FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Rok provozuji solnou jeskyni. K zásobování denně používám náš rodinný automobil registrovaný na manžela. Mohu tyto vzniklé náklady nějak zahrnout do účetnictví firmy a co pro to musím případně udělat? Předem velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím, jsem-li plátce DPH a uzavírám povinné ručení za pojišťovny, je přijatá provize zdanitelným plněním nebo je to osvobozeno podle §51 ZDPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na následující věc. Manželovi FÚ při kontrole vyřadil některé přijaté faktury, že je neuznává, dodatečně mu vyměřil daň (je plátce DPH)a dokonce věc postoupila k soudu, obvinili ho z krácení daně. Dodavatel (fyz.osoba) totiž tvrdil, že faktury a příjm. doklady vystavil jen tak (psal je vlastní rukou), žádné zboží ve skutečnosti manželovi neprodal a ani za ně nedostal zaplaceno. Manžel měl však svědky a část materiálu, který nakoupil má dokonce ještě fyzicky na skladě. Soud manžela zprostil obžaloby ve všech bodech s tím, že je nevinný. Zajímalo by mě, zda teď musí FÚ manželovi vrátit dodatečně vyměřenou daň a potažmo i penále, které mu automaticky naskakovalo? Jde o nemalé peníze.., věc se táhla několik let.. Děkuji moc za odpověď, Beáta
Dobrý den pane doktore.Jsme plátci DPH. Na Slovensku montujeme halu pro českou firmu a budeme fakturovat české firmě/plátce DPH/.Domnívám se, že tuto službu budeme účtovat české firmě bez DPH, protože místo plnění je na Slovensku.Prosím o Vaši odpověď. Děkuji.Švédová
Kdo platí sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň v případě poskytnutí náhrady mzdy na základě právoplatného rozsudku. Žalovaná firma nebo úspěšný žalobce?
Dobrý den,jsem OSVČ v oboru "poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost" a chtěl jsem se zeptat,zda-li spadá tento obor k zemědělství a kolik procent si mohu odečíst na paušální náklady?Děkuji
dobrý den,jsem OSVČ v oboru "poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost".Chtěl jsem se zeptat,zda-li tento obor patří do zemědělství,tudíž,kolik procent si mohu odečíst na paušální výdaje.Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, zdědil jsem byt po rodičích v os. vlastnictví od roku 2004. Rodiče před tím v tomto bytě (tehdy družstevním) bydleli již od roku 1976. Budu platit z prodeje bytu daň z příjmu fyz. osob nebo se na mne vztahuje osvobození, příp. z jaké částky (celá cena bytu nebo jiná) ? Děkuji za odpověď.
Dobry den, Pred par dnami som bol prislusnym FU vyzvany na dodatocne danove priznanie za rok 2004, s tym, ze som si neopravnene odcital uroky z hypoteky. Bolo mi vysvetlene, ze az teraz riadne "pochopili zakon", a ze narok na odocet urokov nam az od doby kedy nastali "pravne ucinky vkladu zastacneho prva" na nemovitost, ktora je predmetom hypoteky. Jedna sa o rodinny dom, ktory sme zacali stavat a cerpat hypoteku v 10/2004 avsak zastava na rozostavanu budovu bola podana az 02/2005. Podla FU az od tejto doby si mozem odecitat uroky. Kedze im "pochopenie zakona" trvalo 4 roky som tiez povinny zaplatit penale? (ktore su po tak dlhej dobe docela vysoke) Vopred dakujem za odpoved. Rybansky
Dobry den Vlastnim pozemek k vystavbe rodinneho domku v CR priblizne jeden rok. Rada bych tento pozemek prodala. Prosim poradte, jake dane jsou spojeny s takovym prodejem. Jeste bych podotkla, ze jsem residentem (trvale bydliste) v Anglii a obcanstvi mam ceske. Mnohokrate dekuji.
Při kontrole bylo zjištěno FU,že jsem nezaplatil,daň z příjmu fyzických osob ze závislé čin.a fun. pož. ve 3.měsíci 2002 a 6.Měsíci 2003 a byl jsem vyzván,abych nedoplatek zaplatil v nah.termínu tj. do 8. dnů.Ptám se zda FU. má právo po cca. 6.letech požadovat splatný nedoplatek,za situace,kdy na dotaz na FU mi bylo opakovaně řečeno že žádné pohledávky a nedoplatky nemám.Prosím o vaše vyjádření k této kauze.
Dobrý den,v bance jsem si založila účet ohledně nově založené živnosti, pracovnice přepážky mi doporučila místo podnikatelského účtu osobní/levnější poplatky/,mám tedy dva, prý nevadí typ účtu, je to běžné,jen ho nesmím používat k osobním transakcím,musím ho užívat jen k účelu firemnímu.Opravdu nevadí finančnímu úřadu jaký typ účtu mám, stačí jen dodržet rozdělení dvou osobních účtů na firemní a soukromý? Budou mi přicházet a odcházet platby faktur.Děkuji.
Chci se zeptat, když firma v září přesáhla obrat 10 mil, takod kdy bude měsíční plátce DPH. Zda až od nového roku, nebo již za 4 čtvrtletí?
Bude platit obcan SRN, ktery jde do duchodu -bude pobirat duchod z Nemecka a chce se prestehovat do CR (zde nikdy nepracoval)dan a v jake vysi? Pokud ano muze si pak zazadat o ulevu na danich v pripade ze manzelka nepracuje, dale muze si odecist ze zdanitelne polozky platby za zdravotni pojistovnu-to bude nadale platit v Nemecku? dekuji za odpoved
Dobrý den,mám dotaz,zda-li "poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost"patří pod zemědělskou činnost,tudíž jestli se na tuto činnost vztahuje paušální odečet nákladů 80%?Děkuji za odpověď
Mam stavebni povoleni na rodinny dum vystavene na me jmeno. Chci dum postavit na sve ICO (jsem fyzicka osoba, platce DPH) s odpoctem DPH a po kolaudaci cast domu budu pouzivat jako sidlo pro svou podnikatelskou cinnost a zbytek pronajmu sve manzelce pro ucely bydleni me rodiny. Prvni dotaz je, zda toto schema neodporuje nejakym zakonum ci predpisum a druhy dotaz, zda mam sve rodine reprezentovane mou manzelkou uctovat najemne s DPH. Dekuji Milan Minarik
Dobry den, Jednatel spolecnosti, ktery neni zamestnanec firmy, jel sluzebne na prac. jednani do Danska. Múzu dat letenku a ubytovani do dan. nakladu ? Muzu vyplatit a uplatnit i diety jako u zamestnance do nakladů? Dekuji za odpoved ?
Dobrý den, bohužel se mi nedaří nalézt vyhlášku, kde by bylo stanoveno, od jaké pořizovací ceny je nezbytné vést evidenci o drobném dlouhodobém majektu. Děkuji za odpověď
Dobrý den, firma by nakoupila drobné reklamní předměty s logem firmy (cca 200 Kč), odpočetli DPH na vstupu. V případě předání zákazníkovi bychom účtovali daňově uznatelný náklad. Jak ale postupovat v případě, že bychom tento drobný reklamní předmět s naším logem dále prodávali za cca 100 Kč (např. studentům). Je nutné ze 100 Kč spočítat DPH shora a na výstupu odvést a dále interním dokladem proúčtovat DPH ze zbytku (rozdíl mezi nákupem a prodejem. Děkuji za radu
Dobrý den, prosím jen o stručnou odpověď,jak dlouhou dobu se musí schovávat účetnictví fyzických osob (plátci DPH)?Děkuji.