FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám i IČ jako projektant (projektování elektrických zařzení). Jak je to s daňovým přiznáním všeobecně? Letos jsem od 05/2008 začal jko vedleší činost podnikat. Příjmy ze zaměstnání a z podnikání se sečtou a potom odečtu zaplacené zálohy na daň a sociální, kde mi výjde základ daně a odečtu si výdaje v mém případě 50%? Nebo mohu tyto 2 příjmy posuzovat samostatně, kde : příjem ze zaměstnání mi vyjde jeden základ daně po odečtu odečítatelných položek. a příjem z podnikání odečtu od příjmů výdaje (ev. udělám paušální odeče 50%) a výsledek tohoto základu z podnikání přidám k prvnímu příjmu?? Děkuji Karel K.
Dobrý den, jak je to prosím s daňově uznatelnými náklady co se týče přispívání zaměstnavatele na ŽP a Penzijko. Je to stále daňový náklad. Dřív to bylo tuším ve §24,písm. zo. Teď to nikde nemohu najít. Děkuji za odpověď, hezký den
Dobrý den, přecházíme na nový program účetnictví a sestavujeme novou účetní osnovu. Přestože nemáme náplň pro všechny účty, které jsou ve směrné účetní osnově, požaduje můj vedoucí, aby v účetní osnově byly všechny syntetické účty i ty, které nepotřebujeme. Musím do účtové osnovy do účetního programu zadávat všechny účty, např. 010, 011, 012 atd. nebo stačí když zadám až první syntetický účet, ke kterému mám vytvořenou analytiku - např. 221 a analytický je 221100 Děkuji
Dobrý den, fotbalový klub, obdržel sponzorský dar od ČSTV a FO. Musí se z tohoto daru odvést daň darovací? Jestli ano, do kdy se musí podat daňové přiznání? Je možné z této částky vyplatit nějaké % jako odměnu tomu,kdo sponzorský dar vyjednal? Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den.Chci poprosit.Manžel OSVČ začel podnikat v lednu 2008 za tento první rok podnikání by chtěl uplatnit výdaje procentem.Musí pak za rok 2009 opět takto danit nebo může přejít na skutečné výdaje?Děkuji Burešová
dobry den, prosim o info. vztahuje se povinnost platby dane na chovne stanice tzn. prodej psu? velice dekuji za odpoved
dobry den, prosim o info. vztahuje se povinnost platby dane na chovne stanice tzn. prodej psu? velice dekuji za odpoved
Dobrý den, naše firma zakoupila služební automobil . část zaplatila hotově a na 355 000 si vzala úvěr . můžete mi poradit v zaůčtování splátkového kalendáře ? rozpis obsahuje: splátka jistiny 4418,38 splátka úroků 3369,23 přeúčtování nákladů na pojištění 1794,- celkem tedy 9581,61 můžete mi prosím poradit. dekuji Jana Paukeová
Dobrý den , prodávám družstevní byt ( respektive převádím práva a povinosti ) v bytě bydlím 2 roky . Koupila jsme ho za 535 000 a prodávám ho za 1 050 000,- . Tyto peníze chceme použít na stavbu rodinného domu ( na základní desku ) na zbytek si chceme vzít hypotéku . Prosím je toto osvobozeno o daně ? a kdyby nbylo jaká je sazba daně ? děkuji Jana Paukeová
Dobrý den, kdy mohu nejdříve podat daňové přiznání za rok 2008?
Dobrý den, potřeboval bych poradit s následujícím problémem. Stavebníci z jedné lokality vybudovali na své náklady kanalizační řad. Jelikož tito stavebníci nemají oprávnění k jeho provozování, předají tento kanalizační řad vodárenské společnosti do jejího majetku. Vodárenská společnost toto dílo ocení a vyplatí těmto stavebníkům 10% ceny tohoto díla. Pro úplnost upozorňuji, že stavebníci nejsou registrováni v žádném sdružení. Zajímá mě, zda jsou stavebníci povinni zaplatit z přijaté částky nějakou daň (daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu apod.), nebo jestli se z tohoto daň neplatí? V případě, že je povinnost daň zaplatit, z jaké výše částky? Děkuji za odpověď.
