FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

ukončení podnikání

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat při ukončení podnikání. Jedná se o OSVČ, čtvrtletní plátce DPH, má 6 zaměstnanců. Podnikání chce ukončit ke konci února 2014, s tím že firma bude pokračovat jen přechází na nového majitele (jinou firmu - s.r.o.). Zam-nci dostanou výpověď PP k 28.únoru a od 1.března bude nová prac. smlouva, mají nárok na odstupné? Děkuji.

vystavení daňového dokladu

Zdravím a prosím někoho, kdo se orientuje v daních, účetnictví, podnikové ekonomice o odpověď na dotaz, zda existuje nějaké lhůta, do kdy můžu požadovat vystavení daňového dokladu a pakliže tato vyprší, tak mám už prostě smůlu??? Jedná se o tavební materiál. Předpokládala jsem, že mi stavebniny bez problému vystaví souhrnnou fakturu za celý rok, kdy jsme u nich nakupovali snad každý týden (máme jen dodací listy), ale oni se teď vykrucují (připadá mi, že to zřejmě vůbec nezavedli do účetnictví. Přitom na dodacích listech je uvedeno, že to platíme i s daní. Velmi děkuji za odpověď.

účtování dokladu

Prosím jak je to s účtenkami, kde se nakoupí něco soukromě a něco pro firmu ale je to na jedné účtence. Jedná se o zjednodušený daň. doklad z obchodu. Vím že by se to mělo dělat každé zvlášt, ale lze vzít účtenku, zatrhnout co bylo pro firmu a to dát do pokladny jako výdaj a zbytek jako by tam nebyl? Nebude s tím problém, že není zaúčtovaný celý doklad? Děkuji moc

daňová povinnost

Škola je příspěvkovou organizací a neprovozuje doplňkovou činnost.Svým zaměstnancům však vyjímečně proplácí cestovní náhrady za použití soukromého vozidla.Je škola povinna platit silniční daň? Poznámky:V § 2, odst. 1) Zákona 16/1993 o dani silniční v platném znění je uvedeno, že u subjektů nezaložených za účelem podnikání se silniční daň platí tehdy když jsou příjmy předmětem daně z příjmu. Naopak zase v § 4, ost. 2) písm. a) téhož zákona je uváděno, že se silniční daň platí pokud jsou vypláceny cestovní náhrady za použití soukromého vozidla. S pozdravem Ing. Václav Horský Havířov

odpočet daru

Dobrý den, dostali jsme do firmy žádost o poskytnutí daru na naslouchadla. Jedná se o tři osoby - děti tazatele, které však jsou už dospělé a jejichž poškození sluchu je 85-90% a bez sluchadel se neobejdou. Tyto dospělé děti mají průkaz ZTP, ale nepobírají invalidní důchod. Pracují brigádně dle příležitosti, nebo studují. Můžeme si dar odečíst od daňového základu? V §20 odst.7 jsem vyčetla, že FO musí pobírat invalidní důchod.

vyřazení auta

Jsem OSVČ, plátce DPH, výdaje vykazuji procentní sazbou. V r.2002 jsem si koupila "na firmu" osobní auto. Dnes jezdím málo a jen zbytečně platím silniční daň. Po téměř 12 letech bych proto auto ráda např. k 31.12.2013 vyjmula "z firmy" a převedla na sebe. Jak to mám udělat? Zbytkovou cenu auta zahrnu do příjmů a částku pak normálně zdaním? Cenu auta si mohu stanovit sama? Nebo musím mít písemně odhad např.od nějakého autobazaru, z tabulek pojišťovny apod.? (Uvažuji též o zrušení plátcovství DPH, které platím už jen dobrovolně). Děkuji za odpověď.

danění příjmu ze zahraničí

Dobrý den,dotaz je ohledně odvodu daní jestliže si vydělávám na burze v USA,co vše pro mě platí při odvodu daně v čr? jedná se o obchodování komodit,přes účet americké banky,na tomto účtě peníze rostou v dolarech a potom přeposílam k nám na czk.peníze už jsou po srážkách všech mardžinů a poplatků.

dílčí základ daně

Dobrý den, pronajímám zemědělské pozemky.V nájemní smlouvě nájemce uvádí cenu nájmu za 1ha a dále mi hradí daň z nemovitosti za tyto pronajaté pozemky,kterou odvádím finančnímu úřadu.Která částka od nájemce je u mě předmětem daně z příjmu fyz.osob dle § 9 nájem. Janoušková

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat prodával jsem byt peníze jsem použil ke koupi jiného bytu někde jsem četl , že by mě mohli vrátit daň z prodeje nemovitostí je to pravda ? a jak bych měl popřípadě postupovat děkuji za radu.

