FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěl bych prodat novostavbu rodinného domu (pro mne se ukázala nevyhovující lokalita). Na stavbu domu jsem (mimo jiné) použil výtěžek z prodeje bytu, který jsem nevlastnil dva roky, ale dal jsem na FÚ prohlášení, že výtěžek z prodeje bytu použiji na uspokojení bytové potřeby (stavbu RD). Když nyní, poté co jsem dům zkolaudoval a přihlásil se zde k trv. pobytu, dům prodám, budu muset dodatečně doplatit daň z příjmu za prodej původního bytu? (To že dům nevlastním dva roky je mi jasné, nicméně chci ho prodat za míň, než kolik jsem do něho prokazatelně nainvestoval). Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Karel Havlíček
Dobrý den, vztahuje se také na svítidla při zhotovení nové elektroinstalace v bytě snížená sazba DPH? Děkuji.
Dobrý den,zajímalo by mě jakou budu platit daň z prodeje nemovitosti zděděné před 2lety-nemám tam hlášen trvalý pobyt.Děkuji Kalibová
Přeji dobrý den pane doktore, poprosil bych o informaci zda čerstvá s.r.o., která zatím není plátcem DPH "musí vést" účetnictví nebo zda vystačí do doby naplnění DPH s daňovou evidencí. Děkuji a zdravím Martin Řehák
Dobrý den, darování nemovitosti mezi příbuznými v přímé linii je osvobozeno od zdanění. Notář si však za sestavení smlouvy bude účtovat poplatek, který se vypočítává z kupní ceny nemovitosti. Jaký bude tento poplatek, když kupní cena je např. 2 mil CZK? A platil by se tento poplatek i v případě, že by smlouvu sestavoval advokát?
Dobrý den. Je možné, aby si dvě právnické osoby z niž jedna má na běžném účtu Eura a potřebuje Kč a druhá má na běžném účtu Kč a potřebuje Eura, mezi sebou provedli bezhotovostně výměnu Eur za Kč? Jak o tom účtovat? Děkuji a prosím o odpověď. J. Minaříková
Dobrý den. Jsem student VŠ (22 let)a pracuji na několika místech najednou. A všude jsem byl mucen podepsat částky, které nedostávám. Chtěl jsem se zeptat jestli z toho nemůžu mít nějaké problémy , poněvač na jednom místě pracuji už přes rok? A četl jsem něco o vrácení daně studentům, kde a jak si to mohu zařídit? Předem děkuji za odpověď
Dobrý večer, mám malý internetový obchod a nejsem plátcem DPH.Zákazník chce,abych mu na paragon rozepsal cenu bez dph a s dph.Můžu tak, jako neplátce DPH vůbec činit?Když ybch to zákazníkovi rozepsal a on plátcem DPH je, může si DPH odečíst, když já plátcem nejsem.Moc děkuji za pokud možno rychlou odpověď.přeji hezký zbytek víkendu.Vladimír Sedlář
Dobrý den, stavíme rodinný dům, který svými parametry splňuje definici "sociálního bydlení" a většina firem nám fakturuje se sníženou sazbou DPH 9%. Teď jsme ale narazili na jednoho dodavatele (přípojky inženýrských sítí), který toto odmítá a nutí nás zaplatit 19% DPH. Můžeme se zpětně s dokladem o zaplacení a fakturou obrátit na finanční úřad a žádat o vrácení přeplatku daně? Je nějaká jiná možnost, jak v takovém případě postupovat? Děkuji, Matoušek
Dobrý den, chci se zeptat, jak se dá převést auto kupované na ičo OSVČ na úvěr do osobního majetku a jak je to s daní při jeho následném prodeji. Děkuji Lišková
Dobrý den mám dotaz ohledně cestovních náhrad.Zaměstnanec během dne opustí místo pracoviště dvakrát je možné tyto časy sčítat a udělat ze dvou cest jednu?Děkuji
Dobrý den,jsme plátci DPH, chceme zakoupit zvedák v hodnotě 39.900Kč bez DPH - abych musela majetek odepisovat, je pořizovací cena 40tis Kč s nebo bez DPH? Další dotaz, druhý zvedák stojí 99.000Kč, nabízejí nám leasing - tam přeplatíme víc, nebo formou splátek-je cenově výhodnějí. Co je výhodnější pro plátce DPH? Nebo je princip odpisů a DPH stejný? Když je leasing, majitelem je leasingovka, má to pro nás výhody? Děkuji za odpověď
Jsem nájemcem v družstevním bytu. Tento byt jsem přenechal do podnájmu. Budu muset za příjem získaný z podnájmu cca. 80.000,-Kč ročně přiznat jak daň FO dle § 9 zákona o daních, i když se nejedná o příjem z pronájmu, ale z podnájmu. Děkuji za odpověď.
Prosím o sdělení, jestli jsou daňově uznatelné náklady na příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění v případě, že zaměstnanec je celý měsíc nemocný nebo je na mateřské dovolené (placené, neplacené) nebo jestli se musí platit ze zisku po zdanění. Předem děkuji za odpověď. Věra Macourková
Dobrý den, okopírovala jsem moji otázku a Vaší odpověď. Děkuji za ní,ale ještě mi prosím řekněte,jestli se musí k tomuto předpisu vyhotovit nějaký dokument o půjče a do jaké doby se ta půjčka musí vrátit? Děkuji Dotaz: Dobrý den, jsme v.o.s.,vedeme účetnictví.Chybí nám peníze v pokladně.Může jeden ze společníků,aniž by vybíral peníze z účtu a vložil do pokladny,vložit peníze do pokladny z vlastní kapsy? Pokud ano,jak tuto transakci zaúčtovat? Děkuji Odpověď: Ano, je to možné. Bude se jednat o půjčku společníka a zaúčtujete ji 211/249A, kde A je anal. účet pro daného společníka. Vratku půjčky potom zaúčtujete opačně, tedy 249A/211.
dobrý den, prodáváme s manželem družstevní byt, který vlastníme teprve 1/2roku. Na koupi tohoto bytu si nový zájemce vyřizuje hypoteční úvěr.Máme tedy sepsanou smlouvu o smlouvě budoucí. Zajímalo by mne, z jaké částky(odhadní cenu nebo cenu uvedenou na kupní smlouvě) a jak vysokou budu muset zaplatit daň z prodeje. Děkuji
Dobrý den, do jaké odpisové skupiny majetku bych měla zařadit fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 1,845KVp?
Dobrý den, mám v soukromém vlastnictví ojetý vůz,koupený před dvěma lety za 95.000 Kč z autobazaru.Jelikož vůz používám výlučně pro pracovní účely,m(áme doma ještě jedno nové auto pro soukromé použití) ,chci ojetý vůz vložit do majetku firmy.Otázka : musí být na auto znalecký odhad,nebo postačí archivovat sjetinu nabídek stejného typu a naj.km,z internetové nabídky např.Sauto a pod. _ Cena je tam 40.000,- až 60.000,dal bych cenu 50.000,-. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda může servis, kde jsme si nechali opravit automobil, za vystavení dokladu na částku 4000,-Kč vč. DPH požadovat poplatek 30,-Kč? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem důchodce a budu prodávat akcie za Kč 10.400,-. Budu z tohoto příjmu platit daně? Jiné příjmy kromě důchodu nemám. Děkuji.