FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pronájem vozidla

Dobrý den, manžel podniká v dopravě a teď má nákladní auto v servisu, proto si půjčil nákladní auto od tchána, který má svou autodopravu. Je potřeba napsat nějakou smlouvu o pronájmu auta? Předem děkuji za odpověď.

dobropis zboží

Dobrý den. Jsme firma, která prodává kalendáře. V prosinci 2007 jsme dodali odebírající firmě kalendáře a vystavili daňový doklad. Odběratel všechny kalendáře neprodal. Tyto kalendáře si chceme vzít letos zpět a vystavit na ně v roce 2008 dobropis. Je tento postup možný a co bude sloužit jako podklad k vystavení daňového dobropisu? Děkuji. Odpověď: Ano, takto lze postupovat. K dobropisu přiložíte zápis o zpětpřevzetí dobropisovaného zboží.

osvobození od daně z příjmů

Dobrý den, Jako dárkyně vajíček jsem obdržela finanční kompenzaci jako náhradu za cestovní výlohy a časovou ztrátu spojené s dárcovstvím. Poté jsem se zúčastnila lékařské výzkumné studie, kde je také finanční kompenzace cestovních výdajů, času a dalších. Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné zdanit příjmy z dárcovství a z účasti na lékařské studii či jsou od daně osvobozeny. Předem děkuji za odpověď.J.E.

povinost platit pojistné

Dobrý den,chci se zeptat,jestliže jsem zaměstnána na HPP a zaměstnavatel mi tedy strhává zdrav. a soc. a k tomu mám na VPP živnostenský list, jaká je má povinnost platit na tento VPP zdrav. a soc. pojištění a zda se počítá opět z mého HPP. Takto to po mě žádá OSSZ a já tomu vůbec nerozumím. Předem děkuji za odpověď SoňaR

roční zůčtování

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Nastoupil k nám zaměstnanec, který po vyučení pracoval u jednoho zaměstnavatele do 30.11.2008 a od 1.12.2008 je naším zaměstnancem. Chtěla bych se zeptat, jestli mu musím automaticky provést roční zúčtování daně, pokud budu mít vše potřebné od předcházejícího zaměstanavatele nebo tento zaměstnanec musí o toto zúčtování písemně požádat. U nás podepíše prohlášení k dani. Od předcházejícího zaměstnavatele ještě nemám ani zápočtový list ani potvrzení o příjmech. Děkuji

povinnost platit daň

Prodala jsem v zari vlastnicky podil rodinneho domu. Mam nyni zaplatit dan z prevodu nemovitost.Dum jsem vlastnila 13 let,trvale hlasena jsem tam byla do letosniho unora. Za cast penez jsem koupila rovnez v zari byt do osobniho vlastnictvi.Dum byl v mem vylucnem vlastnictvi,byt je nyni SJM.Vztahuje se na me nejaka danova uleva?

účtování o víně

Dobrý večer, prosím vás o radu, zda mohu do účtů občanského sdružení bez obav zaúčtovat nákup 2 l vína, které jsme předali jako dar za pomoc při organizaci soustředění v psaní na PC. Jsme sdr. rodičů při ZŠ, nezisková organizace, vedeme DE.Děkuji.

pořízení majetku

Dobrý den, fyzická osoba, plátce dph, vede daňovou evidenci provozuje kosmetické služby, pořídí kosmetické zařízení převyšující 40 000,- Kč, vloží jej do firmy jako hmotný majetek odepisovaný, používá ho a pak jej prodá. Pokud jej prodá po skončení kal.roku uplatní daňový a účetní odpis.Výdajem je zůstatková cena a příjem je prodejní cena ? Pokud jej používá ke své činnosti avšak prodá jej před 31.12.roku pořízení z daňového hlediska vstupuje cena pořízení do nákladů a cena prodeje do příjmů ? Jedná se o pořízení zboží z jiného členského státu kde daň je při pořízení zohledněna jak na vstupu tak výstupu. jak bude fyzická osoba postupovat z hlediska DPH při prodeji? Je možné aby zařízení pouze testovala aniž by jej vložila do majetku firmy a pak následně prodala Děkuji za odpověď

příbuzenský poměr

Dobrý den, zemřel mi strýc (bratr mé matky) a jeho manželka po něm zdědila pozemek, který mi chce nyní darovat. Na finančním úřadě mi řekli, že musím zaplatit darovací daň, protože není moje pokrevní příbuzná a nespadám do II. skupiny. Je to pravda? Děkuji Hron

prominutí záloh

Prosim o sdeleni, zda a jak pozadat o snizeni nebo odpusteni zaloh na dan z prijmu fyzickych osob. Duvodem je prechod na polovicni uvazek a tudiz pri predpokladanem snizeni prijmu by zalohy podstatne prevysovaly konecnou dan za stavajici rok. Jsem v zamestnaneckem pomeru, ale danove priznani podavam sama.

