FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, rodiče mi darovali nemovitost. Chtěla bych se zeptat, jak je to s daněním v případě, že bych nemovitost chtěla prodat dříve než za 5 let? Kolika procentní je daň? Děkuji, Veronika
Dobrý den, potřebovala bych poradit, jakým způsobem bych měla provést opravu fakturačních údajů u vydané faktury již v podaném přiznání DPH a odeslaném souhrnném hlášením. Obě firmy jsou plátci DPH, tedy původní i opravená faktura je bez DPH. Mám původní fakturu vystornovat (prosinec) a vystavit novou fakturu také v prosinci? A jak se to promítne do souhrnného hlášení. Nemusím podávat opravné souhrnné hlášení? V souhrnném hlášení za 4. čtvrtletí se promítnou obě faktury - storno s mínusem a nová na stejnou částku? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat něco ohledně cestovních náhrad. Mám tady případ u neziskové organizace, která má několik projektů.Když je vypsána jednorázová dohoda o provedení práce např. na 3 dny na určitý projekt v zahraničí , v jakém případě by tomuto člověku náležely cestovní náhrady na cestu a stravné? Když dám místo výkonu práce v zahraničí náleží mu tyto náhrady? nebo máme dát místo výkonu v ČR, aby mu tyto náhrady náležely? Ale to by zase nesouhlasilo s tou krátkodobou jednorázovou dohodou. Nebo záleží na organizaci, jestli tyto náhrady chce vyplatit ze své vůle? Děkuji předem za odpověď, Táňa Janošcová
Dobrý den, mám následující dotaz. V lednu příštýho roku budu prodávat byt v osobní vlastnictví, majitelem tohoto bytu jsem cca. 1,5 roku, dostal jsem ho od matky. Tento byt jsem zhruba rok pronajímal a teď je prázdný. Můj dotaz se týká daně z příjmu za peníze získané prodejem tohoto bytu, dočetl jsem se, že existují nějaké vyjímky pro osvobozeni od platby daně z příjmu jedna z těchto podmínek je, že získané peníze musíte do roka použít na koupi jiného bytu. Nemám v tomto bytě trvale bydliště, nicméně ve znění zákona toto není přesně definováno, proto jsem se chtěl ujistit jak to přesně je a jaký je následný postup po obdržení peněz. děkuji za odpověď
Dobry den, budu kupovat byt - novostavbu, s datumem dokonceni a predani k 31.3.2014. S koupi souvisi i koupe casti pozemku, na ktery by se dle noveho zakona o DPH vztahla zvysena sazba z pozemku platna odm1.1.2014 (momentalne je prodej pozemku od DPH osvobozen), cimz se mi koupe hodne prodrazi a nemam na to ani volny rozpocet. existuje nejaka moznost jak se placeni vyssi sazby dph u pozemku vyhnout? Napadla mne moznost odkoupit cast pozemku jeste v roce 2013 a bytovou jednotku v roce 2014 po dokonceni, ale neumim posoudit jak velke danove riziko je s tim spojene. Dekuji Daniel Digon.
Dobrý den, v současné době jsem na rodičovském příspěvku. Od poloviny prosince 2012 až do konce března 2013 jsem byla na nemocenské. Od dubna 2013 jsem pobírala PPM a následně jsem na rodičovském příspěvku. Pracují jako OSVČ vedlejší. Mám 3000,- Kč měsíčně, takže za rok od dubna to činí 27000,- Kč. Daňový základ bude tedy činit 18200,- Kč, pokud budu uplatňovat výdaje paušálem. Mám, ale 3 děti, takže se chci zeptat, zda mohu na ně uplatnit odpočet, když vlastně z hlavního zaměstnání nemám žádný příjem a hlavně jaké doklady bych měla předložit na finanční úřad, aby bylo zřejmé, že moje podnikání je vedeno jako vedlejší.
Dobrý den. Jsem OSVČ a budu za rok 2013 podávat daňové přiznání. Jelikož si však uplatňuji výdaje paušálem, nemohu si již za rok 2013 uplatnit daňové zvýhodnění na své 3 děti. Manžel byl celý rok 2013 bez zdanitelných příjmů a veden na úřadě práce. 1.Jak si mám požádat o daňové zvýhodnění(daňový bonus) na své 3 děti? Má podat také manžel daňové přiznání, byť by neměl žádné příjmy, ale mohl by si uplatnit daňové zvýhodnění na ty 3 děti? děkuji za odpověď.3. Je jiná možnost?
