FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Převzala jsem daňovou evidenci klienta a mám dotaz ohledně DPP. Klient měl DPP s vlastní dcerou, které bylo v r. 2007 již 20 let a byla studentkou (doložila potvrzení o studiu a podepsala prohlášení)Příjem 6 600 Kč, zálohová daň s uplatněním slevy na poplatníka a studenta tedy byla 0 Kč. Klient má pak ve svém DP uvedenou slevu na dceru ve výši 7 200 Kč. Je to správně? Nejsem si jistá, zda je možné si uplatnit bonus za dceru, když měla svou v DPP a navíc si myslím, že za plnoletou studentku by tato sleva činila 2 400 Kč a ne výše uvedených 7 200 Kč. Mám pravdu? Také mě zajímá, zda je povinnost nahlásit FÚ příjmy studentů z DPP, které přesáhnou 40 000 Kč ročně? Moc děkuji za odpověď, čeká mě kontrola FÚ. A.A.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na to, jak se vypočítává výše daně z převodu nemovitosti v tomto konkrétním případě: Jsem majitelkou nemovitosti a prodávám ji dalšímu zájemci. V tomto konkrétním případě se jedná o směnu, t.j. já prodávám svou nemovitost za cenu např. 2 500 000,- Kč. Kupující této mé nemovitosti zase naopak prodává mně svou nemovitost v hodnotě 5 000 000,- Kč. Pro ujasnění dodávám, že nejsme vůbec příbuzensky spjati a že nemovitosti budou užívány k řádnému bylení. Reší tento případ § 9 zákona o převodu nemovitosti?.Přiznávám, že mi toto není zcela jasné. Prosím sdělte mi jaká bude výše daně v tomto případě a to ,zda ji budou platit obě strany nebo strana jedna a v jaké výši. Děkuji Vám.
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem, jak postupovat při zaučtování dodavatelské faktury+vykazování DPH. Obdrželi jsme dodavatelskou fakturu za výměnu čelního skla automobilu - fakturovaná částka vč. DPH je 8029,--(základ daně 6747,--, DPH 1281,93). U fakturované částky je dovětek UHRADIT POUZE DPH, dále je součásti příloha "žádost o zaplacení DPH" + máme k dispozici vyjádření pojišťovny o úhradě škody (ve výši 6747,--) na účet dodavatelské firmy. Naše firma je měsíční plátce DPH, kde se tato částka objeví v daň. přiznání k DPH
dobry den,chtela bych se zeptat jestli muj pritel,kdyz je ze spanelska a chtel by mi tady u nas v cesku koupit byt,bude muset neco take platit ve spanelsku.diky za informaci,preji hezky den
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Začala jsem pracovat a DALKOVE studuji,ješte mi nebylo 26 let, mam nejaky narok na odecet dane? dekuji
dobry den, je mi 31 let, jsem zamestnana v Praze na plny uvazek. v breznu 2009 bych chtela nastoupit na jednolete placene magisterske studium v Australii. (hradim si ze svych uspor). Mohla bych vas pozadat o radu - na koho se obratit pro danove poradenstvi? Pripadne, mohli byste mi poradit jestli musim za rok 2009 podat danove priznani a jak to z Australie udelat? Budu platit dane kdyz nebudu mit v roce 2009 zadny prijem vyjma 2 mesicu (leden + unor 2009)? Predem diky.
Prosím o radu. Jsme organizace, která poskytuje cestovní náhrady. Výkonem práce a pravidelným pracovištěm je určeno město X.Zaměstnanci v některých případech používají soukromé vozidlo.Jak je to s proplacením náhrad za toto vozidlo, pokud pojedou např. z domu na pracovní cestu do mesta X, nebo po městě X. Mají nárok na stravné, náhradu za použití soukromého vozidla? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mám nějaké výhody (př. odvod daní,...) pokud studuji kombinovaně magisterský navazující program. Je mi 23 let a jsem zaměstnaná na plný úvazek.
Dobrý den, v roce 2008 jsme koupili byt v novostavbě, který chceme z osobních důvodů prodat a koupit byt jiný.Ve stávajícím novém bytě budeme bydlet asi půl roku. Byt který chceme koupit bude levnější, počítáme ale s investicí do rekonstrukce. Pokud peníze z prodeje budou použity opět na řešení bydlení a velká část zbytku peněz z prodeje na rekonstrukci jak to bude s daní, bude se platit daň z příjmu, pokud ano, z jaké částky? děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem zaměstnanec a jako přivýdělek jsem přeložila knihu pro jedno nakladatelství, k čemuž byla uzavřena Nakladatelská smlouva. Zajímalo by mě, jestli tyto peníze musím zdanit nebo jsou peníze z takové smlouvy již zdaněny?