Dobry den, nepovedlo se mi nikde zjistit, jaky variabilni symbol uvest u bezhotovostni platby dane z prijmu fyzicke osoby (OSVC) u cizince (EU), ktery nema prideleno rodne cislo (ani DIC)..nezda se mi ze bych mela pouzit datum narozeni... Dekuji za radu
Dobrý den, mám dotaz ohledne neproplacené faktury z r. 2006, je to přefakturace Němcům v čátce asi 5800 Kč, kterou jsme v tomto roce 2006 zdanili jako výnos, dosud nám ji ale Němci neproplatili, ani ji neproplatí, nic k soudu ani tak podobně podávat nebudeme, jak ji můžu odepsat? Na jaký účet a bude tento náklad daňově účinný? 2.) To samé se nám stalo nyní v roce 2008 - pokud to ještě neprošlo zdaněním, můžu na tuto sumu vystavit dobropis nebo to mám také odepsat. Moc děkuji za odpověď. MS
Dobrý den, jsem studentem vysoké koly a při studiu si přividělávám krom jiného také v divadle, kde pracuji na základě "Dohody o provedení umělecké činnosti" zastřešenou podle mých informací autorským zákonem. Peníze dostávám bez bez jakáchkoli odvodů a přiznávám vždy za rok v daňovém přiznání. Chtěl bych se Vás zeptat, zda bych měl z tohoto výdělku platit zdravotní pojištění, ikdyž jsem student a z konečné roční částky neplatím žádnou daň. Děkuji.
Dobrý den, jedná se mi o sledování obratu pro povinnou registraci k DPH.Vedu daňovou evidenci.Je to tak,že se sledují příjmy za posledních 12 měsíců?Např.11/2007 - 10/2008.Bere se to až po připsání fakturované částky na účet ? Dále bych měla dotaz jestli je možné být jako plátce DPH a uplatnovat dan na vstupu i výstupu a v případě, že to bude pro mne výhodnější pak uplatnit výdaje procentem z příjmů?
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH. Nyní jsem ho přešla na DPH v daňové evidenci. Chtěla jsem se zeptat jak je to se zaokrouhlováním konečné částky. Abych v účetním programu měla částku v peněžním deníku zaokrouhlenou, musela bych někdy upravit základ daně a také daň, takže nevím jak s tím naložit. Jaká částka by měla být v peněžním deníku. Já myslím, že ta zaokrouhlená, protože to jsme skutečně zaplatili. Ale potom mi nevychází přiznání k DPH. Jde samozřejmě o haléře. Př: základ daně 256,90 Kč-DPH 48,81 Kč-celá cena 305,71 Kč-zaokrouhleno 306,-Kč.
Dobrý den chceme s manželkou darovat chalupu jejímu bratrovi.Mohu poprosit o radu jakou daň a kolik bude a zda bude potřeba odhad?Děkuji Burian
Dobrý den, rád bych upřesnil předešlý dotaz ohledně danění poskytnutého finančního daru na charitativní účely. Poskytovatelem bude podnikatelský subjekt, společnost s.r.o. a finanční dar by byl ze zdaněného zisku předešlých let. Jak se bude tento finanční dar danit a kdo danění provádí. Děkuji za odpověď, J.Durák
Dobrý den, jsem občan SR, žiji a pracuji 5 let v Praze (FO). Nemám oficiální přechodný pobyt v ČR (není to podmínka). V lednu loňského roku mi účetní v práci odečetla po mnoha peripetiích 2077 kč za daň protože nejsem rezident. To se v průběhu roku změnilo prohlášením MF. Nicméně mi bylo sděleno, že k žádosti o navrácení této daně budu muset podávat daňové přiznání. Příjem mám pouze v ČR, na SR se nezdržuju, nemám pojištění, nic. Otázka zní, kde mám podat daňové přiznání a co k tomu budu potřebovat? Nebude překážkou, že nemám oficiální přechodný pobyt v ČR (růžová knížka ala pas)? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Manžel je OSVČ -živnost "poskytování tech.služeb"Výdělek za rok 2008 asi 850000Kč chtěl by výdaje paušálně.Mám tedy 2 otázky.1)příjmy po odečtení výdajů by činily 475000Kč?2)Může si v tomto případě ještě odečíst slevu na sebe,na manželku a na dítě,uvěr ze staveb.spoření a život.pojistku?Děkuji za odpověď Burešová.