Dobrý den. Provozuji eshop jako OSVČ (plátce DPH) - vedlejší činnosti, hlavní činnost je student VŠ denní formou. Jelikož jsem v letošním roce neměl příliš mnoho nákladů, krom odpisů mi nic základ pro daň z příjmu "nesnižuje" a odvody by tak byly enormní, nehledě na povinnou účast na sociálním pojištění v dalším roce kvůli letošnímu zisku. Rád bych se zeptal, zdali se dá účetní zisk snížit tím, že se pro eshop nakoupí zboží na sklad od dodavatele. Tím by pak celá částka z prodeje příští rok byla zahrnuta do zisku, ale jelikož očekávám v 2014 náklady spojené s růstem podnikání, nebylo by to ke škodě. Jelikož faktury za nákup zboží do nákladů zahrnuji celý rok, domnívám se, že by toto mělo být korektní. Přesto však budu rád za odborný názor. Děkuji
Dobrý den , mám dotaz ohledně daně dědické. Jako dědic-vnuk . Patřím do I . kategorie- řada přímá ,i v případě, že moje babička( tedy vdova) i rodiče žijí ? A dědictví je od daně osvobozeno ? Je nějaký důvod, proč notář( řešící pozůstalost) nechce dědictví převést přímo na vnuka a vyžaduje postup převodu dědictví v řadě manželka-syn-vnuk ? Nebo řada přímá v tomoto ohledu platí pouze v případě, že by byl vnuk jediný žijící v řadě přímé ? A dědictví by pak nepodléhalo osvobození ? Jedná se o nemovitost. Předem děkuji za odpověď. Urbanová
Dobrý den, dne 31.10.2013 mi skončil rodičovský přízpěvek, protože jsem již vyčerpala celkových 220 000 Kč. Synovi jsou teprve 2 a čtvrt roku, ale nevzali mi ho do jeslí ani do školky, takže se nemůžu vrátit do práce. K mateřské jsem měla přivýdělek do 68000 ročně a mám ŽL. Budu muset od ledna platit zdravotní a sociální i když nepřekonám hranici výdělku 68 000 Kč / rok ? V práci mi drží místo do tří let věku dítěte, ale tam budu moct nastoupit až od září. To bude mít syn 3 roky a vezmou ho do školky. Můžu zůstat na ŽL a mít to jen jako vedlejšák a nebo to bude bráno jako hlavní činnost i když pečuji o dítě ve věku do 3 let (narodil se 12.8.2011). Předem moc děkuji za odpověď!
Dobrý den, při skončení pracovního poměru/několikaletého/ k 30.8.2013 jsem od zaměstnavatele obdržela poslední mzdu za měsíc srpen, vč. finančního vyrovnání a odměny za pracovní výročí a z této společné částky byla odvedena i tzv. solidární daň. Od září jsem hlášena na ÚP jako nezaměstnaná a pobírám podporu v nezaměstnanosti. Prosím o odpověď, mám nárok na vyúčtování daně za rok 2013 a koho o toto vyúčtování bych měla požádat, bývalého zaměstnavatele nebo finanční úřad? Do příjmů, ze kterých se provádí vyúčtování, patří i odměna za prac. výročí, popř. podpora v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď. MB
dobrý den, dovoluji se obrátit na Vás s následujícím dotazem, firma provádí pro bytové jednotky /byty jsou v družstevním vlastnictví) elektroopravy. Faktury se vystavují pro stavební bytové družstvo za jednotlivé opravy v bytech. Vztahuje se na tyto elektropráce přenesená daňová povinnost dph? Předem Vám děkuji za odpověď. Alena Nekolová
Dobrý den, jsem student a už dva roky podnikám jako OSVČ. Doposud neplatím zálohy ani nic jiného a k tomu pobírám sirotčí důchod. Tento semestr jsem byl přijat na vysokou školu a byl zapsán..mám i potvrzení o studiu, ale do školy nechodím. Je možnost, že po mě bude někdo chtít vrátit a doplatit peníze, které jsem za tento semestr obdržel? Je vůbec někdo, kdo takovéto věci kontroluje? Od příštího semestru se chci začít škole opět věnovat naplno. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši odpověď - viz. níže. Ještě prosím Vás, rozumím tomu dobře, že jalovice (5 ks (á 20 tis - 100 tis.) dám celé do daňových nákladů v tomto roce a zařadím si je do drobného majetku v pořizovací ceně? A tu pořizovací cenu budu připočítávat k hodnotě veškerého IM (též v daňovém přiznání v příloze)stále v této pořizovací ceně, i následující roky? Nebo neměla bych zařadit jalovice jako stádo 5 ks za 100 tis. do IM a do nákladů dát odpisy? Děkuji moc a omlouvám se, P. Přikládám předchozí dotaz a odpověď. Dotaz: Dobrý den, prosím o radu, jak účtovat ZVÍŘATA v daňové evidenci. Kupovala jsem býka za 55 tis., tak toho bych zařadila do majetku a do nákladů bych dala 20% odpis (odp.skup.1) ? Ale nevím, , jak je to u jalovic, jedna stála 20.000 , ty dám do nákladů v celé částce? a pak po narození telete je převedu do majetku už s nulovou zůstatkovou cenou? Nebo nákup jalovic nedám do nákladů a až pak po převedení do majetku dám do nákladů odpis? Děkuji moc za odpověď. Petra Odpověď: Účtování býka je v pořádku. Jalovici zaúčtujete do nákladů při pořízení a zařadíte ji do evidence drobného hmotného majetku v pořizovací ceně. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, mám dotaz ohledně platby za nákup drobného majetku dobírkou. Je doběrečné součástí pořizovací ceny? Např. mám přijatou fakturu za pořízení židle, kde jsou položky židle + přeprava + doběrečné. Můžu vše zaúčtovat do nákladů na 501, nebo by doběrečné mělo jít na 518? A dále v případě, že nemám potvrzení o zaplacení dobírky (mám pouze fakturu, kde je způsob platby dobírkou), tak si můžu do účetnictví náklad dát, nebo by s tím případná kontrola měla problém? Děkuji..
