FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpisy majetku

Dobrý den, mám od června 2013 byt který pronajímám. Protože příjmy v roce 2013 mám menší, nehodí se mi zakoupené vybavení do bytu typu postel, pračka, skříň, stůl, ... dávat do nákladů v plné výši v roce 2013. Můžu vybavení do bytu odepisovat "dobrovolně" ve druhé třídě po dobu 5 let i přesto, že cena jednotlivých věcí nepřesáhne 40000 Kč? Buď samostatně nebo jako soubor movitých věcí? Děkuji za odpověď.

sleva na poplatníka-důchodce

Jsem pracujícím důchodcem, pobírám mzdu a zároveň důchod. Měsíčně mi strhávají 2070 Kč. Dá se něco udělat, abych o tuto částku nepřišel? Jeden den 1.1.2014 odhlásit důchod? Děkuji

náhrada za auto, daň silniční

Dobrý den, s.r.o. má jediného jednatele, který je zároveň společník. Ve vnitřním předpisu schváleném rozhodnutím jediného společníka má stanovenu odměnu jednatele 2000Kč/rok vyplácenou jednorázově v prosinci, a zároveň má dle vnitřního předpisu jednatel nárok na cestovní náhrady za použití soukromého automobilu . 1) Jednatel používá pro pracovní cesty "soukromý automobil", který je ale v majetku jiné společnosti (v této společnosti ale za auotmobil žádné cestovní náhrady uplatňovány nejsou a společnost automobil nepoužívá). Může si v tomto případě dát související cestovní náhrady do nákladů svého s.r.o.? Silniční daň platí společnost, která má automobil v majetku, nebo s.r.o. ve kterém vozidlo jednatel skutečně používá? Nebo by teoreticky mohl jednatel zaplatit silniční daň jako fyzická osoba, jde to? 2) Lze považovat odměnu jednatele 2000 Kč/rok za adekvátní, nebo by se FÚ mohla zdát příliš nízká? Společnost nevygeneruje žádný velký zisk, tedy ani nebude jednateli ze zisku vyplacen velký podíl.

sleva na poplatníka

Dobrý den! Odpovězte prosím na otázku. Fyzická osoba pronajímá svůj byt. Podle zákona při přípravě daně z příjmů prohlášení se vztahuje sleva (24.840 korun za rok 2013). Ve stejné době, kdy FO je jednatelem společnosti a dostává odmenu ve firmě 1 krát za měsíc. Může tato osoba uplatnit slevu na poplatníka v obou případech. Děkují za odpověď. S učtou,Karyuk I.

výše nájemného

Dobrý den, Společnost s.r.o. vlastní nemovitost - předmětem podnikání je ubytování. Jednatel (a společník v jedné osobě) zde také bydlí - má tyto obytné prostory pronajaté. V nájemní smlouvě je stanoveno smluvní nájemné (osvobozeno od DPH) + paušální platby za energie (sazby DPH dle zákona o DPH) V účetnictví je tedy na základě této smlouvy účtováno o výnosech. Je takovýto postup v pořádku? Je nutné někde ověřovat výši částky za metr? Děkuji za odpověď

služba do EU

Dobrý den. Jsme plátce DPH a fakturujeme zahraničnímu plátci DPH (ověřeno na Viesu) provizi za prostředkování obchodu. Zprostředkování probíhá na území ČR. Domnívám se, že je z našeho pohledu osvobozeno od DPH a uvádím částku do souhrnného hlášení. Prosím o posouzení, zda je OK. Můžete mi prosím poradit co mám v takovém případě uvést na faktuře za text. (např. že oni jsou povinni odvést DPH ??? )- nebo nemusím uvádět nic speciálního? Děkuji

oprava dokladu

Dobrý den, lze dnes opravit fakturu (počáteční investice do firmy DPH lze uplatnit do 1 roku) vystavenou 18.12.2012(na základě Smlouvy o dílo, kde je objednatel můj syn Stanislav Urban), ve které jsou chybné fakturační udaje (odběratel Stanislav Urban místo Josef Urban, firma je na mé jméno Josef Urban), čáska ani DPH se nezmění. Dodavatel je platcem DPH a já jsem se jim stal 15.11.2013(stále jsem nepodal příznání k DPH). Nevím jak mám dále postupovat. Tuto fakturu asi nelze použít v účetnictví? Účetní dodavatelské firmy ji nechce opravit (uzavřený rok 2012). Děkuji za odpověď.

děti manžela

Zákon o darovací dani zařazuje do II. skupiny příbuzných děti manžela. Platí prosím toto zařazení i v případě úmrtí manžela, pokud nevlastní rodič podaruje nevlastní děti? Děkuji.

sleva na dítě

Dobrý den jsem rozvedená s bývalým manželem máme syna po rozvodu byl dán do mé péče kdy bylo manželovi uloženo soudem platit výživné,syn měl společnou domácnost u mne proto jsem také uplatňovala nárok na slevu na dani.Po dovršení 16let syna se syn rozhodl bydlet u manžela proto si změnil i trvalé bydliště,s manžele jsme se dohodli ustně že budu na syna platit já po dobu co bude syn u něj abychom nemuseli běhat po soudech,chci se zeptat jestli mohu nadále uplatňovat slevu na dani když syn nemá společné bydliště semnou,manžel slevu na dani neuplatňuje .Děkuji za odpověd Faitová

podání přiznání

Jsem studentka na nastavbovem studiu po SOU mam denni studium individualni formou. mam dite a pracuji cely rok na dohodu o pracovni cinnosti. pricemz prumerne si mesicne vydelam cca 2500 k tomu pobiram rodicovsky prispevek 3800. chtela bych se zeptat jak to je s danemi. jestli mam podavat danove priznani nebo to je k nicemu. dekuji

daň u dopravy

Dobrý den, vystavená faktura na práce v RPDP a k tomu doprava, je i tato v režimu nebo se u ní počítá bez DPH + DPH ? Děkuji za odpověď. Jara

