FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

darovaní a daň z nemovitostí

Před 5 lety mi manžel daroval domek,ale já jsem opomněla podat daňové přiznání na daň z nemovitosti. Celou dobu,ale daň řádně platíme,ale na manželovo jméno.Co mám udělat,abych to vše bylo v pořádku?Budu platit nějakou pokutu,i když je daň zaplacená?

odpovídal(a): Elena

příležitostný pronájem

Jsem pracující s více příjmy a daňové přiznání si podávám sama. Již několik měsíců pronajímám pokoj v RD a zajímá mě, jaká je částka, která již podléhá zdanění a jaké doklady pro účely daňového přiznání musím doložit. Děkuji

zálohy a přiznání

Dobrý den, manžel byl od r. 2012-2013 v dlouhodobé pracovní neschopnosti a následně mu byl přiznán invalidní důchod pro invaliditu 3.stupně. Za rok 2013 měl zaplacenu silniční daň, ale podnikatelskou činnost nevykonával ani jeden den. Podnikatelskou činnost ale pozastavenou neměl. Měl v tomto případě povinnost platit silniční daň? Děkuji za odpověď.

Formulář k dani z příjmu FO za 2013

Dobrý den, byl jsem zvyklý vyplňovat formulář Přiznání k dani z příjmu FO stažený z Vašich stránek v excelovém formátu. Zatím není k dispozici. Bude, a pokud ano, kdy cca? Děkuji.

darování pozemku

Dobrý den, dceři jsme s manželkou darovali část pozemku, tudíž pro nás vyplývá povinnost podat daňové přiznání. Můžete mi prosím poradit jak postupovat, případně jaké dokumenty k tomu potřebuji. Vklad do katastrálního úřadu byl proveden. Moc děkuji S pozdravem Brčica Jaroslav

odpovídal(a): Redakce

vlastnictví pozemku a stavby

Dobrý den. Moje matka vlastní garáž, která byla postavena v 70. letech na pozemku města. V loňském roce ji město vybídlo k odkoupení pozemku, ale za dost vysokou cenu. Proto na nabídku matka nepřistoupila. Bude možné v souvislosti s novým občanským zákoníkem dál vlastnit nemovitost na cizím pozemku? Matka chce darovat garáž dceři, budou tam nějaké změny v roce 2014? Děkuji za odpověď. Šimová

výše důchodu

Dobrý den, jsem ročník 1960, v letech 1979-1981 jsem vykonal voj.pr. službu, v letech 1982 až 2010 jsem pracoval jako policista. Od roku 2010 jsem na tkzv. rentě a od ledna 2012 dosud pracuji za minimální mzdu. Rád bych věděl z jaké mzdy se mi bude vypočítávat starobní důchod. Uvažuji zda by pro mne nebylo výhodnější být evidován na ÚP a nepracovat za minimální mzdu, zda si tím nesnižuji průměr pro výpočet důchodu, jelikož v době práce u policie jsem měl daleko vyšší příjem. Počítá se i příjem z renty do příjmů pro výpočet důchodu a kdy mám nárok na řádný starobní důchod. Děkuji za odpověď.

Prohlášení poplatníka

Dobrý večer, mám dva zaměstnavatele. U jednoho z nich mám podepsané daňové prohlášení a druhý ho po mě požaduje podepsat, vím že ho mohu mít podepsané jen u jednoho a tak jsem ho chtěl u toho druhého nepodepisovat Jedna paní účetní říká, že mám daňové prohlášení vyplnit tak, že vyberu volbu 'neuplaťnuji' slevy. Druhá paní účetní říká, že ho nesmím podepsat vůbec, ani při vyplnění jako v prvním případě. Třetí paní účetní říká, že pokud odmítám prohlášení podepsat, tak na papír uvedu že slevu na poplatníka nárokuji u jiného zaměstnavatele a že Prohlášení poplatníka odmítám podepsat. Za odpovědi děkuji.

sňatek a daň z příjmů

Dobrý den , jsem samoživitelka, mám 13leté dítě. Pracuji jako zaměstnanec, můj přítel také. S přítelem bychom se rádi vzali, ale chtěla bych vědět, zda náš sňatek nějak ovlivní daň z příjmu. Přítel je svobodný, bezdětný. Děkuji

znalecký posudek

Dobrý den, prodáváme rodinný dům - nechali jsme si udělat posudek o obvyklé ceně nemovitosti(od certifikovaného znalce), protože jsme původně mysleli, že dům odkoupíme od druhého spoluvlastníka. Došlo však ke změně a dům celý prodáváme - je potřeba nechat si udělat jiný posudek kvůli daně z prodeje nemovitosti nebo můžeme použít ten co máme? Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, prosím o zodpovězení mých dvou dotazů. 1) Syn ukončil v r. 2012 střední školu a v roce 2013 měl dva pracovní poměry uzavřené pracovní smlouvou a několik brigád na DPP. Žádný z jeho příjmů nepřekročil 10000Kč. Zároveň byl několik měsíců veden na úřadě práce. Nyní od září je opět studentem střední školy. Je nutné, aby dával daňové přiznání za rok 2013? 2) K 31. 10 2013 jsem ukončila pracovní poměr, který běžel od 1. 1. 2013.Ve výpovědní době,která běžela od 1.9.2013 do 31.10.2013 jsem již uzavřela nový pracovní poměr od 1.9.2013, a který běží až do konce roku 2013, tzn. že dva měsíce byl souběh pracovních poměrů. Zároveň od 1.9.2013 syn začal studovat,ale neuplatňovala jsem na něho slevu na dani. Rovněž od 1.9.2013 v druhém zaměstnání jsem neuplatňovala slevu na poplatníka. Prosím, jak mám tyto skutečnosti promítnout do daňového přiznání za r. 2013? Děkuji Lenka N.