Dobrý den, prosím o radu, jak účtovat ZVÍŘATA v daňové evidenci. Kupovala jsem býka za 55 tis., tak toho bych zařadila do majetku a do nákladů bych dala 20% odpis (odp.skup.1) ? Ale nevím, , jak je to u jalovic, jedna stála 20.000 , ty dám do nákladů v celé částce? a pak po narození telete je převedu do majetku už s nulovou zůstatkovou cenou? Nebo nákup jalovic nedám do nákladů a až pak po převedení do majetku dám do nákladů odpis? Děkuji moc za odpověď. Petra
Dobrý den, řeším teď se zaměstnavatelem resp. s jeho účetním takový problém. Ve smlouvě mám napsáno toto: Mzda je stanovena na 9 800 Kč. No a teď mi přišla výplatní páska za měsíc říjen kde je napsáno, že hrubá mzda je 8 681. V měsíci říjnu jsem odpracoval 164 hodin což neberu v potaz jelikož je v pracovní smlouvě napsáno že mzda je stanovena na 9 800 Kč. Tudíž předpokládám, že by se moje čistá mzda měla počítat z HM 9 800 Kč. Toto mi totiž řekli i na inspekci práce České republiky... Účetní mi na to napsal, že pracovní smlouva je vždy vázaná na měsíční fond, ale podle mě to s tímto vůbec nesouvisí když máme stanovenou mzdu na 9 800,-.. Dále se chci zeptat jelikož jsem podepsal prohlášení poplatníka, ale podle něj jsem jej neměl podepsané v den kdy došlo k spravováni moji mzdy tudíž na něj mám nárok nejdříve v březnu roku 2014, což mi přijde jako hloupost jelikož toto prohlášení už mám dva týdny podepsané a mzdu odesílal dneska (29. 11. 2013). Na inspektorátu práce ČR mi bylo řečeno, že tuto zálohu můžu obdržet s další výplatou. Moje čistá mzda za 160 hodin odpracovaného času činí 6 300 Kč plus záloha za mzdu kterou obdržím až někdy v březnu.. Chci se zeptat jestli je toto normální a čí tvrzení je správné. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, řeším teď se zaměstnavatelem resp. s jeho účetním takový problém. Ve smlouvě mám napsáno toto: Mzda je stanovena na 9 800 Kč. No a teď mi přišla výplatní páska za měsíc říjen kde je napsáno, že hrubá mzda je 8 681. V měsíci říjnu jsem odpracoval 164 hodin což neberu v potaz jelikož je v pracovní smlouvě napsáno že mzda je stanovena na 9 800 Kč. Tudíž předpokládám, že by se moje čistá mzda měla počítat z HM 9 800 Kč. Toto mi totiž řekli i na inspekci práce České republiky... Účetní mi na to napsal, že pracovní smlouva je vždy vázaná na měsíční fond, ale podle mě to s tímto vůbec nesouvisí když máme stanovenou mzdu na 9 800,-.. Dále se chci zeptat jelikož jsem podepsal prohlášení poplatníka, ale podle něj jsem jej neměl podepsané v den kdy došlo k spravováni moji mzdy tudíž na něj mám nárok nejdříve v březnu roku 2014, což mi přijde jako hloupost jelikož toto prohlášení už mám dva týdny podepsané a mzdu odesílal dneska (29. 11. 2013). Na inspektorátu práce ČR mi bylo řečeno, že tuto zálohu můžu obdržet s další výplatou. Moje čistá mzda za 160 hodin odpracovaného času činí 6 300 Kč plus záloha za mzdu kterou obdržím až někdy v březnu.. Chci se zeptat jestli je toto normální a čí tvrzení je správné. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, jsem FO podnikatel a zároven zaměstnanec. Mám internetový obchod, kvůli kterému musím absolvovat všelijaké popojíždky (dodavatel, pošta apod.). Rád bych si tento náklad (PHM) nějak uplatnil, ale auto není psané na mě a nemám ho tedy ani v podnikání přihlášené. Vedu jednoduchou danovou evidenci a nejsem plátece DPH. Lze to nějak řešit? Děkuji předem za odpověd. LS
Dobrý den, prosím o radu. Založily jsme občanské sdružení...jedná se o stáje - jízdy na koních. Dostaly jsme i dotaci od obce a budeme platit příspěvky. Musíme vést podvojné účetnictví, nebo stačí daňová evidence? Má daňová evidence nějaká kritéria na občanské sdružení? Děkuji