FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, do 31.12.2008 mám sjednanou práci na dobu určitou na HPP (40h týdně) - 20.000 měsíčně hrubého. Od 1.1.2009 budu mít u stejného zaměstnavatele smlouvu na 20h týdně a poloviční plat. Zajímalo by mě, jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním, když budu pracovat jen půlku normální pracovní doby, předpokládám, že ho budu platit menší, když budu brát méně nebo se platí pořád stejné ? (Omezení žádná nemám, jen prostě není víc práce než na půlku pracovní doby a předpokládám, že nějaké další zaměstnání se mi hned od nového roku nepodaří najít.)
Dobrý den, chtěl bych začít dovážet zboží z Polska od platce DPH. Pokud rozumím správně nebudu jako velkoobchod (plátce DPH) na vstupu platit nic pouze vyřídím formality papírově. Jak to ale bude s platbou DPH při prodeji zboží v CZ? Dotaz č.2 nevím jaká forma pro mě bude výhodnější OSVČ x s.r.o.? Nemám 200tis na založení s.r.o. musel bych jít do ready made. Jsem na začátku, předem děkuji za odpověď
Dobrý den, potřebovala ybch poradit, ohledně jendohho případu. Za rok 2005 jsem dělala inventuru jedné turecké firmě. Tato firma mi inventuru sama nepodala, ale podepsali mi papír, na kterém není uvedené datum, že s touto inventurou souhlasí. Před dvěma měsíci jsem zjistila, že je to špatně zaúčtované, od daňového poradce jsem se dozvěděla, že je za to až trest odnětí svobody. Ta částka se pohybuje okolo devadesáti tisíc. Pokud by se rozhodli dělat kontrolu, zřejmě by z toho byl průser. Nevím co mám dělat, jsem z toho velice zoufalá. Můžete mi rposím poradit, jak co řešit? Prý by mělo být řešení podat dodatečné daňové přiznání?Které tato firma ale podat nechce. Mám se s nimi nějak domluvit? A jak? Předem velice děkuji Ziková
Dobry den,prosim Vas chystam se pronajimat nemovitost, ktera vyzaduje neustale opravy a vydaje. Jako cestny clovek hodlam prijem danit.Zajima mne jake plozky mohu od dane odecitat nebo jakym zpusobem.Jestli si mam vest ucetnictvi. Nebo shromazdovat paragony od oprav a materialu? V paragrafu to neni blize specifikovano.Rada bych mela vse v poradku a vzhledem k tomu, ze jsem sest let na materske, nerada bych se ochuzovala o finance, ktere mohu spravnym postupem pri daneni ziskat.Lze to prosim vysvetlit nejak jednoduse lidsky ? Velmi dekuji za odpoved.RomanaZ
Dobrý den, jsem živnostník, který uplatnuje paušální náklady 60% pro výpočet daně. Chci se zeptat, když mi pomáhá muj syn, který studuje, jestli mohu jeho výdělek zahrnout do výpočtu základu daně? Případně jestli jde u paušálního nákladu sepsat se studentem smlouvu o dílo pro snížení základu daně? Nebo jak bych mohl, ještě snížit základ daně?
Dobrý den.Jsem OSVČ a koupila jsem hotově nákladní automobil, který však nemám zahrnut v obchodním majetku.Tento nákladní automobil jsem půjčila bezplatně svému zaměstnanci, aby pro mne vykonával služební cesty.Může zaměstnanec při vyúčtování služební cesty nárokovat jak náhradu za PHM tak náhradu za 1km ve dvojnásobné výši?Děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den, prosím o radu: Za rok 2008 budu mít jako fyz.osoba příjmy z pracovního poměru, brigád (DPČ+DPP) a zisk z prodeje akcií do 6ti měsíců od koupě. Slevu na dani 2070Kč/měs. jsem uplatňoval u příjmů z prac.poměru a DPČ. U DPČ byl nízký výdělek a za některé měsíce nebyla tato sleva ani uplatněna v plné výši. Prosím o radu, zda je možno tuto neuplatněnou část slevy na dani uplatnit v celkovém součtu ročních příjmů, tj. i vůči zisku z akcií a zda do daňového přiznání za 2008 budu uvádět i příjmy z DPP. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o sdělení zda může pracující důchodce podat roční vyúčtování daně a co si může odečíst. Díky Tonny
Obracím se na Vás s dotazem:Montážní firma opravuje topení v katastru rodinného domu který je v součastné době užívám k rekreaci. Jaká bude sazba DPH v tomto případě. Děkuji za odpověď. Zatloukalová
Dobry den, potrebovala bych poradit ohledne dane pri prodeji nemovitosti. Pred 6ti lety na me bylo prevedeno clenstvi v bytovem druzstvu spolu s uzivacim pravem a byt. Ten jsem pred 2mi lety koupila od druzstva do osobniho vlastnictvi. V tomto byte jsem nemela nikdy trvale bydliste. Jak je to v tomto pripade s osvobozenim od dane z prodeje? Vztahuje se to pouze na dobu, kdy mam byt v osobnim vlastnictvi, tj. 2 roky, nebo se v tomto pripade pocita i s dobou, kdy byl byt druzstevni v mem uzivani? Jak je to s osvobozenim od dane, pokud se tyto penize z prodeje pouziji na bydleni? Hodlam z nich rekonstruovat - vztahuje se to na to take, nebo jde pouze o porizeni nemovitosti? Dekuji za odpoved Jana P.
