FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

plnění do EU

Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o radu v následujícím případě. Jsme plátce DPH a zprostředkovali jsme naší německé mateřské společnosti (také plátce DPH, který nemá na území ČR žádnou provozovnu ani zde není registrován k DPH) ubytování německých zaměstnanců na území ČR - byli zde na pracovní cestě. Nyní bychom chtěli cenu těchto služeb přefakturovat. Pokud tomu dobře rozumím, my si neuplatníme DPH na vstupu a budeme celkovou částku bez rozlišení DPH přefakturovávat německé matce. Na fakturu bude uplatněn princip reverse-charge. Je to tak správně ? Prosím o objasnění správného postupu a moc Vám děkuji za odpověď.

zdanitelné plnění

Vrátili jsme do nejmenované společnosti stravenky dne 30.10.2013 - obdrželi jsme potvrzení o převzetí poukázek na pobočce s datem 30.10.2013. Na daňovém dokladu, který chodí potom ze sídla této společnosti je uvedeno: datum přijetí: 30.10.2013, datum zdanitelného plnění: 4.11.2013, datum vystavení:5.11.2013. Podle nás je doklad špatně, zdanitelné plnění musí být 30.10.2013 (abychom mohli stravenky proúčtovat ještě v účetním období,které ho se týkaly). Společnost však tvrdí, že služba byla poskytnuta až 4.11. tj. až když jim bezbečností služba stravenky doručila z provozovny do sídla firmy. Co je tedy správně? Děkuji za odpověď.

datum uskutečnění plnění

Dobrý den, můj dotaz se týká správně uvedeného duzp. Jedná se o to, že poskytujeme službu (převážíme zboží), podklady pro fakturaci nám posílá firma pro kterou jezdíme na základě jejich výpočtů. Podklady jsou za určité období např. od 10.10. do 30.10. na částku 70 %. Vystavím fakturu s duzp 30.10. a cenou dle podkladů. Až poté např. měsíc od 30.10. nám přijde tzv. dofakturace ještě na část zbylých 30% ale nejde dopočítat předem, kolik toto bude( až po přejímce - po přepočítání skutečně dovezeného zboží, liší se od původní faktury). Jaké bude správně duzp této dofakturace? Např. vystavení 30.11., duzp 30.10. nebo 30.11. kdy nám od nich dojdou podklady pro dofakturování po přejímce? Děkuji

odpočet při změně režimu

Dobrý den, prosím radu: s.r.o. je plátce DPH od 30.10.2013. Může si v daňovém přiznání za měsíc 10/2013 uplatnit DPH za nákup materiálu ze dne 11.10.2013 a za telefonní poplatky za září – říjen 2013 (faktura došla v říjnu). Děkuji za odpověď

náklady soudního řízení

Dobrý den, prosím o radu: náš právník nepřišel na jednání soudu (nevyzvedl si předvolání z datové schránky, jde o občanskoprávní spor o výši nájemného). Pro zmeškání jsme byli odsouzeni k úhradě 6oo tis. Kč (420 tis. Kč nájemné včetně úroků a zbytek poplatky za posudek, za právníka navrhovatele, soudní poplatek). Právník uplatňoval tuto úhradu jako škodu u pojišťovny, která plnění odmítla a doporučila mu soudní řízení. Nechtěli jsem se s naším právníkem soudit a dohodli jsme se s ním, že část nám zaplatí a sám si je zahrne do výdajů (250 tis. Kč). Bude pro nás těchto 250 tis. Kč daňovým příjmem a pokud ano, pak podle §10 zákona o daních z příjmů? Lze uplatnit nějaké výdaje (např. poplatek za soudní řízení, za právní služby protistrany)?

sazba a platba daně

Jaká je aktuální výše daně z příjmu a jak se platí? Děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, rodiče vlastní byt, kde bydlí již 13 let. Nyní byt prodávají a kupují rodinný dům. Chci se zeptat zda budou v tomto případě osvobozeni od placení daně z příjmů či ne. Děkuji Nováčková

odvody za mzdy

Dobrý večer, pracuji u společnosti přes DPP, jsem student SŠ, měsíčně vydělávám cca.5000 Kč, mám podepsané "růžové prohlášení", které je doložené potvrzením o studiu. Chtěl bych se zeptat - musím platit nějaké odvody?

solidární daň

Dobrý den, mám příjmy dle §7, uplatňuji paušální výdaje. Zajímá mě jak postupovat při výpočtu solidární daně? Když vyfakturuji v letošním roce cca 1.500.000 Kč, ke zdanění bude cca 1.300.000 Kč. Pro výpočet solidární daně vycházím z celkové vyfakturované částky, nebo ze všech zaplacených faktur nebo z daňového základu, kdy od příjmu odečtu paušální výdaje? Děkuji za odpověď

danění dividend

Dobrý den, Jsem vlastníkem firmy v zahraničí s 50% podílem ( v UK ). V ČR jsem osoba bez zdanitelných příjmů, platím si zdravotní pojištění. Jak se bude danit příjem z dividend? V novém roce se v UK do +-37 000 liber za rok nebude platit z dividend žádná daň. Dle smlouvy o dvojím zdanění je tu však možnost, že budu muset v ČR zdanit rozdíl. Jak je to tedy doopravdy ? Děkuji Vám moc za odpověď.

