FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

stanovení ceny PHM

Dobrý den, prosím o objasnění výpočtu ceny PHM u soukromého vozidla použitého pro služební cestu. Na počátku cesty jsem koupil 30 litrů nafty za 32 Kč. A v průběhu cesty jsem 2x tankoval jednou 20 litrů za 35 Kč a pak ještě 15 litrů za 33 Kč. Počítat průměrnou cenu PHM jako (32+35+33)/3 tj 33,33 Kč/l nebo jako váženej průmer tj (32x30+20x35+15x33)/65litrů tj 33,15 Kč/l. Děkuji za odpověď.

odpočet DPH

Dobrý den, prosím o radu - firma koupila na úvěr užitkový automobil, obdržela fakturu na cenu vozu s vyčíslením DPH 19%. Může si jednorázově na základě této faktury uplatnit odpočet DPH? Děkuji. Veselý

metoda účtování zásob

Kdy musí fyzická osoba účtovat o zásobách metodou A

odpočet při změně režimu

Dobrý den, je prosím možno uplatnit ustanovení §74 zákona o dph - nárok na odpočet i při pořízení zboží z EU ? SRO vznikla v srpnu, ale měla již od jara objednaný stroj v Rakousku, první záloha zaplacená v červenci - účtovala jsem o ni jako o závazku ke spol. -účet 365 a zbytek kupní ceny byl zaplacen již z účtu SRO. Nyní mi firma dodala daňový doklad , který je s datumem ještě před faktickým vznikem sro a před dnem registrace k DPH a vůbec si nejsem jistá, zdy by FÚ uznal nárok na odpočet daně při pořízení zboží z EU. Moc děkuji za Vaši odpověď.

neoprávněné doklady

Dobrý den. Prosíme vás pěkně o radu : Co máme dělat, když máme důvodné podezření, že došlo k opakované neoprávněné vystavení daňových dokladů / faktur ze strany bývalého obchodního partnera ze Spolkového Německa za rok 2007 a 2008? Děkuji.

sazba DPH

Dobrý den,stavíme dům(do 150m2) včetně čistírmy odpadních vod. Spadá ČOV do 9% nebo do 19% DPH?

vrácení DPH v jiném státě EU

Dobrý den,v měsíci září se naše spol. s r.o. účastnila výstavy Interbeauty 2008 na Slovensku.Byla nám vystavena faktura za poskytnuté služby např.krytá plocha,registr.popl.,zapůjčení vitrín,regálů atd.,včetně DPH ve SKK, kterou jsme uhradili.Máme nárok na vrácení tohoto DPH.Jak se tato faktura promítne v přiznání k DPH.Velice děkuji za Vaši odpověď.

prodej nemovitosti a daň

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně daně z prodeje nemovitosti. Koupili jsme nemovitost ( chalupu ),vzali jsme si na část ceny hypotéku. Má otázka zní" V jaké výši bych platil daň z nemovitosti(vím, že se to odvíjí od ceny prodeje vcca 1300000kč) pokud bych ji chtěl prodat?Zda výše daně souvisí taky v délce doby od nabytí nemovitosti.Myslím tím, zda by dan byla vyšší, například kdyby jsme nemovitost chtěli do 5 let prodat. ˇDíky za odpov졡d.

prodej zboží pod cenou

Dobrý den, jsme soukromá škola s.r.o.. Nakoupili jsme pro den otevřených dvěří reklamní předměty s logem - trička, kšiltovky a flash. V tomto případě je to pro nás daňový náklad s možností nárokování DPH. Ale co v případě, že bychom je chtěli za nížší cenu, než jsme pořídili, také prodávat našim studentům? 1. Jak je to s cenou obvyklou? Můžeme je prodat za nižší cenu? Musíme rozdíl cen uvést v daň.přiznání PO jako nedaň.náklad? 2. Jak řešit účetně? Děkuji.

sazba DPH

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: firma provádí montáž zabezpečovacího zařízení do již zkolaudovaného domu-více než polovina podlahové plochy je pro bydlení, z části je využíván pro podnikání. DPH z prací a materiálů zabudovaných v části pro bydlení bude 9%, v podnikatelské části 19%. Jakou sazbou DPH zatížit materiál a práce, které se vztahují k oběma částem domu? Děkuji za odpověď.

