FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet daňové ztráty

Dobrý den,naše firma/s.r.o./ měla dva společníky.Letos jeden z firmy odešel a převedl svuj obchodní podíl na zbývajícího společníka,který nyní vlastní 100%.V účetnictví máme z minulých let/2006,2007/nevyužitou danovou ztrátu.Mohu v dan.přiznání za r.2008 tuto ztrátu odečíst i když jeden společník odešel?Děkuji za odpověd.

účtování o dobytku v DE

Dobrý den, vedu daňovou evidenci.Když nakoupím hovězí dobytek a mám ho doma na výkrm do které kolonky v peněžním deníku zapíšu pořízení? Děkuji

výdaje procentem

Dobrý den......... jsem Osvč se živností na povrchovou úpravu a svařování kovových a nekovových materiálů. Mohu použít výdajový paušál 60%? Děkuji.......

účtování účelových prostředků

Dobrý den, společnost sro plátce dph obdržela finanční částku na předem určené výdaje. Sro se zabývá pořádání sportovních soutěží. Jak tuto částku zaúčtovat. Vztahuje se na tuto částku darovací daň(je sepsána dohoda o odvodech na veřejně prospěšnou činnost). U nákladů, které z této částky bude sro nakupovat si může sro uplatnit nárok na odpočet daně?Děkuji Kobzová

danění příležitostných příjmů

Prosím o odpověď na následující dotaz: Můj syn je studentem VŠ a ve volném čase si pro zábavu kreslí. Jeho kresby občas někoho zaujmou a dostane zakázku na základě smlouvy o dílo. Nemohu nikde přesně zjistit, jestli jsou odměny zdaněny zadavatelem (ve smlouvě o tom není zmínka) a jaké povinnosti plynou synovi ohledně sociálního a zdravotního pojištění. Nejedná se o soustavnou činnost a výše honorářů je různá - cca od 1500,- do 8000,-Kč.

podnikání při zaměstnání

Dobrý den, mám stálou práci jako HPP již několik let (jsem zaměstnanec) a nyní mám nabídky jako fotomodelka. Pokud bych za tuto činost inkasovala nějaké finance s tím, že s fotografem mám i smlouvu o využití fotek, tak tím pádem tuto činost musím brát jako VPP a vést si ještě jedno účetnictví a nebo při každoročním vyplňování daň.listu, který mi dává zaměstnavatel....zainteresuji tuto činost sem? Můžete mi prosím poradit co by tato vedlejší činnost, ze které budu mít výdělek pro mne znamenala? Jak správně vše udělat, aby to bylo v souladu? mockrát děkuji za odpověď. T.K.

sazba DPH

Dobrý den, ráda bych se zeptala na sazbu DPH v případě výstavby inženýrských sítí pro RD. Nejedná se o napojení konkrétního RD ale pouze o vybudování přípojek, které budou uloženy na hranici pozemku ve společné komunikaci. Děkuji.

prodej pozemku a DPH

Dobrý den, mám zájem koupit pozemek, který je prozatím v KN veden jako orná půda, ovšem bylo vydáno ÚR o možnosti výstavby RD. je nezastavěný a prozatím NENÍ vydáno stavební povolení. Prodávající je fyzická osoba nepodnikatel, který prodejem nemovitostí nevytváří ekonomickou činnost. je prodávající oprávněn k prodejní ceně účtovat DPH a v jaké sazbě? Chápu správně §56 odst. 3, že pokud nebylo dosud na nezastavěný pozemek vydáno stavební povolení tak je pozemek osvobozen od DPH?

danění příjmů z tuzemska a zahraničí

Dobrý den, během března a května jsem si ke studiu v Nizozemí přivydělala cca 280 euro (jednalo se celkem o 36 hodin práce). Práce byla legální. Nyní od září pracuji v ČR na dohodu o pracovní činnosti. U zaměstnavatele jsem již podepsala prohlášení k dani. Teď mě ale napadlo, jestli to nebyla chyba a jestli nemám povinnost sama podat daňové přiznání a zahrnout tam i těch 280 euro z Nizozemí. Z Nizozemí jsem si ani nepřivezla žádný doklad od FÚ o zaplacené dani, nemám ani žádné výplatní pásky a popravdě si ani nepamatuji kolik přesně peněz jsem vydělala. Mám nebo nemám povinnost podat daňové přiznání?

Dobrý den, během března a května jsem si ke studiu v Nizozemí přivydělala cca 280 euro (jednalo se celkem o 36 hodin práce). Práce byla legální. Nyní od září pracuji v ČR na dohodu o pracovní činnosti. U zaměstnavatele jsem již podepsala prohlášení k dani. Teď mě ale napadlo, jestli to nebyla chyba a jestli nemám povinnost sama podat daňové přiznání a zahrnout tam i těch 280 euro z Nizozemí. Z Nizozemí jsem si ani nepřivezla žádný doklad od FÚ o zaplacené dani, nemám ani žádné výplatní pásky a popravdě si ani nepamatuji kolik přesně peněz jsem vydělala. Mám nebo nemám povinnost podat daňové přiznání?

místní příslušnost daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, rodiče mi darovali svůj domek na katastru jsem již zapsána jako majitel, jedná se o domek v Čelákovicích-Praha-východ, kam se mám obrátit, abych daň z nemovitosti platila již já? Bylo mi řečeno, že darovací daň neplatím.

danění příjmů občanského sdružení

Dobrý den.Hodláme založit občanské sdružení zaměřené na kulturu.Do OS bude spadat i country kapela jelikož cílem OS bude kulturní dění.Tato ovšem bude vydělávat. Prosím o radu jak je to s placením daní - jakými pravidly a normami se máme řídit.Popř.jaké jsou úlevy atd. Děkuji.

