FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, dotaz se týká ohledně zařazení majetku do jaké skupiny. Jedná se o "Plynofikace areálu velkoskladu - STL+NTL přípojka" je přesné znění v kolaudačním rozhodnutí. Budova, která byla plynofikována se již spoustu let odepisuje. Jedná se mi o to, do jaké odpisové skupiny tuto plynofikaci zařadit. Zda do stejné jako je budova, nebo do jiné, nebo může to být zhodnocení budovy?. děkuji. Radostová
Dobrý den, mám dotaz z okruhu daňové evidence.Platí se DPH ze zaplacené zálohové faktury v daňové evidenci, nebo a ž po konečném vyúčtování ? Děkuji O.B.
Dobrý den.naše s.r.o. má tichého společníka, který chce nyní odejít. jak řešit tuto situaci?jak se prvádí finanční vypořádání s tímto tichým společníkem?děkuji
Dobrý den, prosím o radu do které odpisové skupiny patří rodinný dům s provozovnou a zda, když ho zařadím do obch. majetku, když jsem ho zdědila se mi zvednou o tuto částku příjmy?děkuji za odpověď.
Dobrý den, je nějaká změna v DPH pro tento případ: plátce DPH pronajímá nebytové prostory neplátci DPH, účtuje od roku 2009 s DPH nebo bez DPH jak tomu bylo v roce 2008? Děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den jsem studentka VŠ a od března 2008 pracuji na DPP,měsíční příjem je 10000,-.Chtela jsem se zeptat jestli je možnost že mi bude navrácena dan,popr.jak a kde se mám informovat.
Dobrý den, vlastním pozemek od 1.7.2004. Kupec, kterému ho hodlám prodat, chce uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí, v níž mi zaplatí zhruba 10 % ceny jako reservační poplatek. Kupní smlouva bude uzavřena nyní, ale realizována až v červenci 2009, tedy po uplynutí pětileté lhůty. Budu platit daň příjmu pouze z reservačního poplatku nebo i z celkové ceny? Děkuji za odpověď R. Jirásek
Dobrý den, jsem zaměstnancem a manželka je v částečném invalidním důchodu (pobírá 4980,-CZK)jinak si nepřivydělává ani nepracuje. Mám nárok na slevu na dani na maželku?
Dobrý den, zajímalo by mě, zda jsou nestátní neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží osvobozeny od daně z nemovitosti, či zda mohou uplatnit nějaký odečet. Děkuji
Dobrý den. Začínám podnikat jako masérka na vedlejší pracovní poměr, a protože nemám vlastní provozovnu, budu jezdit za klienty k nim domů nebo do zaměstnání. Mám vlastní auto, které potřebuji pro rodinu, ale chtěla bych ho zároveň využívat i pro cesty za klienty. Co mám udělat, abych mohla náklady za benzín dát do celkových nákladů? Druhý dotaz je ten, zda mohu uplatnit výdaje procentem z příjmů?
Dobrý den, mám dotaz, zda se platí daň darovací, když sestra chce darovat bratrovi řadový domek a dále, zda se platí též daň darovací, pokud chtějí rodiče darovat dceří polovinu rodinného domu a druhou polovinu jí chce darovat bratr. Předem děkuji za odpověď., Prosová Michaela
Dobrý den, jsem 2 rokem na mateřské dovolené a zároveň učím 8 hod týdně Aj pro firmu. Zrušila jsem dohodu o pracovní činnosti a založila si živnostenský list. Mám povinnost 1) registrovat se na příslušném fin. úřadě? 2) platit sociální a zdravotní pojištění? Děkuji M.Horová
Dobrý den, je pravda, že u soutěží je výhra do 10.000,- Kč osvobozena od daně z příjmu. Je to částka včetně DPH? Pokud je výhra vyšší než 10.000,- Kč, daní se srážkovou daní celá částka nebo jen to, co je nad 10.000,- Kč? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem začínající firma s.r.o se stavební činností. Můžu zaměstnávat pracovníky s ŽL? A jak je to prosím Vás s brigádníky? Jde mi samozřejmě o to,abych ze začátku ušetřil na daních,a na odvodu soc.a zdr.za zaměstnance.Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych se zeptala na přepravu zboží ze třetích zemí a výši DPH. Společnost s.r.o. (plátce DPH) zařizuje přepravu zboží z Číny přes Hamburk, kde dochází k proclení a překládce na kamión a odtud do Čech ke konkrétnímu příjemci (pláce DPH). Tomuto příjemci pak vystaví fakturu pouze za přepravu. Jaka bude vyse DPH? Jedna se o osvobozene plneni s narokem na odpocet? V jakem radku priznani DPH se tato castka objevi? Děkuji za odpověď, Markéta Jandová
Dobrý den. Získal jsem 1/4 podíl nemovitosti darovací smlouvou od rodičů letos v dubnu. Darovací daň se neplatila. Je pravda, že u takto získané nemovitosti nemohu odečíst náklady na opravy a údržbu od základu daně z příjmů za pronájem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pronajímám byt ve vlastnictví. Od nájemce mám příjem za tento nájem bytu, avšak nadále platím zálohy na služby Bytovému družstvu. Můj dotaz zní, zda si můžu od příjmů odečíst tyto výdaje. Děkuji za odpověď
Dobrý den,u jednoho z našich zamětnanců odvádím ze mzdy srážkovou daň. Zajímalo by mě zda je možné udělat na konci zdaňovacího období roční zúčtování a dodatečně podepsat prohlášení aby si mohl uplatnit slevy na dani popř. daňové zvýhodnění? (§38k odst.7 DZ) Pokud to jde co bych měla vyžadovat po tomto zaměstnaci a jak bych měla postupovat. Předem děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na základ daně z převodu nemovitostí - co jsem se zde dočetla, je to buď cena podle znaleckého posudku nebo kupní cena a to ta, která je vyšší. Kupujeme byt od partnerových rodičů a sjednaná kupní cena je nižší než tržní. Na pořízení tohoto bytu si budeme brát hypotéku a sama banka provede odhad ceny bytu (poskytují to jako službu za úplatu, konkrétně se jedná o Hypotéční banku). Tohoto odhadu banky jsme se rozhodli využít z důvodu dlouhých čekacích lhůt u klasických odhadců. Je možno částku, kterou odhadne přímo banka (bude vyšší než kupní cena), použít jako základ daně? Děkuji, Petra Kohutová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na základ daně z převodu nemovitostí - co jsem se zde dočetla, je to buď cena podle znaleckého posudku nebo kupní cena a to ta, která je vyšší. Kupujeme byt od partnerových rodičů a sjednaná kupní cena je nižší než tržní. Na pořízení tohoto bytu si budeme brát hypotéku a sama banka provede odhad ceny bytu (poskytují to jako službu za úplatu, konkrétně se jedná o Hypotéční banku). Tohoto odhadu banky jsme se rozhodli využít z důvodu dlouhých čekacích lhůt u klasických odhadců. Je možno částku, kterou odhadne přímo banka (bude vyšší než kupní cena), použít jako základ daně? Děkuji, Petra Kohutová