FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Sleva na studenta

Dobrý den, jsem studentkou doktorského prezenčního studia a zároveň při studiu pracuji. U zaměstnavatele jsem měla slevu na dani na studenta. V dubnu 2013 mě ale bylo už 28 let. Potvrzení o studiu jsem od školy dostala do 31.8.2013. Je rozhodující vystavené potvrzení o studiu nebo s dovršením 28 let (od dubna) na slevu na dani již nemám nárok? Děkuji za odpověd

Vrácení zalohové daně

Dobrý den, v roce 2013 jsem měla uzavřena Dohodu o pracovní činnosti a obdržela jsem částku 25 000 Kč ve třech splátkách. Zálohová daň činila 3 750 Kč. Mohu si nyní podat Přiznání k dani z příjmů a bude mi daň vrácena? Jsem starobní důchodce a u zaměstnavatele jsem nepodepsala „Prohlášení“. Děkuji za odpověď. B.Š.

Sleva na manželku

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli má manžel nárok udělat si slevu na manželku v danovém přiznání za rok 2013, když jsem byla od 10.03.2013 do 29.08.2013 na neschopence,a pak jsem nastupovala od 29.08.2013 dokonce února 2014 na PPM. Děkuji za vyřízení.

příležitostný pronájem

Prosím , Mám starobní dúchod 16131Kč + 2966Kč vdovecký důchod + dostávám 40000Kč ročně z pronájmu rybníka. Musím podávat daň z příjmu FO. Dekuji Slabý

DPČ a daňové přiznání

Dobrý den, v roce 2013 jsem 3 měsíce pracovala na HPP, poté jsem ale byla evidována zbytek roku na úřadu práce a přitom si přivydělávala na DPČ s příjmem nižším než 2500 kč měsíčně. Od nového roku jsem opět zaměstnána na HPP. Chci si podat daňové přiznání a nevím, zda tam musím uvádět i příjmy získané z DPČ. Děkuji moc za odpověď.

Zdravotní pojištění u více nízkých příjmů

Dobry den, pritelkyne ma dve dohody o pracovni cinnosti, kdy u kazde preahne 2500 a tudz plati zdravotni i socialni pojisteni a i nekolikrat ji byla (ve stejnem mesici od obou zamestnavatelu) domerena castka, aby pojisteni splnovalo minimalni vymerovaci zaklad. Za rok si v souctu vydelala cisteho cca 85 tisic, na pojisteni (soc i zdrav) ji vzali v souctu cca 29 tisic. Neni to moc? Nema narok na nejake vraceni (napriklad kvuli tomu, ze ji domerovali minimalni vymerovaci zaklad ve dvou zamestnanich)? Jinak jeste dodam ze ukoncila v unoru roku 2013 vysokou skolu a neni prihlasena na pracovnim urade. Presna cisla mohu dodat. Predem dekuji za odpoved.

Odečet životního pojištění

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, že když jsem od června 2012 na mateřské dovolené a platím si životní pojištění se spořením, tak jestli mi z toho vrátí nějaké daně. Někdo říká, že asi ne, že na to nárok nemám, když pobírám dávky od státu a jiný příjem nemám, ale někdo zase říká, že bych něco dostat měla, když si to pojištění platím sama...Tak nevím čemu mám věřit a proto se obracím na Vás, jestli mi dokážete poradit. Když jsem byla v zaměstnání podepsat daně, tak jsem tam dala i ten papír z pojišťovny, co mi každý rok chodí. Ale nevím, jestli to k něčemu bude...Předem děkuji za odpověď.

Vlastnictví domu

Dobrý den, s manželem jsme si pořídili dům, ale koupě proběhla ještě před svatbou (20 let, máme dvě děti 23 a 19 let). Veškerá přestavba včetně úvěru na koupi byla financována po svatbě. Vlastníkem je však jen manžel. Nyní by jsme chtěli toto vyřešit tak, aby jsme byli vlastníky oba. Prosím o radu, jak toto nejlépe provést, kam se obrátit a jestli je to nutné z hlediska jistoty pro nenadálé situace, případně dědictví... Děkuji Pšeničková

Daně u DPP

Dobrý den Jako důchodce jsem si v loňském roce na dohodu o provedení práce vydělal 19280,-Kč. Z toho jsem zaplatil daň 2892,-Kč. Neměl bych tuto daň dostat v daňovém přiznání zpět, když částka do 20000,-Kč nepodléhá dani? Děkuji za odpověď

moje druzka se semnou rozesla mame spolu 5 deti…

moje druzka se semnou rozesla mame spolu 5 deti,ona ma plny inval.duchod.moje otazka je,ona na deti ulevi nebere protoze ma inv.duchot muzu one pozadat ja jsem zamnestnany ale spolu nezijeme,nebo jsme o ulevi na nase deti prisli oba.dekuji.

