FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

převod pozemku

Dobry den. Po svych rodicich jsem zdedil chalupu, kterou jsem nyni prodal. Nalezel k ni velky pozemek, ktery jsem nechal pred prodejem rozdelit na jednu mensi cast, kterou jsem si ponechal ve svem vlastnictvi. Nyni bych rad prepsal tuto moji cast pozemku na sveho svagra. Chtel bych se zeptat kam musim zadost o prepsani na nej podat, kolik bude cinit dan z prevodu a prosim, zda by jste mi mohli rict, jak to je v pripade, pokud bych se s manzelkou rozvedl a presto to chtel prevest na sveho tudiz uz byvaleho svagra. Predem dekuji za odpoved

sleva na poplatníka u důchodce

Dobrý den, není mi jasné,zda si bude moci starobní důchodce podnikající jako OSVČ za rok 2013 v daňovém přiznání za tento rok snížit daňový základ o 2 070,- Kč/měsíc na poplatníka tj. 24 840,- Kč/rok. Hodně se o tom z kraje roku hovořilo a psalo, ale jaký byl výsledek, to mi nějak uniklo. Děkuji za odpověď Jarka

vyřazení majetku

Dobrý den, podnikatel koupil osobní automobil dne 2.4.2009 za cenu 573.764 Kč + DPH 19 % 109.015 Kč. V roce 2009 a 2010 měl nízký daňový základ a tak neodepisoval majetek. Rovnoměrné odpisy tedy: 2011 - 63.115 Kč, 2012 - 127.663 Kč. Zůstatková cena neodepsaného majetku 382.986 Kč. Podnikatel se rozvedl a v 9/2013 dohoda o vypořádání společného jmění, ve které automobil nově spadá do majetku bývalé manželky. Dnes se mi to dostalo do rukou a já přemýšlím, co vše udělat a jak vyřadit. Děkuji moc znalým za radu. Jana

daňová povinnost

Dobrý den jsem sanostatně hospodařící rolník chci si koupit nákladní automobil MTSP 27 liaz s rozmetadlem hnoje celková hnotnost 16t vstahuje se namě taky silniční daň a nebo je tam nějaká vijímka děkuji Tono.

párování plateb

Dobrý den,OSVČ, plátce DPH /Tedy v době vystavení faktur,nyní už není plátce). Eviduje pohledávky z roku 2011. Dlužník mu je hradí postupně na základě rozhodčího řízení. BOhužel u úhrady neuvádí VS - takže jak mám párovat ty faktury s platbou. MOhu se sama rozhodnout, nebo uhradím od první postupně. Nebo mohu nejdříve do deníku uhradit DPH a teprve potom příjmy - jde o to, že DPH musel uhradit a rád by si ho ted také nejdříve odečetl. Děkuji

podání přiznání

Dobrý den, s.r.o. byla zapsána do OR dne 3.9.2013. Odevzdává se Přiznání k dani z příjmu PO již za r. 2013? Zálohy na daň z příjmu se neplatí? Děkuji za odpověď.

přeplatek na dani

Dobrý den, od 1.1.2013 do 3.9.2013 jsem pobírala rodičovský příspěvek a současně jsem měla brigádu, kde hrubý příjem byl 6000,- Kč. Od 4.9.2013 jsem po mateřské nastoupila zpět do práce a uplatňuji slevu na dani z příjmu na své dítě. Plat je zhruba 21.000,- čistého. Budu mít při ročním vyúčtování nějaký "přeplatek"? Děkuji za odpověď.

převod podílu

Dobrý den Prosím o radu s následujícím. S.r.o. zakoupila stavební stroje. Na tyto stroje uzavřel jediný jednatel a společník povinné ručení. Pojistka je na něj, není uvedena firma (cenově výhodnější). Mohu takovéto povinné ručení dát do daňových nákladů společnosti? A ještě jeden dotaz. Stávající jednatel odkoupil založenou společnost a stal se jejím jediným společníkem a jednatelem. Firmu přejmenoval, IČO a DIČ zůstalo stejné. Náklady vzniklé ode dne zakoupení firmy do jejího zapsání v OR mohu účtovat jako zřizovací výdaje? Projeví se kupní cena v účetnictví společnosti? Děkuji za odpověď. Matoušková

dílčí přiznání

Dobrý den , v jakém termínu a kde podává se dílčí příznání k dání z nemovitosti? V roce 2013 podle dohody o vypořádání SJM po rozvodu stala jsem se výlučným vlástníkem bytu v OV na hypoteku. Děkují za odpověď. S pozdravem T.P.

