FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

rakouská obratová daň

Zdravím, prosím potřeboval bych nutně poradit jak je to s rakouskou obratovou daní pro cestovní agentury, nikde nemohu najít žádné bližší a aktuální informace. Jsem fyzická osoba provozující cestovní agenturu a na konci tohoto měsíce a celý přístí měsíc budu vozit klienty na adventní trhy do Vídně, ale nevím jestli se musím registrovat k platbě obratové daně na rakouském úřadě a nebo za mě tuto povinnost odvodu daně jakožto fyzické osobě řeší dopravce?? Mnohokrát děkuji za odpověď Vejmola

výnosy příštích období

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Jsme stavební firma, pracujeme pro velkou společnost, která si diktuje pravidla. Musíme vyfakturovat zakázku ještě v r.2013,ale víme,že se bude dělat až v roce 2014,že tam v roce 2013 nepůjde žádný náklad.Jedná se asi o 130 tisíc. Je možné vyfakturovat proti účtu 384 - výnosy příštích období v roce 2013 (v roce 2014 pak přeúčtovat do výnosů) a pak by bylo bez problémů účtovat i náklady do roku 2014? Nebo musím letos vyfakturovat na 602 účet a vytvořit nedaňovou rezervu na zakázku? Děkuji. A.K.

sleva na dítě

Dobrý den, rád bych se zeptal JUDr. Dytricha, jak mohl odpovědět na dotaz z 24.10.2013 07:58 - že je možné uplatnit slevu na dítě přítelkyně žijící ve společné domáctnosti? Zná pan Dytrich §35c (6), který říká, že Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit

přepočet měn

Dobrý den, domluvili jsem se s naším dodavatelem, že bychom mohli CZK faktury zaplatit v eurech (hotově), hodilo by se to oběma stranám. Ale ani my ani dodavatel nevíme, jaký přepočet použít aby ani jedna strana neprodělala. Jedná se o několik malých faktur cca za 30 000 Kč. Jakým kurzem faktury nejlépe uhradit, aby to bylo správně? Máme zvolik kurz čnb ke dni uzp, nebo kurz dodavatele ke dni uzp, kurz čnb ke dni úhrady nebo ještě jinak? Moc Vám děkuji za odpověď

pojistné

Dobrý den, včera jsem vznesla na vás dotaz, který mi byl zodpovězen a já za něj děkuji. Chtěl jste dotaz upřesnit. Jedná se o to, že zaměstnanec dal v naší firmě výpověď a odešel k jiné firmě. My jsem se dozvěděli, že odešel ke konkurenční firmě, on však tvrdí, že u zmiňované (tedy konkurenční) firmy nepracuje. Dle našeho názoru by měl zaplatit on nám. Ale právník nám doporučil, abychom mu zaplatili my (do vyřešení situace), když tedy podle něho nepracuje u konkurence. Právník bude dále situaci řešit, ale mě zajímá, zda musíme příjem zdanit a odvést z něho pojistné na ZP a SP, nebo je to už povinnost toho bývalého zaměstnance. Děkuji za odpověď.

třístranný obchod

Dobrý den, mohli byste mi poradit ohledně DPH? Vysvětlím situaci.... Jsem plátce DPH, prodávám zboží přes internet do zemí EU. Chci, aby objednané zboží odesílal zákazníkům přímo dodavatel, který je v Německu. Ale fakturovat zákazníkům budu já. Jak je to s DPH? Já dostanu fakturu od dodavatele bez DPH. Budu fakturovat platcum v EU bez DPH a neplatcum s DPH 21%? Na jaké řádky v priznani DPH budu toto DPH vykazovat? Děkuji za odpověď

pořízení zboží z EU

Faktura v EURO Objednala jsem si materiál k podnikat.činnosti /ordinace lékaře/ v internetovém obchodě ze Slovenska. Vedu daňovou evidenci. Byla mi doručena faktura v EURO. Nemám s tímto zkušenosti, prosím poraďte mi, jak bych měla postupovat. Nejsem plátcem DPH, slovenský dodavatel je plátcem DPH. Budu se muset stát plátcem DPH, když je slovenský dodavatel plátcem DPH? Mohu fakturu zaplatit v Kč, nemám účet pro EURO. Děkuji za vaši odpověď.

peněžité vyrovnání

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jakým způsobem (na jaké účty) zaúčtuji peněžité vyrovnání bývalému zaměstnanci, vyplývající z konkurenční doložky? Jedná se o peněžité vyrovnání ve výši jedné poloviny prům. měs. výdělku v souladu s § 351 ZP.Je částka daňovým nákladem? A máme ještě nějakou jinou povinnost odvodů? Myslím tím sociální, zdravotní nebo daň? Děkuji za odpověď

sazba daně

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně RPD. Naskytla se mi možnost vést účetnictví stavební firmě a není mi stále úplně jasná problematika subdodávek. Tedy - naše firma - plátce DPH přijme fakturu od subdodavatele - taktéž plátce DPH. Naše firma pak vše fakturuje konečnému odběrateli - soukromé osobě - např. výstavba rodinného domu. Jakou sazbu nám uvede subdodavatel na faktuře v RPD? Můj názor je, že 15%, protože konečný odběratel staví rodinný domek - je potom potřeba nějaké "prohlášení" od konečného odběratele, aby případní subdodavatelé měli jistotu, že mohou uvádět sníženou sazbu? Předchozí účetní nechala v těchto případech zvýšenou sazbu, i když konečný odběratel byl soukromá, nepodnikající osoba. Bylo to tedy špatně? A ještě jeden dotaz: Pokud to špatně bylo, co se s tím dá případně ještě dělat kromě pozice mrtvého brouka? Děkuji Vám předem za odpověď, třeba je jasná, ale stavební firmu jsem ještě neúčtovala a chci, aby bylo vše v pořádku.

