FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

auto ve firmě

Dobrý den, Na firmu jsem zakoupil ojetý automobil kategorie N1(ne dovoz).Můžu odečíst celou částku DPH i když ho budu používat částečně i k soukromým jízdám? Rozdělují se náklady na provoz (ne benzín)v poměru služební a soukromé kilometry? Jak podrobně je třeba vypisovat do knihy jízd najeté km za den po městě(zákazník, nákup materiálu apod.)? Děkuji za odpověď.

zvyšování odbornosti

Dobrý den, jsem zaměstnaný a přihlásil jsem se na vysokou školu v Ostravě. Další vzdělávání souvisí s výkonem mého zaměstnání.Podmínkou nástupu na VŠ bylo uhradit částku 15000,- Kč. Mám dotaz, zda-li se na mě vztahuje ustanovení § 15 odst.8 zákona o daních z příjmů nebo mám ještě jinou možnost nárokovat příspěvěk na svém zaměstnavateli.Požadavek nevznikl ze strany zaměstnavatele jedná se můj zájem rozšířit si vzdělání. Děkuji

kontrola

Mám dotaz.Firma měla finanční kontrolu za rok 2005 a 2006. Kontrola proběhla bez problému. Po ukončení kontroly však nebyl žádný zápis o této kontrole. Je to vpořádku? Je kontrola platná? Děkuji Zatloukalová.

prodej pozemku a daně

Při prodeji nemovitosti budu platit daň z příjmů i dań z převodu nemovitosti. Odhad 200 000 Kč. Cena prodeje stanovena ve smlouvě 10 Kč. Kolik budu platit daně. A jaká jsou rizika pro kupujícího a prodávajícího, co se týče platby daní. (vysvětení rozdílů mezi odhadem a kupní cenou - developerská firma omylem prodala část pozemku a současně i stanovila spoluvlastnický podíl na tomto pozemku pro ostatní vlastníky bytů) Děkuji

přeúčtování mzdy a DPH

Dobrý den, jak máme postupovat při přefakturaci nákladů na mzdy v tuzemsku z hlediska DPH. Musíme fakturovat s DPH nebo bez DPH. Obě společnosti jsou plátce DPH. Děkuji Lenka Bubeníková

reklamní předměty

Dobrý den,prosím o radu. Podnikatel vedoucí daň.evid.- podniká v oboru čínské medicíny - nakoupí publikace z oblasti čínské medicíny, cca 80,--Kč/1ks, které dává jako dárek pacientům k poskytnutým službám. Jak zaúčtovat fakturu za nakoupené publikace? Je tento výdaj daň.uznatelný? Je možno uplatnit DPH a co s DPH při darování knihy? Je nutno dodanit? Děkuji za odpověď.

darovací daň v přechodném období

Dobrý den, když se od 1.1.2008 neplatí darovací daň v 1. a 2. skupině a darovací smlouva se uzavírala ještě v roce 2007, musí se daň stejně zaplatit?? Děkuji Katka

DPH u montážních prací

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, živnostník, plátce DPH,zaregistrovaný k dph v ČR vystavuje fakturu na montážní práce pro českou firmu (s.r.o.), ale montážní práce byla provedena na Slovensku. Bude DPH na faktuře tak, jak kdyby práce byla provedena v ČR? Nebo je to podle zákona jinak? Děkuji předem.

vyměřovací základ

Dobrý den. Při uplatnění odečtu nákladů paušálně 50% se výše daně, sociálního a zdravotního počítá z celkového výdělku, nebo z 50% výdělku? Děkuji

vyměřovací základ pro pojistné

Dobrý den. Při uplatnění odečtu nákladů paušálně 50% se výše daně, sociálního a zdravotního počítá z celkového výdělku, nebo z 50% výdělku?

danění stipendia

Dobry den, jsem studentkou kombinovaneho doktorskeho (PhD) studia a pri studiu pracuji. Bylo mi receno, ze pokud mam vydelek nad urcitou castku, nemam narok na mimoradne stipendium a pokud uz toto stipendium dostanu, musim jej zdanit. Je toto pravda? Nebyla jsem upozornena na nemoznost vyplaceni mimoradneho stipendia v pripade kombinovaneho studia, proto predpokladam, ze v kombinovanem studia stale mohu dostavat mimoradne stipendium, ale ne pravidelne doktorske stipendium. Dekuji za odpoved

prodej bytu a daně

V roce 2005 v květnu jsem dostal darovací smlouvou byt od své matky.V tomto bytě ona bydlela do května roku 2007.V květnu 2007 zemřela. Jsem tedy vlastníkem bytu,který pronajímám. Chtěl bych byt prodat, ale mám obavu,že budu platit daň z příjmu.Je tomu tak či nikoliv? Daň z převodu nemovitosti je jasná, ale daň z příjmu mi jasná není.Za jakých podmínek bych tuto daň neplatil.