Dobrý den, musí FO vedoucí účetnictví provozující bar sledovat odděleně vratné obaly od zboží? Jedná se o sudy od piv a lahve od limonád. Nebo vstupuje cena přímo do pořízení zboží a při vrácení snižuje náklady? Děkuji.
Dobrý den jsem OSVČ a chtěla jsem se zeptat, jak dlouho mám schovávat účetní doklady. Vím pouze, že je mám schovávat 5 let, ale všechny (peněžní deník,pokladní kniha, faktury,příjmové a výdajové doklady,výpisy z účtu,knihu jízd). Daňová přiznání se nesmí vyhodit vůbec. Děkuji
Dobrý den, jsem občan SR a provozuji slovenskou živnost v ČR, jakým způsobem lze dosvědčit fin. úřadu, že v ČR nepobývám déle jak 185 dnů v roce? Možná lépe: jak mi může dokázat FÚ, že pobývám v ČR déle jak 185 dnů v roce?(Kromě toho podnikám i v SR celoročně, ale je to úplně jiná činnost.) Dotaz kvůli místu podání daňového přiznání.
Dobrý den, pracuji v České firmě a nyní máme velkou zakázku na Slovensku. Tak jsme se zaregistrovali k DPH na Slovensku. Ale nevím jaké faktury na Slovensku uplatnit. Jestli jen vydané a přijaté ve slovenské měně, nebo i vydané a přijaté faktury v české měně ale putující na Slovensko. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den.Prosím o radu.Manžel OSVČ pracuje dle smlouvy o dílo v cizině,kde si hradí pronájem bytu a s ním vynaložené náklady.Tuto částku pak každý měsíc připisuje na fakturu k provedené práci.(Tudíž má na faktuře:provedená práce:....Kč,náklady na ubytování:....Kč)Pokud bude danit výdaje procentem,započítává si pak tyto peníze za nájem a náklady s ním vynaložené do příjmu nebo jen ty peníze za provedenou práci?Protože si myslím,že ty peníze nejsou ani výdaje,ale ani příjem.Můžete mi prosím poradit.Moc děkuji Burešová.
Dobrý den, 1.jsem povinen podat daňové přiznání v ČR, když jsem občan SR, mám slovenské živnostenské oprávnění. Svou činnost provozuji celý rok v ČR. 2. Když překročím obrat 1 mil. Kč, hlásim se k registraci DPH v ČR nebo v SR?
Dobrý den, jsme s.r.o,vlastníme prodejnu a chceme prodávat dárkové šeky v různých hodnotách.Jak toto účtovat,aby nevznikl problém v tržbách při odvodu DPH ( mám na mysli odvod DPH z prodeje šeků a následně při prodeji zboží -čerpáno z tohoto šeku) Děkuji
Dobrý den, živnostník provedl práce jako subdodávku pro dodavatele rekonstrukce domova důchodců. Tyto práce vyúčtuji dodavateli (ne domovu důchodců) s 9% nebo 19% DPH? Děkuji.
Dobrý den, rád bych se zeptal zda mám platit silniční daň za své soukromé auto které využívám pro firemní ůčely ( jsem zaměstnanec)- téměř denně. SPZ uvádím na cesťák. Děkuji. Zeman Dalibor
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na novelu daně silniční. Máme 4 auta, z nichž u dvou platíme leasing, takže nemáme technický průkaz. Můžeme si na tyto dvě auta také uplatnit slevu?Nemáme ale ten technický průkaz, tak nevím datum 1. registrace, byla ale pořízena nová někdy v r. 2005, takže by se na ně jinak sleva vztahovala. Děkuji za pomoc. JN