FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pronájem auta

Manžel má auto přihlášené k silniční dani .Momentálně jej nebude k podnikání potřebovat,pořebovat jej budu k podnikání já.Je lepší auto přepsat na mne nebo mi má zboží rozvážet manžel a mi to vyúčtovat jako dopravce.Děkuji

sleva na studenta

Dobrý den, chci se zeptat, jsem zaměstnaná již 2 roky a nyní nastupuji na kombinované studium na VŠ. Mám nárok na slevu na dani jako student (21 let), i když nejsem student v prezenční formě a mám práci na plný úvazek? Předem děkuji za odpověď.

soukromé auto ve v.o.s.

Dobrý den, můj dotaz se týká veřejné obchodní společnosti a používání soukromého vozidla společníka pro služební účely. Toto vozidlo není majetkem v.o.s.. Je správné, že nákladem v.o.s. je náhrada za použití soukromého vozidla a náhrada za PHM? Toto vyútování předkládá společník na základě tzv. "Cestovního příkazu" a je mu také vyplaceno? Jak je to, prosím, se silniční daní? Může ji za společníka zaplatit v.o.s. a je také jejím nákladem? Daňové přiznání podává společník nebo v.o.s.? Děkuji za odpověď.

mzda manželky

Sleva na dani na manželku: tuto slevu lze uplatnit, pokud manželka nemá vlastní příjem přesahující 38040Kč za rok. vlastním příjmem se rozumí hrubý příjem z pracovního poměru manželky - pokud je v zaměstnaneckém poměru. JDE VŠAK O HRUBOU MZDU NEBO SUPERHRUBOU MZDU,tj. včetně mzdových nákladů zaměstnavatele? mám nastupovat v říjnu do práce po MD a potřebovala bych si toto z daňových důvodů ujasnit. děkuji předem za odpověď, Anoli

povinnost registrace plátce DPH

Dobrý den, uplatňuji výdaje paušálem, nejsem plátce DPH. V r.2007 jsem základ daně zvýšila o poměrnou část leasingu ( uplatněnou v r.2005 ve výdajích, kdy jsem vedla jedn.účto) z důvodu předčasného ukončení.Tímto zvýšením základu daně jsem přesáhla hranici 1 mil. Měla jsem se registrovat k DPH? Já myslím, že ne. Děkuji za odpověď. laluhová

registrace plátce DPH

Dobrý den, začal jsem letos podnikat s volnou živností v poradenství. registraci k DPH jsem zatím neřešil, protože můj obrat zatím nedosáhl 1mil Kč. Tento měsíc ( září ) však tento obrat zřejmě dosáhnu. Na konci října mi však současně projekt končí a nechstám se letos do dalšího vstoupit a tedy už nebudu v listopadu a prosinci fakturovat. Jsem si vědom toho, že se k DPH mám přihlásit do 3 měsíců od dosažení obratu 1 mil. Kč. otázka: Bude legální, když vyfakturuji říjen ( první měsíc po dosažení obratu) bez DPH a k DPH se přihlásím začátkem listopadu? S DPH vystavím tedy 1. fakturu až za služby v lednu příštího roku, tedy pokud nějaké poskytnu... děkuji za váš čas. A. Novák Vím, že bych se

registrace plátce DPH

Dobrý den, začal jsem letos podnikat s volnou živností v poradenství. registraci k DPH jsem zatím neřešil, protože můj obrat zatím nedosáhl 1mil Kč. Tento měsíc ( září ) však tento obrat zřejmě dosáhnu. Na konci října mi však současně projekt končí a nechstám se letos do dalšího vstoupit a tedy už nebudu v listopadu a prosinci fakturovat. Jsem si vědom toho, že se k DPH mám přihlásit do 3 měsíců od dosažení obratu 1 mil. Kč. otázka: Bude legální, když vyfakturuji říjen ( první měsíc po dosažení obratu) bez DPH a k DPH se přihlásím začátkem listopadu? S DPH vystavím tedy 1. fakturu až za služby v lednu příštího roku, tedy pokud nějaké poskytnu... děkuji za váš čas. A. Novák

podnikání při mateřské

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Mánželka je na mateřské dovolené a chtěla by si přivydělat. Je možné založit si živnostenský list? Je cukrářka a chce píct dorty. Ale nevím jestli může vlastnit živnostenský list, když od státu mateřskou a pokud to jde jak je to s odvodem daní. Děkuji za odpověd

pojistné na SP a ZP v době nemoci

Jsem OSVČ a podle zákona platím zálohy na sociálním a zdravotním pojištění.Nyní jsem na nemocenské a to od 10.9.2008 a podle lékaře léčení potrvá až do 30.9.2008. Jak to bude s placením soc. pojištění a zrdavotním pojištěním v této době? Musím si pojičtění platit? U zaměstnance se soc. a zdrav.pojištění v době nemoci neplatí. Jak postupovat. Děkuji Zatloukalová.