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, od roku 2011 do listopadu 2013 jsem podnikal. Za celou dobu jsem neuplatnil odpočet daně z úroků stavebního spoření, protože jsem měl nulové daně. Od listopadu jsem zaměstnancem. Budu si moci uplatnit odečet zpětně příští nebo následující rok? Děkuji za odpověď,Josef

předčasné ukončení leasingu

Dobrý den, z důvodu konkursu na naší firmu nám leasingová firma zrušila smlouvu a odebrala automobil. Mohu nechat náklady za pronájem jako daňové (jedná se o loňský a současný rok) a nebo musím vše zaúčtovat jako nedaňové? První splátku, kterou ještě nemám rozpuštěnou dle toho zřejmě zaúčtuji do nedaňových nákladů? Děkuji. Opltová

vyúčtování zálohy

Dobrý den, v r. 2011 jsme uhradili jedné firmě zálohu na zboží. Zboží nám bylo doručeno, ale do dnešního dne jsme od nich nedostali ani přes urgence fakturu. Proto zatím máme účtovanou platbu 314/221 a dále 501/389. Nyní je naše firma v konkursu a já bych to chtěla proúčtovat. Vím, že bych tuto částku měla dodanit, ale nevím, jak to zaúčtovat do výnosů. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat? Děkuji. Opltová

prodej bytu a daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje nemovitosti a dáně. Maminka si koupila byt v roce 2011 za 450 000 korun, tento byt pak prodala v prosinci 2013 za 300 000 korun. V bytě nikdy nebydlela a neměla tam trvalé bydliště. Podle posudku faktickou cenou za byt jsou 277 000 korun. Ted´ je otázkou kolik má zaplatit dáň za převod nemovitosti a dáň z příjmu z prodeje nemovitosti (fakticky žádný příjem není, protože prodala byt za nížší cenu, než koupila)? Děkuji a hezký den přeji, Bc. Kamilla Nikitina

cena daru

Chci darovat umělecké dílo, jehož jsem autorem. Musím ve smlouvě uvést cenu? Pokud ano, musím odvést z této ceny DPH (jsem plátcem)? Změní se něco v roce 2014? Děkuji za odpověď JM

společné náklady

Dobrý den, máme s kolegou společnou kancelář, dost často pracujeme na společných zakázkách, ale každý si vedeme vlastní účetnictví. Nechceme být sdružení OSVČ ani s.r.o.. 1/ Je někde psáno, že musíme být sdružení OSVČ? 2/ pokud nemusíme, můžeme si založit společný bankovní účet (oba jsou vlastnící účtu se stejnými právy) z kterého si budeme platit kancelář, kancelářské potřeby. Dále bychom tento účet uváděli oba na fakturách, a tím by na něj chodily platby za faktury pro dvě různé OSVČ. Nejsme ani jeden plátce DPH. Prosím nerozebírejme klady a zápory, jenom mě zajímá tato možnost vzhledem k zákonům. Děkuji.

danění více příjmů

Dobrý den, jsem OSVČ uplatňující paušální výdaje. Manželka je zaměstnaná a kromě toho na ni převádím část příjmů jako na osobu spolupracující. Slevu na děti uplatňuje manželka. V daňovém přiznání manželky jako osoby spolupracující se ale vypočítává daň znova a tam mi vychází, že její slevu na dětech defakto vrátím. Přijde mi to poněkud nespravedlivé - existuje nějaký způsob, jak jí slevu zachovat? Děkuji

náklady

Když jsem koupil byt jako fyzická osoba v prosinci 2013, vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí bude proveden např. ke dni 18. 12. 2013, kdy byl návrh podán, ale nájemní smlouva s nájemcem začne mít účinnost od 1. 1. 2014, bude pro tento byt třeba vyplnit při podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2013 přílohu týkající se příjmu z pronájmu, i když budou za prosinec pouze drobné výdaje (ověření podpisů, kolek apod.) a žádné příjmy? Pokud budu uplatňovat skutečné výdaje při pronájmu a tedy i odpisy z pořizovací ceny bytu bez pozemku, bude u bytu koupeného a zapsaného v KN v prosinci 2013, prvním rokem odpisu již rok 2013, nebo se má začít s odepisováním až od roku 2014 (v prvním roce je nižší procentní sazba odpisu)? Jak lze zahrnout do skutečných výdajů paušál na provoz automobilu - v jaké výši, od kterého měsíce ve zmíněném případě a podle jakého předpisu? V části daňového přiznání k dani z příjmů, která se týká příjmů z pronájmu, by v roce 2013 vznikla pouze ztráta a byly by nulové příjmy - bylo by to tak správně? Děkuji.

hodnota daru

Dobry den, moc Vam dekuji za zodpovezeni meho dotazu a prosim, zda by jste mi mohl dat jednu odpoved. Pokud si necham vypracovat darovaci smlouvu nebo si ji vypracuji sam, musim mit odhad na cenu pozemku, ktery chci darovat? Nebo se cena neudava do smlouvy vubec a nebo zalezi na nas jakou cenu udame? Dekuji