více podnikatelský subjektů

Dobrý den, je možné aby jedna s.r.o., které má jednoho jednatele, který je zároveň jediný společník, založil ještě jedno s.r.o. s jinou činností, kde bude také on sám jediným jednatelem a společníkem a zároveň si mezi sebou vyfakturovával různé služby? Moc děkuji za Vaši odpověĎ

výše koeficientu

Daň z nemovitosti,pokud obec stanovila pro výpočet koeficient 2 s platností od 1.1.2013,musí pro následující rok znovu stanovovat výši koeficientu nebo platí stále pokud ho nezmění obecně závaznou vyhláškou.

ukončení podnikání

Rád bych,aby v mém podnikání po odchodu do důchodu a ukončení živnosti,pokračovala moje snacha,která již podniká ve stejném oboru.Mám dotaz,zda jí mohu darovat skladové zásoby obdobným způsobem,jako se darují nemovitosti přímým potomkům.Děkuji za odpověď

přivýdělek k důchodu

chtěla bych se zeptat, pobírám částečný invalidní důchod, kolik si mohu měsíčně, příp. ročně přivydělat, abych nemusela platit sociální a zdravotní pojištění či odvádět daň. Jestli je to tedy vůbec možné? děkuji

sleva na dítě druha

Dobrý den,rozvedená družka uplatňuje slevu na studující dceru(17 let)Žiju s nimi ve společné domácnosti a podílím se na financování.Můžu místo družky uplatnit slevu na dani já.

Dobrý den, v roce 2011 jsem měla pracovní úraz.…

Dobrý den, v roce 2011 jsem měla pracovní úraz. Během roku 2012 jsem obdržela od firemní účetní formulář, že jsem během období pracovní neschopnosti nevykonávala jinou/další pracovní činnost se vzkazem, že formulář mám předat finančnímu úřadu. Přiznám se, zapomněla jsem na to! Můžete mi poradit co mám dělat a co mě čeká? Děkuji za radu!!

ostatní příjem

Dobrý den, jsem OSVČ v oboru projekce, kromě toho jsem od letošního roku vlastníkem fotovoltaické elekt. na střeše svého RD o max. výkonu do 5kW. Za vyrobenou elektřinu dostávám od OTE dotaci zelený bonus. Dotaz zní: jakým způsobem se tento příjem daní a vykazuje do formuláře daňového přiznání? Děkuji za odpověď Červenka

zjednodušený daňový doklad

Chtěla bych poprosit o zodpovězení dotazu, jak správně uplatnit dph ze zjednodušeného daň. dokladu? Vždy jsem zadávala do pokladny dph přesně uvedené na daň. dokladu, ale zjistila jsem že za správně vyčíslené dph zodpovídá odběratel. Teď nevím, jak správně zadávat do účetnictví. Mám dát cenu celkem a nechat účetní SW ať sám vypočítá dph a základ, nebo vypsat tak jak je na účtence? Jedná se o malé částky ale i tak bych chtěla mít jasno. A ještě jedna otázka - pokud mám účtenku např. Hotovost 150,60 Kč, která není zaokrouhlená mohu zadat výdej z pokladny 151 Kč? Děkuji moc za ochotu a odpověď

sazba daně

Dobrý den, potřebovala bych se na něco zeptat. Jsme výroba nábytku, plátci DPH. Přišel do naší firmy jeden cizinec - který si u nás udělal objednávku na nábytek. On pracuje pro 1 firmu v Španělsku. Tato firma má pobočku i u nás v ČR, proto jej posílají pracovat i sem. Chce aby byla faktura vystavena přímo na něj a na zemi, ze které je, tedy Španělsko, město Vitoria. Chtěla jsem se zeptat jak máme vystavit fakturu, tento nábytek potřebuje k vybavení své ubytovny tady v ČR. Jak to bude s DPH. Máme vystavit fakturu s vyčíslením základu DPH a DPH nebo má být tato faktura osvobozena od DPH? Zákazník si směnil peníze, takže chce platit hotově v českých korunách.

daňová povinnost

Dobrý den , v roce 2013 podle dohody o vypořadaní SJM stala jsem se jedíným vlastníkem bytu v OV( DŘÍVE V KATASTRU BYT BYL NAPSANÝ NA MNĚ A BÝV. MANŽELA).Teď v katastru jsem napsana jenom ja , jako vlastník bytu.Byt je na hypoteku.Musím zaplatit nějakou daň v tomto případě? Jestlí ano, v jaké výší? Děkují za odpověď. S pozdravem T.P.

sazba daně z příjmů

Dobrý den , od roku 2014 v jaké výší plati se daň z příjmu z vystavené faktury s.r.o.? Děkují za odpověď.