účtování o zprostředkování

Dobrý den. Zajímalo by mě, jak se účtuje zprostředování prodeje. Jak se to promítne v dani z příjmu a v DPH. Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, chci pronajmout jednu místnost ve svém rodinné domě za nájemné 4500,-Kč. Jsem povinen z tohoto příjmu platit daň? Děkuji za odpověď

práce v zahraničí

Dobrý den , manžel podniká na živn. list. Nyní se mu podařilo sehnat cca na 1 měsíc práci v Rakousku, zajímá mne, zda se musí tato skutečnost někde hlásit popř. platit nějaký poplatek a jak je to potom se zdrav. a soc. pojištěním, děkuji Caková

daňová povinnost

Dobrý den, mám firmu-nákup a prodej zboží, jako soukromá osoba jsem si koupil vůz Tatra 815, nemám ho v účetnictví firmy a je na bílých značkách, po cca dvou letech mě finanční úřad upozornil, že za tento vůz nemám zaplacenou silniční daň, nevyužívám ho k podnikání, stojí zaparkovaný v zemědělském družstvě, nemám k jeho řízení ani řidičské oprávnění, jak postupovat, musím skutečně daň zaplatit? Děkuji,MG

zaúčtování dokladu

Dobrý den, náš dodavatel nám vystavil fakturu v přenesené daňové povinnosti v měsíci srpnu 2013. Bohužel se k nám nedostala do evidence - až nyní v řijnu. Můžeme zaúčtovat nyní do října, nebo dělat nějaké dodatečné přiznání za srpen? Děkujeme za odpověď. M.Žaludová

zaúčtování zboží

Dobrý den, chtěla bych prosim poradit. Dodáváme zboží odběrateli a ted již ukončil podnikání. Obdržela jsem vyúčtování prodaného zboží, které měl v komisy a které mu ted vyfakturuji..ve faktuře odběrateli odečtu provize a poštovné za reklamaci, ale nevím jak to mám zaúčtovat? Předem děkuji

daňové výdaje

Dobrý den, měla bych na Vás dvě otázky. Mám trvalé zaměstnání v Německu, v ČR mám trvalé bydliště a také zde podnikám. Jako podnikatel ale vydělávám zanedbatelnou částku, pouze jsem nechtěla dočasně svou živnost pozastavit. Což znamená, že daňové přiznání podávám v Čechách, ale daň z trvalého příjmu platím určitě v SRN. Denně dojíždím do zaměstnání a dle informace, kterou jsem dostala v nedávné době, by měla v Německu existovat možnost, za každý ujetý kilometr z cesty do práce si odečíst asi 30 centů z daní. Bude se i na mne tato sleva na dani vztahovat za výše uvedených podmínek? Další otázka se vztahuje ke studiu v SRN. Mohu si též poplatek za studium v Německu odečíst z daní, podávám-li daň. přiznání v ČR? S poděkováním za odpověď případně za odkaz na další osobu, která mi může mé dotazy zodpovědět D.R.

úvěr v DE

Zubní ordinace - fyzická osoba která vede daňovou evidenci. Na úvěr jsme koupili zubní soupravu. část ceny (15% - cca 100tis Kč) byla hrazena přímo dodavateli. Na zbytek ceny je úvěr (účelový úvěr na nákup soupravy). Pro zajištění úvěru je vlastnictví soupravy po dobu splácení převedeno na finanční instituci. Splácí se měsíčně. Splátka obsahuje pojistné, úroky, jistinu. Co lze dát do nákladů?

osvobození od daně

Dobrý den, maminka by mě a mé sestře ráda ještě za života darovala mě byt a sestře chatu. Nyní je pokud dobře vím darovací daň nulová, dotaz je, zda-li se toto nějak s novým zakoníkem od přístího roku 2014 mění. Dkuji R.P.

sleva na manžela

SLEVA NA MANŽELA celý rok 2013 pobírám rodičovský příspěvek 7.600,- a od října jsem začala pracovat na plný úvazek. Kolik tedy obdržím pěněz pokud na konci roku požádám o slevu na daních na manžela (on vydělá za rok méně než 68.000,-). Bude to částka pouze za ty tři měsíce co pracuji na plný úvazek nebo můžu žádat za celý rok 2013.