FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost registrace

Přijímám autorské honoráře od organizace se sídlem v EU. Má toto nějaký vliv na nutnost registrovat se k DPH? Autorské honoráře nejsou součástí mého podnikání.

zrušení registrace při skončení podnikání

Fyzická osoba, , čtvrtletní plátce DPH ukončuje činnost k 31.12.2008, vede daňovou evidenci (restaurace). Co musí udělat , aby bylo DPH zrušeno. ( Odhlásit na FU? a co formulář čtvrtletní - stále vyplňovat nulové přiznání?) Děkuji mnohokrát za informaci.

odměny a forma účetnictví

Dobry den, rad bych se zeptal na jednu vec v souvislosti s ucetnictvim obcanskeho sdruzeni. Zalozili jsme sportovni obcanske sdruzeni, ktere ma 3 cleny. Nejsem si jisty, jak to je s vyplacenim odmen temto trem clenum sdruzeni, kteri jsou zaroven vsemi cleny jeho spravni rady a tedy tzv statutary. Jeden z nich jsem ja, predseda spravni rady. Mluvil jsem se dvema ucetnimi, ale kazdy mi rekl neco trochu jineho. Jakym zpusoben muzu pravidelne odmenovat tyto tri cleny sdruzeni, kteri jsou zaroven cleny spravni rady? Jedna se o nejakou formu pracovniho vztahu, nebo jde o odmenu statutara/mandatni smlouvu? Je tento naklad pro sdruzeni danovym nakladem? Musi o.s. vest podvojne ucetnictvi, nebo staci danova evidence? Dekuji za odpoved.

vypořádání SJM

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak je to s daní z převodu nemovitosti. Po rozvodu jsem se snažil vypořádat s exmanželkou, která vlastnila 1/10 nemovitosti a 90 procent jsme měli SJM. Jak je to s daní ?? To platíme rovným dílem z odhadu ?? děkuji

danění více příjmů

Dobrý den, prosím o odpověď, jsem OSVČ, neplátce DPH a výdaje uvádím v daň.přiznání 1x za rok paušální částkou. Od tohoto měsíce jsem se stal zastupitelem na kraji a budu dostávat určitou odměnu od kraje. Musím tuto částku přiznávat v daňovém přiznání jako můj další příjem a tudíž ho zdanit? Děkuji za odpověď Jaroslav

daňové mzdové náklady

Dobrý den,OSVĆ zaměstnává 1 zaměstnance.co jde do nákladů OSVČ, když vlastně odvádí soc. a zdrav. částku za zaměstnance a částku za zaměstnavatele(8% + 26% a 4,5% + 9%)? Děkuji

lešení do nákladů

Dobrý den, prosím o radu. Firma s.r.o. koupila v listopadu 2008 použité lešení 8 ks po 39.900,- Mohu ho dát přímo do nákladů jako DDHM ještě v roce 2008? Nebo mohu dát 50% v roce 2008 a 50% v 2009? Děkuji

danění více příjmů

Chtěla bych se zeptat jak mám podat daňové přiznání když jsem po celý tento rok i minulý byla zaměstnanec a od 4 měsíce r.2008 jsem začla podnikat(vedlejší poměr ). U příjmu z podnikání bych chtěla použít paušální výdaje ( 50 %).Lze to provést na jednom daňovém přiznání, nebo co by bylo pro mne výhodnější? Děkuji za odpověď

účtování o slevě

Dobrý den, máme v nájmu přístroj, který nám hladí nebo naopak zahřívá pitnou vodu. Na tento přístroj platíme měsíční nájem. Za 1 měsíc nám byla poslytnuta sleva z celého nájmu za poskytnuté body. Jak zaúčtovat tuto slevu? 518 nájem a -518 sleva / 321 nebo slevu zaúčtovat do výnosů? Děkuji

příležitostné příjmy

Za tento rok jsem získal příjmy cca 12000 Kč za prodej reklamy na webu (5 plateb)+ provize za zprostředkování prodeje 1500 Kč (2 platby). Zřejmě jsem trochu podcenil situaci, nemám živnostenský list, provoz webu už by se možná dal chápat jako soustavná činnost, ne jen příležitosná byť z reklamy bylo jen několik plateb za celý rok. Je na takovou činnost potřeba ŽL? Pokud ano, mohu nějak dodatečně zlegalizovat tuto činnost, nebo ji lze chápat jako ostatní příjmy a vzhledem k tomu, že jsou do 20.000 /rok, tak neuvádět v daňovém přiznání (osvobozeny od daně)? Nebo je lepší si ještě rychle ŽL zařídit a příjmy zdanit jako příjmy z podnikání (byť všechny peníze došly ještě před případným získáním ŽL)? Co byste radil(a)? Kromě toho pracuju jako zaměstnanec s příjmem cca 400 tis. za rok, zálohy atd. odvádí zaměstnavatel. děkuji Roman Luňáček

sleva na dani, sazba DPPO

Dobrý den,potřeboval bych vědět pár věcí ohledně podníkání. Jaký bude minimální vyměřovací základ pro sociální a zdravotní pojištění u OSVČ na rok 2008 potom jaký bude odpočet na poplatníka u OSVĆ ,tím myslím jaký můžu mít příjem abych neplatil daň a poslední věc jaká daň z příjmu PO je pro rok 2008(v %).Děkuji mnohokrát za odpověď.