odměna pro členy družstva

Dobrý den, jsem předseda a zároveň účetní Bytového družstva. Svolal jsem brigádu okolo našeho domu, na kterou přišlo jen několik členů družstva. Chtěl bych tyto členy za odvedenou práci odměnit z fondu oprav, který vedeme, ale nevím jakým způsobem to protáhnout účetnictvím. Jedna z variant by asi mohla být smlouva o dílo, nebo nějaká forma odměny členů BD. Prosím poraďte, jak to nejlépe provést, do jaké částky můžu odměny vyplatit, abych nemusel zbytečně odvádět daně. Děkuji

DUZP u dobropisu

Dobrý den, pořád se motám v tom, kdy je pro mě DUZP, když mi dojde dobropis, je to dnem kdy mi byl doručen? Začínám a nerada bych to udělala špatně Dita, děkuji

dodanění závazků

Dobrý den, dodaňování závazků starších 36 měsíců, se týká celé částky závazku? V případě plátce DPH, část připadá na DPH a část např. na náklady. V zákoně to není nijak specifikované. Děkuji za odpověd.

začínající podnikatel a daně

Dobrý den, přítel začal minulý týden podnikat. Je pro tento rok osvobozen od placení daně? Dál se chci zeptat, jaká je záloha na daň a kdy ji platí? Je plátcem DPH pokud jen jednou za čas koupí materiál na stavbu? Stačí mu vést daňovou evidenci nebo musí vést podvojné účetnictví?

služební auto pro soukromé účely

Dobrý den, Zaměstnanci a zároveň i akcionáři (vedoucí činitelé ) a.s. používají služební osobní auta. Používají je i k cestám do zaměstnání a zpět, na oběd a zpět atd. Tyto jízdy nejsou v účetnictví vedeny jako soukromé, dle mého názoru dochází tím ke krácení DPPO, DPFO z.č. a DPH.Pohonné hmoty za soukromě ujeté km mají navyšovat základ DPFO z.č., tento základ má být též navyšován o 1 % z pořizovací ceny auta včetně DPH, na soukromě ujeté PH má být vystavován „Doklad o použití „ a odvedeno DPH. Tito zaměstnanci odmítají soukromé jízdy přiznat, v knize jízd je záznam jako „obchodní jednání“. Myslím , že zde dochází k vědomému krácení daní, což by mohlo být posuzováno jako trestný čin.Pokud je výše uvedené správné, je mojí občanskou povinností na tyto skutečnosti uvědomit patřičné státní orgány ( FÚ, Státní zastupitelství …)?

daňové výdaje

Dobrý den, působím na dvou pracovištích ve školství a v brzké době začnu pracovat i jako externí korektor a snad i publicista pro jistý časopis. Tato externí spolupráce bude vedena především prostřednictvím internetu a mailového spojení. Mohu v takovém případě si odečíst z daní v rámci daňového přiznání náklady spojené s touto činností - pořízení PC, poplatky za internetové připojení aj.? S díky a pozdravem Beránek

srážky ze mzdy

Dobrý den, našemu zaměstnaci provádíme srážky ze mzdy na základě exekučního příkazu. Jakou předkontaci mám použít pro tyto srážky? Velmi děkuji za odpověď.

prodej bytu a daně

Prosím, jaká mi vzniká daňová povinnost z prodeje družstevního bytu, který přešel do osobního vlastnictví před dvěma měsíci. Žila jsem v tomto bytě 21 let, posledních 6 měsíců jsem ale byla trvale přihlášena na adrese mého nynějšího manžela. Děkuji za odpověď, Iva

práva a povinnosti podnikatele

Dobrý den, mám ještě poslední dotaz ohledně živnostenského podnikání. Zajímá mě jaká práva a povinnosti má živnostník k orgánům státní správy? Děkuji.

rozdíl mezi koncesí a ŽL

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi koncesní listinou a živnostenským listem. Předem děkuji za odpověď.

podnikání a daně

Dobrý den,jsem zaměstnanec. Nyní jsem dostal nabídku na pravidelné poradenství v oblasti počítačového softwaru (má činnost pro mého zaměstnavatele se týká jiného oboru) pro soukromou osobu, kde očekávám příjem kolem 3000÷4000Kč měsíčně. V absolutní hodnotě to není nic moc, ale v poměru k tím strávenému času je to pro mne výhodné. Je správný můj předpoklad, že na to budu potřebovat živnostenský list a budu toto muset mít jako podnikání jako vedlejší činnost? Budu si moct v tomto případě uplatnovat výdaje paušálem (předpokládám, že asi 50%) a základ pro pojistné bude zmenšen o tento paušál? Budu muset platit nějaké minimální pojistné? Jde mi o to, aby pak toto případné minimální pojistné nebylo třeba půlku příjmů, pokud na ten živnostenský list nebudu mít jiné příjmy, než toto poradenství. Předem děkuji za odpověď.