cestovní náhrady

Dobrý den, je možné uplatnit cestovní náhrady na cesty uskutečněné automobilem registrovaným v cizí zemi, konkrétně v Německu? Děkuji za odpověď.

spolupracující osoba

Dobrý den,mám dotaz ohledně spolupracující osoby.Jsem fyzická osoba a moje manželka mi od 1.10.dělá spolupracující osobu.Nevím jestli na ni mohu rozdělit příjmy za celý rok ve výši 50%, když není spolupracující osoba celý rok, ale jen 3 měsíce. Po zbytek roku byla manželka zaměstnaná. Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý dem, prosím Vás, zemřela nám známá v Austrálii. Celkem zapsala do závěti asi 5 dědiců (Amerika, Asie, ČR). CHtěla bych se zeptat, jaké dani dědictví podlehne (jednalo se o dům, který se prodal a peníze se mají přerozdělit). Může dojít k dvojímu zdanění, nebo v případě, že nemají dědickou dan, musím platit v ČR nebo dedictvi musim zahrnout do priznani. dekuji za odpoved

prodej nemovitosti

darovala jsem nemovitost, kde jsem 3 roky bydlela. Dárce byl obeznámen s tím, že když nemovitost prodá do 3 let od nabytí, dostanu malý podíl z prodeje. Musím tento podíl zdanit v přiznání fyzických osob?

sleva na přítelkyni

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možno uplatnit slevu na dani z příjmu FO za přítelkyni na mateřské dovolené. Dítě je naše, žijeme ve společné domácnosti, měsíční slevu na dani za dítě už pobírám, ale s přítelkyní zatím nejsme svoji. Je to problém ??? Děkuji

pojistné

Dobrý den, prosím Vás o radu. Od ledna 2014 nastupuji po RD do zaměstnání. Zároveň mám možnost pracovat "mimo". Chci se zeptat, když budu zaměstnanec s příjmem 26 tis. hrubého a "vedle" si vydělám 18 tis. čistého (poradenská činnost), co je pro mě nejvýhodnější? Stát se podnikatelem s živnostenským listem nebo OSVČ bez živnosti. Co všechno bych musela "navíc" platit? Paušální výdaje bych uplatňovala jen z výdělku OSVČ? Na důchodové pojištění se počítá příjem z OSVČ před odpočtem výdajového paušálu nebo až po odpočtu? Moc děkuji. Mirka

daňová povinnost

Dobrý den, odevzdala jsem registrační značku nákladního automobilu návěsu (hmotnost 24 tun) do depozita dne 12.9.2013. Musím platit silniční daň i za září? Děkuji Hana Hajná

platba pojistného

Na vedlejší činnost (živnost) jsem vydělal kolem 80 000 hrubého budu platit sociální a zdravotní pojištění.

příjem poplatníka

Příjem z dividend a přídavek na dítě. Započítává se příjem z dividend do ročního rozhodného příjmu pro přídavek na dítě? Předem děkuji za odpověď.

odpisy zhodnocení

Dobrý den, pokud s.r.o. koupí v roce 2013 auto a v témže roce na něm provede technické zhodnocení - odepisuje se to jako celek 5 let? (2.odpisová skupina, zrychlené odpisy??) Děkuji K.V.

daňové výdaje

Dobrý den, děkuji za brzkou odpověď na můj dotaz. Je mojí chybou, že jsem nenapsala, že šlo o nájem bytu, který nesouvisel s podnikáním. Můžete mi, prosím, odpovědět znovu na můj dotaz s ohledem na tuto skutečnost (manžel je zaměstnancem a musel by tedy podávat daňové přiznání sám)? Omlouvám se a děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Kounovská (náš právník nepřišel na jednání soudu (nevyzvedl si předvolání z datové schránky, jde o občanskoprávní spor o výši nájemného). Pro zmeškání jsme byli odsouzeni k úhradě 6oo tis. Kč (420 tis. Kč nájemné včetně úroků a zbytek poplatky za posudek, za právníka navrhovatele, soudní poplatek). Právník uplatňoval tuto úhradu jako škodu u pojišťovny, která plnění odmítla a doporučila mu soudní řízení. Nechtěli jsem se s naším právníkem soudit a dohodli jsme se s ním, že část nám zaplatí a sám si je zahrne do výdajů (250 tis. Kč). Bude pro nás těchto 250 tis. Kč daňovým příjmem a pokud ano, pak podle §10 zákona o daních z příjmů? Lze uplatnit nějaké výdaje (např. poplatek za soudní řízení, za právní služby protistrany)?)