průměrná spotřeba

Dobrý den, mám dotaz ohledně cestovních náhrad při použití os. vozu. V technickém průkazu je uvedeno: spotřeba paliva: - metodika 692/2008A a na dalším řádku: 8.8 5.4 6.7 A já bych potřeboval vědět, zda je tato norma podle EU a tudíž použiji třetí údaj tzn. 6.7 nebo nikoliv a použiji aritmetický průměr tj. 6.96666. Předem moc děkuji za odpověď. Zdraví Radek Janoušek

daňová povinnost

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně sponzorského daru. Lékařka OSVČ neplátce DPH obdržela sponzorský dar ve výši 7.000,- Kč v peněžních prostředcích na podnikatelský účet. Platí z daru daň z příjmu nebo darovací? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Klucká D.

odpisy při prodeji auta

dobrý den, chci se informovat ohledně odpisů za auto, nejdříve chci říct, že vedeme daňovou evidenci, v roce 2009 jsme koupili auto, konec odpisů je až k 31.12.2013, ale teď v září 20.09.2013 jsme jej prodali, musím odpis nějak ponížit? Odpis za ro 2013 měl být 55 378,40 Díky moc za odpověď.

poplatník daně

Dobrý den, je pravda, že od roku 2014 bude daň z převodu nemovitostí platit kupující? Děkuji za odpověď K.V.

výše daně

Chci darovat synovci byt v osobním vlastnictví, jak vysokou darovací daň bude platit v roce 2014.

srážková daň

Dobrý den, prosím, chtěla jsem se zeptat, jsem FO, manžel mimo zaměstnání pracuje v mojí firmě na dohodu, jinak je normálně zaměstnaný. Na základě dohody o provedení práce mu vyplácím odměnu do 5 tis. měsíčně. Je správné, abych daň z těchto příjmů odváděla na f ú jako srážku a pak tyto měsíční příjmy už nikde neuváděla (v manželově daňovém přiznání), tudíž mu nemusím vystavovat Potvrzení o zdanitelných příjmech a následně nemusím dělat Vyúčtování daňě z příjmů FO ??? Doposud jsem to prováděla, že jsem daň z měsíčního příjmu odvedla ja jako zálohu na f.ú. , pak jsem mu vystavila Potvrzení o zdanitelných příjmech, udělala jsem manželovi daňové přiznání (s potvrzením o příjmech z jeho zaměstnání ..) a následně jsem udělala Vyúčtování daňě z příjmu FO. Ale v případě měsíčních příjmů do 5 tisíc je asi tento druhý postup zbytečný, že? A je možné, když budu volit postup se srážkou, aby daňové přiznání udělali manželovi normálně v práci(další jiný příjem už nemá) a tento příjem ode mne už neuvádět? Děkuji moc, Petra (omlouvám se, že se na Vás stále obracím, ale jelikož s tím nemám zkušenosti, tak si raději u Vás vše ověřím, abych neudělala něco špatně)Vaše rady jsou pro mne přínosné, moc Vám děkuji, Petra

cestovné

Dobry den chtela bych se zeptat je mozne vyuctovat nahradu jizdnich vydaju najednou za cely rok naraz, s tim ze mi zamestnanec prinese jizdenky od vlaku,nebo musi kazdou cestu rozuctovat.zamestnance nebyl nikde ubytovan jedna se pouze o vyuctovani vlaku behem roku.

daňová povinnost

Dobrý den, v letošním roce jsem získala převodem práva člena družstva k bytové jednotce od své matky, ve které žije. Družstvo mi nabídlo úplatný odkup bytové jednotky. Platím daň z příjmu za převod členství v bytovém družstu? Pokud byt odkoupím v roce 2013 zaplatím daň z převodu nemovitosti, a pokud byt koupím v roce 2014 kdo zaplatí daň z převodu nemovitosti? Děkuji za odpověď.

změny zákonů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda bylo již schváleno PS zvýšení zdravotního pojištění u fyzických osob, nebo je-li nějaká změna při výpočtu čisté mzdy od roku 2014? Děkuji za odpověď.

Prohlášení poplatníka

Dobrý den, mám dotaz ohledně Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob. Bohužel kvůli nevědomosti, jsem toto prohlášení podepsala u 2 zaměstnavatelů, nebylo mi sděleno, že je to problém. Chtěla bych tedy vědět jak se v této situaci zachovat? Zda se podpis dá nějakým způsobem zrušit, či něco jiného. Děkuji za odpověd.

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den,zdědila jsem byt po otci a chci ho prodat,kolik se platí daň z prodeje a existuje nějaká vyjímka,kdy se daň neplatí?