dědictví a daně

Dobrý den, podědil jsem byt po mamince. Chtěl jsem se zeptat, jaké veškeré daně musím zaplatit a v jaké výši. Děkuji Dalibor Štípek

odpočet úroků

Dobrý den : manželka a moje švagrová vlastnili donedávna každá 50% podíl rodinného domu a pozemků s ním souvisejících. Po vzájemné dohodě převedla švagrová letos celý svůj podíl na mou manželku(svou sestru) a my jsme jí na oplátku pořídili byt. Na koupi bytu jsme si vzali hypotéku, která je vzhledem k příjmům psaná na mne. V této situaci mám 2 dotazy : 1.Může manželka ještě v tomto roce převést 50% podíl na mne aniž bychom platili zbytečně nějaké daně? Jsme sice v vzájemně v 1.daňové skupině, ale neovlivňuje to také doba, po které se převody dělají ??? 2.Hypoteční úvěr máme na byt pro švagrovou.Ve smlouvě je uvedeno, že koupě bytu je směnou za podíl na domě a pozemcích. Mohu si odpočítat úroky z daní i přez to, že v tom bytě nebydlím??? Nebo se tam mám raději přihlásit?? Děkuji za odpověď Služevský(psluzevsky@volny.cz)

výplata obchodního podílu

Je vyplacený obchodní podíl společníkovi který převádí svoji účast v s.r.o. na jiného společníka nákladovou položkou

kurzový rozdíl

Věřitel s dlužníkem (oba PO) se dohodl že část faktury vystavenéhv kč bude uhrazen v EUR. Př.: sjednaný kurs převodu 25,695 - uhrazeno 10 000,-Eur což představuje částku 256 950,-Kč. Já jako věřitel při účtování bankovního výpisu použiji k přepočtu kurs dle účet.stand. 24,23, což je částka 242 300,-Kč. Vznikne mi rozdíl ve výši 14 650,-Kč - tuto částku odúčtuji do kursových rozdílů? Jedná se o daň.uznatelný náklad? Za odpověď předem děkuji.

DPH u pronájmu auta

Dobrý veče, prosím o radu. Jsem OSVČ, vedu DE, jsem plátcem DPH. Pronajal jsem os. auto (evidováno v účetnictví, nebyl na něj uplatněn při nákupu odpočet DPH na vstupu) firmě s.r.o. Musím účtovat za tento pronájem na faktuře vydané DPH? Děkuji.

prodej bytu a daň

Dobrý den, potřebovala bych poradit, kdy a s jakými přílohamy musí manžel podat přiznání z dani z příjmu, když v roce 2007 za svobodna koupil byt a letos v květnu jej za svobodna prodal, byt měl méně než 2 roky a ani tam neměl trvalé bysliště, ale bydlel tam, protože tam měl práci. Je to na nějakou dobu osvobozeno od daně? Peníze použije na nákup materiálu na stavění RD, na začátku příštího roku budeme mít stavební povolení. Nevím zda má do konce března roku 2009 podat přiznání a s jakými přílohamy(stavební povolení, nebo faktury za materiál) nebo se přiznání podá až v roce 2010? Děkuji za odpověď.

pořízení zboží z EU

Dobrý den, chci dovést ze zahraničí auto combi, tam ho budu platit bez DPH a nechci tady to DPH platit. Bylo by možno poradi mi jak tomu předejít?? A Přestavba na N1 se může dělat na převozních značkách?? Určině existuje nějaký fígl, aby se necpalo finančákům do kapes. Děkuji předem za odpověď

pořízení zboží z EU

Dobrý den, chci dovést ze zahraničí auto combi, tam ho budu platit bez DPH a nechci tady to DPH platit. Bylo by možno poradi mi jak tomu předejít?? A Přestavba na N1 se může dělat na převozních značkách?? Určině existuje nějaký fígl, aby se necpalo finančákům do kapes. Děkuji předem za odpověď

pořízení zboží z EU a sazba DPH

Dobrý den,prosím o radu.Vedu danovou evidenci je plátce dph,který provádí práce:výměna,montáž plastových oken. Okna nakupuje od polského dodavatele jsou platci.Faktury vystavuje tady pro české firmy jak má vypadat faktura za dodávku oken ted nevím jestli 9% nebo 19% za práci+ dph jde o byty takže 9% a jak navést ten nákup jako nákup ze země z EU dočetla jsem se něco o interkomunitárním plnění ale nějak tomu nerozumím-děkuji Daniela Pstrašová