srážková daň

Dobrý den, s.r.o. bude vyplácet jednateli odměnu 2000 Kč/měsíc. Odvede z této částky zdravotní pojištění 13,5%. Sociální nikoli, jelikož odměna nižší než 2500 Kč. Odváděná daň bude srážková daň 15% a tedy 300 Kč? Nebo to bude zálohová daň? Děkuji.

přiznání k DPH

Dobrý den, fyz. osoba vede daň. evidenci a v prosinci 2013 uhradila zálohu na nákup nákl. auta ve výši 100% a obdržela daň. doklad k záloze. Samotný prodej /vystavení faktury na prodej/ bude až v lednu 2014. Má se daň. doklad na zálohu promítnout v přiznání k DPH už na řádku 47 za poslední čtvrtletí 2013 nebo až v roce 2014, ale tam už zase nebudu mít nic odečítat, jak to má být správně v přiznání k DPH? Děkuji za odpověď.

sleva na manželku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na přesné podmínky slevy na manželku za rok 2014. Moje manželka bude do 14.3.2014 na mateřské dovolené, od 15.3.2014 jí začne rodičovská dovolená. Za období 1.1.2014 až 14.3.2014 dostane mateřskou v celkové výši cca 58000 Kč. Tím by se měla "vejít" do limitu 68000 Kč ročně a já bych si tedy mohl v daňovém přiznání za rok 2014 uplatnit slevu na manželku 24840 Kč. Jen nevíme, jak to je v případě, že jí v roce 2014 (po skončení mateřské, před nástupem na rodičovskou) zaměstnavatel proplatí nevybranou dovolenou v částce zhruba 25000 Kč. Pokud by se tato částka započítávala do manželčina příjmu za rok 2014, tak by překročila onen limit 68000 Kč a tudíž bychom o slevu na manželku přišli. Jak to tedy je? Děkuji za odpověď

lhůta pro placení daně

V březnu 2010 jsme s manželem koupili byt v osobním vlastnictví a prodávající měl zaplatit dan z prodeje bytu 29 700 Kč. Pro případ, že by prodávající tuto dan do určitého data nezaplatil, měla tato částka přijít z peněz za prodej bytu na účet kupujícího, aby se dan zaplatila. Prodávající dan opravdu do určitého data nezaplatil a proto jsme se s manželem byli zeptat na Finančním úřadě, jestli máme tuto dan zaplatit sami od sebe nebo počkat, až nás vyzve Finanční úřad. Dnes jsou to skoro 4 roky a nic se neděje. Finanční úřad nejspíš naháněl prodávajícího, který se ztratil z povrchu zemského a já chci vědět, jaká je lhůta, než začne Finanční úřad vyžadovat částku za dan po kupujícím a jestli bude tato částka pro nás v oné podobě 29 700 Kč nebo nám ji naúčtují i s úrokama? Děkuji za odpověd

náhrada za soukromé auto

Jako OSVČ dojíždím denně z bydliště do své provozovny, což je asi 60 km každý den. V obchodním majetku nemám osobní auto. Používám auto svého přítele. Je možné a jakým způsobem realizovatelné, abych náklady s dojížděním do provozovny spojené dostala do nákladů?

daňová povinnost

S.r.o. je čtvrtletním plátcem DPH,v obchodním majetku má osobní automobil (platí silniční daň). Občas (asi 8x měsíčně) půjčí auto cizí OSVČ pro její podnikání, OSVČ není plátcem DPH. Je možné, aby si s.r.o. účtovala za půjčení auta cestovní náhrady (opotřebení, průměrná spotřeba)a takto by nemusela odvádět k této částce DPH?

sleva na děti

Dobrý den, přítel se na konci loňského roku rozvedl a celý rok pracuje jako OSVČ. Bývalé manželce platí na 2 studující zletilé děti. Jakým způsobem se toto "výživné" účtuje do nákladů? Bude mít vliv na daňové přiznání, pokud s nimi nežije ve společné domácnosti? Děkuji za odpověď

dělení příjmů a výdajů ve sdružení FO

Dobrý den chtěl bych se zeptat na podnikání ve sdružení fyzických osob V současné době podnikám ve sdružení fyzických osob s rozdělením příjmů a výdajů 50/50 ,je možné změnit smlouvu třeba po skončení roku a rozdělovat příjmy a vydaje třeba v poměru 70/30 a pokud to jde tak jestli se musí dělat nějaké vypořádání když sdružení pokračuje dál děkuji

vybavení bytu

Dobrý den, koupil jsem byt k pronajímání. Kuchyňskou linku s vestavnými spotřebiči s celkové hodnotě asi 35000 Kč, které jsem pořídil samostatně a do bytu dodatečně nainstaloval, musím: 1/ odepisovat jako příslušenství společně s bytem (navýší se pořizovací cena bytu) nebo 2/ je uplatním přímo do nákladů, protože jejich cena nepřesáhla 40 000 Kč? Děkuji za odpověď.