zmařená investice

Dobrý den, jsme zemědělský podnik a plánovali jsme rekonstrukci objektu pro chov prasat za několik milionů. Z důvodu výrazně zhoršené finanční situace způsobené prudkým poklesem výkupní ceny mléka, které je pro nás klíčovým zdrojem příjmů, jsme museli od záměru upustit. Prosím o konzultaci, jak zaúčtovat do nákladů částku za projekty a technickou dokumentaci, kterou máme zatím na účtě 041. Bude se jednat o daňový náklad? Co s DPH, které bylo uplatněno v minulých měsicích? Jedná se o provozní nebo mimořádný náklad? Děkuji za odpověď Olga Voborníková

odměna společníka

Dobrý den, prosím Vás,společník a zároveň jednatel s.r.o. si vyplatí odměnu. V této s.r.o. nemá žádný pracovní poměr. Jak se tato odměna daní? A odvádí se z odměny i sociální a zdravotní pojištění? A jak by to bylo v případě vyplacení podílu na zisku? Děkuji za odpověď.

prodej auta

Dobry den, potrebovala bych vedet informace ohledne prodavani firemniho vozu, ktery byl odkoupen s odpoctem DPH, nakladni ( v Techn.pr. - 4mistne+mrizka.) je 4 roky stary, zadny leasing, ve vlastnictvi firmy. a pokud to kupuje zamestnanec nasi firmy je potreba soudni odhad? a jake dalsi papiry k tomu jsou potreba? Staci jako doklad o vykupni cene odhad, ktery mame z AAA?

vznik a zánik daňové povinnosti

Dobrý den pane doktore, v rámci koupě části podniku se koupil i značný vozový park (vozidla podléhající dani silniční).Koupě proběhla k 1.7.2008 ale zápis změn do TP u všech vozidel proběhl v průběhu srpna 2008 (předání TP proběhlo v zákonné lhůtě). Zda v takovém případě zálohu na daň silniční za III. čtvrtletí 2008 u těchto vozidel vykazovat dle zápisu do TP či dle užívání a majitele (uplatnění § 2/7 ZSDP).My jsme provedli dle užívání a majitele.Kdybychom použili změny v TP pak by možná byl úrok z prodlení při podaném DP za rok 2008. Děkuji předem. Vladimír

zánik daňové povinnosti

Dobrý den. Jak je to s platbou silniční daně za III. čtvrtletí r.2008 u právnické osoby, pokud firma měla v majetku osobní automobil (2446 cm3), který používala k podnikání a prodala jej k 5.8.08. Zaplatí silniční daň jen za červenec nebo i za celý srpen? Děkuji předem N.S.

účtování o záloze

2.1.08 jsme zaplatili zálohu na CCS. Fa přišla v lednu a zdanitelné plnění bylo podle fa 12/08. Já jsem účto přebrala od externí účetní firmy 1.1.08. Oni DPH uplatnili, ale já mám platbu ZF v lednovém výpisu a teď mi tato platba visí. Nemohu dohledat, jak zálohu zaúčtovali. Potřebuji tuto uhrazenou zálohu umořit nedaňově. Jak zaúčtovat? Děkuji

slevy na dani u studenta

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem probíhá zdanění za rok 2008 u studenta, který podniká na ŽL v oblasti administrativní činnosti. Lze si za rok 2008 odečíst paušálně výdaje a do jaké výše (v procentech) které jsou osvobozené od daně? Do jaké výše se pohybují nezdanitelné příjmy za uvedený rok v případě studenta,který si přivydělává na ŽL? A jak je to v tomto případě s platbou sociálního a zdravotního pojištění? Děkuji az odpověď.

pořízení majetku v DE

Dobrý den, prosím o radu. Koupila jsem starší dodávku - 95.000,-Kč na podnikání od fyzické osoby. Jak auto zaúčtuji, můžu si odepsat DPH a jak budu auto odepisovat. Vedu DE. Děkuji a odpověď.