cena auta

Dobrý den, děkuji na odpověď na můj dotaz. Můžete mi ještě odpovědět? Kdyby manžel, který ke konci roku 2008 ukončí živnost, chtěl prodat auto, které je v majetku firmy. Musí si nechat udělat odhad a prodat ho musí minimálně za cenu odhanu nebo může za menší částku nebo za větší? Manžel by vystavil fakturu na prodej auta a odhlásil auto z dopr. inspektorátu a kupující by si ho u sebe přihlásil? Děkuji za odpověď J. Kadlečková

registrace plátce DPH a DUZP

Dobrý den, známý zakladá společnost s.r.o. musí se registrovat k DPH? Co je potřeba k takové registraci? Kdy se podává přinání k DPH? Podle čeho se odvozuje datum uskutečnění zdanitelného plnění na faktuře (daňový doklad)? Děkuji. Dana

upravy pronajaté nemovitosti

Dobrý den, na pronajaté budově potřebujeme instalovat kovové lišty, pevně spojené nad okny budovy. Cena bez DPH je 39 850 Kč. Nevím jak postupovat pokud 1. Pronajimatel dá souhlas s úpravou nemovitosti 2. Pronajimatel nedá souhlas s úpravou nemovitosti. Zajímá mne i otázka DPH. Děkuji.Dapas

prodej podílu v družstvu

Dobrý den, maminka roku 2000 bydlela v obecním bytě a měla řádnou nájemní smlouvu, v roce 2006 se v tomto domě založilo družstvo a byty si nájemníci od obce odkoupili, od 1.1.2007 má maminka nájemní smlouvu k družstevnímu bytu, stále se jedná o ten stejný byt, pouze se z obecního změnil na družstevní, je v tomto případě maminka osvobozena od daně z příjmu když se rozhodla tento byt prodat? Stále se všude píše že musí být doba delší než 5 let, což maminka splnila, ale nevím jestli to platí i když se z obecního bytu stal družstevní. A ještě jeden dotaz od počátku v tomto bytě bydlím, jsem vedená na ev.listu, účastním se veškerých schůzí atd. a maminka mi chce peníze které dostane za prodej tohoto bytu dát na koupi nového bytu pro mě, nelze i toto nějak zohlednit a neplatit daň z příjmu? Děkuji

pořízení a dodání zboží do EU

Dobrý den, prosím o radu. Naše firma v Německu nakoupila pro zákazníka do Polska zboží. Všichni jsme plátci DPH ve svých zemích. V této oblasti nemám žádné zkušenosti a nevím přesně, jak to probíhá. V zákonu o DPH §17 jsem se dočetla, že pokud chceme uplatnit zjednodušený postup třístranného obchodu, musíme oznámit stejné daňové identifikační číslo prodávajícímu a uvést je na daňovém dokladu pro kupujícího. Tento obchod proběhl už před měsícem a až teď jsem to zjistila. Je možné v přiznání o dph uvést dph jiným způsobem? Např. pořízení zboží ze zahr. 220/320 a dodání zboží do zahraničí 410? Předem děkuji za odpověď.

evidence při výdajích procentem

Dobrý den, jsem v částečném invalidním důchodu a od září jsem OSVČ a můj syn je spolupracující osoba. Musím vést daňovou evidenci i když použiju paušální výdaje 50% ? Jak si rozdělím se synem daň.základ 50+50, nebo 70+30? Děkuji.

výdaje procentem

Jako OSVČ plátce DPH /měsíčně/ vedu daňovou evidenci a vycházím ze skutečných výdajů. Moje činnost je nákup a prodej aut a náhradních dílů i z EU. Je možné přejít na paušální výdaje 50% ? Děkuji za odpoveď.

přepočet cizí měny

Dobrý den, nejsem si jistá jakým kurzem ČNB přepočítat čerpání PHM v zahraničí při služební cestě, kdy došlo k úhradě PHM pl.kartou. Pracovník dostal na služební cestu zálohu v EUR a plat. kartu. Organizace používá k přepočtu denní kurz. Děkuji za odpověď. daspas

vklady do sdružení

Prosím o názor. Když založím sdružení a vložím do sdružení zásoby (prošlo daňovou evidencí FO),domnívám se na 99,9% :), že toto má daňové dopady. O zásoby poskytnuté do sdružní v poměrné části musím upravit základ daně. Druhý z účastníku poskytne auto na leasing do sdružení(leasing probíhá). Zde vidím podobnost s IM a pokud není upravena smlouva a zde není, že po skončení leasingu bude automobil ve vlastnictví obou účastníků, nemůžu si uplatňovat leasing do nákladů, poměrnou část. Děkuji za odpověď.

zřizovací náklady

Prosím o radu, jsou zřizovacími výdaji, platby za el.energii, platby za připojení k internetu, poplatek za zřízení domény, když byly zaplaceny před zápisem do OR? Děkuji za odpověď.