daň z nemovitostí u pronájmu pozemku

Obce jsou osvobozeny od daně z nemovitosti(pozemků).V případě,že tyto pozemky pronajímají,vzniká někomu povinnost platby této daně? Upravuje tento případ nějaké ustanovení? Děkuji.

sazba daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdaňování DPH květin a květinářských výrobků. Jaké sazbě podléhá: - prodej řezaných květin (vazeb), - prodej hrnkových květin - je to 9%sazba? (podle jakého předpisu?) Děkuji I.Vlčková

účtování dopravy

Dobrý den, mám dotaz ohledně přefakturace. Přefakturovávám dopravu, kterou jsme zadali u jiného dopravce. Zajímalo by mě, zda musím přikládat původní fakturu k té mé, když navýším cenu. Děkuji Horváthová

likvidace zásob

Zlikvidovali jsme nepotřebný materiál do šrotu dle §24(2)zg daňově. Musíme z ceny šrotu odvést DPH a kam tuto DPH zaúčtovat, je to náš řádný náklad?

ztráta u příjmů podle §8

Lze prodělek z prodeje akcií v jednom roce převést jako odpočítatelnou položku do příštího roku? Jedná se o fyzickou osobu.

prokázání užívání bytu

Dobrý den, vlastníme s manželem byt od 3/2008. Splácíme jej z hypotečního úvěru, který je na moje jméno a manžel je spoludlužník. Manžel také v tomto bytě trvale bydlí, ale nemá tam nahlášeno trvalé bydliště, to má pořád na stejné adrese se mnou. Vím, že podmínkami pro odpočet úroků je vlastnicí bytu a spoludlužnictví (§15 zákona o dani z příjmu), které splňujeme, ale problém máme s výkladem trvalý pobyt v tomto bytě - zjistila jsem, že zákon nezná pojem trvalé bydliště, jen trvalý pobyt Mám proto dotaz : Můžeme si uplatnit v daňovém přiznání odpočet úroků z úvěru z důvodu trvalého pobytu manžela v tomto bytě, i když ten tam nemá trvalé bydliště. Jestliže ano, jak to prokážeme na finančním úřadu při podání daňového přiznání. Uznává finanční úřad čestné prohlášení nebo to opravdu posuzuje podle adresy trvalého bydliště, které je uvedeno v občanském průkazu. A pokud by se manžel přihlásil do bytu v prosinci, stačí to, abychom si mohli odpočítat úroky za celý rok? Děkuji

sleva na manželku

Dobrý den, nevím, zda správně chápu způsob uplatnění slevy na dani na manžela (manželku). Dle §35ba, odst. 1b) zákona o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) může poplatník (FO) uplatnit na manžela (manželku) slevu na dani ve výši 24 840 Kč ročně, pokud jeho (její) roční příjem nepřesáhne 38 040 Kč. Znamená to tedy, pokud je např. manželka na mateřské, resp. rodičovské dovolené a ročně si přivydělá 38 000 Kč, tak manžel (má-li dostatečně "vysokou" daňovou povinnost) může uplatnit tuto slevu na dani ve výši 24 840 Kč? Ale pokud by si manželka na rodičovské dovolené vydělala 39 000 Kč, tak tuto slevu na dani manžel vůbec uplatnit nemůže, tj. de facto oněch 1000 Kč, které by manželka vydělala "navíc", bude znamenat ztrátu celé této daňové slevy a celkový příjem manželů bude tak o 23 000 Kč nižší (1000-24000)? Jinými slovy, manželům se vyplatí, pokud si manželka bude přivydělávat "jen" do 38 040 Kč anebo až cca 62 040 Kč a více, tj. při manželčiných příjmech 38 040 - 62 040 Kč na tom manželé budou dohromady vlastně hůře, než kdyby si manželka přivydělávala "jen" oněch 38 040 Kč? Děkuji za odpověď. Alicce

prodej pozemku a daň

Dobrý den, prosím Vás o radu. V roce 2004 /červen/ jsem zakoupil stavební parcelu, nechal vypracovat veškeré dokumentace /projekt na dům, zasítovaní atd./ Bohuzel ke stavbě nakonec nedošlo a parcelu jsem musel prodat. /duben 2008. Dan z prevodu jsem samozrejme uhradil. Jsem FO a jsem zaměstnán. Jak je to prosím s placením daně z přímu ? Budu osvobozen od placení daně, když jsem pozemek vlastnil cca 4 roky a měl ho tak v užívání? Mohu finance použít na koupi druzstevniho bytu ,ktery družstvo bude odprodávat az ve druhe polovine roku 2009 Předem děkuji za odpověď

účtování stravy při školení

Dobrý den, jak zaúčtovat fakturu za školení, na které je vyčílen zvlášť oběd a zvlášť částka za školení. Můžu fakturu celou zaúčtovat na 518-daňově? Děkuji

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, vedu daňovou evidenci s jedním zaměstnancem. Je nedaňovým výdajem sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance? Nebo je nedaňový výdaj za pojištění pouze za podnikatele tzn. fyzickou osobu? Děkuji Svobodová