FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám HPP a provozuji ještě živnost v oboru pojišťovnictví, platím si silniční daň a mám dotaz, zda si mohu do nákladů dát částky za benzín, opravy, pojištění a leasing vozidla, které při výkonu živnosti používám. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Potřeboval bych se dozvědět více o postavení spolupracující osoby v soukromé ordinaci lékaře. Spolupracující osoba není lékař ani zdravotnický pracovník. Může samostaně uzavírat HS na nákup a pod. ?
Dobrý den,mám dotaz ohledně příspěvkové org.základní školy zřízené magistrátem.Pronajímáme tělocvičnu,na kterou je provedena kalkulace dle nákladů na m2.Magistrát nám dost výmluvně doporučuje některým soukromým sportovním klubům neúčtovat nájem za tělocičnu v plné výši.ale jen za cenu symbolickou.Jak na tuto situaci bude pohlížet finanční úřad? Nedodaní nám vzniklý rozdíl? Děkuji
Dobrý den, jak správně zaúčtovat haléřové vyrovnání z faktur v PÚ? Použít účty 548 a 648 nebo stačí použít pouze účet 548 a účtovat na něj částky s plusem i mínusem? (názor z jedné odborné literatury). Děkuji.
Dobrý den, prosím pěkně o vyjasnění § 6 odst. 2 zákona o DPH. Jedná se o případ, kdy známý provozuje činnost na základě živnostenského oprávnění jako finanční a ekonomický poradce. V případě, že bude mít za 12 měsíců příjmy (výhradně z této činnosti) přesahující 1 mil.Kč, je povinen zaregistrovat se jako plátce DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zprostředkovatelská agentura, plátce DPH - zprostředkovává hercům angažmá, fakturuje do divadel a následně přeposílá hercům honorář snížený o provizi. Zahrnují se příchozí platby od divadel do obratu agentury? Jsou to pro agenturu zdanitelné příjmy (vyplacený honorář výdajem) nebo je zdanitelným příjmem pouze provize? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. V případě prodeje nemovitosti, která je v obchodním majetku a ´prodá se za cenu nižší, než je znalecký posudek se bude daň z převodu platit z ceny dle znaleckého posudku? Pro účely daně z příjmů se bude vycházet ze skutečné prodejní ceny? Děkuji.
Dobrý den, som študent v CR a chodím na brigádu v CR. Muím aj ja platit dan z mojho zarobku /sociálne a zdravotné poistenie/, ked som slovák a mám zdravotné poistenie na Slovensku??
Dobrý den, společnost a.s. prodává jiné společnosti s.r.o. osobní automobil. Smlouva bude dle občanského zákona (§588 a násl. zákona č. 40/1964 Sb.) či obchodního zákona (č. 513/1991 Sb.)? Děkuji
Dobrý den, může osoba registrovaná k dani z přidané hodnoty vedoucí daňovou evidenci uplatnit při dani z příjmů fyzických osob výdaje procentem z příjmů?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám "správně" účetně postupovat u fimry, která je v likvidaci a u níž je poslední inventura a daňové doklady z roku 1999? Mohu skladové zásoby (které již neexistují) odepsat do mank a škod, pohledávky odepsat nedaňově a závazky odepsat do výnosů? Děkuji Vám za odpověď.Iveta
Dobrý den, vedu DE. Přes internet jsem koupila notebook. Při objednávce uvedl syn omylem své údaje, které jsou i na faktuře. Firma nechce fakturu přepsat na moje IČO. Lze údaje na faktuře opravit a dát do výdajů a uplatnit DPH? Děkuji za odpověď
Jak postupovat při výpočtu koeficientu stanovení nákladů přidělené dotace z EU u akciové společnosti na modernizaci sportovního a relaxačního areálu.
Dobry den, Dekuji Vam za zodpovezeni meho predchoziho dotazu. Mam jeste jeden souvisejici dotaz. Pokud jsem koupil druhou nemovitost (v CR), behem toho co jsem vlastnil "prvni" nemovitost (v Anglii), predpokladam, ze musim platit dan z prijmu. Pokud jsem ovsem ceskou nemovitost prodal za stejnou cenu jako cena nabyvaci - mela by byt dan nulova? Nemovitost jsem poskytl svagrovi k bezplatnemu uzivani aby si nasetril na hypoteku a pote si ode me druzstevni byt koupil. Dekuji Dvorak
Dobrý den, nevím zda počítám dobře stravné. Jedná se o školení, které trvalo víc jak 5 hodin, zaměstnanec si nárokuje stravné přes cest.příkaz. Na školení mu byl poskytnut oběd, který je uveden na faktuře za školení ve výši 75,- s DPH. Vypočítám stravné na CP krácené ve výši 35,- Kč (účet 512) a z faktury uplatňuji daňový náklad jen částečně tj. 23,- + DPH (účet 512, 343), zbytek 40,- +DPH je nedaňový náklad. Daň. nákladem za stravu na školení je 58,-Kč (CP 35,- + faktura 23,-). Počítám to dobře? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, FO plátce DPH si koupil na firmu v Německu ojetý osobní automobil, na faktuře od dodavatele je §25a, což odpovídá našemu §90 ZDPH (byl prodán ve zvláštním režimu). Podléhá toto auto u nás k přiznání DPH nebo je od DPH díky zvl. režimu osvobozeno? Děkuji.
Dobrý den. Nějak se nevyznám. Mám domek. Potřebuji podat přiznání k dani z nemovitosti. Zastavěná plocha je 140 m2. Podlaží jsou 2. Uvádí se do přiznání 145 m2 nebo 290 m2 ?? Děkuji. Štěpánová
Dobrý den, prosím o radu. Při pořízení zboží jsme chybně přiřadili danému produktu 9%daň. S touto chybou jsme fakturovali v minulém čtvrtletí (2.q 2008). Jak opravit vzniklou chybu? Faktura již byla zaplacena. Nutno podotknout, že ani po opravě sazby daně nebude celková částka faktury vyšší - naše organizace bude mít pouze nižší zisk. Faktura byla vystavena neplátci DPH. Děkuji.
Dobry den, V Ceske republice jsem prodal dum ve kterem jsem bydlel mene nez dva roky. Tudiz bych mel platit dan z prijmu. Ovsem, sel jsem za praci do Anglie, kde jsem koupil dum, ve kterem nyni bydlim. Na danovem urade v CR mi rekli, ze nemusim platit dan z prijmu pokud penize z prodeje znovu pouziji na nakup nemovitosti pro bydleni. To jsem udelal, akorat v Anglii a ne CR. Je takova varianta mozna? V ramci EU napr.? Dekuji Zdenek
Dobrý den, od 1.1.2008 nejsou u OSVĆ daňově uznatelné platby záloh zdravotního a soc.pojištění (a případných doplatků). To je mi jasné, ale co s přeplatkem? Po podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2007, vznikly přeplatky ZP i SP, které byly vráceny v roce 2008. Jak je mám v daňové evidenci zaúčtovat? Budou to zdanitelné příjmy nebo ne? Děkuji za odpověď.