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den.Mám dotaz.Pracuji pro firmu se sidlem v Polsku na základě Dohody o provedeni práce,ale práci vykonávám doma,tedy v ČR.Plat zdaňují oni v PL.Musím jej ještě zdanit já u nás,jako příjem ze zahraničí?A případně jak.Děkuji za odpověď.S pozdravem Klímová

prodej chaty a pozemku a daň z příjmů

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně daní při prodeji nemovitosti (zahrada s chatou). Ta mi byla darována mými rodiči cca před čtvrt rokem. Nyní řeším její případný prodej. Je mi známo, že daň při převodu nemovitosti 3% z ceny platit musím, ale nejsem si jist zda musím platit i daň z příjmu? Musel bych ji platit v případě, kdy bych finanční prostředky z prodeje získané investoval do nákupu jiné nemovitosti (bytu)? Předem děkuji za odpověď. M. Moučka

souběh závislé činnosti a podnikání a daň

Dobrý den, měla bych dotaz. V letošním roce jsem zaměstnanec na HPP a k tomu mám ŽL, na který drobně podnikám. Zajímalo by mne jak to tedy bude, až budu podávat dan. přiznání za r. 2008, když jsem si ještě ke své stále a vyšší mzdě vydělala na živnosták cca 78 tisic za rok bez odečtění nákladů. Tzn. 1, kolik budu muset zaplatit za těch 78 tisíc ? 2, bohužel se stala nehoda při rekonstrukci bytu a a přišla jsem o větší čaást faktur za zboží. Je možnost uplatnit paušálem náklady, tedy bez těch faktur ? kolik mohu uplatnit.? Moc děkuji

danění příjmů ze zahraničí

Tento měsíc jsem začala pracovat pro firmu v U.K. ale bydliště kam se vracím mám nadále ČR odkud jsem firmou pracovně vysílána do Srbska a Bulharska případně pokud je to potřeba přijíždím i do sídla firmy v U.K., žádný ze zahraničních pobytů nepřekročí délku setrvání v místě vykonávané práce zákonem uváděnou délku 183 dní ale délka pobytu na území ČR také nebude delší než 183. Můj anglický irský zaměstnavatel se chystá odvést za mne daň v UK ale zde se budu zdržovat ze všeho nejméně možná nejvýš 30 dní v roce Můžete mi prosím poradit ve které zemi budu odvádět daně abych neporušila zákon a zároveň nedošlo k dvojímu zdanění a jak mám v této věci postupovat. Existuje v Ostravě nějaká daňové poradenství pro osoby zaměstnané zahraniční firmou ? Děkuji Bílá

odpovědnost za účetnictví

Dobrý den. Prosím o radu ohledně odpovědnosti za vedení účetnictví s.r.o.S kamarádkou bychom si rády založily s.r.o.,před 18-ti lety jsme studovaly na ekonomické škole,určité znalosti máme,nejsme však "aktivní účetní" a proto bychom v začátcích rády svěřily vedení účetnictví a celé firemní agendy odborné firmě.Nemáme jasno v odpovědnosti za případné chyby ve vedení účetnictví a také zde samozřejmě hraje roli výše odměny za tyto služby.Zjistily jsme několik varian a ráda bych Vás požádala, zda jsme vše pochopily správně: 1/ pokud si povedeme účetnictví a ostatní agendu osobně a případná kontrola FÚ, SOC a ZP zjistí chybu, budeme podpovědné my, a finanční odpovědnost také poneseme my (na SOC budeme vedené jedna jako účetní firmy a jednatelka, druhá jako administrativní pracovnice) 2/ pokud uzavřeme smouvu s firmou zabývající se vedení účetnictví, za zjištěné chyby jsme stále odpovědné my, penále a ostatní pokuty platíme my, a můžeme je po-té vymáhat na účetní firmě 3/ pokud vedení účetnitcví svěříme daňovému poradci, je to stejné jako v bodě 3, zde máme jako "bonus" možnost podání přiznání v červnu násleudjícího roku, ale odpovědnost je stále na nás 4/ pokud uzavřeme smlouvu o auditorem, veškerá odpovědnost za srávnost vedení účetnictví a případné finanční postihy je na auditorovi. Děkuji za odpověď, Ježková.

DPH na výstupu

Dobrý den, jsme firma, plátci DPH, v roce 2007 jsme pořídili pro svoji podnikatelskou činnost použitý karavan za 20 tis. Kč od soukromé osoby(tedy bez DPH). Tento DHIM jsme zaúčtovali rovnou do spotřeby. Teď jsme se rozhodli karavan prodat. Musíme z prodejní ceny odvést DPH? Děkuji

náklady na studium

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu uplatnit slevu na dani ze závislé činnosti za studium MBA (kombinované studiu), kde si hradím školné sama (školné zahrnuje výuku a zkoušky). Jsem zaměstnanec s vysokoškolským vzděláním a dle zákoníku práce se jedná o prohloubení kvalifikace. Děkuji.