FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,mám osob.auto v majetku firmy zakoupené v r.2007 a v tom roce jsem začala odepisovat.V roce 2008 musím odpisy přepočítat na 5 let nebo zůstává režim odpisování na 4 roky?Děkuji za odpověď.
Slyšel jsem, že pokud mám na soukromém účtě v bance více než 300 tisíc korun musím dokládat jejich původ. Banka prověřuje původ peněz sama nebo to hlásí bezpečnostním orgánům?
Dobrý den, prosili bychom o pomoc při zařazení HIM. Jedná se Pásovou pilu na kov. Nejsem si jistá s SKP a s tím související odpisovou skupinou. Děkujeme
Dobrý den.Stav:pořízení PC; 10.8.2008;100.000Kč;zařazení do DHM a 31.8.2008 začátek účetního odpisování=daňovým odpisům.A)Lze uplatnit jako daňově účinný náklad roku 2008 celou částku ročních odpisů, tedy u rovnoměrného odpisování sumu 0,2*100.000=20.000 Kč nebo z důvodu pořízení v roce 2008 je možné uplatnit jen 1/2 ročních odpisů (pokud bude majetek evidován k 31.12.2008 v obchodním majetku společnosti.)B)jak to bude s účinností nákladů pokud DHM prodám v roce 2009? Děkuji
Dobrý den,předseda družstva by měl pobírat odměnu na základě smlouvy( dle obchodního zákoníku). Poprosím Vás o radu, zda se jedná o daňově účinný náklad. Dle mého názoru ano, nejedná se o kolektivní orgán ( jako jednatel s.r.o.). V konkrétním případě družstvo ustanovilo předsedu a místopředsedu, s tím, že každý může jednat samostatně. Účtování by mělo být 522/366. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, podnikatel má v majetku zaevidovány 3 automobily. S jednim z nich cely rok nejezdil, tudiz nevykazoval zadne naklady na tento automobil. S druhym jezdil jen v nekterych mesicich, coz je dolozeno knihou jizd. Je mozno v pripade silnicni dane : - u prvniho automobilu neplatit silnicni dan vubec, protoze nebyl automobil vubec pouzivan k podnikatel.cinnosti - u druheho automobilu zaplatit siln.dan jen za mesice, ve kterych se s autem jezdilo ??? Prosim o radu, zda je toto mozne a prosim o odkaz,kde bych nasla pro toto oporu. Dekuji
dobrý den,v roce 2007 měla současná FO po dobu 5měsíců zaměstnání-zaměstnavateli podepsal prohlášení k dani.následovalo druhé zaměstnání 1měsíc - podepsal prohlášení k dani.po ukončení prac.poměru byl evidován na ÚP a začal podnikat v prosinci-za dobu podnikaní vznikly FO pouze výdaje.musí podat daňové přiznání pro FO(dodatečné),v daném termínu nebylo podáno.v případě,že ano,uvádí se i příjmy ze závislé činnosti?děkuji za odpověď Michaela P.
Dobrý den, můžu se zeptat, je-li možné, aby si majitel zadotoval firmu penězmi ze své další firmy? Můsi si to nějakým způsobem zúročit, jedná-li se o jeho firmy? Jak tuto transakci zaúčtovat? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li při zpracování DP u FO za r.2008 se opravdu od vypočtené daně uplatňuje odpočet částky Kč 24.840,-- na poplatníka?, když za loňský rok to bylo pouze 7.200,--
Jsem živnostník, OSVČ a koncem tohoto roku moje příjmy za posledních 12 měsíců přesáhly 1 milión. Musím se tedy přihlásit k placení DPH. Jaký postih mne za 4měsíční zpoždění od FÚ čeká? Protože ale mám velmi nízké náklady, je pro mne placení DPH po celý další rok extrémně nevýhodné. Bez problémů si mohu příští rok příjmy pohlídat pod milión. Jak to ale udělat, abych příští rok DPH platit nemusel? Zrušit živnost a pak ji znovu založit? Je nějaká cesta?
Jaká bude sazba DPH u montáže topení v rodinném domku terý v součastné době slouží k rekreaci( jako chalupa. Děkuji za odpověď.Zatloukalová
Dobrý den pane doktore, jsme s.r.o. a majitel přivezl z Německa ojetý automobil za 7.000,- Euro. Auto koupil od soukromé osoby. Musím dopočítat DPH na výstupu? Za odpověď předem děkuji Kelblová
Dobrý večer.Prosím o radu. Odcházím do předčasného důchodu a manželka přebírá mou živnost(provozuji pohostinství).Bude pokračovat v mé daňové evidenci nebo si musí založit svou novou evidenci-založit novou firmu?
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně živnosti a mateřšké. Jsem se synem /2,5roku/ na mateřské /syn je dlouhodobě zdravotně postižený, tak mám přiznanou mateřskou do 7 let jeho věku/ a chtěla bych si pořídit živnostenský list na nákup a prodej. Příjem z živnosti z daňového hlediska by byl hlavní příjem, nebo příjem vedlejší? A musela bych platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění? Děkuji za odpověď, Mirka Nevěčná
Mohu si jako starobní důchodce vydělat na pronájmu nemovitosti nějakou částku ,aniž bych musel podávat daňové přiznání a platil daně.Pokuď ano tak do jaké výše. Díky Karel Hušek
Dobrý den, ŽL hostinská činnost, navštěvuji kurz angličtiny - lze uzna jako nákladovou položku v daňové evidenci? Děkuji.
Dobrý den, chci v daňovém přiznání za rok 2008 přejít z uplatňování prokazatelných výdajů na výdaje paušálem (procenty). Matně si vzpomínám, že jsem někde četla, že je k tomu potřeba podat ještě jednou daňové přiznání za předchozí rok 2007 kvůli případným přesahům výdajů do dalšího roku. Ja to pravda? A je to nutné i když v mém případě budou údaje příjmů a výdajů stejné jako v původním přiznání. Děkuji Kateřina Trnavská
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu v oblasti daně z nemovitostí. V únoru 2008 jsem se stala vlastníkem pozemku 1200 m2 (v katastru zapsáno jako zahrada) ale v září mi bylo uděleno stavební povolení na stavbu rodinného domu na tomto pozemku o rozloze 160 m2. Stavba bude zahájena až v březnu 2009. Chtěla bych se zeptat, jestli se v přiznání k dani z nemovitosti na rok 2009 vykáže zahrada jako stavební pozemek a přejde tedy do dražší sazby nebo bude za stavební pozemek považována pouze část 160 m2, kde bude stát rodinný dům. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem. Hromková
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu z oblasti daně z příjmu FO a zároveň občanského práva. Chtěli bychom s bratrem uzavřit dohodu o tom, že se vzdávám budoucího nároku na nemovitost po rodičích s tím, že my nyní bude mým bratrem vyplaceno jakési odstupné ve výši 500.000 Kč. Zajímalo by mě jak by se k této dohodě přistupovala z hlediska daní z příjmu, jestli jde o osvobozené příjem jelikož jsem jeho sestra a také jako formou to nejlépe ošetřit právně, aby on měl záruku, že v případě budoucího dědického řízení nebudu moci požadovat část nemovitosti? Předem děkuji za odpověď. Hromková
Dobrý den, jsem OSVČ a na nákup zboží jezdím vypůjčeným osobním automobilem. Neuplatňuji žádné náhrady za tento automobil. Mohu si uplatnit cestovní náhrady ve výši jízdenky ČD ? Předem děkuji za odpověď.