Dobrý den, prosil bych odpověď na následující: Prodal jsem polovinu podílu vlastnictví na rodinném domě, právní účinky vkladu do katastru v červnu 2008. Zaplacenou daň z převodu nemovitosti mám. Kvůli dani z příjmu musím pořídit novou nemovitost k bydlení. Je nutné nějakým způsobem prokazovat, že tato nemovitost je zakoupena z peněz za prodaný podíl, nebo se tato skutečnost nijak nezkoumá?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda pokud jsem přihlášena k DPH od září, jsem povinna podat za září přiznání a odvést DPH, jakoby za 3. kvartál, nebo budu DPH odvádět za září, říjen a listopad? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracovala jsem v r.2008 na Dohodu o provedení práce u dvou zaměstnavatelů souběžně. Je to legální? A mohu v ročním vyúčtování daně z příjmů uplatnit odpočet zaplacených úroků z hypotečního úvěru od zaplacených daní z příjmu z Dohod o provedení práce? Děkuji, s pozdravem PR
Dobry den, chtela bych se zeptat na daneni prijmu ze zahranici a to: manzel pracuje dlouhodobe v zahranici, v zahranici se tedy zdrzujeme delsi dobu nez 183 dnu v roce (cimz predpokladam, ze jsme danovi nerezidenti). Sazba DzP v dane zemi je nizsi nez-li sazba DzP CR. Tato zeme nema navic podepsanou zadnou dohodu o zamezeni dvojiho zdaneni. Je potreba podavat danove priznani v CR a priznat prijmy ze zahranici, ackoliv zde nebudeme dlouhodobe pusobit? A pokud neni potreba podat danove priznani, bude nutne resit daneni prijmu z minulych let v pripade, ze se budeme chtit do CR vratit? Predem dekuji za odpoved a zustavam s pozdravem.
Dobrý den, zdědila jsem spolu s bratrem byt po mamince. S vypořádáním není žádný problém, bratr potřebuje peníze a tak si nechá svojí polovinu ode mě vyplatit v hotovosti a byt bude v mém vlastnictví. Moje otázka zní : pokud bych chtěla v budoucnu byt prodat, budu muset zaplatit daň z příjmů ? Pokud ano, za jakých podmínek bych daň platit nemusela ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mám auto na leasing na firmu. Chtěl jsem se zeptat,jestli ho mohu po ukončení leasingu přepsat do osobního vlastnictví. Děkuji
Dobrý den, prosím, poraďte jak postupovat v případě, kdy mi obchod vykradli nezletilí pachatelé a dvakrát po sobě navíc rozbili výlohu u obchodu. Jsem fyzická osoba, plátce DPH. Jak daňově vypořádat vzniklou škodu - nákup ukradeného zboží byl zaúčtován do nákladů, byl na něj uplatněn odpočet DPH. Škodu řešila policie /prý mám v případě nezletilých pachatelů smůlu, nijak na ně nemohou/. Jsem pojištěná, pojišťovna mi zřejmě škodu nahradí - bude to zdanitelný příjem? A jak účetně zpracovat zmíněnou škodu? Děkuji Vám za odpověď. J.Švecová
Dobrý den. Pokoušel jsem se na internetu najít nějaké informace ohledně zdanění příjmů při obchodování s cennými papíry, ale nepodařilo se mi najít odpověď na všechny mé otázky. Proto bych to rád zkusil zde v poradně. Zde jsou mé dotazy: 1. V lednu 2008 jsem nakoupil 20 ks akcií za cenu 1000 Kč/ks, v září 2008 jsem dokoupil 10 ks těchže akcií za cenu 500 Kč/ks. V listopadu 2008 jsem prodal 10 akcií za cenu 700 Kč/ks. Je správná má úvaha, že dle FIFO metody, všech 10 prodaných akcií již prošlo 6měsíční lhůtou a není nutné je zdanit? Danit bych musel až zisk z prodeje 21. akcie, tzn. v takovém případě zisk pouhých 200 Kč? 2. V jednom roce nakoupím akcie A a B. Všechny akcie A v tomtéž roce se ziskem prodám před uplynutím 6měsíční lhůty. Musím příjem zdanit nebo lze náklady na nákup akcií B započítat jako daňově uznatelný náklad? Tuším, že to bude spíš tak, že se mohou proti sobě porovnávat pouze náklady a příjmy z nákupu/prodeje stejného cenného papíru. Předem děkuji za rady. K. Novák
Dobrý den,zlikvidovali jsem materiál (daňově dle změny zákona od 1.1.2008) a při zaúčtování váhám.Prosím můžete mě naťuknout jak tuto likvidaci zaúčtovat.Nejsem si jistá,zda stejně jako manko při inventuře do limitu norem přirozených úbytků (tedy 501/112) nebo jiným způsobem ?? S pozdravem a přáním příjemného dne Šárka Kulhavá
Dobrý den, prosím o radu, zda manželé důchodci kteří společně pronajali za úplatu pozemek, musí z této částky (cca 30-35tisíc Kč ročně) platit nějakou daň. Děkuji Vám.