Výše daně na ŽL

Dobrý den, na začátku ledna jsem nastoupila zaměstnání na ŽL (tzv. volné živnosti) a ráda bych Vám položila dotaz na platbu daní. Jaká bude jejich výše při příjmu cca 18500 - 20000/ měs.? Děkuji.

Zdanitelná stavba

Dobrý den, v minulém roce jsme si nechali na zahradě u domu postavit bazén v zemi 6 x 3,5 m se zastřešením. Je nutné vyplnit nové přiznání pro daň z nemovitých věci? Předem děkuji za odpověď.

Prohlášení poplatníka

Dobrý den, od října 2013 jsem na rodičovské dovolené (nyní 9 měsíční dcerka), předtím jsem pracovala přibližně 6 let, manžel je zaměstnán na plný úvazek. Začátkem tohoto února bych chtěla začít pracovat na dohodu o provedení práce s předpokladem příjmu do 2000,- měsíčně. Budoucí zaměstnavatel ode mě požaduje předvyplnit Prohlášení poplatníka daně z příjmů FO ze záv.čin. a z funkčních požitků. Ráda bych Vás požádala o radu, co bude pro naši domácnost nejvýhodnější z hlediska uplatnění slev na dani za mě (hlava I., odst. 1.), uplatnění daňového zvýhodnění na dítě (hlava I., odst. 3.a) a jakým způsobem mám předvyplnit daňové prohlášení. Děkuji za radu.

Srážková daň z příjmů

Dobrý den! Jsem zaměstnanec, nemám jiné příjmy, než ze závislé činnosti a to u jednoho zaměstnavatele. Daňové přiznání k dani z příjmu za mně podává zaměstnavatel. Od 1.ledna 2013 jsem změnila zaměstnavatele. Za rok 2012 za mně podal daňové přiznání původní zaměstnavatel, za rok 2013 bude podávat daňové přiznání nový zaměstnavatel. V červenci 2013 jsem obdržela ještě odměny týkající se roku 2012 od svého původního zaměstnavatele ve výši 4000,-- Kč hrubého. Odvedl za mě srázkovou daň 15 % a zdravotní a sociální pojištěni. Čistý příjem byl 2756,-- Kč. Plynou z toho pro mně nějaké změny v podání přiznání k dani z příjmu? Myslím tim, zda stačí, aby podal za mně daňové přiznání můj současný zaměstnavatel za přijmy od něj nebo mám ještě nějak jinan a jak zdaňovat ony 4000,-- Kč? Děkuji za odpověď.

odpisy majetku

Dobrý den, jsem soukromá osoba, která koupila bytový dům v dezolátním stavu, 2 roky jsem ho rekonstruhoval vlastními silami a nyní je již pronajat. Je možné si vyhotovit znalecký posudek a odpisovat takto nemovitost na základě posudku ?

výdaje procentem z příjmů

Dobrý den. Jsem důchodce a mám jen příjmy z pronájmů půdy zemědělským družstvům, mohu si v daňovém přiznání v příloze 2 dle §9 také odečíst od příjmů výdaje procentem z příjmů 30%. Děkuji za odpověď.

pronájem u důchodu

Dobrý den, jsem důchodkyně a pronajímala jsem byt v roce 2013. Celkově můj příjem činil po odečtení 30 % z pronájmu (tedy celoroční důchod+částka z pronájmu) celkem 172.000,- Kč. Je jasné, že daňové přiznání za rok 2013 musím předložit. Není mi ale jasné, zda budu muset za zisk z pronájmu zaplatit daň. Nově je v zákonu 586/92, par. 4 odst. 3 uvedena částka 840.000,- Kč,tj. důchod + příp.pronájem, u které by musela být při překročení 840.000,- placena daň. Nevím jestli jsem to pochopila správně

daň u penzijního připojištění

Dobrý den. V dubnu dávám řádnou výpověď z důchodového spoření u společnosti AXA. Bylo mi oznámeno, že jelikož chci částku najednou, musí oni za mne zaplatit 15 procent dani z ušeřených peněz. Ve smolově není zmínka o daních, pouze pargrafč. 42/199sb. Ve smlouvě mám napsáno, že výplatu peněz upřesním později.Mají na to nárok? Vždyť jak jsem to spočítala, tak jim budu darovat 3. roky šetření! Zda se mi to příšerně moc. Prosím poraďte. Moc děkuji a přeji hezký den. Šochová

daň z důchodu

Na jakém formuláři zadat dan ze starobního důchodu a mužu uplatnit slevu za penzijní připojištění ve výši 12 000 Kč?

roční zúčtování a úvěr

dobrý den, dočetla jsem se, že nelze provést zaměstnanci roční zúčtování mezd, pokud uplatňuje odečet úroků z hypotečního úvěru banky. Můj zaměstnanec si přinesl potvrzení na zaplacené úroky z překlenovacího úvěru Modrá pyramida. Mohu mu provést roční zúčtování mezd já? Nebo musí podat sám přiznání DPFO?