2) prodej dřeva-např.zbytkového dřeva, které bylo nakoupené na stavbu domu-je osvobozeno podle §4, ať je cena jakákoliv? Děkuji za odpověď.

záloha a DPH

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Jsme OSVČ vedoucí DE, plátci DPH.Přišla nám Faktura - daňový doklad, na níž byla účtováná záloha za provedení práce vč. DPH. Je to tak správně? Neměla by být nejprvé zálohová faktura a po té daňový doklad o přijaté platbě a tam teprve vyčíslená DPH. Děkuji

osvobození od daně

osvobození od darovací daně Dobrý den,prosím chtěl bych se zeptat jestli by byla osvobozena od darovací daně moje matka, která je dcerou mého dědy a ten je bratranec osoby, která by chtěla darovat nemovitost mé matce. Za odpověď děkuji.

vyplnění DAP

Dobrý den mam takový dotaz. Manželka v roce 2007 byla do 21.9 na MD 3.12 nastoupila do zaměstnání kde odpracovala 3 dny a pak byla na nemocenské11.12 podala výpověď. V potvrzení o příjmech od zaměstnavatele jí přišo: Hrubý příjem 954 kč Nemocenské dávky 614 kč Jak to mám zaúčtovat do spol. zdaň manželů? Předem děkuji za odpověď Kovács

vyplnění DAP

Dobrý den mam takový dotaz. Manželka v roce 2007 byla do 21.9 na MD 3.12 nastoupila do zaměstnání kde odpracovala 3 dny a pak byla na nemocenské11.12 podala výpověď. V potvrzení o příjmech od zaměstnavatele jí přišo: Hrubý příjem 954 kč Nemocenské dávky 614 kč Jak to mám zaúčtovat do spol. zdaň manželů? Předem děkuji za odpověď Kovács

danění prodeje auta

Chtěla bych prodat dodávku, kterou jsem si koupila jako soukromá osoba v lednu. Když tento příjem budu danit dle par. 10, mohu si od tohoto příjmu odpočítat náklad na pořízení vozidla a zdanit pouze výnos z prodeje? Děkuji za odpověď.

odpočet školného

Dobrý den. Mám dotaz ohledně daňově uznatelných nákladů- nevím, kam jinam se obrátit... Mohu si z daní odepsat školné na soukromé VŠ, studium účetnictví? POdnikám na ŽL- Maloobchod provozovaný mimo řádné provozovny, tudíž s mojí činností to nemá nic společného, pouze jako sebevzdělávání v účetnictví... odpotýkám, že školné činí 50000 ročně! Děkuji!

výše daně

Dobrý den, dostal jsem zakázku v oblasti svařování a celkem jsem vydělal za týden 25 000,- kolik a co musím zaplatit na daních, sociální a zdravotní. Kolik to dělá z této částky? Děkuji

minimální základ daně

Osoba celý rok zaměstnána, od srpna znovuobnovení OSVČ, minimální základ pro ni je pouze 50300,- ?- to znamená, že celkové příjmy za celý rok -podnikání + zaměstnání musí být větší než 50300,-? nebo se to nějak rozpočítává?

předčasné ukončení leasingu

Dobrýd den chci se ujistit jak postupovat při předčasném ukončení leasingu u Právnické Os. nedodržená doba 36 měsíců. splátky účtované na 518 ponechat v nákladech a doplatek naúčtovat jako pořízení hm. majetku a ten odepisovat prodej naúčtovat do výnosu z prodeje him. je to tak dobře. našla jsem si že se to chová jak operativní leasing děkuji

cestovní náhrady OSVČ

Jaké jsou cestovní náhrady pro OSVČ.

místní příslušnost

Na začátku roku 2008 jsem změnil trvalé bydliště z Prahy 7 na Prahu 6. Kterému finančnímu uřadu podávám daňové přiznání z příjmu FO za rok 2007?

daňová uznatelnost nákladů

Dobrý den, mám dotaz k odpisu automobilu.V roce 2007 jsem si pořídil automobil,jehož cena je s daní 45000kč(bez daně 37815kč) a je uložen v depozitu.Je možné tuto položku jednorázově odepsat?Děkuji